Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Status på covid19 ultimo februar 2020

Opdatering

For 4 uger siden lavede jeg dette indlæg:

Nu følger en lille opdatering på det vi ved, og en sammenligning af situationen dengang og nu.

Hvad er der sket siden sidst?

WHOs statistikker og risikovurderinger d. 1. februar 2020 og d. 28. februar 2020.

Over 70000 flere smittede og 2500 flere døde. 8 gange så mange smittede og 10 gange så mange døde. Risikovurdering for spredning og indvirkning er gået fra høj til meget høj globalt. It has taken a little overhand, som Villy Søvndal ville sige.
Og så har vi i skrivende stund 3 bekræftede tilfælde af covid19 (coronavirus) i Danmark. Alle importerede fra udlandet. Deriblandt en læge smittet på en konference i Tyskland og en journalist smittet på skiferie i Norditalien.

Genierne på nationen skriver at det er medierne, der pisker en stemning op, og eksperter som Milena Penkowa (den fallerede læge og uredelige rotteforsker) ser de coronaangste danskere, som en god investering med hurtigt afkast.

Hvis du er en idiot med lidt for mange penge, så kan jeg kun anbefale dig at lægge overskuddet i hendes medlemsklub her:

Men hvad er op og ned i dækningen?
Er der grund til bekymring?

Pressen har svært ved at stille kritiske spørgsmål, for grundlæggende er epidemiologi, testanalysers negative prediktive værdi og beredskab så abstrakte begreber for de fleste, at den samlede presse blot stiller spørgsmål, der bekræfter beredskabslederne i, at de gør det rigtige. Jeg finder det helt ude i hampen, at pressen skulle være med til at piske en stemning op. Det er nok snarere det modsatte.
Jeg var ikke bekymret under svineinfluenzaen. Og jeg var endda højgravid og neurotisk.
Men det her. Det er bekymrende.

Hvilke tiltag er i gang:

 • Der er laven en casedefinition af patienter. Altså definition af hvem, der skal mistænkes for covid19.
 • Nogle praktiserende læger har fået tilsendt en kirurgisk maske til at give en mistænkt covid19 patient på. Ikke alle har fået masker, da de er i restordre.
 • Der er formentlig iværksat pandemiberedskab på sygehuset med instrukser om modtagestuer og så videre.
 • Hvis en patient har været i et risikoområde, har hoste og temperatur over 38, så tester beredskabet nogle af dem. Ikke alle.
 • Der er oprettet en hotline til bekymrede borgere….
 • Der bliver holdt utallige pressemøder
 • Der er sat gang i decentralisering af testlaboratorier, så alle 6 covid19 hotspothospitaler kan teste for covid19.
 • Der er gjort klar til at modtage patienter
 • Der sendes en masse information ud fra alle mulige decentrale instanser. Ikke altid informationer der er klappet af med de centrale retningslinjer.
 • Infektionsmedicinske bagvagter er gået i beredskab med henblik på at sortere i de praktiserende lægers henvendelser og modtage patienter.

Hvad ved vi om coronavirus lige nu?

For at rekapitulere for de langsomme i opfattelsen, tager jeg den lige en gang til. Jeg sætter ikke videnskabelige henvisninger på det, jeg har gennemgået i tidligere indlæg.

Vi vil gerne vide:

 • Hvem kan smitte med sygdommen?
  Er det kun en særlig høne i et øde område, der smitter? Eller smitter den via gråspurve? Eller kan den smitte fra menneske til menneske?
  COVID19 dråbesmitter effektivt fra menneske til menneske og smitten må nu siges at være global, antarktisk undtaget.
 • Hvordan smitter den?
  Skal man dyrke sex med en specifik musvågeart for at få den? Skal man blande blod? Smitter den via kys? Eller smitter den via luft?
  Den smitter effektivt via dråbesmitte. Den har en estimeret R0 (dvs hvor mange når en enkelt at give smitten videre til) på omkring 2,2 (https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2001316), mens svineinfluenzaen lå på 1,2. Den er altså næsten dobbelt så smitsom som influenza. Den kommer dog ikke i nærheden af mæslinger, der ligger på 15-20 stykker i R0. Heldigvis er der en vaccine mod mæslinger og alle der kan tåle den og har forældre med en iq over stuetemperatur har fået den. (gotta love science)
 • Hvor længe smitter den?
  Hænger den i luften i halve til hele timer som mæslinger? Eller falder den til jorden som en tung streptokokinfektion?
  Det ved vi ikke. Men den falder til jorden og overlever i op til 9 dage på overflader.
  https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext
 • Er det kun syge der smitter?
  Eller kan man være rask og stadig sprede sygdommen? Smitter man efter man har haft sygdommen?
  Raske bærere kan smitte. Det har vi vidst fra starten af epidemien.
 • Hvor lidt eller hvor meget skal der til for at blive smittet?
  Er få viruspartikler nok? Eksempelvis mæslinger kan smitte et helt fly, hvis der er en smittet ombord.
  Det ved vi ikke endnu.
 • Hvor mange bliver syge?
  Bliver alle der er smittet med sygdommen syge?
  Ikke alle smittede bliver syge. Et forsigtigt bud kunne være at halvdelen er uden symptomer. Og det er ikke umuligt det er flere. Det er der kamppladsen for de nørdede epidemiologer står lige nu, så den tør jeg ikke begive mig ud i. 50-80% er asymptomatiske. Det tør jeg skrive uden at lægge mig ud med for mange.
 • Hvor syg bliver de syge?
  Kan de syge ligge et helt land ned? Bliver læger, sygeplejersker og og støttepersonale syge? Kan vi klare sygdomspresset på systemet? Både det udefra og det indefra i form af sygt personale?
  Der er noget der tyder på at de syge bliver meget syge. I Italien (yes -endeligt et vestligt land, så vi kan bruge deres data) er der godt 1100 smittede og 10% af dem optage intensivpladser mens 29 allerede er døde. dvs 2,6%. Og folk er ikke færdige med at dø endnu. Det tager 3 ugers tid at dø af sygdommen. Idet der formentlige er mange flere smittede end der er testet positive kommer dødsraten nok lidt ned -men samtidig er folk ikke færdige med at dø endnu, så det trækker op. Omkring 60% af dem der kommer på intensiv med covid19 dør af sygdommen, så døden er ikke færdig med at høste og det er skidt for både patienter og statistik.
  https://www.thelancet.com/journals/lanres/article/PIIS2213-2600(20)30079-5/fulltext
 • Hvor mange dør af sygdommen?
  Hvor mange af de smittede ender i en etværelses med låg.
  Det er stadig svært at sige så tidligt i epidemien, men de fleste eksperter lander på et sted mellem 1% og 2%. Genierne herhjemme lander i promiller. Men 2% er vel også blot 20 promille.
  Dødsraten for influenza er omkring 0,05%. Så covid19 kan være et sted mellem 20 og 40 gange mere dødelig. Det er faktisk en ret stor forskel.
 • Har vi en effektiv og hurtig måde at diagnosticere sygdommen på?
  Er der en let og hurtig test, der er 100% sikker, eller ved vi først, hvad årsagen er, når personen er krattet af?
  Nej. Den test vi bruger fanger ikke alle smittede. Muligvis kun omkring 70-80%. Men der mangler studier på det. Ct scanning skulle være mere sensitiv, men der findes lige nu kun data fra Kina, og det er ikke helt til at vurdere validiteten af data fra epicenteret.
 • Har vi en effektiv kur?
  Hvis man kan tage en billig pille og være kureret, så er problemet ikke så stort…. Hvis der ikke er en kur og patienterne kræver respiratorbehandling i ugevis, så bliver systemet belastet ganske voldsomt.
  Nej. Selvom der bliver eksperimenteret en del, så er der ingen effektiv kur. Kun respirator og ECMObehandling til de hårdest ramte.

Hvad ved vi så?

Coronavirus har spredt sig til mange andre lande allerede nu.
Selvom det er småudbrud, så viser udviklingen i Kina, at alle forsøg på at isolere de syge og hindre smitten er forgæves.

I linket nedenfor kan du følge udviklingen:

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Jeg laver en Liselotte

Altså en Liselott Blixt. Det vil sige jeg kloger mig på noget, jeg dybest set ikke har anden forstand på end lidt almen viden og en mavefornemmelse. Forhåbentlig besidder jeg dog lidt sund fornuft og en god dømmekraft. Men når man laver en Liselotte, så er man på dybt vand.
Men synes jeg, vores beredskab er i orden i forhold til at undgå smitte med coronavirus?
Neeeeeej. Vi skal alle dø. Løb for livet.

Hvad gør vi i Danmark for at undgå covid19?

Ikke en skid!

Kort og godt.

Det er kun patienter, der har været i særlige risikoområder (der ændrer sig med lynets hast, fordi det er så smitsomt) indenfor de sidste 14 dage eller har plejet kontakt med patienter med Corona eller mistænkt for Corona
OG
Har luftvejsinfektion med feber over 38.

Men det er jo indtil videre ikke noget der tyder på de fleste har feber. Og virussen er spredt over store områder.
Lad os gætte på denne indskrænkning vil overse halvdelen af patienterne.
Og det er kun for at være sød, jeg sætter andelen af oversete så lavt.

Og nu er der flere der bliver testet, fordi man har sænket kravene. I starten skulle man have feber over 38,5.
Men det er for sent. Det er i starten man skal tjekke så mange som muligt. Og være agtpågivende. Stram kuss.
Nu er det løbet fra os.

Ud fra det vi ved indtil videre om covid19 så virker håndteringen noget halvhjertet. Og det er i orden. For noget tyder på vi nok bliver ramt uanset, hvis udviklingen fortsætter.
Men lad da være med at lade som om det er et super beredskab, vi har. Sundhedsmyndighederne sover i timen.
Eller det vil sige, de løber efter det de har tabt og investerer al tiden i smitteopsporing, der kunne være undgået med en lidt mere effektiv visitation og mere fintmasket net.

Der er lange ventetider på at komme igennem til de vagthavende og kravet om feber gør at vi formentlig allerede nu har overset en stor del af de smittede. Lægen Norge nåede at smitte løs i flere dage, fordi de har samme store masker i nettet som os. Det samme sker formentlig her.

De praktiserende læger har ingen redskaber. Og vi kan ikke få testet de patienter, der har opholdt sig sammen med smittede medmindre de præsterer en feber. Så kan de ellers have væltet sig i covidsmittede til afterski. Men ingen feber. Ingen test. Selvom vi ved, de fleste formentlig er helt upåvirkede, men alligevel effektive smittere.

Det nye mål for beredskabet må være at sænke smittehastigheden så meget, så vi ikke risikerer, at alle bliver smittet indenfor få måneder. For så ender vi med at vi ikke kan redde, de der kan reddes, fordi vi mangler respiratorer og halvdelen af lægestanden ligger under dynen pga smitten. Det ville være ærgerligt bare at ligge der og dø langsomt af kvælning, fordi det ikke lykkedes at bremse smittespredningen.

Det mest sikre tegn på det er ved at gå helt galt

Det mest bekymrende er at skrivelserne fra SST og STPS bliver længere og længere og meget mere detaljerede. Ansvarsfralæggelsen er allerede i gang. Af alle tegn på snarlig undergang er en øget papirproduktion hos myndighederne første tegn på, at vi er på vej over afgrunden.

Lad os håbe vi lander på en infektion, der kun er 10 gange så dødelig som influenza. Og krydse fingre for at vi på trods af myndighedernes vægelsind ikke får udbredte smittekæder i Danmark

Send en tanke til de læger der råbte op i Kina

Covid19 har en 100% mortalitetsrate for regimekritiske læge i Kina.
Her nyder vi dog den frihed at kunne udtale os uden andet end et par kammeratlige samtaler som straf.

4 thoughts on “Status på covid19 ultimo februar 2020

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *