Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Maskerade og dødeligheden genbesøgt

Uge 32 COVID 19 2020

Microudbrud er spredt over det danske land. SST har lavet en ny kovending i maskepolemikken. Dødeligheden er 1% sådan cirka og det er en høj dødelighed.

Tallene

Sidste mandag d. 27. juli så tallene således ud:

Og i dag, d. 3. august 2020 ser det således ud:

Dødsraten er igen faldet, nu til 4,4 % og vi har kørt lige godt 130000 test på en uge.

Sidste mandag var der 23 indlagte med en stigende tendens.

I dag er der 24. Dog er tallene rimeligvis uændrede på intensivafdelingerne, hvilket er et lidt hårdere målepunkt end antal indlagte. Intet nyt på de hårde målepunkter.

Der er fundet 449 nye smittede den seneste uge, hvilket er en stigning fra 285 nye smittede ugen før.

Nu må vi nok erkende at der er øget smittespredning i samfundet og Ringsted er blevet en ganske mørk plet på kortet.

Dødeligheden genbesøgt

Desværre har Kåre ikke hørt min bøn om en opdateret dødelighedsberegning, så nu laver jeg den selv. Det bliver noget sjussers, men det kan være det er det, der skal til, før de professionelle føler trang til at beregne.

I perioden, hvor der er testet massivt fra 25. maj til 22. juni vil jeg finde antal smittede:
11387 bekræftede smittede d. 25. maj 2020.
12527 bekræftede smittede d. 22. Juni 2020

I alt altså 1140 smittede i en periode på 4 uger.

Hvis man antager det i snit tager 14 dage at dø efter man har testet positiv, så skal dødstallene fra 14 dage efter 25. maj og 4 uger frem benyttes. Idet mange i perioden blev fundet ved screening og opspring, så er der en chance for de 14 dage stemmer. Tidligere tog det omkring 10 dage at dø efter en positiv test, men antallet af smittede lå ret konstant i perioden, derfor er jeg ikke så nøjeregnende.

8. juni var der ialt 593 døde. 4 uger senere d. 6. juli var der ialt 607 døde. Det vil sige at der er 14 døde i alt i perioden.
14/1140×100% giver en dødelighed helt nede omkring 1,2%. Det er en giftig virus stadigvæk, men det viser også, at jo mere vi tester, jo flere smittede finder vi og jo højere bliver nævneren i dødelighedsbrøken. Og 1% er faktisk det som der blev estimeret tidligt i epidemien, men som blev undsagt af danske kloge åger, fordi en så høj dødelighed ikke kunne passe. Well……

1% er 50-100 gange så dødelig som influenza, så det er et ubehageligt bekendtskab.

Danish Crown i Ringsted

Slagterier er af uransagelige årsager særdeles gode til at få smitten spredt effektivt til alle medarbejdere. Udbrud er set i Tyskland og andre lande, hvor der har været en imponerende positivprocent. Om det er fordi det er østarbejdere med ringe boligforhold, dårlig hygiejne, kolde omgivelser eller en kultur, hvor man går på arbejde selvom man er syg, melder historien intet om.

Til gengæld kan Ekstrabladet præcist pege problembørnene ud:

Polakkerne…. Ikke danskere. Når man står overfor en fjende, man ikke kan bekæmpe, så er det altid rart at have nogen man kan slå lidt på i stedet. Polakker virker som oplagte prygelknabe for nationen.

Ud af de 600 testede inden weekenden er der 62 positive. Omkring 10% af de testede er smittet indtil videre:

Nu er tallet oppe på 79 smittede:

Det er spændende om man når op tallene fra det tyske slagteri:

Masker eller ej

Maskepolitikken herhjemme er alene en politisk beslutning og tak for det. Indtil SST lavede en kovending på maskeområdet (formentlig efter massivt politisk pres -det bliver spændende at se aktindsigterne) havde meget få danske såkaldte coronaeksperter noget positivt at sige om masker i det offentlige rum:

Søren Brostrøm, Berlingske d. 4 april 2020

Brian Kristensen fra SSI mener simpelhen folk er for dumme til at kunne benytte et såkaldt mundbind….

Brian Kristensen, Kristeligt Dagblad 30. marts 2020

Samme Brian tilføjer d. 4. April i tv2 øst, at et engangslommetørklæde er ligeså godt som en maske….:

Allan Randrup er d. 4. april i tv2 øst et ekko af Søren Brostrøm:

Thomas Benfield holder sig indenfor den faglige skive:

22. april 2020, Jyllandsposten

Han aner ikke om det virker, men han begiver sig ikke ud i gætterier om, hvorvidt folk er for dumme til at benytte masker, om det giver en falsk tryghed eller om det giver mening. Det er faktisk ret fagligt korrekt.

Der er ikke sket noget nyt indenfor evidensen indenfor mundbind. Man kan kigge på lande, der bruger mundbind og konstaterer at de har bedre kontrol med epidemien, men ny evidens er der ikke kommet siden ovenstående eksperter udtalte sig.

Magnus har banket i bordet og Brostrøm har følt jorden brænde under sig. Så nu føler SST, at masker alligevel er en temmelig god ide. Man kan godt forstå Brostrøm. Han sidder i saksen.
Men det er svært at forstå, at de andre såkaldte eksperter laver en 180 graders vending uden at blinke.

Brian Kristensen er nu 100% for mundbind, og de kan da såmænd godt være lavet af silke og genbruges….. Hvad med et papirlommetørklæde?

Allan Randrup er vendt 180 grader og mener nu, at mundbindet er det eneste, der kan medvirke til at undgå nedlukning:

Det er samme virolog, der mente mundbind gav en falsk tryghed og i øvrigt ikke mente folk var begavede nok til at påmontere et mundbind.

Søren Brostrøm er jo af gode grunde 100% for mundbind efter sin samtale med Magnus, så ham skåner jeg her.

Benfield holder sig på måtten og indenfor skiven:

Journalister burde måske i højere grad stille sig kritiske overfor dem, de interviewer. Der er ingen ny evidens på området. Intet nyt. Alligevel, så ændrer alle journalisternes yndlingseksperter på coronafronten holdning, alt efter hvad SST dikterer. Der er ingen fagfolk, der tør stille sig kritiske overfor SST, fordi man i så fald risikerer en offentlig næse.

Been there, got the t-shirt.

Men jeg skammer mig lidt over min stand til tider. Støvletrampene kan næsten høres i det fjerne. Det er ikke fagfolks opgave at bakke op om bestemte politiske strømninger. Det er at kigge på evidens, bruge sund fornuft og i øvrigt holde sig fra at tænke politik eller befolkningens reaktioner ind i deres udtalelser.
SST er et politisk organ. Dem om politik. Fagligheden bruger de ikke i SST. Derfor er det vigtigt, at de læger som udtaler sig har noget faglig evidens for at udtale sig som de gør.

Der var faktisk en del fagfolk der udtalte sig positivt om masker før SST lavede kovendingen. Måske skulle journalister finde dem frem fra arkiverne, hvis de ikke har fået en kammeratlig samtale i SST, og nu ikke tør udtale sig.

Jeg er dog enig i at folk er for dumme til at benytte benytte masker, sådan helt generelt. Når man tænker på, der findes ikke mindre end 3-4 pjecer om hvordan man bliver gravid (hvilket lykkes for de fleste uden SST’s indblanden) så synes jeg en lille maskepjece og en film kunne være nyttig. Det er måske her SST kunne vise sig at have en lille værdi i forhold til folkeoplysning.

Værnemidler

De mangler stadig på plejehjemmene, men nu skal vi bruge mundbind, hvis vi ikke kan holde afstand. Slingrekursen vil imponere selv den mest beduggede på vej hjem fra smugkro.

Nye tiltag

Ja. Masker er det nye sort. Alle skal have en. De koster kun omkring 10kr stykket og kan ikke genbruges… Så medmindre man begynder at sy selv, hvilket jeg ikke umiddelbart vil anbefale, så kan en familie på 4, der skal med offentlig transport i hverdagene se frem til en ekstraregning på 1600kr om måneden.

Panik

Bestemt ikke. Jeg bestilt nogle europæisk fremstillede type II masker for noget tid siden. Alle godkendelser i orden. De kostede lige under 5 kr stykket.

6 thoughts on “Maskerade og dødeligheden genbesøgt

    1. Hvis stigningen fortsætter over den næste uges tid, så vil jeg nok begynde igen. Jeg vil dog gerne se lidt mere generel stigning end blot de slagteriudbrud og udbrud begrænset til boligkarreer i Århus. Den gennerelle smitte skal op før det giver mening.

  1. Hvor er det mærkeligt; jeg gjorde for er par måneder siden en udregning på dødsraten, baseret på dødsfald sammenlignet med andre landre sammenholdt med forskel i deres testfrekvens. Jeg er ikke læge – men arbejder til dagligt med store datamængder.
    Alligevel syntes jeg på den tid mit datagrundlag var spinkelt. Men brugte selvfølgelig det der var til rådighed. Men jeg nåede det samme tal som dig: 1,2 !
    Kan dog ikke helt huske min formel, men kan nok genskabe den.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *