Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Udbrud i Hjørring

Uge 25 COVID 19 2020

Jeg var væk i 5 dage og så var vi på forsiden af ekstrabladet, som den kommune med mest smitte.

Tallene

Sidste mandag d. 8. juni så tallene således ud:

Og i dag, d. 8. juni 2020 ser det således ud:

Dødsraten er 4,9 % og vi har testet 95000 på en uge. Det er strålende.

Sidste mandag var der 79 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der kun 58.

Men hvor kommer de nye tilfælde fra?

Jeg kan næsten ikke få mig selv til det…

Det er mit område.

Det startede med jeg tog på kursus i onsdags. Jeg efterlod området i perfekt stand. 32 smittede ialt siden coronakrisen startede. Det svarer til 50 pr 100000. Lavere end Aalborg, der havde 75 pr 100000.

Sådan så verden ud for en uge siden.

Mandag d. 15. juni var tallet mere end fordoblet for Hjørring:

I dag så det således ud.

Vi har smadret alt det vi har bygget op. For en uge siden så Danmarkskortet således ud:

Ved du hvor Hjørring kommune ligger? Nå. Ikke. Så kig her:

Hjørring har det største udbrud i Danmark i flere måneder…

Udbruddet

Det har ramt klamt og tungt på et plejecenter i Sindal:

Samtidig er der udløbere til flere skoler i området, hvor klasserne er blevet sendt hjem, hvis der har været smittede i dem.

Coronaen har ramt igen og lige nu er vi epicentret.

Heunickes ilddåb

Det er første massive udbrud siden Heunicke overtog førersædet og fortalte SST, hvor skabet skulle stå. Smitteopsporing. Test, test test. Isoler. Eliminer.
Adskil de syge fra de raske.
Og han lykkes faktisk med det. Der er blevet testet omkring 900 i Hjørring kommune den seneste uge og 34 var positive. Desværre dækker det over nogle dobbelttest, fordi man tester de samme mange gange. Måske er omkring 5% positive lige nu. Det er mange, men vi er ikke i nærheden af at det er ude af kontrol. Og det må det ikke komme. Man får en fornemmelse af, at det er politisk styret og at det skal være en succes.

Det glæder mig…. Usigeligt. Der testes, opspores og isoleres. Tvivlen kommer sundheden til gode. Blandt andet er skoleklasserne hjemsendt 14 dage, hvis der har været smittede. I starten var det kun de smittede, der skulle hjem. Andre måtte komme på skolen efter en negativ test. Men det er altså billigere og mindre indgribende at smække i, før det løber os af hænde.
Og med en positivprocent på mellem 3,5 og op til 10% alt efter hvor mange der bliver testet flere gange, så skal vi passe på vi ikke ender med at skulle lukke Hjørring helt ned.

Heunicke er ikke læge og ved formentligt begrænset om epidemier. Det han ved, har han lært på kort tid. I stedet for at kigge i bøgerne for at forudsige hvordan det skal gå, så har Heunicke kigget på andre samfund og især skævet til WHO. Erfaring slår til hver en tid teori.

SST har kigget på kortet og set terrænet ikke passede. Og så frøs de i den stilling, mens de prøvede at forstå, hvad det var for en underlig virus.
Heunicke kiggede på terrænet, skævede til Italien, der lå sønderlemmede foran os, og så beordrede han alle til at dukke sig for fjendtlig ild.

Denne gang dyrker han samme fine tiltag.
Det går hurtigt nu. Mange smittede så hurtigt.
Først plejehjem, så skoler og hvor rammer det næste gang? Heunicke vil ikke vide det. Han lukker ned, tester og kommer videre.

Det virker meget trygt… Jeg håber vi har en vindersag her. Ironisk nok er det måden at holde samfundet åbent på. Så snart der er udbrud så skal man ramme første gang og man skal ramme hårdt og bredt. Er der smitte? Kan det lukkes? Kan det beskyttes?
Nu er han godt hjulpet på vej af Vendelboernes snusfornuft. De er begyndt at trække sig. Aflyse aftaler, holde afstand og tænke sig om. Og så har vi god plads og masser af sol. De næste 2-3 uger bliver afgørende og jeg har al mulig tillid til at Vendelboerne holder afstand, undgår at mødes og drager omsorg for de svageste.

Plejepersonalet

På facebook retter nogle deres vrede mod plejepersonalet. De mener plejepersonalet burde have beskyttet sig bedre, burde have holdt sig hjemme for at mindske risikoen for smitte og burde have passet bedre på de ældre.

De fleste sundhedspersoner har som jeg børn og familie, som vi ses med. Jeg har haft meget lidt kontakt i fritiden med andre, fordi jeg ikke ville kunne bære at smitte mine patienter. Men jeg kommer ud og glæder mig over at holde afstand. Uinviterede krammere har jeg altid afskyet.

Og jeg arbejder lidt mindre med patienter i konsultationen og betydeligt mere i telefonen.

Det valg har plejehjemspersonalet ikke.

En ble bliver ikke skiftet af at man ringer og tager god snak om hvordan det skal gøres.
“Jamen Kirsten, du skal jo bare tage din ble af, og så fremover lave bummelum på toilettet….”
Sengen bliver ikke redt og tænderne ikke børstet, hvis ikke vi har varme hænder.

Jeg kan sidde kold som en fisk og diskutere teoretiske fordele ved den ene form for allergimedicin fremfor den anden og ende med en tilfreds patient.

Det kan de varme hænder ikke.

Så når omsorgsmedarbejdere går på arbejde, så kan de ikke holde afstand. De kan ikke passe på andet end med værnemidler og hver omsorg bliver en opvejning af om det gavner eller potentielt kan skade. Jeg husker engang for urimeligt mange år siden da jeg arbejdede som ufaglært plejer, at jeg altid blev overrasket af en ældre herre, der forsøgte at kramme, når han så mig. Jeg havde ham mistænkt for at ligge på lur til tider. Allermest lykkelig var han hvis jeg sad på skødet. Det var inden alt blev forbudt, og tit sad vi sådan og skrællede kartofler. Han troede jeg var hans datter.
Det er meget svært at snakke sig ud af at give omsorg.

Plejepersonalet er formentlig bekymrede. 16% er smittet…. Hvem bliver de næste. Hvis I kender en omsorgsmedarbejder, der i disse dage går på arbejde trods risiko for smitte, så giv dem et kald og sig tak. Og luk alle facebookkrigerne ned.

Omsorgsmedarbejderne gør det så godt. I Hjørring har de påtaget sig rigtig mange ekstraopgaver for at undgå, at en som jeg, kom indenfor dørene med den risiko det måtte medføre for beboerne. Jeg blev sprittet og iført fuldt ornat da jeg var på Vendelbocentret sidst. Og 1 sygeplejerske fulgte mig helt ud.
Formentlig for at være sikker på jeg ikke slikkede på karme og potteplanter på vejen ud.
Det havde været nemmere for dem at lade mig luske ind og ud igen.
Det havde været lettere for dem at bøje af for de pårørende der vil ind på besøg.
Det havde været meget nemmere at lade mig vaccinere alle beboerne, som jeg skulle. Men fordi de ikke ville have jeg gik fra sted til sted med risiko for smitte, så gjorde de det selv…

De har påtaget sig masser af ekstraarbejde og jeg er imponeret. Især over deres værnemiddeltilgang. Så giv dem den beundring de fortjener. Lige nu har alle lyst til at blive hjemme fra arbejde. Men de her mennesker, de er der. 24/7.

Respekt herfra.

Værnemidler

VI har ikke mangel. Det kræver retningslinjer ovenfra, så skal de nok blive brugt.

Nye tiltag

Hvis Heunicke får banket Hjørringudbruddet ned, så tror jeg vi snart kan få nogle mere vidtgående retningslinjer, således der smækkes i med det samme, der findes smittede.

Panik

Ikke endnu, men jeg er tilbage til åndedrætsværn og hele balladen.

One thought on “Udbrud i Hjørring

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *