Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Svendborg, Fåborg-Midtfyn og Hjørring

Nu lavede jeg grafer over udviklingen af coronaepidemien på Ærø. Og der er epidemien død. Så fik jeg en masse beskeder fra gode folk i Svendborg, Fåborg-Midtfyn og mit gamle reservat Hjørring, om jeg ikke lige kunne vise noget derfra også. Jeg afventer stadig svar fra ViaPlay, så enjoy.

Tre kommuner. Tre forskellige kurver.

Her er det totale antal af smittede i i hhv Svendborg, Hjørring og Fåborg-Midtfyn kommuner som funktion af tiden. Bemærk de grundet indbyggertal ikke er sammenlignelige.

Omkring 58000 indbyggere i Svendborg kommune.
Omkring 64000 indbyggere i Hjørring kommune
Omkring 51000 indbyggere i Fåborg-Midtfyn kommune

Smitteudviklingen i Fåborg-Midtfyn kommune

Fåborg-Midtfyn kommune har hele tiden ligget rigtig flot med incidens pr. 100000 samlet. Den første måned af epidemien steg smittetallet, men herefter lå kommunen som en duks på Fyn. Fra miden af august til dags dato er antallet af smittede ialt fordoblet i kommunen efter en periode på 6 måneder med fuldstændig stabile tal.

Kommunens første og eneste udbrud er aktuelt i gang og dækkes intensivt af Fyns Amts Avis:

https://faa.dk/artikel/lørdagens-corona-tal-flere-og-flere-konstateres-smittet-i-faaborg-midtfyn

Udbruddet er i gang og sammen med en generelt øget smitte i samfundet, særligt i Odense blandt andet, og det kan ende med at Fåborg-Midtfyn ender med en høj kumuleret incidens. Lige nu ser det dog samlet set fredeligt ud:

Fåborg-Midtfyn kommune er set over hele epidemiperioden pænere end både Svendborg og Hjørring, men med en nabo som Odense, er det ikke givet, det varer ved.

Smitteudviklingen i Svendborg kommune

Svendborg havde den helt klassiske stigning i første del af epidemien fra marts til slut april. Stigningen var stejlere i Svendborg end på landsplan, så Svendborg har formentlig haft flere uheldige skiturister end resten af landet. Men det stoppede der.

Herefter har tallene ligget helt stabilt uden stigninger før slut august, hvor omridset af anden bølge kan anes.

Svendborg har en meget flottere kurve end Danmark samlet, fordi der ingen mikroudbrud har været:

Smitteudviklingen i Hjørring kommune

Epidemikurven for Hjørring kommune viser at de kom særdeles godt fra start. Meget bedre end Svendborg, hvor der trods alt var en ret stejl kurve i starten af epidemien. Alt var så nydeligt.

Men så kom udbruddet i Sindal i slut maj/start juni, der hurtigt spredte sig til Frederikshavn Kommune og Hjørring by. Da udbruddet kom under kontrol var det samlede antal smittede næsten tredoblet på godt 2 uger. Og efter en rolig juli har smittetallene fortsat deres himmelflugt.

Der er noget der ulmer i det område. Det har jeg sagt før. Jeg siger det igen.

Hver gang der lettes på restriktioner, så tordner smitten op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *