Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Rødt lys og rosen

Selvom der bliver skrevet 1902, så er der faktisk ikke langt fra oldtidens håndtering og forståelse af sygdomme. Nedenfor beskrives hvordan læger har forsøgt at kurere rosen med rødt lys. Man mente at det røde lys, var mere uskadeligt end det hvide. Selvom der var en spirende forståelse af at bakterier forårsagede nogle sygdomme, så var man stadig i tvivl om det var den eneste årsag.

De, der har fulgt med i medicinsk historie, vil straks genkalde sig det røde lys. De røde klæder. Og varmen.
For det var netop den kur man fra Europa til Indien over Kina og helt til Japan anbefalede mod kopper. Hvis et menneske blev angrebet af kopper fik patienten rødt tøj på, opholdt sig i røde værelser og blev udsat for høj varme. Man mente nemlig at kopper skyldtes en djævel eller et ondt væsen alt efter religion og kultur, samt smag og behag.
I alle kulturer var den djævel rædselsslagen for farven rød.


Kopper gav feber på over 40 grader og blærer, der udviklede sig til nekrotiske sår, over det hele. Der kunne man så sidde med sin feber i et rum der blev opvarmet til over 30 grader og gode sig over at det røde tøj og de røde vægge skræmte djævlen væk.
Heldigvis var dødeligheden mellem 30% og 70%, så det er nok begrænset hvor mange liv denne kur har på samvittigheden.

I dag lever vi en såkaldt polyfaktuel tid, hvor der nok skal være en eller anden skør skiderik, der vil tage dette gamle råd op og iføre sig røde klæder, som kur mod lungebetændelse.
Naturligvis, mens han opponerer mod brugen af ordet neger.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *