Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Uge 17 2020 COVID19

På trods af den tørre luft trives virus endnu ikke ordentligt. Men vi har 14 dages tid til at se resultatet af lempelserne.

Tallene

De er fortsat stabile og tyvstjålet fra SSIs rapport:

https://files.ssi.dk/COVID19-overvaagningsrapport-20042020-2dd09

Der er 131 nye smittede, 17 nye indlagte og 9 døde. Dødsraten kravler op på 4,8%. Ikke overraskende i og med det tager noget tid at dø af COVID19. Ligesom med SARS og MERS undervurderes dødeligheden i starten.

Vi tester fortsat alt for lidt til at kunne bruge det til noget fornuftigt. Kåre mente man kunne blive testet inden man besøgte sin 93 årige mormor. Heldigvis fik Magnus ham ud af den vildfarelse. Det ville kræve ressourcer vi ikke har nu. Og det ville være utopisk.

Det er interessant at se antallet af nyindlæggelser. Vi lukkede Danmark 13. marts og det var nok meget godt. Havde vi ventet en uge, havde vi haft 7 dage ekstra med stigende indlæggelser, og så havde vi kørt på reserverne. Resultatet af lock down kan ses ca. 14 dage efter i slutningen af marts. Det er modigt af Mette Frederiksen. Og klogt. Vi anede intet om, hvad der gemte sig derude pga SSTs restriktive tilgang til test.

I dag har vi 336 indlagte. Og der må være en del der ligger rigtig længe på sygehus. De seneste mange dage har nyindlæggelserne været sparsomme i snit omkring 30 den seneste uge. Det er en grimmere belastning end forventet pga den lange indlæggelsestid.

Nedenfor er statistikken for indlagte på intensiv:

Unge under 59 år har 1% (eller nærmere 1,4%) risiko for at ende på intensiv. Det er godt nok en giftig virus. Kun 4% af de 80+ årige ender på intensiv -i modsætning til 13% af de 70-80 årige….
Det er ikke fordi de 80+ årige klarer det bedre end de yngre aldersgrupper, men fordi de ikke bliver tilbudt intensiv behandling i samme grad som yngre. De dør uden behandling. Og det er som det skal være.

Fordrejede tal

I Region hovedstaden har de lavet en såkaldt quicktest, der viser om sundhedspersonalet har haft coronainfektion. Quicktesten finder kun 80% af de, der har antistoffer.

Region hovedstaden har testet og fundet at ca. 4 % af sundhedspersonalet og ca. 3% af bloddonorerne har antistoffer i blodet.

Ud fra de to tal konkluderer de at der ikke er overhyppighed af smitte blandt sundhedspersonale. Der er ellers markante 33% flere positive blandt sundhedspersonale. Det fremgår heller ikke, om bloddonorer og sundhedspersonale er testet med samme test. Hvis sundhedspersonale er testet med quicktest og bloddonorer med den mere sikre serologi, så er sundhedspersonalet endnu mere udsat.

Men videnskaben er under pres disse dage. Tal fordrejes og mange oplysninger hemmeligholdes. Hvis du har to resultater, der er opstået på to forskellige måder og sammenligner, så burde man blive dumpet. Men i disse tider tilpasses forskningen det, som myndighederne vil frem med.

Det fremgår ej heller hvem der bliver testet. Min erfaring er, at røvballefolket på sygehuset sammen med pindemadsfedlingene er de eneste, der har tid til at få taget blodprøver i arbejdstiden. Det er sjældent de, der passer et rigtigt arbejde, der har tid til den slags. Jeg kunne godt tænke mig at se blodprøverne for de, der arbejder på coronaafdelingerne. Det virker nemlig til, der er ualmindelig meget sygdom på de afdelinger. På vandrørerene forlyder det, at der blandt læger har været uhyggelig meget sygdom.

Det finder vi nok først ud af, når sandheden er politisk belejlig. Kinesiske tilstande. Nu også i Danmark.

Inddæmning-afbødning-inddæmning

Ja. Meldingerne har været mange. SST og SSI har været klar til at lade COVID19 flå gennem befolkningen, men af ukendte årsager er de nu tilbage til at mene, at det er lidt for farligt. Måske fordi det kræver at ca 0,7%-2,0% af befolkningen vil dø, hvis vi slipper tøjlerne helt. Som jeg tidligere har gennemgået, så koster 70% immune i Italien ca 1,35% døde af den samlede befolkning.
Omkring 50-100000 døde danskere, hvis vi omregner lidt. Se eventuelt tidligere indlæg for de rå tal.

Vi startede faktisk med at forsøge at inddæmme smitten.

Kan I huske da busfuld efter busfuld af snottede, hostende skiturister væltede op over grænsen og blev nægtet test, fordi de ikke havde feber…. Yes. Dem. De fik 14 dage til at smitte løs og det gjorde de i en grad så Mette Frederiksen lukkede Danmark ned.

Det var vores forsøg på at inddæmme smitten.
Identify, contain, eliminate.
Identificer, inddæm, eliminer.

Under disse første meget uværdige 2 uger, hvor SST trak ansigtsmasken op for øjnene og brugte deres lægefaglighed til heftig navlebeskuelse, lykkedes det SST at overse næsten samtlige tilfælde af corona, der væltede op over grænsen.

Hvis vi havde haft en effektiv sundhedsmyndighed, så kunne vi formentlig have fortsat med at gå i skole og arbejde, bare under restriktioner og heftig testning, således de syge kan adskilles fra de raske.

Smitteopsporing og adskillelse af syge fra raske har ikke været SSTs mål den seneste tid. Som lidt tungtopfattende hjemmeskolede rigmandsbørn, stillede de sig helt uforstående overfor, der kunne findes hjem, hvor de voksne ikke kunne isolere sig. Det tog inden da SST 2 måneder at erkende det åbenlyse: asymptomatiske patienter smitter. SST havde en fornemmelse. Internationale videnskabsfolk havde benhårde og kedelige beviser længe inden Bolette Søborg fra SST første gang opfordrede danskere til at nyde ferien i Bergamo.

Der skal testes massivt og smitteopspores, hvis vi skal forsøge at inddæmme smitten. SSTs kugleskøre indfald gennem tiderne med at sende læger på arbejde, der har testet positive, men er uden symptomer osv osv, må vel nødvendigvis holde op, nu hvor vi går fra afbødning til pseudoinddæmning. Man kan håbe, men desværre, så har de allerede i dag nye skøre ideer, der gør det svært at bevare selv den mindste forhåbning om fornuftige indfald derfra.

Eksempelvis skal frisører arbejde med visirer osv. Læger derimod skal bare vaske hænder grundigt. Vi overskrider enhver intimsfære når vi arbejder. Men kun DSAM, vores faglige selskab, forsøger at tale fornuft og anbefale masker. Vi bliver de nye coronakuler, hvis vi ikke ignorerer SST og bruger faglighed i stedet.

Slingrekurs

For 4 uger siden var det totalt passé at inddæmme smitten:

Nu er vi tilbage til inddæmning -selvom vi ikke kalder det inddæmning:

De skøre

5g netværket beskyldes for meget ondt. Herunder corona. Det er de samme skøre kugler, der er bange for tungmetalophobninger, er elektrosensitive og kan mærke kosmiske bølger banker mod hoveddøren i en grad så det forstyrrer søvnen.

Der er også en kvinde, der mener at kunne holde COVID19 fra døren med hvidløg. Hun fik en bøde.

Det er bare ikke helt rimeligt. Hvis man spiser et helt hvidløg, cirka 11 fed. Så tror jeg faktisk at folk vil holde en naturlig afstand. Man kan evt supplere med et skilt, hvor der står: “Kan du lugte hvidløg, er du for tæt på.”

Værnemidler

I Netavis Nord bliver en intensiv sygeplejerske interviewet. Lagerstatus på ffp3 masker er lav og som vi alle ved, fastlægges retningslinjerne for værnemidler af SST efter lagerstatus. Ikke efter at beskytte medarbejdere og patienter. Nu må man pludselig have ffp3 masker på i 5 timer i stedet for 3, selvom der er risiko for vand i lungerne. Arbejdsmiljøet er meget betændt for tiden.

Masker er for tøsedrenge

Rigtige mænd bruger ikke masker, kondom eller sikkerhedssele. Sådan synes holdningen at være blandt en del læger efterhånden. Da DSAMs formand gik frem og sagde, at masker på patienter og læger kunne bremse smitten og skabe tryghed, blev dette taget meget ilde op blandt en del af lægestanden. De ville ikke bruge masker -det kunne jo skræmme patienterne. Som patient ville jeg blive mere skræmt, hvis min læge ikke begrænsede smitten. Men indrømmet så er masker svære at trække vejret i, de er varme og de er ubehagelige. Vi har brugt masker siden engang i marts og det ændrer vi ikke på. Det ud fra et forsigtighedsprincip.

Jeg er selv bange for at blive syg. Det gider jeg ikke. Lige så lidt som jeg gider rendskid eller influenza. Kan en maske afhjælpe smitte med et virus, der hos mange af mine kolleger har givet 1-2 uger sygdom, så er jeg frisk. Masker. Ja tak.

Jeg forstår simpelthen ikke man kan være imod værnemidler.

Nye tiltag

Nu har toppen igen meldt ud at alle skal testes, men glemt at lave retningslinjer mv. Jeg forudser endnu en dag i morgen, hvor patienterne er blevet lovet noget, der ikke kan leveres. Så går der tid med det.

Panik?

Ja. Jeg har tabt 2 kilo, fordi vi ikke længere går til bageren. Det bryder jeg mig ikke om.

12 thoughts on “Uge 17 2020 COVID19

 1. Det ender med at læsningen af dine skriverier bliver enden på mig, før en evt. smitte med Corona. Du skriver så befriende ironisk og skarpt. Jeg kan slet ikek tåle den kombination af grin og gråd under læsningen.
  Fik for øvrigt en trussel mere i dag af SST. Jeg har formastet mig til at skrive og mene, at SST er ligeglade med om svage lærere og deres svage familiemedlemmer smittes. Sandheden i elfenbenstårnet er ilde hørt.

 2. Nu sættes der telte op rundt i landet. Regeringen nægtede på pressemøde at udtale sig om formålet. Vandrørene siger at der bliver tvangstests af alle. Men er det så smart at genne en masse folk ind i telte? Så kan de vel bare smitte hinanden der.

 3. Du kan måske tilføje til dagens samling denne artikel om Martin Andersen, 53 år, død af coronavirus. Han var ikke syg nok for at blive testet: “Han fortæller lægen, at han har svært ved at få luft. Til gengæld har han ikke feber og hoster ikke så meget, som han har gjort. Lægen mener, at hans problemer med at få vejret kan skyldes noget psykisk, fordi han spekulerer for meget over det (…)” https://jv.dk/artikel/n%C3%A5ede-aldrig-p%C3%A5-hospitalet-53-%C3%A5rig-t%C3%B8mrer-d%C3%B8d-med-coronavirus-2020-4-20

 4. Luc Montagnier fik Nobelprisen for at finde HIV-virus

  Professor Luc Montagnier, a French Nobel Prize winner, said in an interview on the French channel CNEWS that the Covid-19 virus is partially lab grown. His research showed that it contains small sequences from HIV, the AIDS virus.
  Winner of the Nobel Prize in Physiology or Medicine in 2008, Professor Montagnier insists that more and more researchers are coming to the same conclusion; that coronavirus is partially lab grown.
  He finally says that evidences and research papers are being suppressed; and that nobody can exert any kind of pressure on him, considering his legacy and Nobel credentials.

  https://www.youtube.com/watch?v=ziJfa8h46tg

 5. Tusind tak Iza for din fremragende indsats med at demaskere maskepien, så begavet, så kompetent og samtidig også så nådesløst morsomt. Jeg håber vi overlever!

  Tanken bliver i hvert fald mere og mere nærliggende: Når SST og SSI i hele forløbet med nærmest usvigelig sikkerhed har truffet et sådant kæmpe hav af beslutninger, der konsekvent har ført til mere smittespredning og ikke mindre smittespredning, så vokser mistanken til, at der ikke er tale om himmelråbende inkompetence men om en bevidst men uudtalt hensigt?
  USA ønsker at suspendere sit økonomiske bidrag til WHO, fordi man har vurderet, at især ledelsen repræsenteret ved organisationens generaldirektør, etioperen, marxisten og mikrobiologen Tedros Adhanom Ghebreyesus er installeret af Kinas kommunistiske ledelse og i kritisabel grad har bidraget med at føre verden bag lyset. Hvad hans gentagne lovprisning af Kinas håndtering inkl. ”rettidige” varsling til omverdenen af epidemiens udbrud og natur jo også giver tydelige fingerpeg om.
  Når det kan finde sted i FNs World Health Organisation, er det så komplet utænkeligt, at noget lignende kunne ske blandt vores egne hjemlige myndigheders ledelse? I spidsen for SSI har vi i hvert fald den tidligere kommunist Søren Brostrøm, ham med de nedadvendte mundvige, den let rynkede næse samt de dybe pandefolder, som om han konstant var i kontakt med noget ildelugtende. Kunne han måske også mistænkes for at være kommet under indflydelse af fremmede magter og er blevet bestilt til at udvise en bestemt ønskelig adfærd udstyret med en nøje gennemtænkt drejebog, hvem ved?
  Se f.eks. artikel fra Altinget den 17. marts: https://www.altinget.dk/artikel/ekskommunisten-og-elitelaegen-der-blev-coronageneral
  Og for tiden leder og roder alverdens journalister med bind for øjnene rundt i denne indviklede histories mørke indicie-mødding efter, hvor denne nye coronavirus mon egentlig stammer fra.
  For der ER jo underlige forhold, der ikke hænger sammen: Hvorfor taler man hele tiden om det wet-market i Wuhan som stedet, hvor den første smitteoverførsel til et menneske via en flagermus fandt sted? Når det nu viser sig, at man slet ikke sælger flagermus på nævnte marked i Wuhan? Og at der i øvrigt findes et avanceret biologisk laboratorium med højeste sikkerhedsniveau i kort gå-afstand fra nævnte marked? Og at man sidste år søgte nye medarbejdere til dette laboratorium, der kunne varetage netop forskning i flagermus og virus?
  Og når nu Kina i forvejen er verdens største producent af værnemidler, hvorfor drog de så sidste år rundt i hele verden for at opkøbe alle de værnemidler på verdensmarkedet, som de kunne komme i nærheden af?
  Og hvordan kan man producere en så detaljeret dokumentarfilm, der fremlægger det ene bevis efter det andet på, at denne nye coronavirus aldeles ikke er opstået i naturen men er nøje konstrueret i et laboratorium med molekylært identificerbare komponenter fra dels HIV-virus, virus fra tidligere SARS-udbrud samt modificeret virus (så proteiner og receptorer kan dirke sig direkte ind i menneske-celler) fra præcis de flagermus, man på nævnte laboratorium har benyttet i sin forskning? Se dokumentarfilmen her:
  https://www.youtube.com/watch?v=Le_rfTdayLs
  Og sidst men ikke mindst har vi Kåre Mølbak, direktøren siden 2017 for det seruminstitut, der omtrent samtidig var igennem et skandaløst frasalg for en slik af instituttets virusfabrikation til en saudiarabisk sharia-sheik med tråde til Det Muslimske Broderskab. Og på det seneste har Seruminstituttet i øvrigt oplevet en sand hjerneflugt af en række af instituttets nøglemedarbejdere. Kåre Mølbak er også manden, der allerede som studerende på Panum Instituttet i 80’erne planlagde hele resten af sit liv til specifikt at handle om infektionsepidemiologi og folkesundhed herunder overvågningsmetoder, betydning af resistens for folkesundheden, zoonoser, fødevarebårne sygdomme samt vaccinologi. Han har også været arrangør af internationale workshops og koordinator af store WHO og EU-finansierede forskningsprogrammer. I 2020 blev han valgt som en af syv eksperter, der skulle rådgive Europa-kommissionen i forbindelse med coronapandemien i 2019-2020. (Det står alt sammen at læse i hans Wikipedia-profil.) Det er også manden, der med skam at melde har en fremtoning, der ligner en kærlighedsløs mellemting mellem Klokkeren fra Notre Dame og et skabet eksemplar af de hesteskonæse-flagermus, som er under mistanke for at være de oprindelige bærere af den nye corona-virus.
  Det kan således heller ikke undre, at man anede krusningen af et lille kynisk smil på læberne, da Kåre i interviews til den skrevne presse samt fra sit lille runde pølsebord til pressemøde i Spejlsalen ”nødtvungent” måtte bede befolkningen indstille sig på, at den muligvis har udsigt til et års emotionel vinter med psykologisk destruktiv social distance. Ingen kys, kram eller kærtegn men kun en masse neurotisk betonet angst, der dræner livsviljen langsomt men sikkert. (Men brug dog i stedet Skype og Zoom, som Kåre mener da må kunne gøre det ud for en udmærket emotionel ersatz i disse tider med social smalkost.)
  Det hele suppleret med herlige kolde såvel som varme afvaskninger med masser af lutrende sprit og sæbe. Det må vel altid krilre lidt i de stumpende bukser og dugge bag de ellers så alvorstunge, intellektuelle briller, når klassefestens uønskede bænkevarmer således kan få lov til at bestemme lidt over normale menneskers skæbne, som nu ligeledes må se deres vej frem til den livgivende ømhed og kærlighed fortabe sig i horisonten.
  Men sammen med Anders Tegnell, den svenske statsepidemiolog og corona-strategen med de hårde drag om munden, granitkæbe og generelt skråsikre fremtoning, kan de to sammen jo træde dansen lystigt frem mod morgenrøden i form af den efterstræbte Flokimmunitet i populationen. Vi er ikke mennesker længere sådan rigtigt men snarere blot en ”population”, der kan måles på og pirkes i efter forgodtbefindende i videnskabens navn.
  Men glæden kan jo også for eksperter få en brat ende. Måske når det en dag står lysende klart, at det slet ikke er muligt at opnå flokimmunitet, eftersom den nye coronavirus lystigt smitter de samme personer igen og igen og igen. Indtil kroppen giver op i udmattelse. Men eksperterne skal nok alligevel vinde i sidste ende og synes, at de har fået ret. Når alle vi andre har fået fred…

  1. Hvilken kilde har du på nedenstående?

   “ Og når nu Kina i forvejen er verdens største producent af værnemidler, hvorfor drog de så sidste år rundt i hele verden for at opkøbe alle de værnemidler på verdensmarkedet, som de kunne komme i nærheden af?”

 6. Low incidence of daily active tobacco smoking in patients with symptomatic COVID-19

  Conclusions and relevance: Our cross sectional study in both COVID-19 out- and inpatients strongly suggests that daily smokers have a very much lower probability of developing symptomatic or severe SARS-CoV-2 infection as compared to the general population.

  https://www.qeios.com/read/article/574

 7. There are however, sufficient scientific data to suggest that smoking protection is likely to be mediated by nicotine. SARS-CoV2 is known to use the angiotensin converting enzyme 2 (ACE2) receptor for cell entry[14-16], and there is evidence that nicotine modulates ACE2 expression[17]which could in turn modulate the nicotinic acetyl choline receptor (manuscript submitted). We hypothesize that SARS-CoV2 might alter the control of the nicotine receptor by acetylcholine. This hypothesis may also explain why previous studies have found an association between smoking and Covid-19 severity[1, 9, 10]. As hospitals generally impose smoking cessation and nicotine withdrawal at the time of hospitalization, tobacco (nicotine) cessation could lead to the release of nicotine receptors, that are increased in smokers, and to a “rebound effect” responsible for the worsening of disease observed in hospitalized smokers.

  1. Jamen jeg fik faktisk en lignende tanke, jeg har været svært plaget af forkølelser i tidens løb, nu som 70-årig har jeg de sidste par vintre haft mildere forløb, det har undret mig, men kan forklaringen mon være noget blodtryksmedicin jeg tager, en ACE-hæmmer? Eller er det helt misforstået, mit kendskab til biokemi er helt perifert!
   Corona er jo en blandt mange forkølelsesvira, og de fleste bliver bare forkølede, men for nogle går det så helt galt.
   Tanken opstod da jeg læste her, ved ikke hvor meget jeg har forstået?
   https://www.sciencemag.org/news/2020/04/how-does-coronavirus-kill-clinicians-trace-ferocious-rampage-through-body-brain-toes

   Nu hvor jeg er igang med at skrive synes jeg at denne blog gav et utroligt rammende udtryk for det der sker – et dødvande – jeg genkendte med det samme følelsen, normalt ved jeg når den der plet i svælget mærkes at så kan jeg intet stille op, det er bare at rive 1 uge eller 2 ud af kalenderen og se frem til at tiden er gået.
   Lige nu er jeg bare lidt småforkølet, det er 3. gang i denne sæson, men når jeg ser på hvordan samfundet er ramt af forkølelse og har lagt sig og bare kan vente på at det er drevet over, så synes jeg udtrykket passer præcist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *