Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Opråb

COVID19 er i udbrud i Danmark. Udbruddet er så massivt at i modsætning til alle andre lande omkring os har vi opgivet at inddæmme. Slaget er tabt, før rædslerne er begyndt. Vi ved, vi skal bremse virussen.
Vi ved vi kommer til at se flere dødsfald end vi kan acceptere. Vi kunne måske acceptere 6000. Men hvis virussen fortsætter i det tempo, der er nu, så bliver dødstallet endnu højere. Utåleligt højt. Uforståeligt højt.

Første fase

I starten går det godt. Ingen døde.
Det er primært de unge, de smukke og de rige, der har bragt virussen hjem, er blevet testet, hygget om af myndighederne og har kunnet fortælle at Corona er bare en forkølelse.
Og det er det. For de fleste. Snot, feber, ondt i halsen.
På instagram og facebook kan man følge en 20 årigs urimelige kamp mod ensomheden i karantænen, savnet af mor og far og det urimelige i at både skulle kæmpe mod forkølelse og trangen til at drikke øl med vennerne. Kampen mod skedesvamp kan synes mere drøj end Corona, og mange unge laver modbevægelse, hvor de fester og samles som et lille oprør mod dommedagsprofeterne (det er sådan nogle gamle røvhuller som mig, der har læst bøger og ikke har haft en ærlig klamydiainfektion årevis).

Det var første fase i Danmark.

Anden fase

Nu, denne uge, går vi ind i anden fase.
Vi går ud fra alle der har feber og er snottede har Corona. Og hvis de ellers er rimelig normalt begavede og immunkompetente, så bliver de bedt om at blive hjemme og pleje deres feber og snot og ellers holde sig indendøre. Det fungerer fint i udkanten. Men tabloidaviserne oversvømmes af hovedstadseliten, der bare ikke kan rumme at have snotnæse og ikke blive testet.
Vær anderledes!
Tør næsen, se Netflix, hold dig fra andre. Vent med at gå ud blandt andre til du er rask. Faktisk til du er 3-4 dage inde i din raskhed.
Det er ikke, fordi sundhedsvæsnet ikke gerne vil sende en pakke kleenex og afklare helt præcist, hvad den snotforkølelse skyldes. Det er fordi, der er andre, der er i gang med at dø, af det du oplever som generende. Feber er træls. Hoste er træls. Snot er træls. Men hvis du ellers er ung og rask, så er risikoen for at du bliver alvorligt syg af Corona sammenlignelig med risikoen for, du bliver alvorligt syg af influenza. Hold ud.

Alle kommer til at få corona, men vi håber og beder for 2 ting:

 • At antallet af syge ikke overstiger kapaciteten i sygehusvæsnet.
 • At de virkelig syge ikke får Corona før vi har en effektiv kur

Det tredje håb er vaccinen.

Anden fase er ubehagelig. Mange oplever feber, hoste, snot og utilpashed. Man er bekymret. Overlever jeg? Hvis du er under 65 og ellers rask, så er svaret ja. Lige så sikkert som du ville overleve en influenza. Statistikken er på din side. Tallene arbejder for dig.

Tredje fase

Her går vi, sundhedspersonalet og patienterne, helvede i møde før døden rigtig får fat.
Tiden for 3. fase er snart. 2 uger efter vi runder 5000 smittede, rammer vi afgrunden.

Der er ikke flere intensivpladser tilbage. Hver dag fjerner vi respiratoren fra folk vi ellers ville kunne have reddet, fordi der kommer så mange. Så hurtigt. Prioritering og pladsologi (den vigtigste lægeegenskab -hvem skal vi smide ud) bliver nummer 1. Vi lægger folk til at dø, fordi deres chancer kun er 25%, men de nye der kom ind har 50% chance. Vi bedøver dem lidt. Det er ubehageligt at drukne i sit eget sekret.

Men der kommer flere. I skadestuen begynder patienterne at smide de masker, de ellers får på ved ankomst, for de kan ikke få vejret. De har siddet der i timevis. Nogle i dage. De har set folk kollapse på gulvet. Uden der kom nogen og hjalp.
Der er ingen læger. 20% har Corona smitte og tallet er hastigt stigende. Der er ikke flere masker til sundhedspersonalet, så vi går på arbejde hver dag, med den risiko det indebærer. Enkelte patienter kæmper sig over til den rene skadestue. Der hvor der ikke må komme smittede.
Der ligger trafikofre med åbne benbrud, børn med astma og unge mennesker med blindtarmsbetændelser. Og nogle af dem dør. Den betændte blindtarm sad på en 20 årig kvinde. Men den sprang og ingen opdagede det. Alle læger var travlt optagede af dem, der var endnu sygere. Men nu er det for sent. Hun har bakterier i blodet og der er ingen til at operere. Hun får antibiotika, men tarmene er gået i stå. Endelig bliver hun opereret, men hun kan ikke komme ud af respiratoren igen. Det burde hun ellers. Men det er for sent. For hun fik Corona i kaosset og Coronaen høster blandt de svage. Og i dag blev det hende.
Før det hele brød sammen, havde ingen drømt om at man kunne dø af en blindtarmsbetændelse som 20årig. Men nu er det hverdag. Alle sygdomme, der før kunne kureres medfører nu høj dødelighed.
Men det bliver værre endnu.
40% af lægerne er smittede. Og de syge kommer så hurtigt. På et plejehjem er 40 ud af 66 beboere døde af Corona. Men de blev ikke indlagt, for der var ikke plads og det var håbløst. De lå der i en uge, før der var kapacitet til at fjerne dem. Lugten i den varme maj morgen 2020, var ulidelig.
Så mange, så hurtigt.
2 læger har begået selvmord. Det er ret almindeligt for læger, men 2 på samme sygehus er lidt mere end vi er vant til.
Sygeplejerskerne er oppe på 50% smittede. De har tættere kontakt med patienterne. Alt er kaos.
Enkelte læger og sygeplejersker kollapser under presset. De bliver lagt ind på linneddepoterne for at sove.

Efter 2-3 måneder dør det ud. Ligeså pludseligt som det startede. 75000 døde.

Behøver det at gå så galt?

Nej.

Statsministen gav os en enestående chance for at stoppe det.

En enestående mulighed for at stå sammen, hver for sig. I sikker coronaafstand på 2 meter. Det meste af Danmark er lukket ned. Og livet skal ikke fortsætte som før. Intet er som før!

Hvad skal vi gøre?

Vi skal rette ind. Sige javel. Og parere ordre.
Det er vurderet, at den kurve vi går ind i nu er for stejl. Den stiger så kraftigt, at vi lynhurtigt vil opbruge alle ressourcer i sundhedssektoren, hvis den fortsætter. Landet bliver ikke sat i stå i 14 dage, fordi vi er bange for et par hundrede dødsfald og en snotforkølelse. Sammenbruddet af hele sundhedsvæsnet og de ordnede forhold vi har i Danmark er lige om hjørnet.
Der sidder talknusere og beregner, hvor meget smitte vi kan tåle (for vi kan ikke stoppe den) over 1 uge, hvor meget vi skal lukke ned for at opnå en opbremsning, der lige akkurat holder os kørende.
Vurderingen landede på en total nedlukning af den offentlige sektor fraset kritiske funktioner, anbefalinger om at blive hjemme, hastelovgivning om øgede beføjelser til at opretholde karantæner og ikke mindst anbefaling om at blive hjemme.

Oversat betyder det: om 3 uger er vi ude at skide i en grad, så en 20 årig kan dø af blindtarmsbetændelse eller en bullen finger, hvis vi ikke retter ind. For slet ikke at tale om alle de kræftsyge, der vil mangle behandling. De syge børn, der vil lide.

Vi skal lytte. Nu.

Og det vi får at vide er: bliv inde. Undgå forsamlinger. Hold jer i ro.

Hvis det her med corona er for svært at forstå, så lær det udenad:
Lyt til myndighederne.

Bliv hjemme

Selvom du muligvis lige har lyst til en tur ned til vennerne, så I kan få en øl og snakke om, hvor vildt overdrevet, det her er, så lad være. I kan starte en smittekæde. I er unge. I lever. I overlever.
Men I spreder smitten og bidrager til mange menneskers lidelser. Og selvom det først sker om 3 uger. Så er I ansvarlige. Bliv hjemme. Puds glorien. Spil counterstrike eller fifa. Det er sundt.
Find sjove ting man kan gøre uden at se hinanden fysisk. Begræns mødet med andre. Tag ud at handle på underlige tidspunkter eller bestil maden på nettet. Det er næsten som Robinson. Overlev. Alene. Dog med Netflix og træk og slip.

Vask hænder, sprit af og slap af

Så har du gjort hvad du kunne. Vær introvert. Lær at undvige andres forsøg på kontakt. Jeg hader eksempelvis krammere. Normalt stikker jeg hånden frem til et håndtryk, men i disse coronatider ville jeg overveje et cirkelspark, hvis nogen lagde an til den slags. Føj for helvede.

Dine forældre er vigtigere end dit arbejde.

Bliv hjemme hos din familie. Dine forældre er i risikogruppen. De skal ikke med i første bølge smittede. Skån dem. Og hvis dit arbejde fyrer dig? Så er de nogle fjolser.

Mød på arbejde

Hvis du er blandt det kritiske personale, ja så er det din forbandede pligt at møde på arbejde og yde det du kan. Der er fordele og ulemper ved alt. Mens alle andre er hjemme, så sidder jeg og læser myndighedsanvisninger og taler i telefon. Det er timer jeg aldrig får igen.
Og der en risiko ved at stille sig midt i corona helvede. Men den er ikke ret stor, hvis du er under 65.

Aflys alt

Fester, familiemiddage, fodboldtræning, gåture i byen. Nej. Bare nej. Kurven er stejl. Vi har én chance. Grib den.

Bestil varer på nettet

Nemt, bekvemt og bryder smittekæden.

Hold afstand. Vis omsorg

Stik en seddel under døren til den gamle ved siden af. Skal jeg handle for dig?
Hjælp dine venner der er forkølede med at få den rette mængde medlidenhed. På telefonen!

Brug lægevagt og læger korrekt

Brug ikke lægevagten, hvis du er neurotisk over corona og din snotnæse, så ring til en ven. Du har formentlig corona, men din læge har andet at lave. Alle er snottede.
Ring hvis du er syg eller har alvorlige sygdomme og har bekymringer.
Brug ikke lægevagten som din personlige psykolog, der kan hjælpe dig med at udholde en snotnæse, ondt i halsen og ledsmerter.
Sundhedsvæsnet opruster og fokuserer på de syge.

Slutningen

Slutningen skriver vi selv. Det vi gør lige nu, er det vi høster om 2 uger og døden høster om 3. Vælg klogt. Vær heroisk. Tiden lige nu er historisk.
Aldrig før.
Det er os mellem 15 og 50, der står for smitten. Vi har ansvaret for at stoppe den. Selvom det ikke rammer os hårdt, så rammer det de syge og de gamle.
Vær den, der gør det socialt acceptabelt at sige nej til sammenkomster.
Vær den, der retter ind. Brug de sociale medier. Spred budskabet.
Start bølgen nu.

Selvom jeg ikke kender slutningen og kun lige nu kan se omridset, så vil jeg sige: “Aldrig. Aldrig. Igen.”
Næste gang har vi erfaringen.
Det er nu vi skriver histore. Og vi gør det. Fra i dag.

199 thoughts on “Opråb

   1. Dog ikke så mærkelig som sætningen “Hvorfor de ‘smukke og rige’ en noget mærkelig formulering”.

    1. Jeg er gammel og grim … og har lige været på skiferie i Østrig.
     Hvorfor “De smukke og de rige” ??? en meget mærkelig formulering.

     1. De smukke og de rige er jo bare den måde vi sædvanligvis omtaler dem der har midlerne til at gøre det de fleste ikke har i samme grad.
      Så hvorfor fare i harnisk over den nu? Eller ramte vi et ømt punkt hos de smukke og rige fordi de godt ved at det er dem der først og fremmest har været ude i verden og give mulighed for at tage virussen med hjem til Danmark.
      Og når de så har følt sig truffet og krænket over at der var en der sad i madskrinet på dem, hvorfor tænker så ikke alle over det faktum at også Danmark i al den tid har fået besøg af borgere fra så at sige alle lande i verden, og dermed med garanti også nogen der var smittebærere så virussen var kommet alligevel.
      Eller sagt med andre ord. Og på godt gammelt dansk “sablen jer ned” måde.
      Hvorfor overhovedet kere sig om et bestemt ordbrug i den her debat? Det er sgu da hamrende ligegyldigt hvordan det blev fraseret.
      Tag dog og træk essensen af det der blev sagt ud af opslaget her, og så skid højt og flot på ordvalget. Eller er det virkeligt vigtigere for jer hvordan nogen omtaler jer enten I tilhører den ene eller anden gruppe end at mange mennesker risikerer at dø unødigt hvis I vælger at se bort fra den egentlige mening her frem for jeres egne sårede følelser over et ordvalg?
      Tag dog og vågn op og lugt til realiteterne, og gør jeres del for at minimere den her pandemi.
      Sikke dog en børnehaveopførsel. Vorherre bevares!

    2. Det er jo formentlig de smukke og de rige, som overhovedet har råd til at tage på ferie. Altså smitter de i værste fald overalt, hvor de kommer. Men vi andre gør det måske også i Supermarkedet og alle de steder, hvor vi færdes, da vi kan være raske smittebærere uden at vide det.

   2. Fordi dem der ikke har de ekstra penge til at rejse ikke har slæbt den med hjem fra sin skide ski ferie

    1. Og hvad så med os, der er smukke? Hvorfor skal vi hænges ud? Det er de grimme med lav IK, der kommer til at sprede det.

     1. Om 2 uger vælger vi kun de kønneste til respiratorbehandling. Læs bloggen. Så du er blandt heldige. Stik piben ind.

    2. Præcis! Intet mindre end skiferie i Norditalien kunne åbenbart gøre det… and here we are.

   3. Det er jo ikke en mærkelig formulering – det er dem der har haft råd til at rejse, der bragte virussen hjem. Den var nok kommet alligevel, men det er jo sådan det er.

   4. Beretningen fortæller om at virkeligheden kan ske at overgå fantasien:
    Prøv at eftertænke dette:
    Måske tumler vi uforstandige rundt i naturen. Vi tumler måske uforstandig rundt med naturen. Er det sådan at naturen siger at den ikke kan klare mere og siger stop?
    Måske tynder naturen ud i befolkningen fordi befolkningen er for meget for den?

    1. Jo. Til dels enig. Hvis vi skulle løse problemet med overbefolkning, vil jeg nu foreslå Ebola. Den høster mere effektivt, men giver fandens til svineri. Har jeg hørt.

   5. det er taget fra historierne om pesten i europa – De unge og rige tog til sine landsteder væk fra byerne, og overlevede – de gamle og fattige som ikke kunne rejse væk døde..

   6. Lidt lige gyldigt i denne alvorlige sammenhæng, men måske fordi de er vant til at få og kunne opføre sig som det passer dem.
    Hvor andre hele tiden må vente og tænke sig om.

  1. Jeg synes nu, der er en hel del tågesnak. Hvilke data Iza bygger du dit scenarie med 75.000 døde på?
   Hvis du har ret i, at ingen inddæmning resulterer i det antal døde, ja så bør der ca. dø 130.000 i Sverige, hvor man ikke har lavet de damme tiltag som i DK. Hvilket næppe kommer til at ske.
   I min optik er dette unødig skræmmekampagne, der sikkert vil traumatisere langt flere, end der rent faktisk vil dø i DK, og mere hører hjemme i en novelle, i modsætning til noget, der skal forestille, at være validt. i sidste influenza epidemi i 17/18 døde ca 1.600 syge, gamle og svage. Hvad gjorde man dengang og gangene før? ikke meget mig bekendt, hvilket man så bør i fremtiden, hvis alt dette hysteri skal give mening, og egentlig stof til eftertanke.

   1. Prøv lige at se hvad der sker i Milano i Italien lige nu. Der lader de dem over 60 år dø fordi de ikke har respiratorer nok !

    1. Det har været kendt længe ud fra lægernes nødråb på WhatsApp og twitter. I epicentret bliver 60+ ikke engang vurderet. Der er så mange unge. Og unge med sygdomme ved siden af får heller hjælp.

   2. Det her smitter 2,5 gange mere, end influenza.
    Sunde raske ældre mennesker i Italien, der havde overlevet en influenzaepidemi, er døde af Covid-19.
    Ved at blive hjemme og undgå unødvendige ture uden for hjemmet, kan vi bedre inddæmme/forsinke antallet af smittede, så sygehusvæsenet kan følge med.
    Hvad filan er det, du ikke forstår?
    Danmarks grænser har ikke været lukkede, siden 2. Verdenskrig. Det her bestemt ikke nogen nogen joke, for de immunsvage og ældre i samfundet.
    Jeg er kun 38 og har astma.
    Selv om du ikke har symptomer, kan du stadig godt smitte, og den næste, der får det, er måske ikke lige så heldig som dig.
    Vis nu bare hensyn, for andre end dig selv!

   3. Det kunne jo være, at det er/var den eneste måde at råbe alle op, som mener det unødvendigt at høre efter, hvad der bliver sagt. Vi kan jo bare se, hvordan det er gået i Italien. Hvis vi alle ikke ønskede de tilstande, skal vi da høre 100% efter myndighederne, og det er bare NU og helst helt fra starten af, at SAMTLIGE skulle have hørt efter. Det har de bare ikke gjort. Og det anser jeg for ansvarsløst.

 1. Det bedste og mest forståelige jeg indtil nu har læst – tror dog jeg risikerer en lille tur i Fakta efter lidt frisk frugt – tager rollatoren med foran mig, så jeg ikke får nogen tæt på mig

 2. Jeg værdsætter og bifalder denne velskrevne analyse.
  Vi er et ældre ægtepar, ja, nærmest gamle, og er for længst gået i selvvalgt isolation.
  Det er nu 9 dage siden, vi deltog i noget som helst, der kunne være en smule risikobetonet og indtil videre holder vi os for os selv.
  Det kan blive en langvarig foranstaltning, men vi lider ingen nød.
  Vi bifalder myndighedernes og “Systemets” rådgivning og diktater.
  Vore tanker og gode ønsker går til sundhedsmedarbejderne, der har en hård kamp foran sig.

 3. Ok skrevet. Dog ser det ud til, at der er en fejl i beskrivelsen af de der bærer sygdommen. Der skrives at de er snotede, og det er ihvertfald ikke den information jeg finder andre steder, Covid-19 smittede er netop ikke snottede..

   1. 4% af de smittede bliver snottede. De 3 mest almindelige symptomer er feber, tør hoste, åndedræts problemer

  1. En jeg kender er corona ramt og han er snottet og nyser, diarré, hoster og feber. Han er testet positiv

   1. Diarre og hoste er helt urimeligt sammen. God bedring til ham. Håber ikke fjolserne helt har tømt butikkerne for toiletpapir.

    1. Faktisk, med både diarre og snot-næse kunne jeg godt unde lige denne person, at side på en trone af toiletpapir – det lyder som om, vedkommende har brug for det! Alt imens han bliver rå omkring næsen og nummeren, af at tørre sig. Det lyder ikke sjovt, nok toiletpapir eller ej..

    2. Man kan evt hoppe under bruseren og skylle nummeren hvis der ingen toiletpapir er.
     Et bidét giver pludselig god mening.

    3. Nu har vi jo UMÅDELIGE mængder af vand i disse tider. Vand er et glimrende alternativ til toiletpapir. Og man behøver ikke at bevæge sig ind i sindssyge menneskemasser i supermarkederne for at tiltuske sig denne åbenbart så skattede vare. Alt man behøver er en kande.

  2. Den læge i vores lille by i Nordjylland, der har bragt Corona hjem fra Tyrol, følte sig kun lidt snottet, og havde ellers ingen symptomer, og havde kontakt med 20 patienter, før hun blev testet positiv. Så ja, det er helt korrekt, hvad der beskrives.

  3. Ja det er også hvad jeg har læst mange stedet. At corona gir en tør hoste og så feber, men ingen snot!

   1. Jeg har hørt om et par i 40’erne, der var meget plaget af muskelsmerter i 10 dage under deres Coronaudbrud. Tænker, det kan ramme meget forskelligt.

 4. Jeg tilhøre nok selv risikogruppen som hjertepatient og er 57 år gammel. Jeg har også en god fantasi men jeg er ikke bekymret for mig selv da jeg kan lide at være kun migselv uden social omgang.
  Jeg er dog nysgerrig, hvad alder har du der skriver?
  Og altså os der bor på landet eller i landsbyer vi kan altså godt gå ud og gå eller cykle en tur, bare man ikke er mange eller tætte sammen. Cykeltur er da virkeligt et godt forslag til aktivitet også få i følgeskab. Et socialt problem er de gamle på plejehjem, de som ikke kan finde ud af at bruge en mobiltelefon eller en computer eller ipad til social kontakt med os unge!
  Jeg ville ønske at jeg havde givet min mor en ipad og internet adgang og lært hende at bruge det for mange år siden.
  Så til jer der er yngre end jeg : vær tolmodige med os der er lidt ældre lær os at bruge de sociale muligheder via internettet.
  Udnyt tiden til finde på ting der kan hjælpe andre, istedet for at se de skræmmende kinesiske videoer , det er ikke ikke fremtiden her i dk. Jeg ved selv at fantasien kan løbe af med en , men jeg ved også at man kan stoppe fantasierne og i stedetfor bruge fantasien konstruktivt til gode ting som skaber glæde istedet for angst og panik!
  Held og lykke med at holde ud uden fester irl.

 5. Fantastisk velskrevet. 10000 tak for det. Har bare en kommentar. Synes du ikke også man skal aflyse alle rejser overhovedet, risikoland eller ej. Hvis ej, risikerer vi at tage smitten med til dem. Og hvorfor overhovedet risiker smitte i lufthavne, flyver mm. Eller risikerer indrejseforbud, karantæne flere regioner smittes mm. Selv hvis hele Spanien ikke er i risiko læser jeg stadig om nogen der kommer hjem derfra, uden karantæne. Risiko områder siger selv.
  Jeg begriber ikke at folk ikke tager det mere seriøst altså.

  1. Jeg er så enig med dig i, at alle rejser skal stoppes uanset om landet er “gult eller rødt”. Man skal stadig sidde tæt i en flyver og ingen aner hvor andre har været eller hvem de har været i kontakt med. Skal de absolut rejse, skal de i tvingen i karantæne ved hjemkomst

 6. TAK! Gid man var startet meget før, også fra myndighedernes side, fly ud og ind af Danmark, jeg fatter ikke man lod det gå så længe!
  Håber dine gode små spark, rammer de rigtige.
  Mange tak.
  Hilsen Hannah

 7. Azi, jeg har familie i USA – må jeg oversætte din post og sende den ud på Facebook til dem?

 8. Godt oplæg.
  Lad nu dem der er rejst ud efter den 1 Jannuar betale det her gilde. De har rejse forsikringer, lad dem betale de har kasser der bugner med penge. Hvorfor skal vi danskere der går på job hver dag betale for dem der rejser rundt på ferie her og der. Hold os andre skadefri, men det kan man jo ikke desværre. Men dem der er rejst ud her inden for den sidste uges tid lad dem klare alle udgifter selv. For imod dumhed kæmper selv guderne forgæves.

  1. Hvorfor ikke gå skridtet videre, alle de smittede lande skal sende regningen til Kina – det var vel der det hele startede!

   1. Umiddelbart en af de mest uintelligente beskeder jeg nogensinde har læst i noget som helst opslag. Man kan se dig for sig, stå i køen i netto med vognen fuld af lokumspapir og alle de sidste modermælkserstatninger.

  2. Hvis folk blot har fulgt Statens tidligere udmeldinger kan man vel ikke klandre dem. Tidligere manede myndighederne til ro og sagde “rejs bare”.

  3. NU er der jo osse en meget stor andel af danskere der rejser meget, men ikke er paa ferie, mig selv inkluderet, og saa laenge vi foelger de anvisninger der er fra udenrigsministeriet, saa syntes jeg ikke at man har gjordt noget forkert!

 9. Scenariet i starten kunne meget vel blive udfaldet, men en del af det efterfølgende er jeg desværre ret uening i. På den ene side er det måske (?) godt nok at vedkommende stoler på myndighederne, men på den anden side er det skidt når myndighederne ikke taler sandt eller ihvertfald ikke informerer korrekt. Fx kunne det være uhyre interessant at høre den reelt faglige argumentation for hvordan sikkerhedsafstanden er landet på 2 m. Det ER jo altså ikke korrekt og ekstreeemt nemt at tjekke. Jeg gætter på, at det er derfor desværre rigtig mange ikke stoler på myndighederne og deffor ikke pr automatik gør som der blir sagt. Vi så et glimrende eksempel da folk hamstrede. Jeg er klar over at der kan filosoferes over andre psykisk begrundede årsager hertil, men de hører ikke hjemme i min hypotese……. Jeg er på ingen måde skræmt og opfører mig stort set som normalt uagtet at jeg selv er i risikogruppen pga en immundefekt. Jeg håber naturligvis det bedste for alle men jeg troe ikke på tidshorisonten på 14 dage…… Eller en mpned for den sags skyld før vi nan slappe af. Det tog ER kørt, pga for dårlig og langsom håndtering i starten…. Men sådan er der så meget. Hvis vi adderer samtlige andre risici for at dø, kommer vi også op omkring Coronaniveau og for nogle af os langt over, men skal man gå og være bange for at dø hver dag, så kan man sq lige så godt tage strikken 😉

   1. Han skriver at han har en immundefekt, så alle de forholdsregler er nok noget han allerede plejer at gøre.

 10. Iza, fortæl mig lige: Hvad er din vision af tiden efter karantænen, hvis vi super effektivt forhindrer os selv i at blive smittede? Hvis den danske befolkning ikke bliver immuniserede, kan vi jo blive siddende i isolation forevigt. I England har man valgt at tage lidt løsere på forholdsreglerne, netop fordi man mener det er den eneste måde at komme ud af problemet på, at en stor del af befolkningen gennemlever sygdommen og udvikler immunitet.

   1. njaa. Immuniteten ved Corona plejer at vare 3-5 år. Vi er usikre på hvor længe immuniteten for denne er.

  1. Vi skal alle smittes, men vi skal helst smittes langsomt, så sundhedssystemet ikke bryder sammen, og ikke kan håndtere almindelige sygdomme. Det er er ret enkelt:
   FØLG MYNDIGHEDERNESS ANVISNINGER – LAD VÆRE MED AT GØRE DIG KLOG PÅ TING DU IKKE HAR FORSTAND PÅ.

  2. Michael, en væsentlig betragtning – sundhedsstyrelsens kommentar ville være MEGET interessant at høre. Desværre lader det til at vores regering er begyndt at handle politisk for at beskytte egen hale frem for at lytte til fagkundskaben. Tiden er ikke til strid så vi må bakke op p.t. men når håndtering af ny corona er på sikker grund og det evt viser sig at de ikke har lyttet og handlet rationelt til befolkningens bedste så skal Mette og co. dælme have halen på komedie!!!

  3. Jeg har hørt om et par i 40’erne, der var meget plaget af muskelsmerter i 10 dage under deres Coronaudbrud. Tænker, det kan ramme meget forskelligt.

 11. Sikke et “ super opråb “ – bravo Iza !
  Endelig én som kalder tingene ved rette navn.
  Har tilladt mig at poste den på FB, hvor folk stadig snøfter over trælsheden af Covid19.
  De har ikke fattet en bønne !

 12. Hej – du skriver som anonym, uden en eneste troværdig kilde. Ja, dit scenarie kan ske, men når du gør det uden kilder og uden et ansigt, er der absolut ingen garanti for, at du ikke spreder fake news. Hvis du vil gøre en forskel for dem der kan dø, så skriv dit indlæg om med kilder og skriv under med dit navn.

  1. Hej Malene
   Dette er en lille side, der normalt er forbeholdt en lille flok af medicinsk historisk interesserede. På hjemmesider findes der sider, der beskriver hvem der ejer siden. Gør dig umage og find dem. Det er rigtig fint med kritisk kildetilgang uanset, hvor kloge og belæste folk er, men hvis du ikke orker at google mit navn, der står i toppen af siden, så tror jeg ikke, jeg kan hjælpe dig videre.

   1. Din identitet er da for sin vis irrelevant. Enhver udokumenteret påstand er potentielt kilde til misinformation. Hvis en førende forsker indenfor f.eks. cancer skrev: “jeg har fundet kuren”, ville du så tro på ham, hvis der ikke var vedlagt udførlig, videnskabelig dokumentation for det?

    1. Problemer er, at vi er så tidligt i epidemien, så alt bliver til gæt. Også epidemiologernes bud. Hus det var dem der for 14 dage siden sagde, at alt var godt.
     Lige nu gætter vi alle. Hvis vi havde solid dokumentation, så ville vi ikke stå i den her lortesituation.

  2. Haha! Forfatterens navn står da flere steder. Hun skriver på hendes “Mig”-side at hun er speciallæge i almen medicin, så at du ikke gør dit arbejde som læser, det kan ikke være forfatterens problem.
   Og der er da intet “fake news” og at opridse hvordan et skrækscenarie kan komme til at være.

 13. Hvis vi skal lukke os inde alle sammen, er mit spørgsmål: Hvor længe skal vi gøre det, og vi skal bestille mad udefra. Hvem skulle lave og levere maden når nu vi alle er spærret inde??

  1. 14 dage og så skal vi se hvordan beredskabet klarer det. Hvis vi ikke klarer det, så tager vi 14 dage til. Se så få som muligt. Bestil varer udefra. Man behøver ikke kysse bybudet. Og i disse tider kan jeg da godt helt fraråde det.

   1. Det er interessant, hvordan du bliver ved med at anbefale at “bestille varer udefra”. Jeg er selv syg og i karantæne, og fødevaresiderne på nettet har været helt ubrugelig siden i onsdags pga. trykket, netop fordi raske, unge (ikke risikogruppe) mennesker har isoleret sig i hjemmet og benytter sig af dem, fordi de er bange for selv at blive syge. Os der virkelig har brug for det kan derfor ikke få madvarer hjem. Er det ikke bedre at isolere risikogruppen (som jeg selv hører til) end at isolere alle…? Det burde have været det første skridt. Isolere dem, der kan blive meget syge, så de er ude af harms way. Derefter kan man begynde med de andre tiltag, når de er sikrede. De meget gamle og skrøbelige sidder stadig i busserne og bevæger sig rundt om i samfundet. Det er helt idiotisk.

 14. Kan du forklare os, hvorfor myndighederne ikke siger tingene ligeså klart som du gør her? Vi har hørt at man frarådes at forsamles over 100 mennesker indendørs. Men det betyder jo bare at folk stadig mener de sagtens kan tage på arbejde eller til bryllup eller fødselsdag eller en øl med vennerne som du skriver. Hvorfor melder myndighederne ikke klart ud at man bare skal blive hjemme?

  1. Det er en stor indskrænkning af vores hævdvundne frihedsrettigheder og nok svære at lovgive sig ud af.

   1. Det er faktisk ret nemt for regeringen at lovgive sig ud af..
    Epidemiloven giver dem alt den lovhjemmel de har brug for..
    De kan endda totalt aflukke områder med politiets hjælp, samt tvangs-behandle/vaccinere.

 15. Jeg følger stadig Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøms anbefalinger og han er ikke enig i dine synspunkter. Det ville klæde dig som fagperson at sikre fuldstændig konsensus – hverken mere eller mindre.

  1. Godt vi ikke lever i Kina. Der har Corona en dødelighed på 100% hos systemkritiske læger.

    1. DRTV har sendt en uhygglig beretning fra Wuhan og Hunan, hvor det er tilfældet.
     Men ikke kun læger, også dem, som kalder sig for borger advokater, som filmer de katastrofale forhold i Kina og lægger det filmte på et portal( Wechat), forsvinder sporløst.

  2. Hej Bente
   Jeg husker han så tydeligt svarede en journalist, at man sagtens kunne tage til Frankrig og stå på ski… suk

   1. ja han har sagt meget forkert helt fra starten af, og nu siger han at det ikke er lægefagligt funderet at lukke grænser. Hvis ikke vi stod i denne forfærdelige situation pga. af hans frihedsteorier – eller at nogen har tvunget ham til at tale mod bedre vidende – så ville han formodentlig blive fyret omgående. Jeg mener, at han er totalt utroværdig.

  3. Søren Brostrøm udtalte den 21. februar at han ikke troede at der var nogen danskere, der ville blive smittet, så vi kunne tage det helt roligt. Hans “Productive Paranoia” gen er helt utilstrækkeligt til jobbet som direktør for sundhedsstyrelsen i sådan en krise her. Det burde have været sådan en som ham, der stod på nakken af politikerne og anbefalede tidlige, meget alvorlige indgreb i vores frihedsrettigheder for at forhindre et kollaps af vores sundhedssystem. I stedet er det politikerne, der tager langt skrappere midler i brug end han anbefaler. Når jeg læser om Kina og Italien har jeg således langt mere tillid til regeringen end Søren. Hans konsensus rækker til UK tilstande – de er knap 4 uger fra et niveau som Nord Italien, hvis de ikke sadler om.

 16. OBS! Du nævner snot 8 gange, men snot er typisk IKKE til stede hos Corona-smittede. Jeg synes du skal skifte symptomet ud med et af dem på listen, så folk, der læser dit scenarie, ikke vildledes. Vælg f.eks. feber, hoste, hovedpine, muskelømhed, ondt i halsen eller åndenød. Dit indlæg skulle jo nødig bidrage til at skabe forvirring og unødvendige opkald til lægevagten.

 17. Hvad med at undersøge muligheden for at få fastfrosne fferiepenge udbetalt, måske flere så økonomisk har råd til at blive væk og passe på hinanden derhjemme. Det er da for pokker nu der er brug for dem

 18. Fantastisk arbejde! Jeg er sikker på at mange gerne vil donere til opgradering af din hjemmeside. Dejligt med noget konkret viden indefra. Uhyggeligt så lidt viden de officielle kanaler formår at formidle …

 19. Corona callcenter… bemandet af frivillige fra hjemmeværnet… må ikke arbejde hjemmefra
  .. men er fysisk samlet på een lokation… (for man skal jo kunne spørge en sundhedsfaglig person) men det kan da… ja undskyld mit sprog… for fanden også ske ved at man sender en chatbesked til den sundhedsfaglige… vedkommende behøver da ikke fysisk være til stede… jeg ville med glæde have givet mine aftener til at hjælpe… for jeg kan og jeg har tid… men da ikke hvis jeg i løbet af en enkelt aften skal udsættes for 50- 100 andre frivillige fra hele sjælland… del gerne.

  1. Hanne – Der er stadig folk, der ikke har computer eller smartphone! Det har du åbenbart glemt.

 20. Godt skrevet men hvad hjælper det at et familiemedlem er intensiv sygeplejerske og er gået ned med influenza med familien og hun må ikke blive testet selvom hun gerne vil give en ekstra hånd hun er bare blevet bedt om at komme tilbage når hun er rask …ikke så smart

  1. Dejligt at hun er ivrig for at hjælpe. Men almindelig influenza smitter jo også – og så er der pludselig 10, dernæst 100, der har influenza, kolleger i sundhedsvæsenet der er nedlagt, og er i tvivl om det er corona. Så almindelig influenza skal også isoleres – det giver mening. Om lidt er hun rask, og til den tid er der også (måske endnu mere) brug for hende.

 21. Jeg er helt enig lad os nu mane til besigtighed.
  2 del af historien er almindelig kendt det kan man læse alle steder, alle har allerede taget de tiltag.

  1 del er fiktion og Iza har intet og have det i
  Det eneste der sker var ligesom da MF sagde “gå hjem” pludselig stod alle “Hamstrerne” i supermarkerne. Hvis vi bare handler med retidigt omhu skal de rigtige løse den ppgave

  1. Connie jeg håber at du ikke arbejder i sundhedsvæsenet. Og tilgiver at du ikke forstår alvoren. Men beder om at du respekterer og følger myndighedernes råd. Det er ikke for sjov, dette her. Med venlig hilsen, en læge

 22. Iza og gerne andre, hvordan tackler man følgende scenarie.
  Jeg er pårørende til en i risikogruppe. Hun har ingen til at hjælpe med pc der lige nu ter sig. Hun har ikke netbank og er ikke vant til at bestille over nettet. Kan man uden NemID lave netbank eller? Og kan jeg gøre det telefonisk. Kender I firmaer der leverer mad der ikke skal på frost?

  1. Dunno. Jeg har bestilt en kæmpekasse fra årstiderne til mine nære. Det skal man bare bruge sit Dankort til. Årstiderne er ikke så irriterende fordi de ikke kræver abonnement.

  2. Solveig, kan du ikke bestille for hende. Så kan du vel bare få pengene tilbage når vi er på den anden side.
   Alternativt, så kan hun vel kontakte sin bank, og give dig eller en anden fuldmagt til hendes konto.

 23. Kære Iza,

  Tak for det gode oplæg. Lige et enkelt uddybende spørgsmål – beklager hvis jeg er en smule langsom. Anbefaler du at man eks ikke løber en tur eller lign (altså alene, eller med sit barn) og helt forbliver i isolation derhjemme?

  Jeg skal bare være helt sikker på at jeg forstår det:)

  Mvh
  Michael

  1. Løb ture. Gå ture. Nyd naturen. Jeg har været ude i dag. Holdt afstand til andre. Og vi stoppede ikke som normalt og snakkede. Det er vidt accepteret i disse tider. Lækkert vejr!

 24. synd at der bliver mudderkastning mellem de sociale klasser i mellem i et,set med mine øjne,ellers godt indlæg

 25. Elsker din artikel og dine svar på diverse kommentarer Artiklen er enorm vigtig da den sætter tingene i perspektiv og giver et ‘ikke urealistisk’ bud på hvad vi risikerer hvis vi ikke får bredt smitten ud.

  En stor del af os bliver smittet. Det er der ingen tvivl om. Vi skal bare have pladsen på hospitalerne til at behandle de syge og det får vi ved at følge anbefalingerne.

  Hav en super dag.
  Ps. Du må have et vildt besøgstal lige for tiden

 26. Helt enig i at man skal tage dette seriøst og tage forbehold men synes ærlig talt at alle burde tænke over deres formuleringer når det kommer til dette emne. Det nytter ingenting at skrive ting som fremprovokerer endnu mere angst og bekymring i et folkefærd som tydeligvis knap nok kan stole på der er nok mad/ toiletpapir til dem i næste uge. defzof kan jeg blive en smule bekymret og ked af at folk skriver skræmmehistorier om en uvisse fremtid fremfor at sige tingene på en stille, rolig og ikke dramatiseret måde.

  Mvh en bekymret og ængstelig person.

  1. Kære bekymrede og ængstelige person.
   Du skal lade være med at søge viden på nettet, hvis du grundlæggende har det svært med uvished. På samme måde som hypokondorer skal holde sig fra netdoktor. Nettet er et stort sort hul med rigelig information til at sende enhver med tendens til bekymringer ud på kanten af fornuften.
   Jeg plejer at se forskellige dokumentarer om epidemier og lægekunst i gamle dage, når jeg føler mig slidt. Måske du skulle finde et forum, hvor der blev fokuseret på behagelige ting som strikning og origami. Nettet kan man bruge. Livet skal man leve. Og nyde det. Det er en ordre.

 27. Jeg tror, at det er vigtig ikke at blive hysterisk – men samtidig heller ikke fornægte situationen. En god mellemvej, hvor man forholder og respekterer regeringens anbefalinger, men samtidig ikke er med til at skabe frygt hvilket resulterer i hamstring af madvarer mm. hvilket kun vil forværre hele situationen. Se bare på sygehusene, hvor folk stjæler håndsprit mm.

  Forhåbentlig er der snart en vaccine og virksom og effektiv medicin på vej.

 28. Mens der ventes på en vaccine som det måske ikke lykkes at fremstille de første fem år ville Covid19 forbliver en tilbagevendende trussel. At lukke alt ned kan lyde som en fornuftig ansvarlig ting at gøre men 14 dage vil ikke gøre en vildt stor forskel og det er ikke holdbart i det lange løb. De eneste der ville virke i det lange løb er når de fleste er blevet smittet og der er opbygget en bundliggende immunitet i befolkningen. Så måske skulle man gøre noget af det modsat af hvad der prøves nu; måske skulle der oprettes kontrollerede centre hvor alle ellers sund og raske unge mennesker kan gå og blive smittet og hvor de ikke behøver være i total isolation for dem de færdes blandt også ville være smittede men ellers ingen kontakt med den ydre verden indtil man er blevet testet rask og ikke smitsom igen. For nogle firmaer kunne det måske være muligt at installere ad hoc arbejdspladser så man fortsat kunne være på arbejde selv om man er smittet. Når man er clean får man en certifikat og så kan man fortsat sit liv som før, rejse feste og arbejde uden at være til risiko for nogen.

 29. Tak for opkridtningen af banen…

  Det bliver en mildest talt træls periode at komme igennem, hvor næsten alle borgere bliver patienter eller patientgjorte, fordi vi underkastes en populationsstrategi. Skal underkaste os den. Selvfølgelig!
  Det bliver en ‘fuck-fuck’-tid, som permanent vil ændre mange dagligdags vaner m.v. Men også til det gode – bedre hygiejne, forhåbentlig bedre indretning af alle offentlige toiletter (hvorfor går de fleste døre indad..?), portionsanretninger i stedet for tag-selv, bedre rengøring af kundevogne, skillerter o.a. i forretningerne. Altså ‘fuck-fuck-hurra’.
  Der bliver også noget ‘fuck-fuck-hovsa’ – i form af babyboom i 2021, men desværre også et voldsomt overforbrug af håndsprit, selv hvor håndvask er indenfor rækkevidde. Håndsprit er fedtopløsende, så hvis det bruges uden tilstrækkelig omtanke, får vi alt for mange ødelæggelser af fedtskederne omkring nerverne…

  1. Så kommer de skøre hoveder frem. Jeg overvejer censur. Almindelig dumhed kan jeg klare. Teorier om demyelinisering af nerver som følge af håndsprit ligger på kanten af hvad jeg gider at bruge serverplads på.

   1. Jeg har ikke noget imod at du sletter min kommentar, hvis den krænker dine gode intentioner med at kridte en bane af. Slut fra mig. For nu.

 30. TAK….. Åbenbart er det nødvendigt at skære situationen ud i pap. Vi er omkring de 80 og er gået i frivillig isolation siden tirsdag. Der er dog så mange oversete risikoområder for smitte at jeg græmmes. Lad mig nævne håndtagene på butikkernes indkøbsvogne, glaslågerne på kølediske osv.

 31. Hej Iza! Jeg. Kan kun sige: Fantastisk god udredning af de forskellige scenarier. Bare alle mennesker i dette land kunne få dette budskab! Stor respekt til dig!

 32. I rapidly translated (from Danish) an interesting article about the Corona/Covid-19, writen by a Danish medical doctor, Iza Alfredsen, Ærø. #ZombieApocalypse (For international friends reading it; this represents a Danish perspective with unusually high confidence in government.)
  ***
  COVID-19 has broken out in Denmark. The outbreak is so massive that, contrary to other countries around us, we have given up on containing it. The battle is lost even before the horrors start. We know that we have to slow down the virus. We know that we are going to see more deaths that we can accept. We could maybe accept 6,000. However, if the virus continues at the current rate of infection, the death toll will be even higher. Unacceptably high. Inconceivably high.
  STAGE ONE:
  At first, all is well. No deaths. It is primarily the “young, rich, and beautiful” who have brought the disease home [from skiing vacations] that are being tested and taken care of by the health authorities – and who report that Corona is “just a cold.” And it is. For the most part. Snot, fever, and a sore throat. On Instagram and Facebook, we can follow a twenty-year-old’s unfair struggle against loneliness under quaranteen. Missing mommy and daddy and the unfairness of having to struggle both against the cold and the urge to drink beer with friends. The struggle against vaginal fungus seems tougher than Corona, and many young people are instigating rebellious anti-movements where they party and gather as a rebellion against the apocalyptic prophecies (those old assholes like me who have read books and not had an honest chlamydia infection in years).
  That was stage one.
  STAGE TWO:
  This week, we are entering stage two. We assume everyone who has a fever and a cold has Corona. And if they are otherwise reasonably normally intelligent and immuno-competent, then they are asked to stay at home and take care of their fever and snot, and otherwise stay indoors. It works fine in rural Denmark. But, the tabloid news papers are flooded by the Capitalist elite, that cannot cope with having a runny nose and not get tested. Be different! Wipe your nose, watch Netflix, stay away from others. Don’t go out among others until you have recovered. Actually, wait until 3-4 days after you have recovered. It is not because the health authorities not would like to send you a packet of kleenex and determine precisely the cause of the runny nose. It is because others are dying from what you are perceiving as annoying. Fever is annoying. Coughing is annoying. Snot is annoying. But, if you are young and healthy, the risk of getting severely ill from Corona is comparable to that of the Flu. Endure.
  Everyone will get Corona, but we hope and pray for two things:
  – that the number of ill does not exceed the capacify of the health care system; and
  – that the really ill do not contract Corona before we have an effective cure.
  The third hope is the vaccine.
  The second stage is uncomfortable. Many will experience fever, coughing, snot, and general discomfort. One worries. Will I survive? If you are young, below 65, and otherwise fit, the answer is yes. Just as likely that you would survive a case of the Flu. The statistics are on your side. The numbers are working for you.
  STAGE THREE:
  Here, we, the health care personnel, and the patients will face hell before the onset of death. The time for stage three is soon. Two weeks after we reach 5,000 infected, we hit the abyss.
  There are no more intensive care vacancies. Every day, we remove people who we would otherwise have saved from the respirators, because of the sheer number of people arriving. So many, so fast. Prioritization (the most important medical competence: who should we kick out) becomes number one. We put people to die just because their survival chances are a mere 25%, but the new ones arriving have a 50% chance. We sedate them a bit. It is very uncomfortable to suffocate in ones own secretion fluids.
  But more are pooring in. Patients in the emergency units are beginning to remove their facial masks, they receive upon arrival, because they can’t breathe. They have been there for hours. Some for days. They have seen people collapse on the floor. Without anyone coming to help. There are no doctors. 20% have Corona and the numbers are rapidly increasing.There are no more facial masks for the medical personnel, so we go to work every day carrying the risk. A few infected patients fight their way to the uninfected unit, desperate for help. There, where infected cannot go. There lies traffic accident victims with open wounds, children with astma, and young people with appendicitis. And some of them will die. The twenty-year-old woman with the inflamed appendicitis. It burst without anyone noticing. All doctors were busy with those who were even more ill. But now it is too late. She has bacteries in the blood and there are no one to operate. She receives anti-biotics, but the intestines have stopped. Finally, she gets operated on, but can’t come out of the respirator again. She ought to. But it’s too late, because she contracts Corona in the chaos and Corona preys on the weak. And today that was her. Before hell broke loose, no one would have imagined it possible to die from appendicitis at the age of 20. But today is not any day. All illnesses one curable now carry a high death toll. But it gets worse. 40% of the doctors are now infected. And the ill are arriving so fast. At a nursery, 40 out of 66 residents have died from Corona. But they weren’t admitted, because there wasn’t room and it was hopeless. They were left dead for a week, before there was capacity to remove them. The smell on that warm morning in May 2020 was unbearable. So many, so fast. Two doctors have committed suicide. That is rather common for doctors, but two from the same unit is more than we are used to. The nurses are at 50% infected. They have closer contact with the patients. Everything is chaos. A few doctors and nurses have collapsed under the pressure. They are being put into the linen deposits to sleep. After two or three months it dies out. As sudden as it all started. 75,000 dead.
  DOES IT HAVE TO COME TO THIS?
  No. The Prime Minister gave us a unique opportunity to stop it. A unique opportunity to stand together, each of us. In a safe Corona distance of two meters. Most of Denmark have shut down. And life cannot continue as before. Nothing is as before!
  WHAT SHOULD WE DO?
  We need to obey. Say “yes sir.” And take orders. It is estimated that the curve we are entering is too steep. It rises so fast, that we in no time will consume all available resources in the health sector, if it continues. The country does not shut down for two weeks because we are scared of a couple of hundred deaths and a snotty cold. The collapse of the entire health care system and the ordered conditions we have in Denmark are right around the corner. Number crunchers are calculating how much infection we can cope with (because we cannot stop it) over the course of a week, how much we need to shut down in order to achieve a slow down, that will yield just enough to make us make it. The guestimation landed on a total shut down of the public sector exceping safety-critical functions, a recommendation to stay at home, hasty legislation on increased mandates to uphold quaranteens, and, not least, the recommendation to stay at home.
  Translated this means that in three weeks we will be in so much trouble that a twenty-year-old will die from appendicitis or a swollen finger, if we don’t obey. Not to mention all the cancer patients who will lack treatment. The ill children that will suffer.
  We have to listen. Now.
  And we are told: stay indoors. Avoid gatherings. Stay calm.
  If all this Corona is too hard to understand, then memorize: Listen to the authorities.
  STAY AT HOME
  Even if you feel like visiting your friends, so that you can have a beer and discuss how wildly exaggerated all of this is, don’t. You can cause a chain of infection. You are young. You will live. But, you will contribute to many people suffering. Even if it only happens in three weeks. So, be responsible. Stay at home. Clean your halo. Play Counter-Strike or FIFA. It is healthy. Find fun things to do without visiting each other physically. Limit encounters with others. If you have to, go shopping at odd hours or order food online. It is almost like Robinson. Survive. Alone. But, with Netflix and modern toilets.
  WASH HANDS, APPLY ANTI-BACTERIAL GEL, AND RELAX
  If you do this, you have done what you could to contribute. Be introvert. Learn to avoid the attempts of contact from others. I, for one, hate when people want to hug. Normally, I just put out my hand, but in these Corona-times, I would consider a round-house kick, if someone initiated those kind of greetings. Ew.
  YOUR PARENTS ARE MORE IMPORTANT THAN YOUR WORK
  Stay at home with your family. Your parents are in the risk group. They should get into the first wave of infected. Spare them. And if you get layed off by your work? Then they are fools.
  GO TO WORK
  IF, you are part of safety-critical personnel, then, yes, it is your damned duty to come to work and contribute what you are able to. There are advantages and disadvantages for everything. While all others are at home, I sit and read directions from the authorities and are in phone conferences. These are hours I will never get back. And there is a risk by doing nothing about the Corona apocalypse. But, it is not so high, if you are under 65.
  CANCEL EVERYTHING
  Parties, family dinners, football practise, walks in the city. No. Just no. The curve is too steep. We have ONE chance. Cease it.
  ORDER ONLINE
  Easy, convenient, and breaks the chain of infection.
  KEEP DISTANCE. SHOW CONSIDERATION
  Put a note under the door of the old person living next to you. Should I shop for you? Help your friends who have contracted a cold to get the right amount of sympathy. Via the phone!
  USE MEDICAL SERVICES CORRECTLY
  Do not call upon the medical services, if you are neurotic about Corona and your runny nose; call your friend instead. You probably have Corona, but your doctor has other things to do. Everybody has a runny nose. Call if you are ill or have serious illness and have concerns. Do not use the doctor-on-call servicesas your personal psychologist who can help you endure a runny nose, sore throat, or joint aches. The health services are mustering and focussing on the really ill.
  THE END
  We write the end ourselves. What we are doing right now will be what we will harvest in two weeks and the deaths are in three. Choose wisely. Be heroic. It is the time for heroism. Never before. It is us between 15 and 50 who are propulsing the infection. We have a responsibility to stop it. Even if it does not hit us so hard, it will hammer the ill and old. Be the one who socially responsibly declines social gatherings. Be the one who obeys. Use social media. Spread the message. Start the wave now.
  Even if I don’t know the end and can only see the contours, I will say “Never. Never. Again.”
  Next time, we will have the experience. It is now that we are writing history. And we will. From today.
  ***
  [I didn’t agree with the derogatory references to the “young, rich, and beautiful” or “capital elite”, and didn’t like the oversimplicity word “number crunchers”, but I found it exceptionally well written.]

   1. Jeg er absolut enig i alt, hvad du skriver – det var blot et par ganske få ord, som jeg ville have skrevet anderledes.

    Den fine indsats er da din. Held & lykke og pas godt på dig selv. Vi har kun set toppen af isbjerget.

 33. Jeg er som +70-årig i risikogruppen, men har hidtil som mange andre slået det lidt hen. Tankevækkende opråb, ualmindeligt godt skrevet, og nu vil jeg passe bedre på mig selv – og de andre gamle.

 34. Er jeg virkelig den eneste der hellere vil lytte til Søren Brostrøm fremfor de her dommedagsprofetier? Hvis vi lytter til selverklærede eksperter fremfor rigtige eksperter, er vi så bedre end de folk der stiller sig i kæmpe køer for at købe ting de ikke skal bruge? Og hvordan hjælper udskamningen af priviligerede inddæmningen af COVID-19?

  1. Læs igen! Dette er ikke en dommedagsprofeti, det er forklaringen på hvorfor vi skal lytte til Søren Brostrøm, i stedet for at slå det hen (illustreret ved et tænkt eksempel på hvad alternativet kunne være). Myndighederne kommer med meget simplificerede udmeldinger, her får du baggrunden for deres udmeldinger. Enig? Ellers: Læs igen.

 35. Kæft en gang pis på skrift!
  Vi uddør ikke af denne virus. Lad falde hvad ikke kan stå selv . Vi er for mange pp denne klode og der skal rydes op. Det er naturen gang her på jorden. Bare ærgeligt du havde så travlt og ikke fix mad ud af hver dag og nød livet. Hvis du skulle være så uheldig at død der af… nyd hver dag af livet og ta det ikke forgivet.
  Og til de svage. Det er jer som skal holde jer indendøre og passe på. Os andre. Ta det stille og roligt. Livet går sin gang. Og hver dag er en gave.

  Jeg er ikke religiøs på nogen måde. Men ved at vi er en del af naturens gang. Vi hverken kan eller skal sættes os op mod dette.

  1. Uddør vi! Hvor har du læst det? På denne side står der at sundhedsvæsenet bryder sammen, hvis ikke vi forsinker spredningen. Det er lidt noget andet, ikke? Mener du at vi skal undlade at behandle dem der er ved at dø? Survival of the fittest? Det er længe siden vi er gået væk fra bare at acceptere Darwin’s udvælgelsesteori.

  2. Hvis det er naturens gang her på jorden, hvorfor så i det hele taget have et sundhedsvæsen? Hvorfor så ikke bare skyde de syge en kugle for panden så vi kan få ryddet op? I det hele taget kan vi lige så godt afskaffe færdselslovene, for de forsinker alligevel dødsraten.

   1. Ja og så ude på savannah med Andreasen. Det er jo ikke naturens mening vi skal bo i huse af sten og glas, kunstigt forsynet med bekvemmelige former for energi og ren vand, internet og mobil telefoni. Giv ham/hende et spyd så han efter naturens forskrift kan jæger sin egne mad. Bliver han ædt af en løve . . . tja så har han selv allerede svaret på dette problem.

 36. Bare lige så vi får det på det rene.. løbende næste/forkølelse er ikke et symptom på corona ✌

 37. Super god info skrevet i et tydeligt direkte sprog, så alle kan forstå situationen. Jeg har været skeptisk: “Er det nu så slemt” – men når alle disse forholdsregler er sat i gang + karantæne fra arbejdet – så er man da snotdum, hvis man ikke overholder det.

 38. Tak for en artikel der sætter hovedet på sømmet. Kunne denne artikel oversættes til engelsk, så vi alle kunne udbrede den på FB mm til alle de borgere der har svært ved at forstå dansk (udenlandske studerende mm)?

  1. Der er en overachiever højere oppe der har oversat det hele til engelsk. Kig i kommentarerne.

 39. Hej Iza. Ville det give mening, hvis et hospital forsøgte at hasteuddanne en gigantisk flok nødsygeplejersker som lige præcis kan noget med covid-19 – eller er det hardware, der først slipper op? Hjemmeværnet fx? Eller frivillige? Vh Hans

  1. Sygehusene er i gang med at uddanne sygeplejersker til det. Altså til at passe respiratorer. Vi ved ikke hvor hårdt sygdommen rammer sundhedspersonale endnu. Vi håber alle vi nøjes med en lidt ubehag, så vi kan være med, når det bliver nødvendigt.

   1. Iza Alfredsen. Du er virkelig et seriøst skadedyr. Hvad bilder du dig ind at sende sådan en gang rædselsævl i cirkulation? Fra mange års arbejde i sundhedssektoren ved jeg godt, at mange læger er forfærdeligt dårlige til at kommunikere med patienter, men du tar godt nok prisen og en klar førsteplads. Hvis du var den sidste læge i verden (Last Doctor Standing. En fin titel på din næste skræk roman) og jeg var alvorligt syg, så ville jeg foretrække en naturlig død frem for at blive behandlet af dig. Ved du godt, at panik og angst har en yderst negativ indflydelse på det immunforsvar folk har brug for, hvis de blir syge? Du er en skamplet på lægestanden. Føj.

 40. Tak og tak en gang til, håber det kommer frem til alle dem som har behov for at høre dette. TAK

 41. Jamen det passer vel meget fint. – Unge mennesker der har råd til at tage på skiferie. Som unge friske nogenlunde velstillede altid har prioriteret at gøre.

 42. Kære Iza,
  Tak for opråbet og nuanceringen. Jeg er lægmand på området og forsøger at danne mig et overblik i debatten. Jeg har i den forbindelse to spørgsmål, som du måske kan svare på (de kommer i slutningen af kommentaren).

  Du skriver i din kronik, at vi bør aflyse alt (“Aflys alt: Fester, familiemiddage, fodboldtræning, gåture i byen. Nej. Bare nej. Kurven er stejl. Vi har én chance. Grib den”). Og du er ikke den eneste læge, der mener, at vi i højere grad bør “isolere” os. Men sådan som jeg forstår myndighederne er det ikke anbefalingen i øjeblikket. På coronasmitte.dk står der bl.a., at man skal “beskytte sig selv for at beskytte andre” og at dette gøres ved at

  1) Vaske sine hænder tit, eller bruge håndsprit
  2) Hoste eller nyse i sit ærme – ikke hænderne
  3) Undgå håndtryk, kindkys og kram – begræns den fysiske kontakt
  4) Være opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen
  5) Holde afstand og bed andre tage hensyn, hvis man er ældre eller kronisk syg

  Der står endvidere: “At komme udendørs kan være et godt og sundt afbræk i en hverdag, hvor man måske føler sig fanget derhjemme. Man må gerne tage sin børn med på legepladsen, lufte hunden, eller gå og løbe ture i skoven. Men vi anbefaler, at man er påpasselig med er at samles i større grupper, og at man undgår tæt fysisk kontakt med andre uden for hjemmet.”

  Søren Brostrøm har ligeledes for nylig været ude at sige, at man ikke skal være bekymret for, at børn leger med hinanden (https://www.dr.dk/nyheder/indland/sundhedsstyrelsen-lad-bare-dit-barn-lege-med-vennerne-men-pas-paa-boernevaerelset).

  Og så til spørgsmålene 🙂
  1) Tolker jeg dit opråb rigtigt, hvis jeg siger, at du mener vi bør gå længere ift. at mindske social kontakt end myndighederne?
  2) I så fald: Har du en idé om, hvorfor myndighederne ikke anbefaler den type af isolation, som du – og andre læger – har givet udtryk for er altafgørende pt.?

 43. Hej Iza, tak for dit opråb. Jeg selv isolerer i øjeblikket ovre i Englang hvor jeg er bosat – og er bekymret over regeringens response herovre der indikerer at de accepterer ‘worst case scenario’ med 500K døde. Jeg overvejer at oversætte dit indlæg til engelsk og redigere til engelsk kontekst, og se om jeg kan få unge mennesker til at vågne lidt op. Selvfølgelig med credit til dig og link til din blog – ville det være ok?

 44. Jeg er ikke Iza, men selvfølgelig er det iorden. Jo hurtigere og bredere budskabet kommer ud desto bedre. Kan det bare redde eet menneskeliv mere, så har det været det hele værd.

 45. 4. fase
  Rygtet slipper ud om at man kan booste sit immunforsvar med vitaminer.
  5. fase
  Vitaminer bliver forbudt.

 46. Jeg har syet nogle mundbind. Naturligvis ikke som dem, der er udsolgt. Men de er i flere lag, bøjelige, altså med læg. De kan da holde spyttet både ude og inde. Om jeg bliver til grin i Netto? Ja det bliver jeg nok, men det er jeg da ligeglad med.

 47. Måske tager jeg helt fejl, men jeg synes også man skal se tingene lidt i et andet perspektiv…
  De dødstal vi ser fra de forskellige lande – det er dødsfald, hvor man har konstateret den afdøde smittet med Corona. Det er ikke sådan at man med sikkerhed kan sige, at personen havde været i live, hvis ikke man var smittet. Måske var man død alligevel..? … af andre årsager?
  Pt er der så ca. 1900 dødsfald i Italien, som er hårdest ramt i Europa.
  Hvor mange mennesker bor der i Italien??
  – 60.000.000 !!!
  Dvs at 0,003 procent af befolkningen i Italien er afgået ved døden samtidig med at de var smittet med Corona.
  I Danmark er der 2 døde – og den ene siger de at dødsfaldet næsten med sikkerhed var sket alligevel på grund af de alvorlige sygdomme som patienten havde.
  Her er ca. 5,6 mio mennesker i Danmark, så pt. er hele 0,0000004 % af befolkningen afgået ved Corona-døden i Danmark.

  Nu er det så en ny virus, og man skal lige finde ud af hvordan den udarter sig osv., men jeg ved ikke hvad der er værst – og vil helst ikke lyde alt for kynisk (jeg ved også godt, at jeg ikke selv eller nogen i familien umiddelbart er i risikogruppen) – men de meget omfattende nedlukninger af alting kaster også kæmpe omkostninger af sig for samfundet: virksomheder mister omsætning og nogle går måske konkurs, fyringer, hjælpepakker til erhvervslivet fra staten for milliarder (hvis man havde brugt bare nogle af de milliarder på ikke at spare halvdelen af sundhedssystemet væk, så havde tingene måske set anderledes ud?).
  Måske får nogen svært ved at betale regningerne og må gå fra hus og hjem, aktiemarkederne styrtdykker, forældre der bliver overbebyrdede fordi de pludselig skal bestride et fuldtidsjob hjemmefra samtidig med at de skal passe børnene og agere skolelærer – og derefter går ned med stress…
  Mange folk vil udvikle psykiske lidelser i et eller andet omfang, fx fordi man går rundt og tror at det er den spanske syge eller pest eller ebola der lige er brudt ud igen – lige nede for enden af vejen og nu kommer man selv og alle ens nærmeste til at dø af det… altsammen fordi statsoverhoveder og myndigheder står med bævrende stemme på kontinentdækkende tv og simultannedlukker samfundet.

  Jeg kan godt tænke at alt det her nedlukning (selvom det sker i bedste tanke) i virkeligheden forårsager langt større skader på samfund og befolkning, end hvis man bare lod virusset rase ud de næste par måneder. Og ja, så kan det godt være at vi mister en hel kvart procent af jordens befolkning, men vi er fandme også alt for mange i forvejen!
  Hilsen Anti-dommedagsprofeten.

  1. Jeg er som sådan ikke uenig. Hvis det bare ikke betød, at vi ville få nogle måneder uden et sundhedsvæsen. Dog er de næste tre uger meget spændende i forhold til, hvordan det her kommer til at blive afviklet.

  2. Nu er der jo heller ikke 5.6 millioner smittet eller 60 millioner smittet i Italien så din statistisk giver ingen mening. Case fatality rate er langt højere end 0.003. Det gængske tal som bliver smit rundt er omkring 3% – hvilket I den grad bliver forhøjet når sundhedsvæsenet bryder sammen.

   1. Den skader overhovedet ikke, da der ikke sprøjtes sygdom med, den skal bare gives før det er for sent, hvilket er lidt svært, når sygehusene er løbet tør for plastikdimser til at teste med. Som set i en artikel på DR1 d. 7 februar.

 48. Tak for et godt indlæg/oplysning om Corona. Den vaccine, du omtaler, bliver vel ikke givet til risikogrupper, da man, efter hvad jeg har hørt, ikke behandler personer over 60 år?

  1. Det er mod invasiv pneumokoksygdom. Det er multiorgansvigt på 18 dagen der gør det af med coronapationer (altså på en behagelig og tryg måde).

 49. Hej Iza
  Jeg håber Du ikke har noget imod at Jeg lægger nedenstående link som gen-opfriskning af historiske begivenheder ! ” https://www.tv2east.dk/sjaelland-og-oerne/historien-om-polioepidemien-i-1952-53 ” .
  Jeg bakker Dig 100% op i Dine betragtninger – fagligt baserede Funderinger kombineret med sundt Fornuft !
  Fra Polio til Corona – fra da til nu – har Danmark ændret sig Demografiskt og Epidemiologiskt !
  Demografiskt hvor en større del af befolkningen udgøres af PLUS 65-år segmentet og formodentligt mange flere af disse er koncentrerede i byerne i modsætning til tidligere hvor de var spredt mere over hele landet !
  Epidemiologiskt var – tidligere – PLUS 65-år segmentet de som havde overlevet adskillige Polio-udbrud uden lammelser og derfor var i live samt immune mod Polio ! Situationen er helt anderledes denne gang ! Ingen er immune ! Så Jeg forstår og indstemmer i Dine bange anelser og forsøg til forudsigelser ! Jeg frygter selv for at dette bliver ilde – rigtigt ilde ! Selv tilhørende PLUS-65-år segmentet men heldigvis med langt til nærmeste nabo haha ! Jeg så “Merit-listen for en af Ansvarshaverne og Beslutningningstagerne ! Det fik Mig at tænke på de to Ældre som sad på bænken fremfor Alderdomshjemmet i Sindal. En bil med udenlandske nummerplader standser fremfor og ud af bilen stiger en mand som spørger om vej – først på Engelsk – så Tysk – så Fransk – så Russisk – Italiensk – Spansk. Intet svar så han sætter sig i bilen og kører videre. Så siger den ene Ældre: ” Det var imponerende. Han snakkede 6 sprog ” ! Den anden ældre svarer: ” Ja men hvad hjalp det Ham ” !

  1. Vedr. Dans antidommedagsprofetindlæg: Det er 0,3 % af Italiens befolkning der p.t. er døde i f.m. Covid19-epidemien. Svarende til at knap 200 danskere allerede nu døde inden kurverne havde toppet. Det ville vi også anse for katastrofalt!
   Rationalet af dit indlæg må jo være, at de 50-100 millioner, som for 100 år siden døde af den spanske syge, sikkert døde af andre årsager, samt at det var forkert af datidens krigs- og kriseramte sundhedsvæsener at forsøge at afbøde sygdommens virkninger.
   Der er ingen tvivl om at regeringens indgreb vil koste økonomisk, også på længere sigt. Men jeg hører til dem der tror på, at alternativet, at lade stå til medens epidemien raser ud, vil være værre!

 50. Du er enten fuldstændig vanvittig og skriver uden bevis eller mere interesseret i reklamepenge fra din blog, end du er i fagviden som læge.
  Der er INTET belæg for din artikel og du kan intetsteds bakke det op med fakta.
  Hvordan kan du som læge skrive dette? Din autorisation som læge burde inddrages.

  1. Ja, det er jo nærmest ikke til at læse bloggen for reklamer, Søren. Mon kke Iza tjener millioner 🙂

 51. Helt enig. Men måske går det endnu hurtigere. Min analyse af offentliggjorte tal. I hele Europa vokser både de døde og de smittede eksponentielt med +34% per dag eller fordobling hver 2,5 dage, 10 dobling hver 8 dage, 100 dobling 16 dage. Ubønhørligt. Men forholdet mellem reelt smittede og bekræftede tilfælde varierer meget fra land til land: ca 40x Italien, 25x Spanien, 15x Frankrig, 5x UK og Schweiz, 1.3x Tyskland. Den gennemsnitlige dødelig bedre kendt end nogen anden virus fra Kina (13000 udenfor Hubei) og Sydkorea (8000), nemlig 0,8 – 0,9%. Hold de skrøbelige pensionister uden for første runde, og måske er der et effektivt anti-virus produkt godkendt for ‘anden’ runde. Remdesivir? Lad os håbe..
  Bliv hjemme.I Frankrig er det lov, næsten totalt udgangsforbud. Det bliver det forhåbentligt også snart i Danmark.

 52. Seneste kommentar fra Iza;
  Det er vigtigt, at man ikke tegner et skønmaleri bare for at undgå at gøre folk bange, for vi har god grund til at være bange lige nu. Jeg håber, at han (overlæge Thomas Benfield, red.) har ret. Han har en uddannelse inden for det her. Det har jeg ikke, så det ville være fantastisk, hvis det, han siger, er det, vi står over for, og hvis mit scenarie er urealistisk.
  Ergo, hun er langt fra den der ved noget om emnet i det danske sundhedsvæsen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *