Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Uge 21 2020 COVID19

Min direkte linje til Mølbak er væk. Jeg bad om kønsspecifikke data og fik i stedet en rapport om alder. Ikke overraskende viser den at Corona er farligere jo ældre man bliver. Jeg blev næsten ligeså skuffet over den rapport, som over skiftet i vejret. Det er forstemmende.

Tallene

De er fortsat faldende og tyvstjålet fra SSIs rapport:

https://files.ssi.dk/COVID19-overvaagningsrapport-11052020-st5r

Sidste mandag d. 11 maj så tallene således ud:

Og i dag, d. 11. maj 2020 ser det således ud:

Dødsprocenten er på 5% af de, der har testet positivt. Der er igen over 50 færre indlagte og rigeligt med plads på intensiv. Antal indlagte er faldet med 150 de seneste 21 dage. Der er 15 døde på en uge. 2 om dagen. Det er helt fredeligt.

Testkapaciteten er oppe på 16000 nogle dage. Til gengæld er svartiderne fortsat på flere dage, så det er ikke helt acceptabelt. Positivprocenten af de testede er helt nede på omkring 1% og det betyder vi kan sammenligne os med de lande, der har succes med at inddæmme smitten. Vi kan sammenligne os med de bedste og selv blandt dem gør vi det godt.

Antallet af nyindlæggelser falder til under 15 de fleste dage. Det giver netto et fald af indlagte med over 50 om ugen, så det kører for os, også med kapaciteten på sygehuse..

Hovedstaden ligger stadig i toppen med over halvdelen af alle indlagte i hele landet. Det er ikke kønt.

Gråt betyder 0 nye smittede. Med undtagelse af Ærø virker Danmark vest for storebælt fredeligt. Idet der er omkring 6000 indbyggere på Ærø så drejer det sig om 2 nye smittede. Det er ikke som i København.

Hvordan gik det så i Danmark?

Vi lukkede en stor del af Danmark ned for at undgå at ende med at overstige sundhedsvæsnets kapacitet. Og det må man sige vi er lykkedes med. Nedenfor er vist Danmark, Italien og Sveriges overdødelighed. Sveriges top er lidt fladere end Italiens. Men den er der og den flader ikke så hurtigt ud.

Og for lige at vise et eksempel på en helt forfejlet strategi (læg mærke til skalaen til venstre- England sprænger skalaen, så når værdierne ændres til engelske forhold, ser selv Italien fredelig ud.):

Englands kurve er tårnhøj, bred og flader kun lidt. Lige nu ligger de næsten dobbelt så højt som Italien gjorde, da det var allerværst. Et lovende nyt land.

Keep calm and bury your dead.

I Sverige, som dog har en flad top ift England, er de løbet tør for bedøvelsesmidlet propofol. Så de bruger hestebedøvelse. De behandler også lufthunger med morfin i stedet for ilt. Det betyder at de, der havde en lille chance for at komme sig, i hvert fald ikke gør det nu. Det nærmer sig folkeudryddelse i nogle lande.

Der kommer til at dø og mange flere end i lande med styr på smittespredningen som Danmark, Tyskland, Norge og Finland.
Det må være mærkeligt at være svensker og se rundt på nabolandene hvor kun få dør. Det viser sig endda at Sveriges økonomi lider mere end den danske trods manglende nedlukning. Folk der er bange for at dø forbruger åbentbart ikke. Og mange dør:

Danmark overvejer at åbne grænserne for lande som Tyskland, Norge og enkelte andre lande med smitten under kontrol. Det er Sverige sure over. Men når de vælter sig i Corona i Sverige som en del af et Mengelelignende forsøg med rigtige mennesker, eller svenskere er det jo retteligt, så kan de ikke forvente at civilisationen tager imod dem.

Play stupid games. Win stupid prizes.
I dette tilfælde har Sverige vundet spillet om flest smittede og døde i norden og præmien er en dejlig lang lukning af Sverige. Jeg tror ikke engang Italienerne vil røre ved dem med en ildtang.

Sverige har kastet befolkningen og sundhedsvæsnet under bussen. De er sket ikke så hårdt ramt som Italien endnu og de skal fortsætte med at dø i dette tempo i 12 stive måneder før det letter. Det er som om de ikke kan eller vil indse, at flokimmunitet bliver et rædselsscenarie.

Selvom Italien næsten er flået i stykker af coronaen, så er kun 10% immune og over 30000 døde. Vi skal op over 60%. immune for at have en nogenlunde beskyttelse, så 150000 mere skal dø i Italien før det er opnået. Hvis danskerne skal opnå det samme så skal vi regne med 18000 dødsfald. Vi er oppe på 500…. Vi er nået en 1/36 af vejen mod flokimmunitet. Det bliver nogle lange år, hvis der ikke kommer en vaccine.

Alligevel lysner det. For selvom SST ikke vil lære af WHO, så har Magnus presset på. Og under lock down har vi haft tiden.

Det vi har brugt ventetiden på er:

  • Få styr på værnemidler
  • Få testkapaciteten skruet op med en faktor 50 i hvert fald
  • Få stillet om til at kunne modtage COVID19 patienter uden at sygehusene bliver coronakuler

Og disse forberedelser gør, at vi nu kan gennemteste hver en krog af samfundet, så vi ikke, igen, kommer til at stå med en epidemi, der pludselig er ved at løbe os af hænde. I stedet for at lukke hele samfundet ned, vil vi, med vores nye testkapacitet, kunne lukke 4. klasse ned i Øster Bøvlinge samt kirkekoret i Timsted. Vi kan specifikt og præcist lukke smitten ned, der hvor den er.

Da vi lukkede landet i marts, havde vi ingen anelse om hvor mange, der var smittet, hvor de var i landet eller hvor hårdt sygdommen ville ramme. Det eneste rigtige var at lukke ned.

Men gjorde vi for meget, for tidligt?

Ja. I bagklogskabens ulideligt klare lys, kunne vi have ventet ca. 10 dage med at lukke ned og stadig have et sundhedsvæsen, der kun kørte på kanten af totalt nedbrud. Imidlertid var der ikke styr på værnemidler, så endnu flere læger og sundhedspersonale ville være døde, fordi de gik på arbejde. Vi ligger meget lavt i forhold til hvor meget personale, der måtte lade livet.

Og det nytter ikke at få smittet mange. Vi må vente på vaccinen.

Sundhedsstyrelsen gjorde imidlertid deres bedste for at få sundhedspersonalet smittet ved at ændre samtlige retningslinjer, således vi sket ikke behøvede værnemidler. Vi skulle blot holde 1 meters afstand og bede patienter om at hoste i ærmet. Og god håndhygiejne. Og koronaen rev gennem personalet på coronaafsnittene.
Heldigvis blev vi reddet af regeringen. Ikke af Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsstyrelsen er jeg meget utryg ved. Især fordi deres mål er tryghed og at undgå panik. Desværre har det medført mange halve sandheder og en utrolig arrogance. Folk er ikke dumme. Men det går de ud fra.

Vi ved SST fastlagde værnemiddelvejledninger efter deres lagerstatus.
Vi ved de ændrede strategi ud fra lagerbeholdning af test.
Vi ved deres vejledninger ikke kan bruges til noget, fordi styrelsen er et misfoster af politik og faglighed i en uskøn forvirring.
De har fejlet fra den dag, Bolette gik frem og ønskede skiturister en god ferie i Italien og Østrig, til nu, hvor deres forfejlede testtelte og teststrategier stadig ikke er implementerede og hver dag giver ekstra arbejde til et i forvejen presset sundhedsvæsen. Det er håbløst. Men SST insisterer på det er trygt.

Tryghed

Og det er det jeg afskyr ved den danske håndtering af coronakrisen. Det handler om at være tryg. Først og fremmest. Til helvede med videnskab og ordentlighed, bare vi er trygge.

Nu skal praktiserende læger til at vurdere tryghedsniveauet for borgere, der ikke tør tage på arbejde. I årevis har vi plaget svært syge danskere med arbejdsprøvninger, praktikforløb og uværdige bedømmelser foretaget af lægekonsulenter og skrankepaver, der uden empati og reel vurdering, har ødelagt livet for de sygeste danskere. Nu må man sige vi sadler om.

Hvis man er lidt utryg ved arbejdet pga Corona, skal man blot gå til sin praktiserende læge og få en sygeseddel. Der forelægger ingen objektive vurderingskriterier. Intet om hvad vi forventes at gøre.

Det bliver en munter uge.

“Jeg attesterer hermed at N. N. er utryg ved at arbejde.”

Utryghed er en følelse. For nogen en konstant følelse. For andre en følelse, der kommer og går. Det er fantastisk brug af min 14 år lange uddannelse. Utryghedsattester. Jeg er heller ikke helt tryg ved at tage på arbejde. Mest fordi SST og regeringen samlet set leverer en stor lort i form af ansvar for at vurdere utryghedsgraden hos patienter. Vi skal have nogle kriterier. Hvem skal blive hjemme?
Skal Oda på 19 år, der arbejder ved kassen og lider af angst blive hjemme? (Nej?)
Skal Ulla med et BMI på 52 og en alder på 40 blive hjemme?
(Måske?)
Skal Morten med trippelbypass, sukkersyge og svær fedme blive hjemme? (det vil jeg mene han skal)

Jeg må se, om jeg kan holde til utrygheden. Ellers er der en bager lige i nærheden og det gør mig meget tryg at vide, at brunsvigeren kun er et stenkast væk, hvis alt vælter og jeg drukner i attester.

Elleman

Jeg er imponeret over Elleman.
Han kunne sige meget som oppositionsleder.
Men han holder den i bukserne. Ikke nogen vilde udmeldinger. Ingen kritik. Og det må være svært, for han er under pres og der er nok at kritisere. Primært informationen fra embedsværket i Sundhedsstyrelsen har været meget fejlvisende. Men jeg tror ikke det er politisk fejlen ligger, selvom Elleman kunne spinne det den vej.
Men han er en Elleman. Klog. Og ualmindeligt sympatisk. Ligesom Mette. De to er vores ledere. Mette for alt det hun gør. Elleman for alt det han undlader at gøre. Det er svært. Men han er dygtig. Politikerne der reddede os fra nedbrud.

Og så er Elleman på samme hold som jeg.

Det blev et nej tak til svenskere.

Hvad sagde jeg!!!

Der findes også folk, der ikke som Elleman kan holde den i bukserne. En af de virkelig skøre kugler er hende her:

Vibeke Manniche fik ret. Ingen fik fred.
Der er ingen epidemi.
Mellemregningen er dog at samfundet har været totalt nedlukket i flere måneder for at opnå dette. Belgien, Sverige og især England mærker nu konsekvensen af at undervurdere en epidemi i opløbet. Danmark er i smult vande.
Og det får de skøre skiderikker ud af jordhulerne. Sammen med 5G modstandere og andre pusseløjerlige typer gik hun rundt og demonstrerede. Mod nedlukning af samfundet. Desværre tror jeg simpelthen coronaen er lidt for fin til at hoppe på de demonstrerende, der som eneste værnemidler havde sølvpapirshatte, solbriller og deres personlighed med. Kombinationen af disse 3 ting burde have givet dem i hvert fald et par gode meters manøvreplads selv midt i København. Selvom københavnerne er lidt anderledes, så er de ikke svenskere og de er bestemt ikke vant til at landsbytosserne samler sig i så stort tal på Rådhuspladsen. Normalt har både Alternativet og Kristendemokraterne mødelokaler til den slags.

Værnemidler

Næ.

Nye tiltag

Vi skal testes for om vi har haft corona. Jeg har været i Nordjylland og på Ærø. Og som denne rektor så fint siger det:

Det er jo efterhånden nemmere at finde ti veganere i Nordjylland end én med coronavirus

REKTOR PÅ NØRRESUNDBY GYMNASIUM, SØREN HINDSHOLM

Arrangementet er naturligvis aflyst, for den form for realisme er ikke velset. Jeg er fan. Manden har jo ret.

Af andre tiltag skal alle voksne nu testes. Som sædvanligt melder SST og regeringen ud til ekstrabladet før vi almindelige journalslaver får noget at vide. Jeg håber der kommer noget mere håndgribeligt inden vi skal tørre, hvor andre tisser. Kendetegnende for dette forløb er at medierne bliver informeret før tiltagene kommer i høring hos de faglige selskaber og før implementeringsplanerne er lavet. Så vi er nok i ingenmandsland igen himmelfartsferien over.

Panik

Jeg er for træt til at gå i panik. Jeg er uendeligt træt af det her coronacirkus. Alle er trætte af det nu. Få så lavet den vaccine så vi kan komme videre.

3 thoughts on “Uge 21 2020 COVID19

  1. Hej Iza. Tak for den nye opdatering plus interessante betragtninger. Jeg er stadig fan. Glad for den nye renlighed i almindelighed – jeg bryder mig overhovedet ikke om at blive syg af en infektionssygdom, uanset hvad den hedder. Venligste hilsener herfra ☺

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *