Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Halsbetændelse og dødedansen

Halsbetændelse kom i to primære former engang. Der var difteri og streptokokhalsbetændelse. Og det er den sidste type vi skal kigge lidt nærmere på.

Streptokokker gruppe A

Gruppe A streptokokker (GAS) er de store syndere, når det kommer til halsbetændelse også i vores dage. Det smitter fra person til person, men kan også trives ganske udemærket i fødevarer og der er set større udbrud af fødevaremedieret smitte. Ofte kommer det i mindre epidemier, hvor hele familier er smittede og det meste af en skoleklasse får det.

Men GAS er noget djævelskab. Det skal behandles med penicillin hurtigt ellers risikerer man nogle grimme sygdomme, der følger infektionen. Og netop de følgesygdomme gør GAS til noget ganske særligt.

GAS pirrer immunsystemet og gør, at det i efterforløbet angriber forskellige organer i kroppen. Det kan give underlige udslet og mærkelige symptomer. Jeg har set et barn med intet andet end den typiske tungeforandringer, kendt som hindbærtunge. Den almindelige test var negativ, men jeg var så sikker i min sag, at jeg podede hele familien og satte dem i behandling. Alle viste sig at have GAS og heldigvis skaldede huden af hænder og fødder på børnene. Pengene passede. Det var nok en af de første gange, jeg oplevede at min uddannelse gav mening. Ikke noget med at tage en masse prøver. Ikke noget med at kigge i tabeller. Bare de noget og være så sikker, man vil skide alle anbefalinger et stykke, og bruge sin faglighed. Det er sjældent i disse tider. Og det er det jeg lever for. Ikke for at pushe piller eller lave helbredsundersøgelser af fuldstændig raske, neurotiske individder. Lægefaget er udvandet.

Nå. Nok om mig. Nu følger nogle af de mange herlige, dødelige manifestationer af efterforløbet af en GAS infektion.

Skarlagensfeber

Skarlagensfeber kan opstå i forløbet af en streptokokhalsbetændelse. Et par dage efter smerterne i halsen starter, kommer der et højrødt udslet i ansigtet, hvor området omkring munden er påfaldende blegt. Herefter Kommer der udslet ned over brystet. Efter en uges tid skaller hud på hånden og fødder af, og så får man aldrig skarlagensfeber igen.
Hvis man overlever. Mange børn døde af scarlatina før penicillinen blev opdaget, og døden kom hurtigt. En lille uge efter første symptom, kunne man jordfæste barnet. Helt klart blandt top 5 dræbere af børn i 1800tallet og begyndelsen af 1900tallet.

Nedenfor er det 9 årige Hansine Henriette Olsen, der blev høstet under et udbrud i 1903. Hun døde efter 3 dage.
Hendes far kom fra Ystad og var skibsfører. Hendes mor var marstaller. Af for mig ukendte grunde var hun udsat i pleje.

Gigtfeber.
Febris Rheumatica

Hvis man overlevede det akutte forløb af skarlagensfeber, kunne man dog ikke vide sig sikker. 1-5 uger efter infektionen kunne man blive ramt af et systemisk respons på infektionen, der angreb de fleste organssystemer. Gigtfeberen var frygtet og efterlod de fleste med blivende skader på hjerteklapperne, hvis de overlevede. Det medførte en tidligere død pga slid på hjertet. Samtidig blev nyrerne også skadede og kunne betyde en langsom død. Mulighederne var uendelige.

Nedenfor er en 52 årig skibsfører fra Marstal død på et sanatorium i 1934 pga gigtfeber. Hans nyrer kunne ikke holde til det længere.

Nedenfor er en sjældenhed fra Sorø. Patienten døde af reumatisme cerebaralis, som er en ret sjælden dødsårsag. Ud fra beskrivelserne i datidens lærebøger fra midten af 1800tallet, er denne form for reumatisme præget af, at patienten bliver urolig og ryster på hænderne, som ved delirium tremens. Patienten bliver rædselsslagen og dødsangst, men er for det meste helt normalt fungerende i modsætning til delirium termens, hvor patienterne ret tit er psykotiske.
Patienten opfatter altså alt og oplever hvordan hjernenlangsomt lukker ned for alle funktioner. Ubehagelig tanke.

Sydenhams Chorea (Chorea Minor)

En afart af reumatisme, der primært rammer børn og unge er chorea minor. Chorea betyder dans og sygdommen har fået navnet pga de nærmest dansende bevægelser den medfører.
Et par uger efter infektionen med GAS rammes barnet af ufrivillige, dansende bevægelser, der bliver ved i et års tid. Som regel er symptomerne ikke konstant til stede og slet ikke så udprægede og svære som man ser ved huntingtons chorea. Et fredeligt angreb på hjernen, der bedres med tiden.

Desværre kan symptomerne blive svære og uforenelige med livets opretholdelse, hvis bevægelserne er konstante og stresser kroppen, alt imens de forhindrer indtagelsen af føde.
Anna Petersen fra Marstal på 15 år døde af chorea. Dødedans.

Således opmuntret ønsker jeg alle en god uge. Halsbetændelse er ikke bare halsbetændelse. Det er priviligeret at have overlevet sin barndom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *