Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Positivprocent har ingen betydning i Danmark

Jeg lovede, jeg ville komme med daglige opdateringer igen, når lokummet begyndte at brænde.
Det gør det nu.
Vi lukker ned, hvis tallene fortsætter med at være så høje som nu.
Vi fordobler antallet af smittede på cirka 10-14 dage og hospitalsindlæggelserne følger med. Vi er for tidligt i anden bølge til vi præcis kan sige, hvor mange indlæggelser 1000 smittede kaster af sig, men om 2-3 uger kan vi lave en præcis beregning.
Jeg vil forsøge at gøre jer lidt klogere hver dag med lidt triviel viden, der ikke fremgår af avisernes click bait.

Tallene

Der er 619 nye smittede på et døgn. Vi falder lidt i indlæggelser fra i går til 97, men stiger i intensivpatienter og respiratorbehandlede. Igen hårde målepunkter før bløde målepunkter.
Dødsraten er lav på 2,5%. Den er kunstigt lav lige nu, fordi vi finder en masse nye smittede, men som bekendt tager det 2-3 uger at dø af Corona, så dødsraten forventes at stige når antallet af nye smittede hver dag stagnerer eller falder over en periode på minimum 3 uger.
Vi tester i vildskab. Heunicke har sprunget loftet for testkapacitet i Europa. Heunicke er stadig i kridthuset her, selvom jeg synes han burde arbejde lidt hårdere for mere massive nedlukninger.

Positivprocent

I marts og april var positivprocenten på testene en markør for, hvor godt epidemien var under kontrol. Sådan er det ikke længere. Danmark kan smadre hele sundhedsvæsnet og aldrig nå op i nærheden af 5% positive teste. Tidligere kunne man se at de lande, der havde en positivprocent på under 8, havde epidemien under kontrol. Sådan er det ikke længere.

Hvis man skal forstå, kan det hjælpe med et skema. Jeg har lavet et på Our World in Data ved at justere lidt på skalaen og indsnævre tidsrummet til 1 dag. Nedenfor er resultatet, som jeg håber illustrerer det, jeg synes er vanskeligt at forklare med ord alene.

Jo højere oppe i skemaet landene ligger, jo flere tester de. Jo længere til højre landene ligger, jo flere smittede er der pr million. Der er markeringer af hvor høj positivprocenten er i landene.

Sammen med Island ligger vi med over 7000 test/pr million indbygger så højt i testhierakiet, at de bedste i Europa til at teste ikke engang når op halvdelen af vores kapacitet.

Eksempelvis kan man se, at Spanien er langt i deres anden bølge med 250 smittede/pr million. Deres positivprocent er over 10 og de tester lige over 2000/milion indbyggere. Epidemien i Spanien er ude af kontrol.

Storbritannien er ikke så langt i deres epidemi, så der er ikke så mange smittede som i Spanien eller Danmark. Imidlertid er Storbritanniens positivprocent på 2, mens den i Danmark ligger på godt 1, selvom vi er længere i anden bølge end Storbritannien.

Og hvad kan vi bruge det til?

Ikke ret meget lige nu. Fordi vi tester så meget i Danmark, kan vi faktisk stå i en situation, hvor positivprocenten aldrig kommer over 2, og alligevel bliver vores sundhedssystem smadret. Vores kapacitetsproblem er ikke længere testningen, men derimod smitteopsporingen og hospitalskapaciteten.

NOST på arbejde

NOST skulle efter sigende stille med 300 fuldtidsansatte, der kan støtte Styrelsen for patientsikkerheds arbejde med smitteopsporing. Smitteopsporingen virker efter sigende ganske elendigt med lange telefonkøer, henvendelser mange dage efter en positiv test og medarbejdere, der giver råd i alle retninger.
Måske skulle vi bare sætte en telefonsvarer på: “Læs den kommunale pjece om smitteopsporing.”
Enkelte har naturligvis positive erfaringer med smitteopsporerne, men dem jeg har talt med, hvilket er en del efterhånden, fortæller om noget tvivlsom faglighed, hvor standardkommentaren er: “Ring til din egen læge.”
Hvad skal vi så bruge dem til?

Testmisbrug

Fjolset her har kostet samfundet omkring 30000-40000 kr på 3 måneder:

Men det er intet mod rekordindehaveren her, der er blevet testet 24 gange på 14 dage….

Hvis vi går ud fra at denne ivrige patient også holder weekend, så har hen jo haft dage, hvor hen ikke har kunnet komme på arbejde fordi hen har skullet til 3 test samme dag. Der burde indføres dummebøder for den type adfærd. Og måske et socialt tilbud til typer, hvis eneste sociale berøringsflade er de kutteklædte værnepligtige i testteltene.

Folk med deres underlige tvangsneuroser og hypokondri får god næring til deres lidelser i denne coronatid. Dødsangsten synes at have fået overtaget hos nogle individer.

En skæbne værre end døden

Inden sygdomsangsten tager over, er det værd at huske på, at der findes skæbner værre end døden.
Eksempelvis kan man arbejde for denne charmetrold uden løn i flere år, mod at betale ham 90000kr:

En form for moderne slavearbejde. Imidlertid mener hovedpersonen blot at folk har ondt i røven:

Muligvis. Ellers får man det nok, hvis man søger stillingen… Held og lykke med det projekt.
Dennis lader sig i øvrigt teste for Corona hver 14 dag.

Panik?

Nej. Om 14 dage ved vi hvor mange indlæggelser vores nye rekordtal kaster af sig. Så kan vi begynde så småt at gå i panik.

Sverige på forspørgsel

Til de kerneste kernelæsere….

Heya Sweden. De er I øvrigt på vej ind i anden bølge nu. Selvom de dårligt har talt forårets døde.

6 thoughts on “Positivprocent har ingen betydning i Danmark

 1. Ved du hvor mange intensivpladser vi har i overkapacitet ?
  Og hvor mange respiratorer i overkapacitet ?

  Jeg har ikke selv kunnet finde pladsen.
  Noget andet – mener du virkelig at dødsraten vil vedblive at ligge på de 3 %, nu hvor der testes så mange, og formentlig findes en masse milde tilfælde?

  1. Case fatality rate vil nok falde. Men den vil ikke komme under 2%, når vi rammer plateau. IFR mener jeg vil ligge nogenlunde stabilt omkring 0,5-1%

  2. Vi har ingen respiratorer i overkapacitet. I takt med der bliver flere syge af Corona, så bliver der lavet færre thoraxkirurgiske operationer og andre operationer, der binder anæstesilægerne. Vi har omkring 700 respiratorer, men kun folk til at bemande 300 stk cirka. Så det bliver noget makværk bare vi kommer over 100, der skal ligge i respirator. Så er ressourcerne bundet til coronapatienter og resten af afdelingerne lider under anæstesimangel. Særligt de skærende specialer kommer langt bagud.

 2. Tak for oplysninger til både smilebåndet alt dette alvorlige og ikke mindst, for den gode oversigt af positivprocentliste. Den giver et godt perspektiv af, hvor landene er. Jeg undre mig over hvor Sverige skal findes i listen med både test og pr./Mill, eller måske er alle raske i nabolandet? Det vil da være dejligt, specielt, når de har kørt deres egen model. God weekend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *