Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Den spanske syge i Vendsyssel

Uge 28 COVID 19 2020

Magnus styrer sikkert Danmark gennem epidemien. Vi kunne kalde ham en form for coronakonge, for han har i hvert fald underlagt den hans magt indtil videre. Det bringer mig videre til det jeg synes er spændende: Historiske epidemier. Denne gang skal vi til Vendsyssel og genbesøge den spanske syges hærgen i det Nordjyske. Den var lidt mindre dødelig end coronavirus. Til gengæld høstede den blandt de unge mellem 15 og 50…
Det kan ødelægge moralen, når de gravide føder døde børn for tidligt og følger barnet i graven. Og måske derfor har den spanske syge, trods en relativt beskeden mortalitet, brændt sig ind i den danske folkesjæl.

Tallene

Sidste mandag d. 29. juni så tallene således ud:

Og i dag, d. 6. juli 2020 ser det således ud:

Dødsraten er 4,7 % og vi har kørt godt 105000 test på en uge. omkring 100000 flere om ugen end da vi lukkede landet. Lige nu har vi endda overskud til at teste mink, kæledyr og tilfældige forbipasserende ved podeteltene.

Sidste mandag var der 35 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der kun 23. Dog er tallene rimeligvis uændrede på intensivafdelingerne , hvilket er et lidt hårdere målepunkt end antal indlagte.

Der er fundet 127 nye smittede den seneste uge, hvilket er et fald fra 224 nye smittede ugen før. Det er ikke fordi vi ikke tester tallet falder. Det er en reel markør for udviklingen af udbruddet, som man må kalde et døende fænomen. For nu.

Hjørringudbruddet er overstået

Alle beboere er raskmeldte og 2/3 af personalet er ligeledes meldt raske.

Danmarks første rigtige microudbrud er håndteret og igen er København centrum for en ganske lille smitteudbredning. Nu er det hele som det plejer.

Magnus leverer igen

Sidste uge var min kritik, at læger ikke kunne blive testet som en screening, men kun ved at erkende symptomer eller tæt kontakt med smittede personer, hvilket ville medføre nedlukning i 1 uge og store udgifter for lægehuset.

Magnus leverede efter 3 dage….

Det er ikke altid rart ikke at have noget at brokke sig over…. Men i det her tilfælde vil jeg nyde, at sundhedsministeren har styr på sagerne. Jeg begynder at tro han læser med her. Smitteopsporingen halter stadig og det samme gør svartiderne. Det skal løses inden vi går efteråret i møde, hvis der skulle opstå en ny opblussen. Ellers står vi igen med en nedlukning.

En lidt søgt kritik af Magnus kører lige nu på at plejehjemmene kom bagerst i køen i forhold til værnemidler:

Kritikken er søgt fordi der var værnemiddelmangel og nogen skal først i køen. Det blev sygehusene, hvor de allersygeste og svageste befinder sig. Herunder også de coronasmittede….
Burde plejehjemmene have fået værnemidler? Jada.
Men i en situation, hvor der skal prioriteres virker prioriteringen fornuftig. Venstre har imidlertid ikke haft meget taletid under krisen, hvilket virkelig har klædt Elleman. Han står som en våbenbror til Mette under krisen. Og om et halvt års tid så kan han profilere sig igen. Lige nu virker det bare som lidt venstrestøj.

Brostrøm er jeg holdt op med at kritisere efter han blev sendt i medierne af en spindoktor og måtte på forsiden af Euroman, hvor han begræd sin ulykkelige ungdomskærlighed.

Som en uvillig cirkushest blev den ellers ret private Brostrøm rykket rundt i manegen. Og ja kære læser. Det er derfor vi ikke omtaler Brostrøm mere. Han har været nok igennem. Mølbak må få huggene fremadrettet. Han virker også tilpas ligeglad, og så tror jeg ikke engang at Mette F. vil kunne få ham til at øse ud af sit privatliv på opfordring. Ikke engang for fædelandets skyld. Mølbak holder sig til det faglige.

Det er derfor Mølbak og Magnus får skylden for alt fremover. SST er dømt ude både fagligt og rent menneskeligt. Det er synd.

Den spanske syge i Vendsyssel

I 1918-1919 kom den spanske syge til Vendsyssel og kredslægen i Frederikshavn gav følgende karakteristik af forløbet:

Det var en fugleinfluenza af typen H1N1 og den dag i dag skændes forskere stadig om, hvorvidt den startede i Kina eller et andet sted. Til gengæld er der stor enighed om og bevis for, at influenzaen høstede i de ellers livskraftige aldre. De fleste dødsfald skete i alderen 15-45 år og gravide kvinder blev særligt hårdt ramt og mistede ofte barnet inden de selv døde eller blev raske.

Influenzaen kom i to bølger, først som en behagelig sommersnue, der kun høstede to unge mennesker:

Men da anden bølge kom, så skete det uhyrlige. De unge begyndte at dø fra deres børn.

Omkring 9000 borgere i Skagen, Frederikshavn og Landkredsen blev ramt af influenzaen og af dem døde 92.

På kortet nedenfor kan man se hvordan dødsfaldene fordelte sig i sognene. Jeg synes det er lidt underligt, at Sindal sket ikke fandtes dengang.

Og her er dødsfaldene fordelt på alder og sted. Læg mærke til hvordan også denne sygdom går efter mænd. På det område minder den om Corona.

Frederikshavn mistede 6 våbenføre mænd ud af 8700 indbyggere i november 1918.

I Skagen var den særlig malign. Ud af kun 3300 indbyggere høstede den 25 unge mennesker. Det er lige under 1% af den samlede befolkning, der blev jordfæstet i løbet af et lille år.

I landkredsen boede 17500 indbyggere og der døde 45. Således slap de noget billigere end skagen.

Det skræmmende ved sygdommen var ikke kun, at den gik efter de arbejdsduelige, men også at de gik en ret grum skæbne i møde. Lungerne blev fyldt med væske og kunne ikke ilte blodet og derfor blev mange helt blåsorte inden de døde.

I “The Great Influenza: The Epic Story of the Deadliest Plague in History” kan man læse følgende:

De unge mænd gik fra at være almindeligt influenzasyge til at drukne langsomt i løbet af timer. Også kredslægen i Frederikshavn havde set dette hos en af sine patienter:

Det var lidt trivia fra arkivalierne. Jeg er allerede begyndt at glæde mig til at kunne udskifte coronaopdateringer med tirsdagsdødsattesten, der trods alt har mange indlæg på bagen. Kig i arkiverne hvis I savner den.

Værnemidler

Vi venter stadig på patientsikre retningslinjer…..

Nye tiltag

Yes. Nu kan læger blive screenet.

Panik

Bestemt ikke.

2 thoughts on “Den spanske syge i Vendsyssel

  1. Enig i din betragtning at sundhedsministeren har gjort særdeles godt. Ingen ros til Søren B. Det er godt at mundbind bliver nu anbefalet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *