Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

Cherry picking

Sundhedsstyrelsen kommer med mange udmeldinger disse dage. Der er to fællestræk ved udmeldingerne. De bliver gradvist mere og mere dystre, og samtidig er den evidens, de lægger til grund stadig (efter fadæsen med skituristerne) et udtryk for cherry picking. De udvælger de data, der passer ind i deres strategi, tager skyklapperne på og trasker videre. Det skal nok gå!

Heldigvis synes regeringen langsomt at fatte alvoren. De laver mere vidtrækkende indgreb end sundhedsstyrelsen opfordrer til. Og jeg kan godt forstå dem. For 3 uger siden manede sundhedsstyrelsen til ro.
Ville ikke teste de smittede, medmindre de havde feber over 38,5. Sendte de asymptomatiske ud i samfundet igen, så vi kunne få smitten spredt i hele samfundet. Det er resultatet af den forfejlede politik vi høster nu.
Allerede dengang var der solid evidens for at asymptomatiske smittede. Jeg skrev om det d. 2. februar, længe inden krisen blev en realitet. Og mens epidemiologerne stadig mente man trygt kunne tage på skirejse.

Evidensen for at det var nogle usædvanlige betragtninger sundhedsstyrelsen kom fra gennemgik jeg d. 2 februar.

Og igen i slutningen af februar:

Igen. Jeg er blot en speciallæge i fodvorter uden andet at have det i, end at jeg har læst samtlige videnskabelige artikler om Corona (og det er overskueligt, fordi lægerne ikke har tid til at producere papir, mens deres patienter dør som fluer). Og hvis man bruger de artikler og den viden der er fra dem, som man normalt bruger videnskabelige data, så er det et helt andet billede, der tegner sig end det sundhedsstyrelsen melder ud.

De fortsætter deres lemfældige omgang med videnskabelige data, senest i deres notater om hvor mange der forventes smittet, og hvor mange af dem, der får brug for intensiv hjælp.

Vi ved, at de asymptomatisk coronatilfælde smitter (link til data er i de indlejrede link) og alligevel så tester vi ikke sundhedspersoner, der arbejder med sårbare. I USA er coronavirussen begyndt at rydde ud i plejehjemsbeboerne. 18 døde samme sted. Igen høster Corona blandt de svage. Det krævede en ansat, der smittede. Ikke mere. Ikke mindre. Det kommer til at ske i Danmark også, hvis vi ikke tager ved lære. I stedet er det meldt ud, at man lige skal blive hjemme til man føler sig rask, hvis man har lette symptomer på virusinfektion. Her er der en af de største undersøgelser overhovedet, der viser man smitter op til 20 dage efter infektion. Så deeeeet. Jo.

Men igen mener sundhedsstyrelsen ikke, vi kan identificere os med kineserne. Danskere er helt anderledes. Vi er åbenbart ikke den type homo sapiens, der smider virus ud i æteren så længe.

Hvad angår antal smittede lander sundhedsstyrelsen på 600.000 over de næste 3 måneder. Men det er kun 60.000 der kommer i kontakt med sundhedsvæsnet og kun 11.000, der forventes indlagt. Spørg italienerne, hvordan de opfatter det tal. Det river gennem deres samfund og høster som en ebolainfektion i en middelstor afrikansk landsby. De kan ikke stoppe det. Men her er danskere helt anderledes end italienerne.
De foreløbige tal viser at ca. 10-15% af smittede (naturligvis kun italienere og kinesere) bliver så alvorligt syge, at de skal indlægges og 5% får brug for intensiv terapi. Det vil sige at antallet af indlagte i Danmark må forventes at blive 60.000-90.000 og antallet af syge med behov for intensiv terapi vil være 30.000. Men det er naturligvis kun, hvis vi minder om kinesere og italienere.
Sundhedsstyrelsen er dog en frisk samling optimister, og mener vi er mere end 10 gange så robuste som italienerne og kineserne.

Samtidig fremhæver de også at vi jo allerede er gået i gang med afbødningen. De kunne også lige fremhæve, at grunden til vi er i gang med afbødning er, at de i endnu længere tid end italienerne ignorerede det stigende antal danskere, der kom hjem fra coronaplagede områder og dermed faktisk har sørget for, at Danmark formentlig er lidt dårligere stillet end Italien på det område.

I forhold til karantæne og inddæmning, mener sundhedsstyrelsen (ud fra deres særdeles optimistiske tal på omkring 600.000 smittede) at vi kan lidt det samme som Kina og Sydkorea.
I Wuhan sømmede myndighederne yderdørene fast, så folk ikke kunne komme ud. De lod folk dø i deres hjem. De smed mennesker, der overtrådte forbudet mod at være ude, i store karantænelejre.
I Sydkorea spærrede de alle smittede inde. Iskoldt og kynisk. Og lavede udgangsforbud. Indgribende, men ret virksomt.
Den dag jeg ser politiet i Danmark skyde en gammel dame ned for at overtræde udgangsforbuddet, ser dem smide folk i fængsel for at hamstre eller begynder at spærre udgangsdørene på plejehjem med koranklodser, så er jeg villig til at genoverveje om vi kan det samme, som de mere totalitære regimer. Men indtil da, tillader jeg mig at tvivle. Det er jo ikke fordi jeg siger, vi har ringe karantæneforanstaltninger, jeg siger bare, at vi ikke kan helt det samme, som diktaturerne kan.
Og derfor må vi forvente, at sygdommen kommer til at florere ligeså livligt som i italien. Så de 600000 sundhedstyrelsen regner med bliver smittet over de næste 3 måneder, er helt urealistisk. Det bliver mange flere og 5% får brug for en respirator.
Og så begynder det at snerpe til med intensivpladserne. Der vil nok komme et ikke nærmere defineret underskud i respiratorer på omkring 8493. Det er ikke et tal, jeg som sådan har lavet nogle store undersøgelser for at komme frem til, men blot et tal jeg har hevet op ad hatten, fordi det passer i mit kram. Lidt som de tal sundhedsstyrelsen trækker op af hatten.

I forhold til dødelighed, så mener sundhedsstyrelsen vi ligger nærmere Sydkorea. Landet, der effektivt fik stoppet smitten med vidtgående karantæner, smitteopsporing og behandling. Sundhedsvæsnet nåede aldrig at blive presset. Og så overlever man.
Det er ikke der vi er. Det er det godt nok ikke.

I forhold til beredskab ligger Danmark også helt i top. Vi kan angiveligt lave 875 intensivpladser, nu vi har støvet 875 respiratorer op. Men det kan vi ikke. En intensivplads er ikke gjort ved, der er en respirator. Der skal være læger. Invasiv overvågning. Alt muligt gejl, som anæstesilæger og sygeplejersker har brug for.

Jeg savner lidt at vide, hvad der gør, at sundhedsstyrelsen mener, at denne virus bliver from som et lam, når den lander i Danmark?
Hvorfor bliver dødeligheden ekstremt lav i Danmark?
Hvorfor spreder den sig så lidt i Danmark?
Og hvorfor mener sundhedsstyrelsen at det kun er 0,3% af danskere med corona der skal have intensivhjælp, når tal fra Kina og Italien viser at det er 5% der ender i respirator?

Anyways. Der er ikke meget nyt på området. Link til videnskabelige artikler ligger i ovenstående indlejrede link.

Det er meget sjældent jeg er glad for at politikere overruler fagkundskaben, men selv en cand.polit, må undre sig over den enorme diskrepans, der er mellem sundhedsstyrelsen indtil nu ganske forfejlede meldinger og det kaos, der hersker i Spanien og Italien. Kig nu op fra bøgerne og se hvad den her virus kan.

Videnskaben er en ting, men det her er nok det største tegn på, vi er på den:

ISIS fraråder terroristerne at rejse til Danmark pga coronaepidemien. Uha uha.

Så hellere de fredelige forhold i Syrien og Afganistan.

23 thoughts on “Cherry picking

 1. Min søn kom hjem fra skiferie i Frankrig med hoste, ondt i halsen og høj feber. Det var i slutningen af uge 7. På daværende tidspunkt havde vi lige læst at 5 briter var testet positiv i samme område. Derfor kontaktede vi vagtlægen, som sendte ham hjem igen med besked om at det nok var en virus. Nu er det er jo ikke sikkert at det var Corona (jeg blev ihvertfald ikke selv smittet) men undrede mig da lidt over at det ikke var mere interessant for dem at undersøge det nærmere.

  1. Vi skal rette ind efter de øverste myndigheder og de havde og har en særdeles restriktiv podepolitik. Og det er jo nok derfor, vi står i den situation vi gør. Myndighederne var ikke nysgerrige nok. Og de fulgte ikke de retningslinjer eller brugte de videnskabelige artikler, der allerede på det tidspunkt forelå til noget fornuftigt.

 2. Uhyggeligt Iza men spot on hele forløbet igennem.
  Jeg kunne i den grad have ønsket, at du var direktør for Sundhedsstyrelsen
  Med venlig hilsen
  Jens Bielefeldt

  1. Det skal du sige stille. Har fået en over næsen af både en infektionsmediciner og en ping i sundhedssyrelsen i dag. Jeg synes, de er lidt nærtagende, ift de burde havde travlt med at slukke småbrande inden vi ender som Italien.

   1. Tak for dine glimrende analyser! Har selv fulgt med i statestikker den sidste halve uge! Chokeret da DK %-vis lå på en 5-6 plads lige efter Norge! ( vanskeligt med helt små regioner som Island og San Marino ). Tog mig til hovedet da Spanien af DR blev fremhævet med højt smittetal, da DK på det tidspunkt %-vis lå 50 % højere end Spanien!! De omtalte “mørketal” er for mig at se pressens mørkelagte tal! – Så tak at du afslører sådanne, og får eksperter til at ryste og s…. i bukserne!!!!

 3. Tak for dine glimrende analyser! Har selv fulgt med i statestikker den sidste halve uge! Chokeret da DK %-vis lå på en 5-6 plads lige efter Norge! ( vanskeligt med helt små regioner som Island og San Marino ). Tog mig til hovedet da Spanien af DR blev fremhævet med højt smittetal, da DK på det tidspunkt %-vis lå 50 % højere end Spanien!! De omtalte “mørketal” er for mig at se pressens mørkelagte tal! – Så tak at du afslører sådanne, og får eksperter til at ryste og s…. i bukserne!!!!

 4. Hej Iza, tak for en overordentlig fed blog, som jeg desværre først opdagede for et par dage tilbage via links fra div webfora. Men siden også fik links til fra familie og venner i sundhedssektoren.

  Jeg har ad omveje hørt om klorokin som mulig hjælp i behandlingen. Har du evt en mening om det tiltag som du er villig til at dele?

  En kendt bivirkning er jo at delvist hårtab, men det er jo på sin side ok når der alligeveler ild i det, mens man er full frontal på vej ud over kanten.

 5. Uh, du får godt nok verbale “dask” https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/laest-af-600.000-danskere-nu-advarer-sundhedsstyrelsen/8049288

  “Lægen her kommunikerer et bredt billede af det danske sundhedsvæsen i frit fald, og det er der slet ikke tale om” – Er nu ikke sådan jeg har læst din blogindlæg, mere en kritik af at nedtone risici i for lang tid og ikke tage de tal der foreligger til efterretning rettidig. Lidt skarp penneføring – men der jo også noget at komme efter.

  Note; Kommentarsporet på EB stikker som sædvanlig af … håber du er lidt tykhudet

  1. Læser aldrig kommentarer. Undrer mig blot over at SST finder det nødvendigt at ringe til BT og EB og advare imod denne side. Der er en spindoktor, der burde have stoppet dem.

  2. Sikke en befriende måde, du formulerer dig på.
   Det trak smil flere gange, på trods af alvoren bag.
   Jeg kan godt forstå, dine skriv bliver livligt delt. Ikke blot fordi, du skriver godt, men nok i den grad også, fordi vi nok er mange, der undrer os over Sundhedsstyrelsens negligeren i den spæde start.
   Jeg forstår simpelthen ikke, at de tog så meget fejl omkring risikoen for, hvorvidt det ville/kunne ramme DK.

   1. Jeg er blevet afklapset af øverste myndighed, så jeg vil bare gerne understrege at det er vigtigt du stoler på sundhedsstyrelsen og forstår at Danmark og I talien er helt forskellige. Italienerne taler eksempelvis et andet sprog. Det der sker i Italien kan naturligvis ikke ske i Danmark. Fik jeg sagt jeg fik en afklapsning? Læs mit nye indlæg og bliv glad igen.

 6. Har du overvejet at myndighederne cherry picker fordi panikken kan være mere skadelig end pandemien?

  Vi har allerede set folk begynde at hamstre, da de første store restriktioner kom, men hvis vi antager (tænkt eksempel) at dine tal er korrekte, så er det muligt at hele eller store dele af det danske samfund bliver destabiliseret.

  Jeg mener at befolkingen (inkl. mig selv, som er menigmand) er bedst stillet hvis vi bliver fodret med udvalgte sandheder fra de bedst muligt kvalificerede, nemlig regeringen, SST, samt deres eksperter. De må finde ud af hvordan de bedst kommunikerer så det ikke også bliver en skadelig effekt for samfundet, mens de samtidigt må finde ud af hvordan de stopper der her.

  Jeg har set dine posts herinde blive spredt på facebook. Jeg tror de skader mere end de gavner.

  Stoler du ikke på dine lægelige kollegaer som rådgiver regering, SST osv.? Eller hvad er dit formål?

  1. *så er det muligt at hele eller store dele af det danske samfund bliver destabiliseret PGA PANIKKEN

   1. Ja. Så slipper koronaen for at arbejde så hårdt, når alle står i kø i Bilka for at få 320 pakke lokumsruller. Der er noget darwinisme i det, jeg ikke er helt imod.

  2. Det du beskriver her, grænser til censur. Jeg vil hellere have sandheden, specielt i et tilfælde som dette, hvor det netop kan destabilisere måske hele landet.
   En hvid løgn i ny og næ er i orden. Men når det gælder om tusindvis af menneskeliv, så fortrækker jeg altså sandheden.
   Om Iza bruger korrekte facts kan jeg ikke sige, men de lyder mere sandsynlige end dem SST kommer med.

   -K

 7. Hvorfor siger du, at vi alle skal smittes med Corona; og of hvorfor er det et problem, at vi er faldet på “ranglisten” over Corona-smittede.
  Jeg troede at planen var, at undgå smitte?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *