Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Drab i Søby

Når kvinder slår deres børn ihjel

Omkring årsskiftet 1908/1909 fødte en kvinde et barn i Søby. Lige efter fødslen kvalte hun det. At kvæle eller kværke et andet menneske tager lang tid. Man kan nå at fortryde mange gange.
Men Anne Kirstine Madsen blev ved til der ikke længere var liv den lille pige. Stadig varm og våd fra fødslen, blev det døde barn lagt i en kasse og smidt i dammen ved Hans Madsen Hansens gård i Langevrætte. Det sted den næsten 30 årige kvinde var ansat som tjenestepige.
Det var ikke første gang hun var kommet i uføre. Som 22 årig fødte hun en dreng. I kirkebogen nævnes det, hun er ugift og barnefaderen er udlagt som teglværksarbejder Hans Pedersen Jensen fra Søby. På det tidspunkt var det ikke normalt at få børn udenfor ægteskabet. Børnene havde en højere dødelighed og ringere livsvilkår end de børn, der blev født ind i ægteskabet. Hvis faren ikke ville kendes ved barnet gik moderen en hård karriere som enlig mor i møde. Oveni det, skulle hun bære skammen over at være blevet mor uden en mand. Skammen over at dyrke sex udenfor ægteskabet.
Da hendes søn var 5 år, må Anne Kirstine være blevet klar over hun igen var blevet gravid. Og en dag før sønnens 6 års fødselsdag, kvalte hun den lillesøster han aldrig fik at se.
Det var håbløse tider for arbejderklassen. Især de svageste. Børnene. Og kvinderne. Mange børn døde af at falde ud af vinduet, falde i branddammen, blive kørt over eller på anden måde komme galt afsted, mens deres forældre var på arbejde. Der var ingen børnehaver eller hjælp til det arbejdende folk.

Den medicolegale ligsynsattest over den dræbte pige

Den gode dr. Krabbe fra Ærø får et råddent barnelig på bordet. Der er intet han kan se ud fra det. Imidlertid har pigen tilstået, så han skriver at barnet må være blevet kvalt. Der er ingen objektive fund beskrevet og det er alene gætværk. Imidlertid mener Krabbe ikke at der er noget i det forrådnede lig, der kan modsige hans tese. Og det kan han vel have ret i. Den var bare ikke gået i dag.

Nedenfor er notatet i Søby Sogns kirkebog ud for den døde pige.
Der stod :”Moderen havde dræbt barnet samme dag ved kvælning ved greb med hånden om struben. Det blev først opdaget at barnets lig var begravet i (slutningen?) af juni.

Den fulde tekst fra kirkebogen

Aviserne skrev også om sagen. Nedenfor er et udpluk. Enkelte spekulerer i at flere måtte have kendt til pigens tilstand.

Socialdemokraten Randers og omegn.
30. juni 1909
Kolding Socialdemokrat
30. juni 1909

Anne Kirstines liv var ødelagt. Det var det nu alligevel med 2 uægte børn, ingen formue og uden forsørger. Så at dræbe et barn, var en måde at komme ud af en ulykkelig situation på den eneste måde mulig.

Et års tid efter drabet på pigen, døde Anne Kirstines søn. 7 år gammel. Anne Kirstine døde i 1969 på Rise Alderdomshjem.

Straf og skam

Straf giver ikke nødvendigvis bedre resultater. Hårde straffe til de mødre, der dræbte deres børn, virkede ikke. Der blev ikke. færre drab af den grund. I 1800 tallet gav det livstid eller dødsstraf at dræbes sit barn efter fødslen. I 1900 tallet blev straffene mere lempelige, men det, der virkelig gjorde en forskel, var, at de ulykkelige kvinder fik en anden mulighed end at leve med skam i det fattige liv, de var blevet tildelt.
Holdningen til enlige mødre ændrede sig og samtidig kom der et socialt sikkerhedsnet, der betød, at kvinderne kunne give børnene et godt liv.
Ikke udskammede af samfundet.

Nu begår så godt som ingen mødre drab på deres børn. De få drab, der begås af kvnder mod deres børn, er typisk dem, der ikke kan se anden udvej, fordi de tror, deres børn får et elendigt liv. Og så fødselspsykoserne.
Det virker at tilbyde en udvej. Et andet liv. En hjælpende hånd.

I dag er det mere mænd, der dræber deres børn og koner. Årsagen er dog som regel ganske anderledes. De fleste tilfælde skyldes, at manden enten vil hævne sig på kvinden, der vil forlade ham, eller manden står overfor at tabe ansigt og enten ikke vil have børnene skal se det eller ikke selv vil se det, hvorfor han dræber hele familien og sig selv (hvis det lykkes -de fleste udviser dog ringe talent for selvmord, hvor de ellers brillerer med drab)

One thought on “Drab i Søby

  1. Det første gang jeg har givet mig tid til at læse en af dine historiske sager. Hvor fedt det er! Tak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *