Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

SST hænger i bremsen

Uge 24 COVID 19 2020

Tallene

Sidste mandag d. 1. juni så tallene således ud:

Og i dag, d. 8. juni 2020 ser det således ud:

Dødsraten er 5.0 % og vi har testet 80000-90000 på en uge. Det er acceptabelt.

Sidste mandag var der 103 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der kun 79 men med stigende tendens. I virkeligheden kunne man kalde det stagnerende uden at være helt forkert på den:

Det er naturligvis fordi jeg skriver disse indlæg om mandagen og der indlægger vi traditionelt flere. Så mandag er en tabersag at tjekke indlæggelser på. Uanset hvor meget antal indlæggelser falder, så står jeg med en let stigende tendens hver mandag. Jeg gider ikke kommentere på det mere…..

Men hvor kommer de nye tilfælde fra?

Gæt….. Nu er vi nede omkring Solrød Strand, hvor medarbejderne på et værtshus har vist sig at uddele andet en kolde øl. Coronavirus er også blevet stanget over disken og det går ikke.

Genopfriskning

Hvad er corona? Hvornår vidste vi hvad? Og hvad er den gennemsnitlige tid fra ny viden rammer tidsskrifterne og til SST skæver til det?

Skal man have feber for at smitte?

Nej. Kun cirka halvdelen oplever feber. Hoste, hovedpine, træthed og ondt i halsen er faktisk mere forekommende end feber.
Det vidste man tilbage i januar 2020, hvor der blev publiceret mange artikler om symptomer på coronasmitte:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30154-9/fulltext

I februar kom der større studier, der ligeledes viste at feber ikke nødvendigvis var til stede:

https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30086-4/fulltext

Og jeg linker kun lige til de gratis artikler. Der er mange flere, som man kan købe sig adgang til. Alle viser det samme. Man kan sagtens have coronavirus uden at have feber.

Og SST har råd til at købe sig adgang. Det falske interview Tine Gøtzsche lavede med Brostrøm, betalte SST over 130000kr for. Det er en billig pris for at kommunikere succes ud og undgå kritiske spørgsmål:

Og for 130000 kr solgte både Søren og Tine al deres faglighed.

De 130000 kunne være brugt på 1300 års medlemskab af diverse tidsskrifter. Desværre har SST adgang til dem, de bruger bare ikke adgangen til noget fornuftigt.

Senest har SSI lavet en undersøgelse, der viser fuldstændig det samme som Kina og andre lande vidste for 4-5 måneder siden. Feber er ikke nødvendig for smitte.

https://files.ssi.dk/COVID19-epi-trendogfokus-25052020-us12

Nedenfor er en af tabellerne fra rapporten:

Og hvor vil jeg så hen med det?
Jo. I februar og marts fastholdt SST, at det kun var skiturister med feber og 38,5, hoste OG ondt i halsen, der skulle tjekkes. Der blev gjort en undtagelse for en tv2 chef, men ellers var det umuligt at få sine patienter testet. Busfuld efter busfuld af skiturister kørte hostende over grænsen, og det lagde kimen til nedlukningen. Men i starten af februar var det kun kinesiske turister med feber og alvorlig luftvejsinfektion vi testede.

Sidst i februar kunne man blive testet, hvis man havde været i Italien.

Og 14 dage efter lukkede landet ned, fordi vi ikke havde nogen anelse om hvem der var smittede og hvor mange det kunne dreje sig om. Der var stor debat i lægekredse om, hvorvidt der blev testet nok og om SST var dygtige nok til deres arbejde. Den diskussion blev overflødig, da landet lukkede og SST måtte revurdere deres dispositioner.

Hvis SST er blevet foreholdt kritik, har deres respons været den samme: “Kritik fra fagpersoner underminerer befolkningens tillid til myndighederne og det er uhensigtsmæssigt i denne krise.”
Jeg fik samme tur i EB af Bolette Søborg.

Selvom jeg godt kan sætte mig ind i, det er irriterende at lave fejl og så få dem påpeget, så er der noget meget antidemokratisk i den måde SST bruger deres magt til at lukke munden på kritikerne. Krisen er ovre og nu er det tid til at få svesken på disken. Det har været så uskønt et forløb, så der bør læres af det.

Smitter asymptomatiske?

Svarene lå allerede frit fremme i januar 2020 på The Lancet og andre tidsskrifters hjemmesider. Jeg ved flere læger sendte artiklerne til SST, så de kan dårligt hævde, de var uvidende om det. Desuagtet er det deres arbejde at følge nyeste viden, hvis der er en truende epidemi, så de kan dårligt snige sig udenom denne eklatante mangel på dømmekraft ved at hævde, de ikke vidste bedre.
I slutningen af marts blev sundhedspersonale sendt på arbejde, hvis de havde teste positiv, men ikke havde symptomer. Det har berlingske allerede afdækket, at det kom til at koste menneskeliv.

Skal man teste?

SST mente ikke det var nødvendigt at teste ret meget og gik dermed imod WHOs anbefalinger igen.
Efter vi overgik til afbødningsfasen testede vi kun de allersygeste. Og det var alt for lidt. Magnus Heunicke gik flere holmgange med SST, der stædigt holdt på deres. De ville ikke teste mere.
Politisk blev det en varm kartoffel, der endte med, at politikerne igen tog teten og pressede en ny teststrategi igennem. SST har gennem hele forløbet forsøgt at sabotere de politiske beslutninger der blev truffet, og har således undsagt politikerne ved flere lejligheder med: “Det er der ikke sundhedsfaglig evidens for.”
Men hvis vi have ventet på evidensen, så var vi endt som Sverige. De venter stadig. Måske på Godot…. (google det, hvis du er uden dannelse)

Mindsker masker smitte?

Ja. Selvfølgelig mindsker de smitte. Det er intuitivt korrekt og nu er der lavet en stor metaanalyse, der viser det.

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2820%2931142-9

Desværre har SST malet sig op i et lille hjørne og nu afventer vi svaret på en dansk undersøgelse. Heldigvis er infektionen så sjælden nu, at masker til alle ikke ville give mening. Men masker til folk i København i myldretiden, ville nok have givet mening. SST er bare så sløve i optrækket at krigen er slut længe før de når op i omdrejninger

Hvem er ofrene?

Ofrene for SSTs langmodighed er alt de sundhedspersonale, der er blevet smittet pga manglende værnemidler samt de patienter der er blevet smittet på sygehus. Mange af patienterne er desværre døde.

SST har handlet mod bedre vidende og det har kostet menneskeliv. Alligevel ser pressen ud til at acceptere det, når SST undskylder og lover at gøre det bedre. Jeg håber sundhedsministeren trækker dem med gennem sølet.

Værnemidler

Nej. Mundbind bruges kun de steder der har været coronaudbrud. De fleste andre sygehusafdelinger fortrænger risikoen og fortsætter som vanligt.

Nye tiltag

Vi er slet ikke spor bekymrede mere. Grænserne åbner og Mai Manniche, der ser ud til at have arvet halvdelen af sin mors begavelse, tager straks mod Cypern og insisterer på at undgå karantæne. Det er vel cirka ligeså usportsligt, som havde hun valgt at tage til pælesidning i Zanzibar, og derefter insisteret på at undgå hivtest inden en tur i den lokale swingerklub.

Hermed en lille advarsel til den lokale swingerklub i Mais distrikt. Pælesidning kan være en risikofyldt disciplin, men lad os håbe for hendes omgangskreds hun ikke forulemper de lokale cabanaboys.

Men hvor man selv beslutter om man vil i swingerklub, så beslutter man desværre ikke selv om man vil møde typer som Mai i det offentlige. København er lige nu hele Danmarks glory hole, hvor man må forvente en snue, hvis man stikker næsen frem.

Apropos Zanzibar og sorte, så er “Black Lives Matters” demonstrationerne nået til Danmark.

Sagen er god. Men at samle 15000 mennesker tæt sammen under århundredes epidemi, hvor vi netop forsøger at beskytte de svageste, svarer vel lidt til at holde årets tale for lungeforeningen fra en drosche trukket af afroamerikanere i lændeklæde…

Det kommer aldrig til at blive helt godt. Således skider de fromme på de svageste. Det skal nok blive en munter uge.

Panik

Nej. Det virker dog spøjst at læger og plejehjemsmedarbejder, der bor i Sverige og arbejder i Danmark ikke skal i karantæne. Mange plejehjem er afhængige af svensk arbejdskraft. Hvordan hænger det sammen? Er der en fra berlingeren på linjen?

3 thoughts on “SST hænger i bremsen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *