Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Intet nyt fra fronten

Intet nyt fra Vestfronten. Det går alt for godt. Brokrøvene får taletid.
Og det er det, der er med corona. Enten går det ad helvede til og så er folk pissesure over det. Ellers går det godt, og så er der altid et eller andet nyttigt fjols, der mangler spænding i livet og ønsker sig italienske tilstande. The circle of life….

Jeg har hovedpine. Mindstemanden har banket en fortand løs og hunden har ædt en skumgummibold, mens jeg snakkede i telefon i går.

Tallene

I går var der 389 nye smittede og 2 dødsfald. Der var 107 indlagt, 19 på intensiv og heraf 13 i respirator.

Og i dag, d. 13. oktober 2020 ser det således ud:

Der er 103 indlagte og 19 på intensiv heraf 14 i respirator.

Ulempen ved at det går godt

Smittetrykket er de vi ændrer på, når vi laver restriktioner. Det er ikke påvirket af om vi har 1000 smittede om dagen eller kun 2 smittede dagligt. Derfor er det smart at holde antallet af smittede så lavt som muligt og have tilpas mange restriktioner til at trykket ligger lige omkring 1.

Så er antallet af smittede det samme hver dag og livet kan fortsætte med de restriktioner, der måtte være. Når smitten derimod er ude af kontrol, så koster det samfundet mange penge i form af høje sundhedsudgifter (en intensivseng ligger vist på omkring 40000kr i døgnet og en almindelig seng på 6000-8000kr i døgnet) og massive nedlukninger.
Samtidig mister folk lidt købelysten, når folk dratter om omkring dem. Det lokker ikke en ekstra bid ned i restauranten eller giver en lyst til en tur til Mauritius. Kriser gør folk mere skeptiske.

Så uanset om vi bare lader COVID smadre igennem sundhedssystemet og laver massive nedlukninger, eller om vi som i Danmark holder smittetallet lavt og åbner store dele af samfundet, så vil det have økonomiske konsekvenser.

I England er de på røven:

Al behandling der ikke er akut er indstillet og sygehusvæsnet er overvældet:

https://www.ft.com/content/53272e22-a42b-4f10-8744-004d0328fdfa

Der er massive nedlukninger. Meget værre end det småtteri vi oplever i Danmark:

Læs mere her:

https://liverpool.gov.uk/communities-and-safety/emergency-planning/coronavirus/local-restrictions-in-liverpool/

Nedlukning… Mange restriktioner også i privatlivet.
Hvad tænker I det koster samfundet? Ud over det, det koster at smadre sundhedssystemet og have alle pladser optaget af COVID patienter?
Det er rigtigt dyrt.

Men så er det vel kun en enkelt gang man skal igennem sådan en bølge ikke?

https://www.aa.com.tr/en/europe/madrid-hospitals-begin-to-overflow-amid-covid-19-surge/1977119

Nej. I foråret blev Spaniens sundhedssystem afprøvet. Og det gik ikke så godt. Der var noget med folk, der døde pga manglende intensiv senge, ældre, der døde af sult og mangel på hjælp:

https://www.bbc.com/news/world-europe-52188820

I Madrid er der godt 10%, der er immune overfor corona. Så, hvis de fortsætter som nu, så er der flokimmunitet om 3-4 års tid.

De har lavet total lockdown. Og det bliver nok en tilbagevendende fornøjelse, hvis de ikke som Danmark finder en bæredygtig strategi.

https://www.bbc.com/news/world-europe-54478320

Og det er en dyr løsning.

I Danmark går det så godt at Joachim Hoffmann-Petersen er begyndt at kede sig:

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7956233/Danmark-har-det-laveste-antal-døde-i-seks-år?fbclid=IwAR1UvXiw2QcWGT5ZYGBMORoOF2CCx97KuXyvx2Xl-cu55ZwRET6Qyqto2fg

Joachim for helvede. Lidt højere smittetal er lidt som at pisse i bukserne om vinteren. Det giver en lille benzinindsprøjtning til økonomien, men når vi så har ligget med et smittetryk på 1,5 i 2 måneder, så kører vi pludselig på kanten af respiratorkapaciteten og så skal vi til at lege lock down igen. Blot med de ekstra udgifter 700 patienter i respirator og 7000 indlagte koster om dagen. Det skal nok blive muntert, men jeg tvivler på det vil være de 2 måneders frihed værd.
For efter lock down, så kommer der endnu flere restriktion, fordi vi så kører så tæt på kapacitetsgrænsen, at det bliver lidt for spændende.

Smittetrykket kan ligeså godt være på 1, med få smittede som med mange. Det er matematik.
Jo flere smittede, der giver det videre til 1 anden, jo flere ressourcer vil være bundet på sygehusene, jo højere udgifter vil staten have og der vil ikke være nogen økonomisk gevinst.

Vi må optimere restriktionerne, så de giver færrest mulige gener med maksimal effekt.

Jeg forstår det ikke. Og jeg har ondt i hovedet.

Måske burde Magnus bare trykke på speederen og sørge for spanske tilstande, for at lukke munden på de, der får taletid, hver gang det går godt.

Værnemidler

Intet nyt

Nye tiltag

Nej.

Panik

Nej.

One thought on “Intet nyt fra fronten

  1. Klokkeklart – hvorfor er der så mange der har svært ved at forstå det? Selv folk som burde vide bedre. Det undrer mig virkelig. Men tak for altid at tage den en ekstra gang for prins Knud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *