Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Menstruationskop

Menstruationskop er en lille opsamlingskop, der placeres så blodet fra livmoderen løber ned i den i stedet for ned i trusserne. Rigtig mange kvinder (jeg tillader mig at antage produktet er mest til kvinder, selvom det for nogen kan virke stødende i disse identitetspolitiske tider) er glade for denne mulighed og oplever at den er mindre generende end tamponer og bind. Der er lavet større studier om koppen i forhold til tamponer og bind og de viser at koppen er sikker og måske endda lidt bedre end bind og tamponer i forhold til tilfredsheden blandt kvinderne.
De problemer, der kunne opstå med menstruationskoppen var primært besvær med at få den til at sidde rigtigt og besvær med at fjerne den. Nogle skulle faktisk til læge for at få den ud. Enkelte oplevede at deres spiral faldt ud. En anden undersøgelse viser dog, at risikoen for at spiralen bliver trukket med ikke er større ved menstruationskop end ved bind og tampon.

Alt i alt viste gennemgangen af videnskabelige artikler at menstruationskoppen er sikker og gør arbejdet ligeså godt som bind og tamponer i de fleste tilfælde. Så igen er den smagssag hvad man vælger.

En god hormonspiral kan i mange tilfælde helt sætte en stopper for menstruationer, og medmindre man er typen, der virkelig føler sig kvindelig, når man igen vågner med blod op i nakken og kramper ud i storetæerne, så er det en mulighed, man kan overveje, hvis hverken kopper bind og tamponer er fristende.

Hele studiet om bind, tamponer og menstruationskopper kan du læse her: https://www.thelancet.com/journals/lanpub/article/PIIS2468-2667(19)30111-2/fulltext

Dansk kuriosum

Som et lille kuriosum, så er der en dansk case fra Sønderborg, hvor en kvinde havde en menstruationskop sat op, der var så stor den afklemte urinlederen på den ene side. Det forestiller jeg mig ikke er rart. SÅ vær lige obs på om du får tilbagevendende nyresmerter hver gang du har menstruation og bruger kop. Det virker ikke sundt at afklemme urinlederne i længere tid.
Her er hele casen:

https://ugeskriftet.dk/videnskab/hydronefrose-ved-anvendelse-af-menstruationskop

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *