Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Coronavirus -Løb for livet

Virus fra totalitære regimer

Lige nu er der et nyt virus i omløb. Coronavirus fra Kina.
På nuværende tidspunkt ved vi meget lidt om Corona i og med, at dens epicenter ligger i et diktatorisk land med statscensur.
Sygdomme, der starter i Kina har det med at være meget svære at undersøge, før de spreder sig ud over landegrænserne, fordi Kina ikke er et land, man kan regne med udsender korrekte oplysninger.
Flere kinesiske læger vidste den var helt gal allerede i 2019. De læger, der råbte op, er nu blevet irettesat og kan formentlig se frem til mange års genopdragelse i Kinas berømte arbejdslejre.
Diktaturet ønskede at skjule sygdommen, men da det ikke lykkedes, så forsøger de at pynte på tallene.
Regimet fortæller, de kun tester for sygdommen ved alvorlige tilfælde, fordi der ikke er nok testkits. Det vil sige, at det reelle antal inficerede og døde formentlig ligger langt højere end de officielle tal.
Link til NY times er nedenfor.

Hvad ved vi om coronavirus lige nu?

Meget lidt.

Vi vil gerne vide:

 1. Hvem kan smitte med sygdommen?
  Er det kun en særlig høne i et øde område, der smitter? Eller smitter den via gråspurve? Eller kan den smitte fra menneske til menneske?
 2. Hvordan smitter den?
  Skal man dyrke sex med en specifik musvågeart for at få den? Skal man blande blod? Smitter den via kys? Eller smitter den via luft?
 3. Hvor længe smitter den?
  Hænger den i luften i halve til hele timer som mæslinger? Eller falder den til jorden som en tung streptokokinfektion?
 4. Er det kun syge der smitter?
  Eller kan man være rask og stadig sprede sygdommen? Smitter man efter man har haft sygdommen?
 5. Hvor lidt eller hvor meget skal der til for at blive smittet?
  Er få viruspartikler nok? Eksempelvis mæslinger kan smitte et helt fly, hvis der er en smittet ombord.
 6. Hvor mange bliver syge?
  Bliver alle der er smittet med sygdommen syge?
 7. Hvor syg bliver de syge?
  Kan de syge ligge et helt land ned? Bliver læger, sygeplejersker og og støttepersonale syge? Kan vi klare sygdomspresset på systemet? Både det udefra og det indefra i form af sygt personale?
 8. Hvor mange dør af sygdommen?
  Hvor mange af de smittede ender i en etværelses med låg.

Første videnskabelige artikel 24/1-2020

The Lancet ( videnskabeligt lægemagasin) udgav d. 24 januar i år en artikel om en familie på besøg i Wuhan, der blev smittet med Coronavirus uden at have besøgt det marked i Wuhan, hvor virussen formodes at være opstået.
En familie, der bestod af bedsteforældre, deres datter og svigersøn samt 2 børnenebørn fløj d. 29. december fra deres hjem i Shenzen til Wuhan og indlogerede sig på hotel.
Under deres besøg i Wuhanprovinsen havde enkelte familiemedlemmer besøgt et familiemedlem med lungebetændelse på sygehuset.
Herefter blev hele familien på skift syge undtagen de to børn, der begge var raske. Det ene barn havde dog virussen, men var ganske uden tegn på sygdom.
Symptomerne var feber, snot, nysen, hoste, ondt i halsen, diarre og utilpashed.
Da familien fløj hjem, besøgte svigersønnen straks sin egen mor. Hun blev også smittet.

Artiklen viser, at Corona smitter mellem mennesker, der har almindelig kontakt, at den formentlig er luftbåren, at den smitter i inkubationsperioden -altså tiden fra patienten bliver smittet til der kommer symptomer. Og at der findes raske bærere af virussen.
Nedenfor er linket til The Lancet.

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30154-9/fulltext?fbclid=IwAR2xKjcpGLEdd1r7jsMGoZj3dV2BQF_ClrGeyf8RGyIy3PQmlOGAr3oYVHg

Den smitter i Europa mellem mennesker

Næste videnskabelige opmuntring er en artikel fra New England Journal of Medicine, der beskriver hvordan en forretningskvinde fra Shanghai fløj til Tyskland og holdt møde med et firma d. 19 Januar. Hun fløj hjem igen d. 22. januar, men på turen oplevede hun feber, ondt i halsen og ondt i musklerne. Hun blev senere testet positiv for Corona.
4 medarbejdere i det firma hun havde besøgt blev efterfølgende testet positive for Corona. Kvinden havde altså smittet, selvom hun ikke selv havde symptomer.

Men kun 2 af de 4 tyske medarbejdere med positiv coronatest havde mødt kvinden fra Shanghai. De to andre blev smittet ved kontakten med de, der havde siddet til møde med kvinden. Ingen skulle efter beskrivelserne have blandet hverken blod, sæd eller spyt med hinanden. Smitten sker altså ved almindelig høflig omgang med i hinanden på en arbejdsplads.

Alle de tyske medarbejdere havde et fredeligt sygdomsforløb uden behov for lægehjælp.
Værd at bemærke er at ingen gik syge på arbejde. Alle blev smittede af raske bærere af virusset -altså i inkubationsperioden. Så man kan ikke vurdere om folk er syge med stetoskop og en god lang snak. Man kan allerhøjest selv blive syg af at undersøge personen.

Nedenfor er den fulde beskrivelse fra NEJM:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2001468?query=featured_home

Mange andre lande byder nu ind med asymptomatiske smittede. Time for time kommer der flere og flere meldinger. I Japan har de i skrivende stund testet to positive for Corona, der er ganske uden symptomer.

Virussen smitter altså mellem mennesker, der plejer almindelig omgang med hinanden på arbejdspladsen og er raske bærere af virussen. Nu tør jeg godt sige den smitter gennem dråber i luften. Ligeså meget fordi det er det coronavirus kan. Flyve. Det er også coronavirus der er synderen, når vi får en snotforkølelse. Og det ved vi alle smitter selvom man holder afstand, spritter og slår korsetstegn, hver gang et barn med 11 tallet under næsen nærmer sig.

Statistik og hvordan man fordrejer den

WHO har udsendt deres opdaterede statistikker og risikovurderinger i går.
D. 1. februar:

Risikoen er høj globalt. WHO er bekymret for den hurtige spredning og de mange dødsfald.

Hvad ved vi så?

 1. Hvem kan smitte med sygdommen?
  Inficerede mennesker. De behøver ikke have symptomer
 2. Hvordan smitter den?
  Den dråbesmitter gennem luften.
 3. Hvor længe smitter den?
  Det ved vi ikke endnu, men med de mange flyevakueringer finder vi nok ud af det indenfor få uger.
 4. Er det kun syge der smitter?
  Nej. De raske bærere smitter også.
 5. Hvor lidt eller hvor meget skal der til for at blive smittet?
  Det ved vi ikke endnu. Men igen -flyevakeringerne vil give et fint billede om nogle uger.
 6. Hvor mange bliver syge?
  Ikke alle bliver syge. Men der mangler solide tal før der kan sættes procenter på.
 7. Hvor syg bliver de syge?
  Omkring 15000 er smittede. Det forlyder der er 1500 kritisk syge og 305 er allerede døde. 10% bliver kritisk syge, måske flere. Problemet med statistik så tidligt i forløbet er at der går 4- 15 dage før patienter bliver ordentligt syge af virussen. Derfor vil der nok reelt være flere kritisk syge. Samtidig er der en del, der ikke er syge, men har sygdommen. De bliver ikke testet i Kina lige nu. Ressourcerne er begrænsede.
 8. Hvor mange dør af sygdommen?
  300 indtil videre, men det tal vil helt sikker stige. 300 ud af 15000 giver en dødelighed på omkring 2%. Men den må blive højere endnu, når vi engang står på den anden side af udbruddet og skal regne efter.

Coronavirus har spredt sig til mange andre lande allerede nu.
Selvom det er småudbrud, så viser udviklingen i Kina, at vi alle forsøg på at isolere de syge og hindre smitten er forgæves.

Stigningen i Kina er eksponentiel. Fra omkring 300 i starten af januar til 15000 nu. Vi må vente og se om vi når en kritisk masse her i Vesten på et tidspunkt. For derfra eksploderer udviklingen.

I linket nedenfor kan du følge udviklingen:

https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Jeg laver en Liselotte

Altså en Liselott Blixt. Det vil sige jeg kloger mig på noget, jeg dybest set ikke har anden forstand på end lidt almen viden og en mavefornemmelse. Forhåbentlig besidder jeg dog lidt sund fornuft og en god dømmekraft. Men når man laver en Liselotte, så er man på dybt vand.
Men synes jeg, vores beredskab er i orden i forhold til at undgå smitte med coronavirus?
Neeeeeej. Vi skal alle dø. Løb for livet.

Hvad gør vi i Danmark for at undgå corona?

Ikke en skid!

Kort og godt.

Det er kun patienter, der har været Wuhan, nærmer bestemt hubeiprovinsen indenfor de sidste 14 dage eller har plejet kontakt med patienter med Corona eller mistænkt for Corona
OG
Har akut alvorlig nedre luftvejsinfektion med feber.

Men det er jo indtil videre ikke noget der tyder på de fleste har feber. Og virussen er spredt ovre hele det kinesiske fastland, så Hubei provinsen er bestemt ikke det eneste sted man kan rage en gang Corona til sig.
Lad os gætte på denne indskrænkning vil overse halvdelen af patienterne.
Og det er kun for ikke at være urimelig, jeg sætter andelen af oversete så lavt.

Undersøgelserne af flypassagerer fra Kina er endnu en joke.

Der skal kun overvejes undersøgelse og screening, hvis der er en passager ombord på flyet, der mistænkes for at have Corona pga klinikken (altså høj feber, besøg i Hubei osv).
Og screeningen skal kun være af dem der sidder indenfor 2 flysæder fra den mistænkte smittebærer…. Et fly er jo bare et stort smittehelvede af folk i en tindåse, der sidder for tæt, hoster, går på toilettet konstant og indånder den recirkulerede luft i uendelighed mens deres slimhinder tørrer ud og efterlader en paradisisk mulighed for adgang til diverse mikroorganismer. Det er en form for viruswellnesophold med rig mulighed for formering og udvidelse af horisonter.


Men de få, der har siddet indenfor 2 sædder af en hostende feberramt passager fra Hubei provinsen bliver så heldigvis tjekket rigtigt grundigt?

Nej.
Der kommer en læge og snakker med dem, tager deres temperatur, spørger til symptomer og så må de gå ud i samfundet. Men hov…
Kan man være rask og stadig smitte?
Ja ja. Ingen problem. Og inkubationstiden er minimum 3-4 dage, så ingen skulle da nå at udvikle feber på en 12 timers flyvetur.
Der er ingen mulighed for at screene med et termometer og en lang lægekarriere. Og flysæder er mig bekendt ikke specielt virushæmmende.
De få, der bliver screenet, får formentlig en pamflet fra STPS i hånden og besked om at tage deres temperatur to gange i døgnet.

Ud fra det vi ved indtil videre om Corona så virker håndteringen noget halvhjertet. Og det er i orden. For noget tyder på vi nok bliver ramt uanset, hvis udviklingen fortsætter.
Men lad da være med at lade som om det er et super beredskab, vi har.

Lad mig sige det på den her måde: Det er ikke sundhedsmyndighedernes skyld, hvis Corona undgår Danmark. Så er det noget med klimaet eller vores udlændingepolitik, der gør udfaldet. Men sundhedsmyndighederne sover i timen.

Til gengæld kan det vise sig at sygdommen er mildere end forventet. Lige nu bliver dødsprocenterne presset i vejret af at kineserne kun tester de virkeligt syge. Det betyder, at der vil være en del immunkompetente, der er småsnottede og har feber som kommer igennem sygdommen uden de store problemer, men ikke indgår i statistikken fordi der ikke var ressourcer til at teste dem.

Send en tanke til de læger der råbte op i Kina

Ud fra regimets oplysninger om Corona synes det eneste, man kan konstatere med sikkerhed at være:
det er farligere at være læge i Kina og forsøge at råbe myndighederne op, end det er at få Coronavirus.
Jeg håber mine kolleger i Kina overlever regimets straffe og får asyl, hvis de søger til Danmark.

11 thoughts on “Coronavirus -Løb for livet

 1. Som journalist bryder jeg mig ikke om, at læger skriver fiktion.
  Dokumentar er en genre, jeg foretrækker.
  Matematik, statistik og historiske data er mere interessante end Blixt i min optik.

  1. Perfekt. Jeg skriver ikke for journalister, så det glæde mig, hvis alle de nye læsere kunne finde vejen ud herfra, så jeg kun har mine kernelæsere tilbage.
   Det er dem der interesserer sig for helt specifikke dødsattester fra 1800 tallet.

  2. Fiktion er vel at stramme den lidt!
   Hvis du læser artiklen er der masser af baggrund og data du selv kan tage fat i og fakta tjekke. ex. gisanddata…
   Og så er budskabet jo ikke altid udelukkende fakta og data, men det at kunne se gennem de data der er og formulere en tekst der kan forstås.
   Jeg er IT konsulent og i mit fag er der helt ufatteligt svært at snakke med ‘borgere’ om selv de mest grundlæggende IT ting. Det er hele sproget der mangler, og når vi ikke har sproglige færdigheder der er tilstrækkelige til at kommunikere, bliver det svært at forklare hvorfor det ikke er ligegyldigt hvordan ex. datatrafik gennem søkabler er koblet på vores infrastruktur eller facebooks overvågning af politikere og militær.

 2. Pingback: Syg eller sund

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *