Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Man skal rejse sig ved det træ man er faldet

Kan I huske hvordan vi fik Corona til landet?

Det var jo busser og fly af skiturister fra epicentre i Europa, der var helt umulige at få podet, fordi de skulle have en temperatur over 38,5 og været i et smitteområde. Og dengang var det kun ophold Kina og efterhånden enkelte regioner i Italien, der gav ret til podning, hvis man vel og mærke havde både tegn på lungebetændelse og over 38,5 i feber. Senere blev kravet slækket til 38,0 i feber.
Det betød selvfølgelig at meget få blev podet og kimen til den epidemi vi nu ser de allerførste små tegn på i Danmark blev lagt.

Nedenfor er en af de mange casedefinitioner sundhedsstyrelsen lavede inden vi måtte skifte taktik fra inddæmning til afbødning.

Case definitionen sundhedsstyrelsen lavede dengang overså simpelthen størstedelen af de smittede, fordi feber ikke er et symptom hos alle. Da vi gik over til afbødning stoppede vi helt med opsporing og testede kun de syge. Selvom kapacitet ikke er nævnt, så kan jeg ikke forestille mig andre grunde til ikke at teste. WHO anbefaler det.
Der er endda kommet endnu flere videnskabelige artikler siden sidst, jeg rundede casedefinitionen.

Hvorfor skal vi gennem det igen?

Fordi nu er det sundhedspersonale man undlader at teste. Det er sjældent jeg værdsætter EB, men de har fat i noget her. Får I også deja vue?

Ingen kan få en test. Ikke engang sygeplejersken, hvis kæreste har COVID19. Og hvis han har det. Så har hun nok også.
Se i gennemgangen nedenfor, hvordan alle i familieclusterne er smittet. Ikke alle har symptomer.
Overlægen (der tør stå frem!!!) er frustreret over syge kolleger, der ikke bliver testet og bekymret for om de smitter patienterne. Nu har I jo set hvad der sker, når læger stikker næsen frem, så han er ikke bare modig, han holder fast i sin faglighed. Og det har jeg meget dårlig erfaring med at gøre. Han står nok til afklapsning i morgen.

Og I politiken afsløres det, at læger skal møde på arbejde selvom de er syge:

»Ved milde luftvejs/forkølelses/influenza symptomer i en grad man normalt ikke vil blive hjemme for, skal du også nu møde på arbejde. Dette gælder uanset, hvem du har været sammen med eller hvor. Personale der har kroniske sygdomme som f. eks. kronisk leukemi (sic), KOL, medicinske sygdomme f. eks. gigt i methotrexat behandling, skal møde på arbejde som vanlig«.

Mail fra ledelsen på sygehuset

En ting er at de manglende værnemidler, manglende test og opfordringer til at møde syge på arbejde gør arbejdet som læge farligt og utrygt. En anden ting er, at det er hamrende farligt for patienterne. De kan være ved at blive raske af en anden sygdom, men så får de COVID19 oveni af sygeplejersken hvis kæreste har konstateret COVID19 eller af lægen, der er beordret syg på arbejde. Kernelæseren har naturligvis læst denne, men for den opportunistiske dovenlars, gentager jeg to afsnit nedenfor.

Første videnskabelige artikel 24/1-2020 (Genudsendelse)

The Lancet ( videnskabeligt lægemagasin) udgav d. 24 januar i år en artikel om en familie på besøg i Wuhan, der blev smittet med Coronavirus uden at have besøgt det marked i Wuhan, hvor virussen formodes at være opstået.
Familien, der bestod af bedsteforældre, deres datter og svigersøn samt 2 børnenebørn fløj d. 29. december fra deres hjem i Shenzen til Wuhan og indlogerede sig på hotel.
Under deres besøg i Wuhanprovinsen havde enkelte familiemedlemmer besøgt et familiemedlem med lungebetændelse på sygehuset.
Herefter blev hele familien på skift syge undtagen de to børn, der begge var raske. Det ene barn havde dog virussen, men var ganske uden tegn på sygdom.
Symptomerne var feber, snot, nysen, hoste, ondt i halsen, diarre og utilpashed.
Da familien fløj hjem, besøgte svigersønnen straks sin egen mor. Hun blev også smittet.

Artiklen viser, at Corona smitter mellem mennesker, der har almindelig kontakt, at den formentlig er luftbåren, at den smitter i inkubationsperioden -altså tiden fra patienten bliver smittet til der kommer symptomer. Og at der findes raske bærere af virussen.

Den smitter i Europa mellem mennesker (Genudsendelse)

Næste videnskabelige opmuntring er en artikel fra New England Journal of Medicine, der beskriver hvordan en forretningskvinde fra Shanghai fløj til Tyskland og holdt møde med et firma d. 19 Januar. Hun fløj hjem igen d. 22. januar, men på turen oplevede hun feber, ondt i halsen og ondt i musklerne. Hun blev senere testet positiv for Corona.
4 medarbejdere i det firma hun havde besøgt blev efterfølgende testet positive for Corona. Kvinden havde altså smittet, selvom hun ikke selv havde symptomer. (Senere viste det sig dog hun havde symptomer i så let grad, hun tilskrev det jetlag og tog Pamol)

Men kun 2 af de 4 tyske medarbejdere med positiv coronatest havde mødt kvinden fra Shanghai. De to andre blev smittet ved kontakten med de, der havde siddet til møde med kvinden. Ingen skulle efter beskrivelserne have blandet hverken blod, sæd eller spyt med hinanden. Smitten sker altså ved almindelig høflig omgang med i hinanden på en arbejdsplads.

Alle de tyske medarbejdere havde et fredeligt sygdomsforløb uden behov for lægehjælp.
Værd at bemærke er at ingen gik syge på arbejde. Alle blev smittede af raske bærere af virusset -altså i inkubationsperioden. Så man kan ikke vurdere om folk er syge med stetoskop og en god lang snak. Man kan allerhøjest selv blive syg af at undersøge personen.

Nedenfor er den fulde beskrivelse fra NEJM:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2001468?query=featured_home

Virussen smitter altså mellem mennesker, der plejer almindelig omgang med hinanden på arbejdspladsen og er raske bærere af virussen. Nu tør jeg godt sige den smitter gennem dråber i luften. Ligeså meget fordi det er det coronavirus kan. Flyve. Det er også coronavirus der er synderen, når vi får en snotforkølelse. Og det ved vi alle smitter selvom man holder afstand, spritter og slår korsetstegn, hver gang et barn med 11 tallet under næsen nærmer sig.

Nyere viden om smitte

To artikler beskriver, hvordan en del af de smittede ikke har symptomer, men smitter alligevel. Mange har kun lette symptomer, de ikke genkender som sygdom.

Her beskrives det hvordan asymptomatiske smitter:

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.05.20031815v1.full.pdf

Og her hvor mange der er symptomatiske 17,9% og en gennemgang af, at patienten smitter inden symptomer.

https://www.eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2020.25.10.2000180

For at sige det som det er. Det smitter AHT. Helt vildt. Så meget at WHO overvejer om sundhedspersonale skal træffe airborne precautions under arbejde.

Hvad gør vi Danmark?

Vi tester ikke de, der plejer tæt kontakt med COVID19 positive. Vi tester ikke sundhedspersonale med symptomer, selvom instrukser fra SST engang imellem foreslår det (der er så mange – hvert fald daglige ændringer).
Vi lader sundhedspersonale gå på arbejde blandt de allersygeste uden at sikre os, de ikke kan give en for syge mennesker, ganske alvorlig sygdom, videre.

Og hvad gør vi så, når WHO overvejer endnu bedre sikring af sundhedspersonale på baggrund af forskning og en gennemgang af, hvor hårdt sundhedspersonale er ramt i Italien og Kina?

Vi laver en 1 meters regel…. Bare man er en meter væk, så kan man spare udstyret.

Jeg savner en udmelding om, at det ikke bunder i faglighed, at vi ikke tester eller passer på sundhedspersonalet, men at det bunder i mangel på udstyr og test. For det håber jeg virkelig. Sundhedspersonalets sikkerhed er et meget uartigt sted at spare ligesom patienternes ret til at være indlagt og ikke udsættes for at blive smittet af sundhedspersonale, hvis det kan undgås ligeledes er et dumt sted at plukke basseører.

I region Syddanmark har de rippet alle ambulancer for masker, fordi, de mener at ambulanceredderne bruger for mange af dem…. Så nu kan de lære det. Bare ud og sug godt ind. Corona.

https://faa.dk/artikel/ambulancereddere-har-fået-taget-deres-masker-midt-i-coronakrise-vi-er-bange-for-at-blive-smittet

Det er frustrerende at se, hvordan kapacitetsproblemer bortforklares med pseudovidenskab og retningslinjer, der ikke bliver fulgt.
Sig det som det er.
Vi har ryggen mod muren. Der kommer ikke flere værnemidler. Reglen om 1 meters afstand er bare for at skabe en fornemmelse af sikkerhed, for vores sundhedspersonale, så de ikke løber deres vej.
Vi beklager.
Men prøv ikke at få det til at lyde som om der er faglighed bag beslutningerne.
Sundhedsstyrelsen tilpasser virussen kapaciteten. Ikke omvendt. Og jeg er i tvivl om virussen retter ind.

24 thoughts on “Man skal rejse sig ved det træ man er faldet

  1. Hvor i bloggen fremgår det, at IA gerne vil se verden brænde? At læserne; “æder det råt”, hvad bygger du det på?.

   Har du svært ved at fronte fakta?

  2. Jeg tror ikke, der er mange der har lyst til “at se verden brænde”, men kan du seriøst ikke se det tragi-komiske i situationen?
   Man tager på hospitalet pga alvorlig sygdom, der så kan resultere i dødsdom i stedet, fordi læger og sygeplejersker er kilde til mere eller værre sygdom. Hvis man kun kan teste få mennesker, burde man da nøjes med sygehuspersonel, for at slutte smittekredsen der.
   Men negative Anders hvis du gerne vil ha din daglige kaffe sødet og med mælk( læs som nyheder) Så står både SST og den købte presse klar til at fortælle dig lige de ting DU gerne vil høre. For i følge dem er det ikke slemt og stort set alle blir raske, og om et par måneder hører vi så, om ALLE de skavanker de stakkels ofre havde, der må have været grunden til det høje antal af afdøde. SST kommer på tv og fortæller om, at det kunne man jo ikke have forudset, og alle deres beslutninger blev truffet ud fra ekspertvurderinger.
   Så hvis bølgegangen blir for høj så smut i land sømand..

  3. Det der er helt og aldeles din tolkning/udlægning af det du læser. Jeg vil hævde at det ikke bare er et vildskud. Det rammer slet ikke målskiven.
   Personligt falder selv i kategorien “alarmist”, da jeg finder folks adfærd bekymrende. Eksempelvis er jeg blevet bekendt med folk der vælger at holde fast i et planlagt LAN-party i den kommende weekend, til trods for at der er udstukket forbud og bøder hvis folk samles i selskaber på mere end ti personer. Det har højst sandsynligt noget med kroner at gøre.
   Jeg råber op om potentielle konsekvenser. Potentielle. Skulle det vise sig at jeg tager fejl, og det slet ikke ender så grelt, så vil jeg personligt:
   – Trække et par dybe vejrtrækninger i lettelse over at mine bekymringer ikke blev realiteter
   – Danse en lille sejrsdans over at vi fik dukket os for en kanonkugle
   – Fortsat udvise forsigtighed, og være alarmist i det omfang det måtte være nødvendigt, hvis nu folk igen begynder at opføre sig tåbeligt
   At være bekymret og råbe op om noget er en verden fra at ønske at se verden brænde. Hvis det skulle være tilfældet, er det da løjerlig adfærd at råbe op om det. Ville det så ikke være smartere at tie stille og lade det hele sejle?
   Hvis du ikke har noget konstruktivt, begavet eller i det mindste bare morsomt at bidrage med (vi kan alle bruge et godt grin i disse dage), så ville det være prisværdigt om du i det mindste kunne overveje den mulighed det er at holde sin mund. Altså hvis du kan?

 1. Jeg har prøvet – og ville ønske at det var lykkedes – at få et par journalister til at spørge Søren Broholm om, hvorvidt Sundhedsstyrelsen har været i direkte kontakt med WHO siden han kan stå og påstå at deres bøn om at lande skal “teste teste teste” ikke er møntet på Danmark. For der er INTET belæg for at WHO anbefaler man har et stort antal mørketal.

  1. Nej, men den kritiske journalistik dør under kriser. Journalister føler sig meget bundet af at hjælpe myndighederne med at få budskaber ud. Knap så bundet af at grave. Der er ganske få der pipper lidt.

 2. Hvorfor skulle der ikke komme flere værnemidler? Er produktionen stoppet? Var alt der blev sagt om værnemidler på dagens pressemøde løgn?

  1. Det er en mulighed. Vi bruger ikke ordet løgn på den her side, hvis det drejer sig om myndigheder. Det var måske alternative fakta. Uanset, så skal vi bruge dem. Og der er ingen.

 3. Dagens EPI-NYT

  For Sundhedspersonale gælderdet, at arbejdsgiveren bestemmer om de må blive testet:

  I sin seneste vejledning af 18. marts har SST yderligere præciseret, hvorledes sundhedspersonale skal forholde sig:

  Asymptomatiske medarbejdere, og medarbejdere med banale symptomer, som ikke er forenelige med COVID-19, kan gå på arbejde som normalt. Medarbejdere må ikke møde ved lette luftvejssymptomer som kan give mistanke om COVID-19, og skal forlade arbejdspladsen ved symptomdebut efter arbejdsstart. Ved luftvejssymptomer kan medarbejderen møde på arbejde fra 48 timer efter symptomfrihed.
  Medarbejdere, der varetager kritiske funktioner i sundhedsvæsenet (pdf), ældreplejen og i indsatser for socialt udsatte, og som har lette til moderate symptomer forenelige med COVID-19, kan efter telefonisk visitation ved læge henvises til vurdering og test for COVID-19, såfremt det findes hensigtsmæssigt med hurtig raskmelding. Medarbejderen kan møde på arbejde efter negativ test for COVID-19 trods fortsat lette øvre luftevejssymptomer.
  Medarbejdere, der varetager særligt kritiske funktioner i øvrige sektorer, kan efter indstilling fra arbejdsgiver og efter telefonisk visitation ved læge henvises til vurdering og test for COVID-19, såfremt hurtig raskmelding er nødvendigt for opretholdelse af samfundskritiske funktioner.

 4. Hvad angår værnemidler, så sagde min støvsugerposepusher forleden, at støvsugerposeproduktionen i Kina er indstillet. Fabrikkerne producerer nu masker i stedet.

  Det er ikke en opfordring til at hamstre støvsugerposer 🙂

 5. Hvorfor nægter SST konsekvent at oplyse hvor på deres fine grafer de mener vi befinder os pt?
  Og tilmed har jeg ikke oplevet en eneste journalist spørge til det i andet end vage vendinger og når de får et uldent svar så accepteres det
  Jeg er klar over der ikke kan sige præcist hvor vi er på vej hen men uanset hvilken beregningsmodel der benyttes så kan der sættes en nedre og en øvre kurve. De kurver ville jeg meget gerne se fra officielt hold…

  1. Det fortæller de ikke, fordi de ikke ved det. Vi har ikke testkapaciteten til at vide noget om, hvor vi er. Vi fægter i blinde.

 6. Vi bliver løget for, for ikke at oppiske en stemning i samfundet, det ved I godt ikke?
  Politiet ringer til folk for at fjerne Facebook opslag osv, det må f. Eks ikke komme frem at
  på bl.an Århus sygehus har de kun masker til lægerne, hjemmehjælpen har ingen sprit , initiativer
  til at indsamle fra privat , bliver standset af den udøvende magt, med begrundelse om at det offentlige
  ikke må modtage fra private og det vil oppiske en stemning …. skræmmende….ja jeg har bevis for mine vilde påstande

   1. Det tør jeg ikke, det involvere erhvervs folk, som jeg ikke har fået samtykke til at dele fra,
    personligt er jeg involveret med det offentligt, i en grad der gør, at de hurtigt kan lukke mig ned….kender magtmisbruget igennem flere års samarbejde
    Men af en eller anden grund, har jeg tillid til Iza Alfredsen…så hvis der bliver sået tvivl om mine påstande, sender jeg det gerne til hende

 7. Når man ser hvem der får en på tuden, hvis man udtaler sig bare lidt udenfor de dagsgældende informationer, kan man ikke undgå at lægge mærke til vedkommende. Sådan fandt jeg denne blog. Selv hvis ens geografiske beliggenhed bruges som modargument for ens kompetencer, hvad jeg konstaterede i en anden diskussion. God weekend.
  https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/banket-paa-plads-efter-coronaraad-paa-tv-boern-maa-lege-sammen-i-smaa-grupper/8057156

 8. Det virker simpelthen som om ordet “rask smittebærer” er til forhandling, når der stikkes retningslinjer ud offentligt. Biologi er ikke til forhandling. Det ville være dejligt hvis vi kunne tage til la-la land og selv bestemme hvad der er farligt eller hvad der smitter. Trump og Boris J har prøvet den strategi i flere uger – det virker ikke ! Det er angst og ønsketænkning der sætter os på denne slingre kurs. Hele landet er lukket ned. Det er en pisse dyr men god ide. Nu skal vi for huen da ikke til at sætte ild til de pengesedler vi lige har betalt. Det mest smittespredende sted i DK bliver nu hospitalerne. Det er simpelthen for dumt. Jeg håber at man vil bede befolkningen om at komme og aflevere deres masker til hospitalerne, så skal der nok være nok. Vi har ikke brug for dem når vi sidder derhjemme. Lav for h. en maske og spritindsamling til sundhedspersonalet så skal I bare se – så er der ikke mangel længere.

   1. Yay !! -det sætter jeg pris på, for jeg nyder faktisk den sobre info jeg finder her, ….men jeg ville nu hellere have at beslutningstagerne læste din blok og rettede ind. Jeg synes det virker som om epidemiologerne er rimeligt fornuftige i deres kommunikation i medierne, men der er en del af klinikerne der tror at de skal rådgive på individniveau på TV (“det er da også synd at børnene ikke må lege sammen – og hvis de alligevel ikke syge”) i stedet for at tænke i populations effekter af deres rådgivning i store offentlige fora

    1. Så snart man har taget kurset i offentlig ledelse, så bliver man dårligere til at acceptere de ting, der ikke er til forhandling. Såsom virus smitsomhed. Spredning. Og så videre

     1. Eller også er der selv-selektion involveret. Dem der aldrig har kunnet lytte på vandrørene, er nødt til at være dem der styrer forsamlingen for ikke at være udenfor. Det er bare lidt træls lige nu, hvor der er brug for en fælles indsats, hvis vi skal lykkes med styre udenom Italien. Jeg troede et øjeblik at vi var ved at lykkes med det, at kollektivet kunne agere rationelt, men velkommen tilbage til exponentiel udvikling igen !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *