Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Vi har det godt

Vi har det godt i Danmark. Og med Heunicke fremsynethed, så er der en god chance for det fortsætter.
Og nej -jeg har altså ikke noget kørende med ham. Han sendte ikke engang en hilsen på min fødselsdag.
Jeg er ellers blevet hans største fan med tiden.
I starten troede jeg embedsmændene ville æde ham rå, men han kom ud med magten og værdigheden i behold.

Uge 36 COVID 19 2020

Tallene

Sidste mandag d. 24. august så tallene således ud:

Og i dag, d. 31. august 2020 ser det således ud:

Dødsraten (CFR) er igen faldet, nu til 3,7 % og vi har igen kørt lige omkring 250000 test på en uge. Vi tester igennem lige nu.
I starten af epidemien gik det vildt for sig, hvis vi testede 1000 om dagen. Nu er det 35000 dagligt.

Sidste mandag var der 20 indlagte med en stigende tendens heraf 3 på intensiv.

I dag er der 23 indlagte og 4 på intensiv. Det er en stigning, men det er fredeligt.

Der er fundet 588 nye smittede den seneste uge, hvilket er sammenligneligt med 657 nye smittede ugen før.

Danmarkskortet ser rimeligt jævnt ud, uden store coronareder. Fra sidste udbrud ved vi nu, at det tager godt en uge at få testet i bund ved udbrud på slagterier eller i hjemmeplejen. Ringsted er nu hvid som nyfalden sne på kortet. Der er testet i bund og lukket ned for smittespredning. Bravo!

Bagterpskolen i Hjørring kunne være et bud på en ny coronarede:

Det er som om smitten stadig spreder sig under radaren i Vendsyssel. Samme skole var også ramt i juni måned:

Der sker noget deroppe i Vendsyssel, der ikke er kommet styr på endnu.

Mørketal

Mørketallet er interessant, fordi det sammenlagt med de positivt testede det totale infektionstal, der så igen kan give et tal på hvad IFR (infektion fatality rate) er. Samtidig kan der udarbejdes et skøn over hvor mange, der ryger på intensiv eller indlægges alt efter hvor mange, der inficeres.

Nedenfor er introduktionen til beregningerne for de matematisk udfordrede:

SSI har nemlig lavet en rapport over mørketallet og betydningen af det her:

https://www.ssi.dk/-/media/arkiv/dk/aktuelt/sygdomsudbrud/covid19/fokusrapport—uge-35—mrketallet—final.pdf?la=da

SSI har valgt at beregne mørketalsfaktor for antal indlagte i stedet for antallet af positivt testede. Indlagte er et hårdere målepunkt, så det giver god mening.

Deres undersøgelse af bloddonorer viste, at der var et forholdsvist højt mørketal i forårsmånederne.

Antal indlagte skal ganges med en faktor 50-68, for at få antallet af infektioner. Det vil sige at cirka 2 ud af 100 smittet med Corona bliver indlagt og cirk 0,5 dør af infektionen.

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvor mange bloddonorer, der er ansat i sundhedsvæsnet? Jeg tror det er mange -og dermed bliver antallet af smittede overvurderet, fordi ansatte i sundhedsvæsnet er mere udsat for smitte. Samtidig er det et krav at bloddonorer er sunde og raske. Og hvis de er det, er det nok ikke samme population, som de, der har undgået al unødig kontakt, fordi de pga fysisk svækkelse har været i risikogruppe. Også her er der bias, der burde tages højde for. Derfor er et estimat af infektionstallet ud fra blodprøver på sunde og raske mennesker ikke farbar vej.

Testcenter Danmark lavede en mere valid undersøgelse. De udtrak 5000 tilfældige cpr numre og bad dem om at afgive en prøve. Dvs at populationen ikke var selekteret til at starte med ligesom bloddonorerne var det.

Desværre kom under halvdelen af de tilfældigt udtrukne til testcenter Danmarks undersøgelse, og det betyder at det er svært at bruge tallet til så meget. Der er jo mennesker, der har isoleret sig fra epidemien startede og jeg tvivler på, de har bevæget sig til testcenter Danmarks coronatætte lokaler for at få taget en blodprøve. Det vil typisk være de yngre og raske, der har mulighed for at møde op.
Så selvom populationen ikke var spekteret til at starte med, så blev den, fordi så få mødte op.
Mørketallet må derfor også antages at være overestimeret i den undersøgelse.

Mørketallet er fortsat ukendt. Et sted mellem 60000 og 150000 har haft infektionen. Hvis vi regner med 150000 smittede og en flokimmunitet når vi lander på godt 60% immune af befolkningen, så skal der stadig dø 12000 flere og indlægges 50000 før epidemien lakker mod enden. Hvis det kun er 60000 der har haft infektionen vil 36000 skulle dø og 150000 indlægges før vi kan lægge det her cirkus bag os på naturlig vis.
Jeg håber på en vaccine.

Reinfektion

Der er nogle der får infektionen flere gange. Ligesom der er nogle der får skoldkopper flere gange. Det er synd, men ikke normen. Til gengæld får reinfektion meget plads i aviserne.

Lægebashing

En læge fra regionsrådet i Region Syddanmark har siddet og skummet fløden i weekenden:

Hun sidder både i regionsrådet OG tager flødevagterne i lægevagten. Den normale indtjening er noget ringere:

Ikke at det er en dårlig løn bevares, men for at lave 2250 kr i timen, så skal man nok gå meget på kompromis med de aftaler, der er lavet med regionen for henvisning til coronatest af syge. På 4-5 minutter kan denne driftige læge nå at skrive henvisning, bestille prøver, aftale opfølgning og gennemgå det digre værk SST har sendt ud om information til patienter med coronavirus.

Det er jo netop pga den store mængde information, at det er besluttet at syge skal igennem lægevagten. Så jeg håber da regionsrådslægen fremover vil holde sig informeret om de krav, der er til henvisning, information og dokumentation fremadrettet. Så kommer hendes løn ned i et helt andet leje, hvor vi andre dødelige ligger.

Yes. Hende skal vi ikke bruge mere tid på.

Man skal ikke tro på alt

Flere af jer har henledt opmærksomheden på denne side:

https://covid19.healthdata.org/denmark?view=total-deaths&tab=trend

Her har den de seneste uge vist, at smitten i Danmark skulle gå helt amok i oktober. Amok som i flere tusinde smittet daglig.
Jeg aner ikke, hvad der har været galt med beregningerne, men nu ser det mere fredeligt ud derinde. Jeg blev så irriteret over det urealistiske scenarie, så jeg bare holdt op med at kigge på siden. Sådan kan problemer også løses.

Værnemidler

Der er jo masker overalt nu. Vi er klar til efteråret.

Nye tiltag

Nej.

Panik

Nej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *