Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Vil du helst have lungepest eller corona?

Jeg ramte meget tæt på denne uges smittetal med sidste uges beregning. Det er meget tilfredsstillende. Smittetallene stiger og om 4 uger skulle vi have nået en kritisk masse, hvis ikke Mette, foråret eller vaccinerne redder os. Mette og foråret reddede os sidst, så mon ikke de vil træde til igen? B.117 accelererer disse uger. For en uge siden var væksten på 1,62 på en uge. Det er giftige sager.

Søren og Bolette har fået tilføjet influenza og corona til liste A sygdommen, der er sygdomme med høj smitsomhed og dødelighed. Det er samme fagfolk, der ikke brød sig om masker og i øvrigt stadig mener epidemien kan undgås med håndvask og pjecer fra sundhedsstyrelse.
Hvis vi ikke kommer til at drukne i corona, så kommer vi til at dø af klimaforandringer. SST har selvstændigt sørget for at mange kvadratkilometer regnskove er ryddet. Der findes ingen myndigheder i Danmark der producerer så meget jammerligt lort som SST. De fleste af pjecerne er forældede inden de når trykken og meget få af dem indeholder brugbare oplysninger. Nu har SST desværre også fået lov at lege med deres farveblyanter i lovarbejdet og det er særdeles beklageligt.

Uge 9 COVID 19 2021

Tallene

Mandag d. 4. januar:

Mandag d. 11. januar:

Mandag d. 18. januar:

Mandag d. 25. januar:

Mandag d. 1. februar:

Mandag d. 8 februar:

Mandag d. 15. februar:

Mandag d. 22. februar:

Og i dag mandag d. 1. marts:

Dødsraten (CFR) er fortsat 1,1%. Muligvis falder dødsprocenten yderligere, når vi engang får vaccineret befolkningen.
Vi har kørt 990000 test på en uge, hvilket er 120000 mere end sidste uge. Vi nærmer os 1 million test om ugen.

Mandag for 7 uger siden var der 920 indlagte og 138 på intensiv heraf 88 i respirator.

Mandag for 6 uger siden var der 817 indlagte og 132 på intensiv heraf 85 i respirator.

Mandag for 5 uger siden var der 738 indlagte og 123 på intensiv, heraf 78 i respirator.

Mandag for 4 uger siden var antallet af indlæggelser faldet til 546 heraf 94 på intensiv og 71 af dem i respirator.

Mandag for 3 uger siden var vi nede på 400 indlæggelser med 73 på intensiv og 53 i respirator.

Forrige uge var der fortsat faldende tendens til 315 indlagte heraf 68 på intensiv og 42 i respirator

Sidste uge var der 254 indlagte heraf 51 på intensiv og 36 i respirator.

Denne uge er der 243 indlagte heraf 44 på intensiv og 21 i respirator. Hvis indlæggelsestallene følger smittetallene med omkring 2 ugers forsinkelse, så har vi nået det laveste antal indlagte vi kommer til før sommeren forhåbentlig banker smitten ned.

For 5 uger siden var der 5401 bekræftet smittede på 7 dage.

For 4 uger siden var der 3664 på 7 dage.

For 3 uger siden var vi nede på 3091.

Forrige uge var vi nede på 2748 nye smittede.

Sidste uge var der 3228 smittede på en uge.

Jeg lavede denne beregning sidste uge ud fra en 17% stigning ugentligt:

Så der skulle være omkring 3777 smittede denne uge, hvis vi følger stigningen, jeg beregnede sidst.

Ugens smittetal er: 3665. Det var behageligt tæt på!

Smittetallene har været stigende de sidste 2 uge, men det har overlægen her ikke opdaget:

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/overlaege-om-en-uges-tid-kan-smittetal-begynde-at-stige/8488845

Vil nogen hjælpe ham?

Således så kortet ud sidste mandag:

Og denne mandag:

Smitten begynder at være mere ulige fordelt. Der 10-20 kommuner der står for det meste af smitten lige nu, mens resten af landet har fået en mere fredelig farve. Og hvis I kan huske det, så var det også sådan i oktober måned 2020. Der var nogle enkelte motorer i epidemien, herunder vestegnen, men pludseligt tog epidemien fart og så var smittetrykket højt i hele landet. Spændende udvikling!

Regionskortet sidste mandag:

Og denne mandag:

Nu er region Sjælland også med i det sydlige dårlige selskab. Region Nordjylland er flere uger bagud i forhold til B117, så de har grund til at glæde sig.

Sidste uges regionsplaceringer:

Og denne uge:

Hovedstaden har generobret førstepladsen.
Og det er ellers svært for mens Hovedstaden er så heldige kun at have 52% B117 og dermed teoretisk et lavere kontakttal:

Så har Region Syddanmark landets højeste procentdel B.117:

Så Københavnerne har virkelig gjort sig umage for at slå Syddanmark. Det er ikke noget der bare kommer af demonstrationer og manglende håndvask. Det kræver en indsats! De må have piratfestet og slikket på håndtag igen igen.

Incidensen i Danmark var 55,1 sidste mandag og positivprocenten var på 0,45:

For anden uge i træk stiger incidensen med ca. 10:

Det her er på ingen måder faretruende. Men vi ligger sådan 3-4 uger fra smitteeksplosionen, hvis epidemien og matematikken udvikler sig som i efteråret (bortset fra vi ikke rigtig har så meget at lukke ned af som i efteråret, så vi spiller lidt med ryggen mod muren).

De værste kommuner

Kolding overtog førstepladsen sidste uge:


Men Ishøj er tilbage i topform:

De bedste kommuner

Sidste mandag var 3 økommuner smittefri:


Og det er ganske uændret i dag, hvor man dog må bemærke at Struer er kommet i det gode selskab:

Coronaudsigten

Som i de gode gamle dage i marts, blot fra denne side:

https://cbudtz.github.io/corona/?fbclid=IwAR0aIUDgKJJLqUIbVaD_ps3Mqtv2AZx1F21S-qysEEgGjHusjFgg2BXAz8Y#Udsigt

Nu ser spidser det til også for matematikerne:

Vi har ramt den eksponentielle stigning. Hold på hat og lokumsruller.

Lovgivning

Der er kommet en ny epidemilov og med den er al faglighed feset ud af paragrafferne. Før havde vi liste B sygdomme og Liste A sygdomme, der var defineret ud fra to forskellige kriterier. Liste A sygdomme var karakteriseret ved høj smitsomhed og dødelighed, mens liste B sygdomme var mere generende end egentlig farlige:

Nu har Søren Brostrøm (ham der ikke mener masker virker) og Bolette Søborg (hende der ønskede alle en god tur til Italien for et år siden) underskrevet en bekendtgørelse og med et pennestrøg gjort COVID19 og influenza til liste A sygdomme:

De er jo langt fra deres praktiske arbejde i felten som læger, men jeg håber de trods alt ville være i stand til at identificere forskellen i farlighed på kopper og corona. Bevares, corona er ikke ufarligt, men skulle jeg vælge mellem lungepest eller corona, så vælger jeg den sidste.

Det her er vel endnu en påmindelse til alle om, at SST primært er en politisk styret organisation med en meget svag faglig profil. Og de gange SST har været ude med faglige synspunkter, har de været meget dårligt underbygget. Såsom rådet om at masker ikke virker og så videre. Jeg er holdt med at høre efter, når SST melder noget ud.

Formålet med at sætte covid på liste A er formentlig, at der kommer nogle beføjelser med i forhold til tvangsforanstaltninger. Og det er vel fornuftigt nok. Desværre medfører liste A placeringen også at det er STPS der skal smitteopspore og det er noget skidt. De kan ikke finde ud af det og de får testet for få og deres restriktive kriterier for nære kontakter medfører at alt for mange, der reelt med stor sandsynlighed er blevet smittet får besked på de ikke skal lade sig teste. Og så går det galt.
Seneste spændende oplevelse jeg havde tæt på var, da smitteopsporingen ikke mente der havde været andet end 1 tæt kontakt og at ingen andre skulle testes. Der var så lige blevet smittet 13 i første led og jeg ved ikke hvor mange flere i andet led. Det er en farlig organisation.

Vaccinationsfremskridt

Sidste uge var 5,2% vaccinerede og 2,9% færdigvaccinerede:

Denne uge er vi oppe på 7,4% påbegyndte og 7,4% færdigvaccinerede:

Nu rykker det da lidt.
Jeg er blevet tilbudt Astra Zenecas og det er den vaccine jeg helst vil have, så det kunne ikke være skønnere. Jeg synes det med en vektor er meget mere spændende end kunstige mRNA bobler som Modernas og Pfizers. Og resultaterne er faktisk det samme for vaccinerne, hvis man kigger på de hårde målepunkter, som død og indlæggelser.

B117 i Danmark

B117 har det fulde overtag i Danmark nu:

SSI rapporten ser endnu mere dyster ud:

I og med det næsten er samme procentvise andel af prøver, der er sekventeret i uge 6 og uge 7 (endte lidt flere i uge 7) kan man lave lidt matematik på det.

Vi er gået fra 916 smittede med B.117 i uge 6 til 1486 smittede i uge 7 (plus lidt fordi, der ikke er sekventeret ligeså mange som i uge 7). Stigningen bliver så (1486-916)/916×100%= 62%.
Det vil sige en ugentlig stigning i smittede med B.117 på 62%. Hvis man prøver at fremskrive det, så ser det således ud:

Det er spændende om B117 tager dennne noget stejlere kurve. Vi har åbnet mere op, så vi gør i hvert fald ikke noget for at forhindre det. De næste 4 uger er afgørende for epidemiens udvikling. Husk popcorn og toiletpapir.

Delta-PCR

Her redegjorde jeg for Delta-PCR, hvis en enkelt stakkel, der ikke er kernelæser, har bevæget sig herind:

Og som forventet er vi oppe på 78% mutanter nu. Primært B117.

De mere problematiske mutationer

B117 kommer til at kendetegne forårets nedlukninger. Men hvad så? Så skulle vi alle være vaccinerede og så skal vi feste og hygge?

Desværre er der kommet nogle nye mutationer, der både gør virus bedre til at sprede sig og undvige antistoffer fra den almindelige variant. Det betyder at man ikke er beskyttet hvis man har haft den almindelige coronainfektion eller er vaccineret.

B.1.351 spreder sig i Danmark nu. Der er ikke kun tilfælde, der er importeret fra udlandet. Der er 4 påviste tilfælde, hvor patienten er blevet smittet i Danmark. Så lige nu står vi samme sted med B.1.351, som vi gjorde sidste år på samme tid med standardcorona:

https://files.ssi.dk/covid19/virusvarianter/status/status-virusvarianter-28022021-s1p0

Igen er håb ikke en strategi og vi ved, at corona ikke forsvinder bare vi spritter hænder og nyser i ærmet. Så til efteråret står vi i samme kattepine med nedlukninger igen, medmindre vi får en vaccine, der virker på denne variant også.

Nogle mener, at der må være beskyttelse af vaccinerne. Andre mener der ikke er. Vi ved det ikke. SSI er lidt positive og henviser til et studie, der viser at Astra Zeneca vaccinen har en 10,4% effekt mod mild covid19 som følge af infektion med B.1.351:

Dem der har lavet studiet drager dog langt fra samme konklusioner som SSI:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.02.10.21251247v1

De er meget positive og håbefulde i den danske top af epidemiologer… Det begynder snart at ligne SST med politiske udmeldinger frem for faglige. Det kan da godt være vaccinerne yder lidt beskyttelse, men vi ved det ikke. Hvis vi ikke finder ud af det og får løst problemet inden efteråret, så står vi med håret i postkassen og månedslange nedlukninger igen.

Værnemidler

Intet nyt

Nye tiltag

Nej.

Panik

Nja. Nu er vi da begyndt at vaccinere

One thought on “Vil du helst have lungepest eller corona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *