Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Uge 16 2020 COVID19

Solen skinner. Slimhinderne er udtørrede. Virus bæres endnu længere i den friske og tørre luft. En smuk dag at starte en epidemi på.

Tallene

Intet nyt. Det er stabilt. SSI laver særdeles udmærkede rapporter og i modsætning til SST er de tilpas nørdede til at deres oplysninger er ordentlige. SST vender vi tilbage til senere. Men SSI laver rapporter næsten magen til dem jeg har lavet. Nu har de gjort det stabilt i nogle uger og de har et frækkere layout. Det tyvstjæler jeg fra. Til gengæld er tallene de samme.

Der er 144 nye smittede. Ialt 6138

Nedenfor er antallet af test. Det virker næsten som om SSI mobber SST lidt her. Men det gør de ikke. Der er langt op til 10000 test dagligt. Matematikken og videnskaben giver daglige begmænd til SST. Det kører ikke for dem.

Corona høster blandt de ældre og syge primært. Det betyder ikke, den ikke tager en enkelt eller to yngre og raske personer, men generelt så er det altså i forvejen svækkede, der rammes hårdt. Man kan bide mærke i, at selvom coronavirus allerede har inficeret et sted mellem 18000 og flere hundrede tusinde (vi tester ikke, vi ved det ikke) så har den altså ikke engang opnået samme dødstal som en normal sløv influenza. Og den influenza der var godt i gang i marts, den er forsvundet, så måske har coronaen overtaget pladsen.

Hvem var det vi lukkede samfundet for at beskytte?

De syge, de gamle og dem med særlig risikofaktorer. Det er derfor vi gøre det her. Og så for at sygehusvæsnet ikke brækker over.

Men hvis risikopatienterne er lærere, pædagoger, læger, sygeplejesker eller lignende, så vil samfundet sådan set skide dem et stykke. De skal blive en del af de smittekæder, vi engang gjorde alt for at undgå.

Hvis jeg var konspirationsteoretiker, så ville jeg baseret på de uendeligt og intuitivt dumme vejledninger SST sender ud, tro at målet med deres virke er at få os alle smittet så hurtigt som muligt.

 • Indtil 1. april skulle plejepersonale, læger og sygeplejersker møde på arbejde hvis de havde testet positiv for corona, men ikke havde symptomer. Nu skal vi blive hjemme i 48 timer. Ret sindssygt, ikke? Desværre sletter SST gamle vejledninger, men en frisk journalist kunne lige bede om aktindsigt i retningslinjer for sundhedspersonale af 25. marts. Måske en uge tidligere. (SST har nu “korrigeret uklarheder” således man i stedet for at have pligt til at møde på arbejde, nu har pligt til at blive hjemme). Der skulle være nogle af plejehjemmene, der blev grundigt inficeret pga den vejledning.
 • Det tog SST 3 måneder at anerkende, det der var klart i artiklerne fra Kina allerede i januar: asymptomatiske smitter
 • SST vil have børn skal i skole selvom deres forældre er smittede
 • SST mener ikke der skal bruges værnemidler, medmindre man er indenfor 1-3 meter af patienten. SST mener sagtens man kan ordne negle på en patient uden værnemidler.
 • SST tror håndvask kan forhindre smitte i børnehaver. Det er vanvittigt. Børn æder harelorte og snaver hinanden i bund. De er klamme, snottede og uhygiejniske. Det er børn der driver influenzaepidemier. Nu skal de drive coronaen
 • Læger der bor sammen med en coronapositiv skal møde på arbejde….

Det virker alt i alt som om SST mener vi skal smittes. Hver og en.

Deres ide om at en forælder kan isolere sig fra deres børn, må stamme fra forestillingen om at alle børn har to forældre, to lokummer, 1 au pair pige og to annekser adskilt fra resten af huset. Som de fremførte, så kunne man jo få kommunens hjælp, hvis man ikke kunne isolere sig i hjemmet….

Er det så en lille tvangsfjernelse vi er ud i, for at sikre at barnet kan komme i skole? Er det mest skadeligt for et barn at undvære skolen i 14 dage eller undvære sine forældre?

SST må fise tilbage til deres palæer på Strandvejen. Rigtige mennesker har krav på ordentlige løsninger. Det virker til SST er så forhippet på ikke at bøje af, at de er ude i nogle ret vilde alternativer. Alt sammen for at få gennemtvunget at børn skal i skole. Jeg var ikke bekymret før, men nu virker det efterhånden ufagligt og meget betændt.

Har de ingen spindoktor eller en enkelt med sund fornuft til at læse deres alenlange dokumenter igennem? En der siger: “Nej, det er for dumt, stop jer selv!”

Tilliden til SST er efterhånden ret begrænset. De store kommuner Odense, Aalborg med flere gik sammen om at anbefale at børn af coronapositive forældre blev hjemme.

SST er ydmyget. Ingen gør rigtig hvad de siger mere, og det er nok fordi det ikke giver mening, hverken fagligt eller menneskeligt.

Magnus må være noget træt af SST: han laver ikke andet end brandslukning:

Og han er først lige blevet færdig med at rydde op efter SSTs anbefalinger om at selv risikopatienter skulle arbejde med børn nu. Det blev løst ved at lorten blev lagt over til …. Egen læge, der nu skal vælge mellem at følge SSTs elendige retningslinjer og risikere en over nakken fra dem. Eller gøre det fagligt korrekte ud fra et forsigtighedsprincip så tidligt i epidemien.

Jeg håber virkelig SST besinder sig.

Værnemidler

Ja dem er der ikke nok af. Vi mistænkeliggøres, hvis vi vil bruge dem:

Kender I det at arbejde med en FFP3 maske på? Man bliver bare ved med at bruge den. Også når det er unødvendigt….
Det er nu ikke den slags masker vi får, men en slatten kirurgisk maske, der mest er for at dække overskægget. Nogen videre virkning har den ikke:

Regionerne vil sikre, der ikke sker et overforbrug… Sidst jeg tjekkede var 20% af alle smittede sygehuspersonale. Der skal gang i forbruget af værnemidler og det kan kun gå for langsomt. Det er lidt for let at sidde på sit kontor og nægte mennesker adgang til basale beskyttelsesmidler. VI mangler værnemidler. Vi får ikke dem vi har brug for. Vi bliver mistænkeliggjort, hvis vi bruger dem…. Det er et ekstremt giftigt arbejdsmiljø, der kun kan medføre endnu flere smittede. I udlandet har de bedre udstyr end os. Vi står med fyrværkeribriller og masker fra byggemarkeder…. Alt sammen til genbrug.

Panik?

Nej. Men det er meget bekymrende SST står ved roret. Det er som at se Titanic. Det bliver mere og mere absurd.

12 thoughts on “Uge 16 2020 COVID19

 1. D. 13 april SMITTEFARENS POLITISKE LOGIK – VERSION 3.0 (fra min ven Kenan Seberg)

  I går understregede Sundhedsstyrelsen (SST), at børn med smittede i husstanden godt kan gå i skole.
  I dag ændrede Sundhedsminister Magnus Heunicke den vurdering.
  I går stod der på SSTs vejledning til landets skoler:
  “Hvis man bor i husstand med en person med påvist COVID-19 må man gerne komme i skole eller på arbejde”.
  Det gælder ikke i dag.
  Børn skal nu blive hjemme, hvis der er en smittet i karantæne.
  Det er godt, man kan indrømme fejl (hvis det er det Heunicke har gjort…), men det er rigtig skidt, hvis man bliver ved med at fejle.
  For mens skolebørn nu skal blive hjemme, må det samme barn godt komme i dagtilbud. Og barnets far eller mor må gå på arbejde, hvis der er en smittet på matriklen.
  I hvert fald, hvis man skal stole på SSTs ‘vejledning for gradvis kontrolleret genåbning af dagtilbud’. Her står nemlig:
  “Hvis man bor i husstand med en person med påvist COVID-19 må man gerne komme i dagtilbud eller på arbejde” (Side 6 af 14).
  Vejledningen er Version 3.0, og tre dage gammel. Fra d. 10 april, kan man læse.
  Og den ligger stadig som en gældende vejledning på Sundhedsstyrelsens side. Klokken 23.22. Samme dag som Heunicke har underkendt Brostrøm i Sundhedsstyrelsen med hensyn til skolebørn og smittefare.
  Om det er en fejl, at den stadig ligger der, ved jeg ikke, men hvis Magnus Heunicke synes, at mange har været usikre på, om “der er taget de rette forholdsregler” og han derfor ændrer vejledningen for skoler, så er der ingen logik i, at det samme ikke gælder for dagtilbud – og slet ikke for forældre.
  I følge Sundhedsstyrelsens egne fakta er voksne nemlig langt farligere smittekilder end børn.
  Så mens skolebørn nu heldigvis ikke skal løbe risikoen for at smitte deres kammerater og lærere, må far eller mor gerne gå på job, og risikere at smitte deres børn og kolleger.
  I hvert fald ifølge Version 3.0 i regeringens politiske logik.

 2. Det er statsfinansieret vanvid, det der kommer fra SST. Men altså min fætter har lige fået en pakke med to slags dejlige maske af sin gode kinesiske forretningsforbindelse. Dem kunne han skaffe uanede mængder af, men Lægemiddelstyrelsen har bare sendt en standardmail med, tak for henvendelsen bl.a, bl.a………Det er også vanvid.

 3. Hej Ida, – du har snakket om potentialet for et efterspil før – Det “efterspil” du forudsiger på dit flow-chart, – er det overfor de læger, der trodsede SST, og anbefalede deres patienter at blive hjemme (eller lade deres børn blive hjemme) – eller er det overfor SST, og deres gakkede retningslinjer?
  Hilsen Karin

 4. Altid en fornøjelse at læse dine indlæg, kære Iza. Corona- føljetonen fortsætter og SST´s kafkaesque håndtering af pandemien vil få et særligt spalteplads i historiebøger.

 5. Region Hovedstaden: 4,1 procent af de sundhedsfaglige har været smittet med COVID-19
  ​De foreløbige resultater af en omfattende screening af ansatte viser, at smitten blandt sundhedsfaglige ligger på niveau med en kontrolgruppe af bloddonorer – og formentlig dermed på niveau med befolkningen

  “Helt opdaterede tal fra screening af bloddonorer viser, at 2,9 procent har en positiv test – og dermed har ca. 3 procent udviklet antistoffer. Antallet af smittede blandt de ansatte er altså ca. 1 procent større end antallet af smittede i baggrundsbefolkningen, men set i lyset af de usikkerheder, der er ved begge screeningstests vurderes det, at der ikke er sikker forskel på antallet af smittede i befolkningen og antallet af smittede blandt hospitalsansatte.”

  kilde: https://www.regionh.dk/presse-og-nyt/pressemeddelelser-og-nyheder/Sider/Region-Hovedstaden-4,1-procent-af-de-sundhedsfaglige-har-v%C3%A6ret-smittet-med-COVID-19.aspx

  “Sensitiviteten har vi testet i et panel med 155 SARS-CoV-2 patienter, hvoraf 128 var reaktive. Sensitiviteten var derfor 82.5% [75.3, 88.4]. Specificiteten har vi testet på 651 plasmaprøver udtaget i de to foregående vintersæsoner, hvor vi antager, at andre mulige krydsreagerende Coranavirus har cirkuleret. Vi fandt 3 reaktive og en inkonklusiv prøve. Vi beregner dermed en specificitet på 99.5% [98.7, 99.9]”
  kilde: https://www.regionh.dk/presse-og-nyt/pressemeddelelser-og-nyheder/Sider/Overvejelser-og-konklusion-vedr-screening.aspx

  ****
  Der bliver godt nok rundet både ned og op for at nedtone forskel i smitte blandt sundhedspersonale og så bloddonorer.

  1,2% flere smittede lyder ikke af meget (omtalt som ca 1 pct) – relativt er der en overrepræsentation af smittede på 41% blandt sundhedspersonalet, sammenlignet med de 2,9 % smittede blandt bloddonorer (omtalt som ca 3%)

  Bonuslink hvis der andre som mig uden for faget der lige skal have en genopfrisker på specificitet/sensitivitet https://en.wikipedia.org/wiki/Sensitivity_and_specificity

  “In many tests, including diagnostic medical tests, sensitivity is the extent to which actual positives are not overlooked (so false negatives are few), and specificity is the extent to which actual negatives are classified as such (so false positives are few)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *