Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Omridset af anden bølge

Epidemien udvikler sig og en anden bølge kan skimtes i Spanien nu. Danmark holder skansen og vi er endda på forkant med udviklingen. Tak Magnus.

Uge 35 COVID 19 2020

Tallene

Sidste mandag d. 17. august så tallene således ud:

Og i dag, d. 24. august 2020 ser det således ud:

Dødsraten er igen faldet, nu til 3,8 % og vi har kørt lige omkring 250000 test på en uge.Hvad sker der for det? Det er en fordobling.

Sidste mandag var der 16 indlagte med en stigende tendens.

I dag er der 20 indlagte og 3 på intensiv. Det er en stigning, men det er fredeligt.

Der er fundet 657 nye smittede den seneste uge, hvilket er et fald fra 925 nye smittede ugen før.

Lige nu har vi ingen coronareder, der er under opsporing. Det ser ud til vores strategi virker ret godt.

Imidlertid er smitten spredt jævnt over hele landet og som små gløder, der ligger og venter, kan de give anledning til opblusninger, hvis vi slækker på hygiejnen og den sociale afstand.

Giver masker mening lige nu?

Nej. Ikke som sådan.

Der er heldigvis alt for få smittede til det giver særlig meget mening. Men…

De fleste regner med, der kommer en ny smittebølge hen på efteråret, fordi det er der, vi begynder at rykke tættere sammen indenfor. Maskerne nu er formentlig et udtryk for rettidig omhu. Folk begynder at vænne sig til de nye tilstande og forhandlerne kan tilpasse niveauet til behovet. Så ender vi ikke igen med at stå i en situation, hvor vi er på bagkant.

Udviklingen i resten af verden og måske især hos vores europæiske lidelsesfæller viser at der ret hurtigt kan komme opblusning.

Et andet aspekt er, at vi ikke kan undgå coronasmitte i hjemmene.
Men i den offentlige transport møder vi helt fremmede mennesker og masken skal udgøre det brandbælte, der gør det vanskeligere for smitten at sprede sig på tværs af grupperinger. Formålet er altså holde smitten i en afgrænset personkreds.

Resten af verden

Lige nu sidder vi sikkert og trygt i Danmark, men rundt om i Europa og verden ser det anderledes urovækkende ud.

I Mellemamerika og Sydamerika er epidemien ude af kontrol. Positivprocenten er over 50% og det betyder at inddæmning er håbløst. Afbødningen er i gang, men fordi det er forholdsvis fattige lande med et spinkelt offentligt sygehusvæsen, så er det svært at afbøde. Sult og mangel på rent vand er mange steder hverdag, og derfor er det svært at lukke landene effektivt ned uden det medfører dødsfald af andre grunde.

Danmark ligger fortsat i fint selskab med Norge, Finland og Tyskland. Vi har under 1% positive og har dermed bred overvågning på epidemien og meget lille risiko for den brede sig under radaren og pludselig dukker op med samme styrke som i marts 2020.

I Kroatien ser det ud til epidemien er på vej ud af kontrol. Deres positivprocent er 10,9 og antallet af smittede stiger:

Der er flere konstateret smittede i Kroatien nu end i marts 2020:

Også Spanien, der ellers var så hårdt ramt i starten af epidemien døjer igen med stigende positivprocent:

Og desværre kan man se samme stejle stigning i antallet af smittede som i marts måned:

Det lover ikke godt for Spanien.

I Sverige derimod er positivprocenten falde til 3,5% og det betyder at Sverige nu har en chance for at få epidemien under kontrol:

Det var på tide.

Misbrug af coronatest?

Vi tester rigtig mange i Danmark. Desværre er fordelingen nok ikke så god, som man kunne håbe på. Der er nogle, der bliver testet hver anden dag og andre, der aldrig bliver testet. Det ville give mening at sætte en arbitrær grænse for testningen, der foregår uden egentlig grund, så testkapaciteten bruges bedst muligt. Det er de helbredsangste og muligvis nogle der nyder en pind i halsen hver 14. dag, der optager tid og plads i beredskabet.

Samtidig kræver nogle at deres gæster lader sig teste før eksempelvis et bryllup. Det er misbrug af test og det gør formentlig at gæsterne føler sig knap så bundne af de almindelige råd som afstand og håndvask.

Kunne man sætte en grænse på en test om måneden for folk uden særlig grund til test i hvert fald indtil kapaciteten følger med?

Det er noget overdrevet:

10000 der skal testes? Langt de fleste uden nogen grund. Det presser svartiden på de, hvor der er en god grund til testningen eksempelvis som led i smitteopsporing. De, der har symptomer kommer dog fortsat forrest i køen.

Den store nyhed!

Jeg vil blot knytte en kort kommentar: Brug af rekonvalescent plasma er velkendt ved visse infektionssygdomme. Nyheden er ikke stor. Det er den behandling vi altid tyer til, når vi ikke aner, hvad vi skal gøre. Der er en del bivirkninger ved behandlingen og derfor bruges den, når vi har ryggen mod muren. Trump har ryggen mod den Mexicanske mur og derfor giver udmeldingen god mening.

Værnemidler

Nu begynder der at blive brugt flere værnemidler i det offentlige rum end på sygehusene. Kuk. Kuk.

Nye tiltag

Nej.

Panik

Nej. Vi ligger fint i positivprocent og nye smittede. Magnus har udvist rettidig omhu med maskelovgivningen, så jeg er fortrøstningsfuld.

4 thoughts on “Omridset af anden bølge

  1. Ja, Lars Frische – det ser da fuldstændig afsindigt ud. Så vidt jeg forstår diagrammet, så vil der dø mere end 3.000 ekstra i november, hvis ikke vi alle bærer maske – eller?

   1. Ja det er sådan jeg forstår det. Jeg bider især mærke i “projections” som er en beregning foretaget ud fra deN nuværende situation
    Andre lande stiger også – men ikke så procentuelt voldsomt.
    Jeg håber det bare er fejl i parameter data…

    1. Pu-ha —- det ser ud som om, at de nu har fået rettet parametrene – så nu ser det ikke så slemt ud længere.
     Det var ellers noget af en gyser!
     God weekend!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *