Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Smitteopsporing

Smitteopsporingen har aldrig virket. Det gør den stadig ikke.

Tallene

I går lørdag d. 19. december:

I dag søndag d. 20. december:

I går var der 606 indlagte og 86 på intensiv heraf 53 i respirator.

I dag er der 661 indlagte og 87 på intensiv heraf 55 i respirator.

Der er en massiv stigning i antal indlagte på 55. Vi høster fra de høje smittetal sidste uge som lå cirka i niveau eller lidt over det antal smittede vi har i dag.

Region Hovedstaden insisterer på at betale deres ansatte i honninghjerter, hvilket jeg ellers troede var et jysk fænomen, så der bliver gang i bageriet og håndvasken de næste par uger. Mange sundhedsprofessionelle har fået aflyst julen.

Smittetallet i dag er igen faldet markant. Kun 2828 nysmittede til trods for næsten 120000 test.

Jeg er forsigtigt positiv, som Torben Mogensen fra lungeforeningen, der er dagens ekspert i Ekstrabladet:

Tallene svinger nemlig enormt meget, men jeg håber virkelig, det er restriktionerne der endelig giver resultater.

Således så kortet ud i går:

Og denne i dag:

Det er meget det samme. Men Læsø har nu ingen smittede.

I går var positivprocenten 4,22% og incidensen 428:

Incidensen i hele Danmark falder! Yay!:

Finally.

I Region Hovedstaden har epidemien været ude af kontrol længe:

Nu slår restriktionerne i hovedstadsområdet igennem:

De værste kommuner

I går var det rent Københavneri og incidensen i Ishøj nåede op på imponerende 1177 og en positivprocent på uhørte 10,49%:

I dag faldt incidensen i Ishøj til 1102:

Men Ishøj er gaven, der bliver ved med at give:

Ishøj er slet ikke testet i bund. Kommunen har så meget mere at give, hvis vi testede i bund. Men testapparatet er ved at være presset i bund.

I går var ingen kommuner under myndighedernes bekymringsgrænse:

Men i dag må vi byde velkommen til Læsø med 0 smittede:

Smitteopsporing i Danmark

Det er længe siden jeg har skrevet om det, for det gør mig bare i dårligt humør. Smitteopsporingen i Danmark er elendig. Meget dårligere end nogle af de lande vi ellers sammenligner os med. Vi finder meget få nære kontakter (4 pr smittet mod de 15 til 40 andre lande finder) og det er kun 5/6 af de smittede, der overhovedet får hul igennem til smitteopsporingen.

Definitionen af nære kontakter er ekstremt snæver:

Selvom den nu er blevet lidt udvidet i forhold til tidligere. Nu hvor smittetallet stiger, har de travlt inde hos Forstyrrelsen af Patientsikkerheden:

Men på trods af en øgning af personalet, så er der ansat mange flere pr. capita i andre lande, vi ellers sammenligner os med. Det her er en hovsaløsning, idet man burde have set de stigende smittetal og opjusteret kapaciteten rettidigt. Måske burde man i virkeligheden have forberedt det i sommers, men dengang var der ferie og toppen slikkede vel sol?
Hverken smitteopsporing eller regioner har været forberedt på anden bølge og det er i grunden lidt spøjst.
Istedet bliver det hele en postgang for sent. Smitteopsporingen har på intet tidspunkt virket godt nok, selvom det er en af hjørnestenene i inddæmningsstrategien. Test, opspor og isoler.

WHO kritiserer os med god grund:

Og jeg har talrige eksempler fra egen omgangskreds på, hvor mange kontakter, der misses, og på hvordan systemet bryder sammen pga lang ventetid til testning.
Eksempelvis var smitten løs på 3 gymnasier jeg kender til: Det var kun sidemændene i klassen, der blev testet som nære kontakter. Resten skulle selv bestille tider og der var 5-6 dages ventetid. Næsten alle i klasserne nåede naturligvis at blive smittet i ventetiden. Samtidig var der mange, der ikke gad blive testet, fordi de skulle køre langt for at få testen. I stedet isolerede de sig så i 7 dage, som der står man skal, hvis man er positiv og ikke har symptomer.

Ventetiderne på smitteopsporingstelefonen var flere timer, så folk gav op. På den sundhedsfaglige linje er der ligeledes over 30-40 stykker i kø konstant, og det er der ingen der giver vente på.

Hvis man som borger eller sundhedsfaglig gerne vil gøre det rette, så nytter det ikke systemet modarbejder….

Vi er blevet reddet af den store testkapacitet, men snigløbet af den elendige smitteopsporing og den snævre definition af nære kontakter.

Og det er ikke smitteopsporernes skyld. SST laver retningslinjerne for hvem der betragtes som nære kontakter og de tager ikke hensyn til aerosolsmitte. Det er et ringe stykke arbejde, der naturligvis smitter af på al smitteopsporing i Danmark.

Samtidig har vi kun en tiendedel af bemandingen som andre lande har i smitteopsporingen pr person. Normeringen er for dårlig.
Selvfølgelig er det billigt, men det svarer lidt til at ville købe en rådvadkniv, men kun ville betale 50 kr. Så får man ikke en rådvadkniv, men noget der ligner i form og farve, produktet er uendeligt meget ringere.
Man kan også gå ned på det lokale bordel og insistere på kun at betale 100kr for en 2 timers seance. Der vil man enten få et lag prygl eller få en skaldet, tandløs missekat, at hygge sig med. Der er en sammenhæng mellem pris og kvalitet. Også indenfor smitteopsporing.

Alt i alt virker smitteopsporingen ikke og det har medført at vi nu er i lockdown.

Hvem er I?

Jer, der læser med?

Primært mænd over 45. Selv skriftligt tiltrækker jeg den gruppe.
Der er ikke mange unge, der læser med, men der er rigtig mange fra Nordjylland, København og Odense. Jeg tror jeg vil begynde at tale pænere om Københavnersegmentet fremover, medmindre det blot er eksiljyder, der følger med og tænker: “Ja, for helvede. Giv dem en til!”
Omkring kl 16 hver dag er der en del af jer, der går ind på siden og trykker opdater igen og igen. Det fortsætter indtil ved 20-tiden, hvis der ikke er kommet et indlæg.
Derefter begynder I at skrive passiv-aggressive kommentarer på Facebooksiden, om hvornår, der kommer en opdatering.

Jeg troede ellers mænd blev mere tålmodige med alderen, men det er åbentlyst ikke tilfældet.

Når opdateringen så kommer bruger I ca 2 minutter på at læse den.
Hallo! Det er hurtigt. Nyd det da.

Der er mange læger, der læser med og deler opslagene, men det ved jeg alene, fordi jeg kan se delingerne.

Og allerede nu er omkring 30 af jer på sitet, der trykker opdater igen og igen, så jeg må hellere se at få lagt det op.

Nå ja. Og så er der en eller anden skør skid, der bliver ved med at ligge youtube videoer i kommentarfeltet og bede mig forholde mig til det.

Værnemidler

Intet nyt

Nye tiltag

Nej.

Panik

Ja.

15 thoughts on “Smitteopsporing

 1. Hej iza
  – jeg er fra Espergærde (Helsingør kommune)

  Jeg forstår du kan se hvorfra dine læsere er.
  Men hvem de er kan jeg ikke helt forstå du ved om.. lidt spooky. Har du puttet noget i vandet?

  1. Det er sikkert noget google-halløj. De laver kvalificerede gæt på hver enkelt besøgendes personlige baggrund, baseret på hvor de ellers er set på nettet og hvad de selv har oplyst. Det er ikke korrekt 1:1 men det er tæt på statistisk set.

   1. Ja kender til det..
    Men kunne godt tænke mig at høre det.
    Hvis der havde været knapper fra sociale medier, så havde det været oplagt..

    1. Det er fra ens google-konto vil jeg tro. Der kan man åbentbart analysere sig frem til mange spændende ting. Jeg er ikke teknikstærk, så jeg ved faktisk ikke hvilke oplysninger der udveksles mellem google og ejerne af et website.

   1. Shhhhh. Det er jo kun dem, der har fået en behandling mod ejakulatio præcox, jeg indtil videre kan følge via nanochips. Det forklarer selvfølgelig, at det overvejende er Københavnske mænd, der følger med her.

 2. Ikke helt korrekt det hele.
  Er godt nok mand, men kun 36 og fra din ø.
  Men du har ret med hensyn til opdateringer 🙂

 3. Jeg følger trofast med. Kvindelig midtjyde på 41 år. Jeg stoler efterhånden kun på det data, jeg læser her. Du har haft ret så skræmmende mange gange.

  1. Så skal du næsten følge med på fb. Der er to nørder der plager mig og plejer at ramme mere præcist end jeg. I morgen kan jeg for første gang i lang tid vinde, hvis vi runder 700 patienter.

 4. Kvinde, 46 år. Bor i Aarhus. Jeg opdagede dig, dengang Bolette Søborg kommenterede på din blog. Tak, Bolette, jeg har læst hvert eneste indlæg siden.

 5. Kvinde, sjællænder, 45 år. Gad vide om jeg bør skifte køn? Jeg gider kun læse corona-nyheder ét sted, og det er her. Klikker kun én gang på siden 😉

  Hvor mange faste læsere har du egentlig -hvis du vil dele? Det er interessant.

  1. jeg tror der er godt og vel 1000 unikke herinde hver dag. Jeg er ikke så computerbefaren, at jeg ved hvordan jeg kan trække de faste læsere ud af det tal.

 6. Kvinde, 27 år og midtjyde – men opfører mig åbenbart som mand +45 for jeg har vidst også tendens til at trykke opdater tak for en masse gode opslag!

 7. Kvinde 52. Fra den del af Sjælland, der ikke bryder sig om at bliver omtalt som Københavnere. Dem er der faktisk mange af – og også rigtig mange, der prøver at opføre sig fornuftigt 😉 Men det er de “få” der har magten med den her sygdom. Og det eneste vi andre kan gøre, er at læse din blog og holde os for os selv. Mht. smitteopsporing og “nære kontakter”, så er det efter min mening til grin. Arbejdeder på en ungdomsuddannelse i provinsen – og skulle længe gå på arbejde, selvom smitten begyndte at brede sig. Hverken at spise frokost ved samme bord, eller sidde på kontor sammen betragtes som nær kontakt. Tak for en vanvittig blog. På den gode måde…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *