Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Nordjylland kunne være det nye Kent….

I England er Kent arnestedet for den nye ekstremt smitsomme coronavariant. Smitten i Kent stagnerede initielt under lockdown, for efter 2 uger at eksplodere i en eksponentielt smittestigning. Det var sådan vi opdagede den nye variant af coronavirus.

Lige nu har vi været i lockdown i over 14 dage. Men der er en landsdel, der ligner Kent. Både hvad angår den træge effekt af lockdown og en massiv stigning i procentdelen af den smitsomme variant.

Nordjylland kunne være arnestedet for den sidste massive vinterbølge, som ikke engang de hårdeste nedlukninger kan stoppe.

Tallene

I går lørdag d. 2. januar:

Og i dag søndag d. 3. januar:

I går var der 944 indlagte og 136 på intensiv heraf 84 i respirator.

I dag er der 937 indlagte og 136 på intensiv heraf 87 i respirator.

Dagens smittetal er lavt. 1170 nye smittede. Men vi har testet laaang under halvt så mange som vi normalt tester.

Det har SSI skrevet noget klogt om engang:

Så hvis vi havde testet som normalt, havde vi nok fundet omkring 2300 smittede. Det går lidt ned, men ikke meget i forhold til vi nærmer os 14 dages lockdown.

Antallet af indlagte stagnerer igen. Vi tog også et ordentligt hop opad i går.

Der dør fortsat mellem 20 og 30 dagligt.

Presset på sundhedsvæsnet har aldrig været større end det er i disse dage. I England er al anden behandling stoppet pga presset på sygehusene. Og netop England skal vi skæve til i dag.

Således så kortet ud i går:

Og i dag:

Der er der ikke den store forskel. Vi tester ikke, så vi finder ikke de smittede.

Region Syd er fortsat den bedste af de værste regioner:


I går så det således ud på landsplan:

I dag er det næsten det samme på trods af manglende testning og nedlukning i snart 14 dage:

Det burde falde markant nu….

I hovedstaden så det bedre ud i går:

I dag holder positivprocenten, mens incidensen falder:

Samsø havde dagens højeste positivprocent i går med 8,80: I dag er den steget lidt:

Vestegnen er faktisk klaret gevaldigt op ift positivprocent, men de er stadig med, der hvor det tæller. I går lå Ishøj som vanligt i front med en positivprocent på 8,68. I dag er den faldet til 8,50:

De værste kommuner

I går var det rent Københavneri:

Således også i dag. Ishøj er slået af Albertslund:

Blandt de pæne kommuner var kun Læsø smittefri:

Sådan er det også i dag:

Hvordan erkendte man N501Y i England?

Igen bruger vi figurer herfra:

https://www.imperial.ac.uk/media/imperial-college/medicine/mrc-gida/2020-12-31-COVID19-Report-42-Preprint-VOC.pdf

Læs evt bloggen fra i går og fra dagene før, hvis du lige skal ind i S- og S+ varianter igen.

Ja, hvordan erkendte man at der var en ny og mere smittefarlig variant af coronavirus i England?

Man fandt ud af der eksisterede en ny og meget mere smittefarlig variant af coronavirus, da man så en sammenhæng mellem en ekstrem smittespredning i Sydengland og forekomsten af en særlig variant af coronavirus.

I disse områder har mutantvirussen (S-) fået overtaget:

Så trods lockdown så man i disse områder en massiv stigning i coronasmitten. SSI skriver her, at når S- varianten kommer over 10% af den samlede smitte, så eksploderer smitten:

I de områder der ikke var S- smitte, bragte lockdown smitten flot ned:

Bemærk at S- varianten i både 1. og 2. figur fra venstre er begyndt at nå flyvehøjde og dermed stiger smitten faktisk igen.

Så for at rekapitulere, så finder man S- varianten ved at bemærke hvilke områder, der ikke reagerer ret godt på lockdown.

Nordjylland kunne være det nye Kent

I danmark har S- varianten eller B1.1.7 ikke helt nået sin flyvehøjde på landsplan selvom den er i hastig fremmarch. Lige nu udgør den kun 2,3% af de sekventerede prøver:

https://covid19.ssi.dk/-/media/cdn/files/opdaterede-data-paa-ny-engelsk-virusvariant-sarscov2-cluster-b117–01012021.pdf?la=da

Men der er faktisk en landsdel hvor mutantvirussen har været konstant til stede i en måneds tid:

Til trods for Nordjylland udgør en meget lille del af Danmarks samlede befolkning og i øvrigt af coronaviruspositive, så er Nordjylland stedet, hvor man skal lede, hvis man vil finde den nye mutantvirus:

7,1% af de sekventerede prøver viser mutantvirus i Nordjylland…..

Der er stadig et lille stykke vej op til 10%, men lad os kigge på smittetilfældene på landsplan og virkningen af lockdown på antal smittede.

Region Hovedstaden er dømt ude, fordi de har været i lockdown længe. Midtjylland er ude, fordi der er 2,3% mutantvirus, men Region Syddanmark er perfekt. under 1% af prøverne er mutantvirus:

Smittetallene falder flot i region Syddanmark….

Her kigger vi på Nordjylland. De har været i lockdown ligeså længe som Syddanmark, men uden den samme effekt:

Jeg siger ikke, at S- varianten er grunden til den manglende effekt af nedlukning i Nordjylland. Det kan være mange københavnere har været på juleferie og spredt deres smitstoffer.
Det, jeg siger er bare, at det så ud på præcis samme måde i Kent 2 uger før smitteeksplosionen. Træd varsomt….

ADDENDUM til Kurt

Nej Kurt. Nu har jeg måttet lave min egen Regionsincidensberegning som et rullende gennemsnit fra det foregående 7 dage…. Og så har du ikke ret. Se det er irriterende. Jeg gik ud fra du havde siddet og nørdet den, og med stor glæde givet mig kniven på facebook. Men nej….

Ved nedlukningen d. 21/12-2020 havde Nordjylland en 7 dages incidens pr 100000 på 242 og Region Syddanmark på 250. D. 31/12 (sidste dag det giver mening at medtage pga trægheden i testsvar, har Region Nordjylland en incidens på 216 og Region Syddanmark en incidens på 179.
I Region Syddanmark har 9 dages nedlukning medført et fald i incidens på ((250-179)/250)*100%= 28,4%, mens Region Nordjylland har haft et fald på ((242-216)/242)*100%= 10,7%.

Jeg har hele tiden haft forbehold for at det trods alt er små tal osv osv. Jeg synes bare det er markant, at der er 3 gange større effekt af nedlukning i Syddanmark i forhold til Nordjylland. Især når man ved, at regionen nærmer sig de 10% i muteret virus, må det give anledning til bekymring.

Jeg har ret. Denne gang.

Tretrinsraketten

Ja. En af læserne bemærkede kløgtigt at tretrinsraketten er sat i gang. Det er dog en mere bizar form for tretrinsraket. Henrik Ullum er ude at sige:

Michael Bang siger noget om kommunikationen:

SF støtter flere restriktioner i og med inddæmning er umulig:

Og Magnus havde følgegruppemøde i går og vil ikke afvise restriktioner og stramninger:

Jeg tror tretrinsraketten er skudt af, men Magnus vil ikke gå enegang med denne. Derfor er den ikke i klassisk forstand en 3 trinsraket. Lige nu tror jeg, Magnus forsøger at få ALLE partier med på omfattende restriktioner i meget lang tid.
Og det er svært at få kommunikeret ud. For smitten falder lidt, men vi har en ide om at hvis S- varianten får fat, så eksploderer smitten. Vi skal helst købe 2 måneder mens vi vaccinerer. Og det kræver bred enighed, for kritikken fra dumme mennesker, der ikke kan forså, hvorfor vi skal døje med restriktioner, vil være massiv. Og højrefløjen er ikke for fine til at kaste benzin på bålet…

Vaccinationsstatus

Vi ligger nr. 5 i verden:

Vi har snart gennemført første vaccinationsrunde:

https://files.ssi.dk/covid19/vaccinationstilslutning/vaccinationstilslutning-03012021-hk91

Vi har givet 88,5% ud af 45825 vacciner:

Her er vaccinerne fordelt på datoer:

Og på alder:

Vi har vaccineret under 1% af befolkningen.

Værnemidler

Intet nyt

Nye tiltag

Nej.

Panik

Ja.

8 thoughts on “Nordjylland kunne være det nye Kent….

 1. Og så er det meldt ud at der er møde igen i morgen med fokus på den nye variant og hvad det betyder for restriktionerne….

  Mon der så er pressemøde i morgen aften

  1. Jeg tror ikke de tør lukke hårdere ned nu. Folk skal helst se lidt kaos og død før de vil gå med til flere indskrænkninger. Sådan er folk jo idioter og politikere presset til at tilfredsstille de allerstørste tåber.

 2. Hvordan ser det ud med indlæggelser og dødelighed for den ny og ekstra smitsomme variant. Har den lavere dødelighed så den kan “hjælpe” os igennem pandemien? Jeg synes jeg så noget fra England da det hele var nyt omkring mutationen at der ikke var indlagte eller døde med den variant, men måske den bare lige skulle have ordentlig fat i de rigtige.

  1. Man ved det stadig ikke. Men den er lidt mere i de yngre aldersgrupper end corona classic, så måske skal vi bare lige se den rive igennem et par plejehjem, før vi beslutter os for om den kommer med fred.

 3. Hvorfor stopper en hård nedlukning ikke smitten?

  Er det fordi der trods alt stadig vil være nogen aktivitet i samfundet? Sygehuse, indkøb (fødevarer) osv? Og der er 50-70% mere smitsom mutant udslagsgivende? Det kan vel næsten ikke kun være det?

  Andre smittekilder? Større/længere levetid på overflader?

  PS: Alle frygtede københavnerne smittede Jylland, men i stedet er det store problem nu, at de har tager mutanten med tilbage til Kbh?

  1. Det skyldes at en nedlukning som den vi har nu nedsætter kontakttallet til lige under 1. Hvis vi så har den særligt smitsomme type, så vil kontakttallet være omkring 1,5 i stedet, og så går det stærkt. Vi kan ikke stoppe al aktivitet, men vi kan godt lukke mere ned end vi gør nu.
   Det er svært at sige om levetiden på overflader er forlænget, men idet mutationen primært vedrører området på virus, der binder sig til ace receptoren er det nok noget tvivlsomt om den har fået en mere hårdfør indpakning med i købet. Det skulle være svært uheldig for os mennesker.

   1. Forstod blot at selv en hård nedlukning (ikke nuværende niveau) ikke ville være effektiv. Jeg misforstod nok hvilket niveau af nedlukning der var omtalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *