Mandag er traditionelt en dag med lave smittetal, men det blev der lavet om på sidste mandag og i dag er smitten igen steget til en ny rekord. Godt nok var smittetallene for 28 timer i stedet for de normalt 24 timer. Så i morgen burde teoretisk set have lave smittetal, men hvad det præcis betyder i disse tider, ved jeg faktisk ikke. Der er ingen regler mere.

Til gengæld har jeg en lille huskeregel til coronaafstand.

I dag er det den ugentlige samleopgørelse. Som det har været hver mandag hele sommeren. Antallet af smittede stagnerer. Antallet af indlagte er let stigende. Det er spændende tider.

Uge 44 COVID 19 2020

Tallene

Sidste mandag d. 19. oktober 2020 så tallene således ud:

Og i dag, d. 26. oktober 2020 ser det således ud:

Dødsraten (CFR) er igen faldet fra 1,9% og nu til 1,7 % og vi har kørt lige omkring 330000 test på en uge, hvilket er flot øgning med 90000 fra ugen før.

Sidste mandag var der 129 indlagte med en stigende tendens heraf 18 på intensiv, 11 af dem i respirator.

I dag er der 145 indlagte og 17 på intensiv.

Der er fundet 5568 nye smittede den seneste uge, hvilket betyder smitten er eksploderet. Det er næsten en fordobling.
Sidste uge var der 3033 nye smittede.Ugen før var der 2754 nye smittede og ugen før det igen godt 2900. Så indtil denne uge har tallene været fuldstændig stabile.

Det er eksploderet og hvis det ikke bedres med tiltagene, så ser vi ind en fremtid om nogle uger med 2000 og 3000 smittede dagligt.

Således så kortet ud sidste mandag:

Det ulmede overalt og jeg bemærkede at der ikke skulle meget skødesløshed til før det hele ville blusse op:

Blussede op gjorde det…

Ærø og Samsø er de eneste smittefri kommuner i Danmark.

Og så er det ikke bare dagen med det højeste smittetal nogensinde (igen), men også dagen hvor en kommune i Danmark med en positivprocent på 5% nu overstiger den arbitrære grænse, for, hvornår man kan hævde at have epidemien under kontrol i et område:

Høje-Taastrup skal lukkes ned og nøglen smides væk i 14 dage.

Kære Kåre… Vi har fortsat brug for nye farver til kommuner med over 100 smittede pr. 100000, over 150 pr 100000 og over 200 pr 100000.

Pressemøde

Igen var der pressemøde med SST, SSI, STPS og politiet, og jeg synes, de er oplysende. Ingen bliver længere tøsefornærmede eller henviser til uforståelige vejledninger, de selv har skrevet. Man oplever faktisk en åben dialog og journalisterne får svar på spørgsmålene.

Det lykkedes Brostrøm at kalde Qvortrup for BTs “korrespondent”, et elegant hug til chefredaktøren for BT. Han stillede da også som vanligt irriterende spørgsmål, men om det er fordi han ikke forstår konceptet i pandemi med en 100% naiv befolkning, eller fordi han kigger efter overskrifter ved jeg ikke. Qvortrup virkede faktisk ualmindeligt veloplyst og spurgte blandt andet ind til PYLL (se evt dette indlæg) der jo er estimeret til over 10 år i et endnu ikke gennemgået studie.

Forskellen på influenza og Corona er netop at vi ikke kan nøjes med at de 50 stærkeste procent af os bliver syge, mens resten kan blive vaccineret.

Smitteopsporingen skulle efter STPS oplysninger køre perfekt med 265 medarbejdere fra stps og 440 fra rigspolitiet. Med de smittetal vi har og de oplysninger, der kommer fra smittede, er dog langt fra realistisk, ej heller helt sandt, at smitteopsporingen virker optimalt. Ikke alle bliver kontaktet, der er lange telefonkøer og det skyldes nok alt for få ressourcer.

Frank Jensen afstand

Frank Jensen har jo gjort en våd tunge i øret på kvinder til lidt af et kendetegn eller adelsmærke om I vil, i hans omgang med kvinder:

Også hans ansatte havde glæde af hans store ørefetisch:

Nogle kvinder har aktivt sagt fra:

Mens andre har måttet tåle det:

Arr. Frank har da ikke slikket dronningen i øret. Det tror jeg da ikke.
Og han har vel heller ikke forulempet AnneGrethe.

Meeeeeen læg lige mærke til afstanden her:

Dronningen har lige sikret sig, at hvis nogen får renset ører, så er det Prinsegemalen.

Coronaafstand er den afstand du ville holde til Frank Jensen, hvis du ikke kunne blokere for ham med en prinsegemal. Hvis alle overholdt det, så skulle epidemien være ovre om 10 dage!.

Velbekomme.

Hvis du som mand ikke kan sætte dig ind i problematikken, så skal du kun komme så tæt på andre, som du ville være tryg ved at din næsten 15 årige datter kommer på ham her:

Et hashtag der florerer på Twitter er #Jeppestur. Og nu hvor det har været Frank Jensens tur, så håber jeg, at det snart bliver Jeppes tur.

Værnemidler

Intet nyt

Nye tiltag

Nej.

Panik

Ja. I forhold til ugeoversigten er der med en nærfordobling grund til at købe Amarone, lokumsruller og chokolade til sit lille egernhul.

Man kunne ikke have gættet at Corona ville ramme…. Åh jo. Det kunne man godt. Jeg gættede det.
Man kunne ikke vide asymptomatiske smittede! Åh jo. Jeg skrev om det start februar i år, men artiklerne om asymptomatisk er fra starten af januar….
Nu står vi med højeste smitteantal nogensinde og det er meget lidt betryggende, at det er de samme genier, der rådede til god håndhygiejne og god tur til Italien, som fortsat bestyrer biksen…

Tallene

I går d. 24. oktober 2020 så tallene således ud:

Og i dag, d. 25. oktober 2020 ser det således ud:

Antal indlagte stiger med 7 til 127 og der er en stigning i intensivindlagte på 1 til 18 ialt.

Traditionelt har søndag og mandag været meget sløve dage med lave smittetal pga weekendtestning. Epidemien har godt fat i Danmark. Ny smitterekord og en stigning af antallet i indlagte allerede inden det store rykind om mandagen.

Om en uges tid begynder vi at se en markant stigning i indlæggelser og forhåbentligt et fald i nye smittede. Men jeg tvivler faktisk på det. Tiltagende er meget milde og stigningen er meget stejl.

Ishøj, Brøndby og Høje Tåstrup

Høje smittetal og positivprocenter præger fortsat Vestegen. Vores strategi kan ikke bruges, når positivprocenten er så høj og antallet af smittede tordner op. Desværre fortsætter vi med at gøre det vi plejer.
Man burde lave lokale lock downs fordi nabokommunerne let bliver en del af trykkogeren. I dag er Ishøj blevet indlemmet i Brøndby og Høje Tåstrup forrygende lokale smitteinferno:

Ishøj udgør nu en del af problemet:

Luk lortet ned….

Bolettes og SSTs udtalelser

I har efterspurgt links til SSTs udtalelser i starten af epidemien.
Så gerne:

https://nyheder.tv2.dk/udland/2020-02-23-sundhedsstyrelsen-trods-eskalerende-coronavirus-i-italien-nyd-ferien-og-vask

https://politiken.dk/rejser/art7674628/Danskerne-skal-ikke-aflyse-deres-rejser

D. 26 februar skriver SST -nyd ferien. 14 dage senere opdage de, at der er coronavirus over alt i Danmark…

Er det ikke det, man staten betaler millioner og atter millioner for? Altså ikke at blive taget med bukserne nede i sådan en situation?
Men det blev vi.

Det er altid nemt at være bagklog, men jeg vil til mit forsvar sig, at jeg også var forklog:

Allerede i januar var der mange artikler og advarsler. I Slutningen af februar vidste man både, at der var luftbåren spredning, at asymptomatiske smittede og at dødeligheden var uacceptabel høj:

Det var ikke svært at få viden på området. Alt blev lagt gratis ud. Vi kunne let have undgået nedlukning, hvis SST havde læst de videnskabelige artikler og lært af erfaringer fra andre lande. Men det gjorde de ikke. Alt det, der var almindelig kendt i februar, tog det SST 6 måneder at acceptere og forstå.
Asymptomatisk smitte står for halvdelen af smittespredningen. Det er kritisk viden for at begrænse smittespredningen. Men SST ignorerede det.

Det er ikke helt til at forstå. Men sådan er der så meget.

Her er der en artikel fra den 9. marts, hvor SST er klar til at skifte strategi fra inddæmning til afbødning:

https://www.berlingske.dk/danmark/strategi-skifter-snart-fra-inddaemning-til-begraensning-af-corona

Det er 14 dage efter Bolette rådede alle til at nyde deres ferie i Italien…

Værnemidler

Ja. Det er vi jo begyndt at bruge nu. Efter 7 måneder uden….

Nye tiltag

Nej

Nye kæledyr

Nej. Katten har forhåbentligt fundet et nyt hjem. Phew.

Panik

Nej.

Nye oplysninger om smitten i marts stiller Bolette og resten af SST i et lidet flatterende lys. Fodfolket blev beordret ud uden værnemidler i en suppe af smittede, mens kongefolket i SST rådede til lidt håndvask og endnu færre værnemidler.

Tallene

I går d. 23. oktober 2020 så tallene således ud:

Og i dag, d. 24. oktober 2020 ser det således ud:

Antal indlagte er faldet med 5 til 120 og der er et fald i intensivindlagte på 1 til 17 ialt.

Antallet af smittede fortsætter himmelfarten. I dag er der 789 tilfælde…

Jammerbugt, Brøndby og Høje Tåstrup

I Jammerbugt startede positivprocenten i forgårs på 4,9 -meget tæt på grænsen. I går faldt den til 4,1, og i dag er Jammerbugt ude af farezonen med en positivprocent på 3,64.

I Brøndby og Høje Tåstrup er smittetallene Danmarks højeste:

Og med en positivprocent, der kysser 5, bør man fortsat overvejelokale lock downs. Vores strategi er afhængig af smitteopsporing og høj testaktivitet for at finde størstedelen af de syge og isolere dem. Med så høje positivprocenter og smittetal, må man tvivle på, om strategien fortsat er den bedst i svært smitteramte kommuner. Man har haft uger til at få styr på testning i kommunen og det eneste der er sket, er at antal smittede og positivprocenten har nået nye højder:

Luk lortet ned….
Vi kan ikke bruge strategien om at teste og opspore lokalt, når forudsætningerne for arbejdet ikke er i orden. Circuit breaker og så i gang igen. Det er en bombe af smitte i kanten af Danmarks tættest befolkede område.

Ekspertrapport om COVID

Denne rapport fra SSI besvarer en del af de spørgsmål, vi har stillet gennem tiden:

https://www.ssi.dk/-/media/ssi-files/ekspertrapport-af-den-23-oktober-2020-incidens-og-fremskrivning-af-covid19-tilflde.pdf?la=da&fbclid=IwAR16_qw7y-RmUZKieIxOvKy35AbqjmPTN9ocNLuZR2JCXnSTNM1ioM22Me8

For eksempel om hvordan antallet af smittede ville have set ud i starten af epidemien, hvis vi testede lige så meget som nu:

Altså over 3000 smittede dagligt i perioden efter vi lukkede Danmark ned viser SSIs tilbageskrivning.
Og det kan vi ret hurtigt få igen. Om en lille måned uden yderligere tiltag vil smitten være eksploderet i hovedstaden:


Det betyder også at smitten trivedes i Danmark, da Bolette fra SST udtalte dette:

God tur til Italien!

Og Bolette, der mente at coronavirus ikke var over det hele.
Men det var det.
Og danskerne bragte det med hjem fra deres ferie.

Well played.

Samme Bolette, der da sundhedspersonalet manglede værnemidler, skyndte sig at gøre klart, at det måtte vi bare undvære. Patienterne skulle have deres undersøgelser udført:

Nu er det bare sådan, at håndvask kun beskytter Bolettes karriere, ikke os der rendte rundt i et luftbårent smittehelvede, uden andet end lidt sprit og en tyrkertro på, vi ville overleve, selv hvis vi fik massive mængder virus.
Det gjorde alle bare ikke. Nogle døde af at mangle værnemidler. Andre blev varigt invaliderede.

Bolette må vige pladsen på tronen. Ingen sundhedspersoner vil nogensinde stole på hende igen. Resten af samfundet nok heller ikke.

Hvis så mange fejltrin ikke udløser fyring, så tror jeg simpelthen at Bolette og Søren får lov at sidde som pestkonge og pestdronning, mens de døde og skadede sundhedspersoner må miste den oprejsning, de kunne have fået, hvis forløbet blev undersøgt grundigt.

SST har fuldstændig fejlbedømt situationen, nægtet at blive klogere ved at se på andre lande og slutteligt slået særdeles hårdt ned på sundhedspersonale, der ikke rettede ind.

Heldigvis har læger den ringeste fagforening og de fleste ledere bruger den kun som en løftestang for at komme videre i SSTs embedsmandssump.
Lidt som Bolette og Søren, der hverken har givet indtryk af prangende faglige eller kommunikative evner i forløbet. Til gengæld kan regeringen styre dem som hånddukker nu og det er meget nyttigt….

Så fodfolket er ringe stillet.

Værnemidler

Ja. Nu begynder det at ligne SST tager smitten lidt alvorligt.

Nye tiltag

Nej

Nye kæledyr

Den røde kat gør miner til at flytte ind, trods hundens og mine protester. De tre pindsvin har spist hundens griseøre…..

Panik

Nej.

Pressemødet i dag overraskede igen. Der må være kommet nye kommunikationseksperter på banen, for det her, virker faktisk som åben og ærlig kommunikation. Se pressemødet. Jeg blev klogere.
Og jeg er fuldstændig tryg ved håndteringen, selvom der altid er kritikpunkter. Dem tager vi en anden dag.

Tallene

I går d. 22. oktober 2020 så tallene således ud:

Og i dag, d. 23. oktober 2020 ser det således ud:

Antal indlagte er steget med 1 til 125 og der er en stigning i intensivindlagte på 1 til 18 ialt.

Antallet af smittede fortsætter med at eksplodere. I dag er der 859 smittede. Vi tordner mod afgrunden.

Jammerbugt, Brøndby og Høje Tåstrup

I Jammerbugt var positivprocenten i går 4,9 -meget tæt på grænsen.

I dag er den faldet til 4,1:

Brøndby lå over 4 i går, men i dag ligger kommunen kriminelt:

Men det er man vant til i Brøndby.

Høje Taastrup ligger også og leger med 5% grænsen:

Det er spændende kommuner, der formentlig risikerer at blive sat i lokalt lock down, hvis vi fortsætter med strategien om lokale tiltag, hvor det giver mening.
Og når epidemien er ude af kontrol, må man lave en lock down som Circuit breaker.
Ellers kan epidemikommunerne puste til ilden i andre kommuner.

Pressemøde

Det er helt nye toner. Man har indtryk af ærlighed både når ærligheden kan skræmme og når ærligheden kan give indtryk af, at det lige nu går godt. Det har jeg efterlyst siden februar….
Og mange af de manglende erkendelser, der hele tiden har været rimelig evidens for, er i aften blevet bekræftet af myndigheder.
Denne blog mister sin berettigelse, hvis det fortsætter!
Men jeg vil nu gerne se Brostrøm presset, før jeg tror på det. Han har været så usaglig og uredelig, så jeg kan næsten ikke tro han har fået en åbenbaring.
Han har talt mod bedre vidende og sendt sundhedspersonale ud uden værnemidler.
Han har nægtet masker virker.
Besluttet at læger med en smittet ægtefælle skulle gå på arbejde osv. osv.
Men i dag lysnede det lidt.

Samlet set lød alle på pressemødet snottede, undtagen Mølbak, der har en ret dyb stemme normalt.

Søren Brostrøm har fået en maskeåbenbaring:

Bedre sent end aldrig.
Det er jo ikke sådan at Brostrøm er dum. Han havde bare ikke masker på lager i marts måned, og derfor blev han enten nødt til at erkende fadæsen eller opfinde en løgn til lejligheden. Det blev det sidste og han skal nok blive en dygtig politiker en dag.

En falleret politiker benytter dog lejligheden til at sætte en lige højre ind:

Og den er velfortjent.
Men der er nu ikke noget som fallerede eksministre, der kloger sig på evidens… Et studie om mundbind i Danmark, der inkluderede 6000 patienter i en periode med ekstremt få smittede.
Det er jo et forsøg der ikke giver mening eller brugbare data. Men Lars Løkke er populist og manipulator.
Brostrøm er en presset embedsmand.
Jeg ved ikke, hvem jeg holder mindst med?

Det var første myte, der blev busted af ophaveren til løgnen selv.

Kåre fik endelig en skarp ind mod Qvotrup, der stillede et relevant, men svært spørgsmål:

Folk dør af corona. Ikke med corona. Jeg tror læger ellers er ret hard core. Vi skal alle dø. Død af eller med lungebetændelse. Potato. Potato.
Derfor er det rart at høre en, der ved noget om de her dødsfald, fortælle at folk dør af corona. Det er i overensstemmelse med litteratur fra udlandet.

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.18.20214783v1

Corona tager i gennemsnit 13 leveår fra dem, den høster. Det er f… meget. Igen er der ikke så meget litteratur på området, fordi de kloge lige nu skændes om, hvordan PYLL (Potential years life lost -mener jeg det er) skal beregnes under en epidemi. Det bliver der brug meget tid på at skændes om blandt lærde.
Jeg afstår fra diskussionen og opfordrer i stedet til at vi sjusser frem til at corona er lidt af en dræber.

Kåre taler som vanligt pure videnskab og man kan se, han er vant til at stå i krydsild, men at han nu undlader åbenlys sarkasme, hvilket jeg er grædefærdig over, men det er nok bedst sådan.

Wammen fortalte at vi faktisk klarer os særdeles godt økonomisk i forhold til andre lande og at hjælpen er på vej….:

Og det passer. Totale nedlukninger er værre for økonomien end maskekrav og tomme biografsæder.

Det bliver en streng vinter. Men det skal nok gå….

Værnemidler

Nu skal der maske på alle offentlige steder.

Nye tiltag

Ja og DR har opsummeret kort og koncist:

Her skal du bruge mundbind:

Og de tiltag, der allerede er forlænges indtil 2. januar…. God jul derude.

Nye kæledyr

Under coronakrisen har jeg fået en hund. 3 pindsvin fodrer jeg også på. Og de sidste 2 dage er der kommet en mager rød kat forbi. Jeg er begyndt at blive alvorligt bekymret for, hvor det her ender…

Panik

Nej.

I dag sendte udenrigsministeriet Jeppe Kofod ud for at fortælle om at alle lande undtagen Grækenland, Norge og dele af Sverige var lukket for unødvendige rejser. Jeg savnede i høj grad Erik Brøgger som jeg blev meget glad for i går. Tallene tordner mod nye højder og i dag slog vi smitterekord. Der varsles som ventet nye restriktioner.

Tallene

I går d. 21. oktober 2020 så tallene således ud:

Og i dag, d. 22. oktober 2020 ser det således ud:

Antal indlagte er faldet med 6 til 124 og der er en stigning i intensivindlagte på 1 til 17 ialt.

Tallene om torsdagen plejer at være høje og i dag slog vi rekord med det højeste antal bekræftet smittede på en dag. 760 nye smittede. Vi er på eksponentialkurven og den er stejl nu. Tidligere har vi også set dage med mange smittede, men vi har ikke længere et eller to mikroudbrud, vi har massivt, konstant, højt smittetryk. This is it.
Nu skal der flere restriktioner til, hvis vi skal kunne udskyde den totale nedlukning lidt.

Jammerbugt, Brøndby og Høje Tåstrup

Det stikker helt af i Jammerbugt kommune. Positivprocenten nærmer sig 5, hvor man må antage at epidemien er ude af kontrol. I hvert fald går mange smittede under radaren og det betyder at vores strategi: Identificer og isoler, er virkningsløs og større lokale nedlukninger skal implementeres:

Det samme gælder Brøndby og Høje Tåstrup.

Pressemøde

Alle lande er blevet orange:

Bortset fra Norge, Grækenland og dele af Sverige.

Det fortalte ham her til pressemøde i dag:

Og det eneste jeg kan tænke på, når jeg ser det er:

Og med fare for at skræmme mine kernelæsere, der er 50 + årige mænd væk, så gør jeg det alligevel. Jeg vil alligevel ikke have læsere, der godt lige kunne bolle en af deres 15-årige elever.

Nej, Jeppe, du har ikke bare opført dig dumt, du har opført dig som en liderlig møghund… Du har knaldet en 15 årig, du underviste, endda uden beskyttelse, så hun måtte tage en fortrydelsespille.

Når Socialdemokratiet har smidt Frank Jensen på porten for at gå ind i damer med pilfingeren og pikken forrest, så burde de overveje om udenrigsministeren ikke også burde finde et andet arbejde. Jeg siger ikke manden skal straffes for evigt.
Amagermanden kommer eksempelvis også ud en dag, men jeg siger bare, at socialdemokratiet ikke behøver at gøre Amagermanden til udenrigsminister heller. Umiddelbart tror jeg heller ikke Amagermanden forventer det.
Det er et privilegie at repræsentere Danmark. Ikke en straf ikke at blive udenrigsminister.
Jeg har eksempelvis ikke chikaneret skolepiger, men jeg forventer faktisk heller ikke at blive udenrigsminister.
Sådan er der så meget.

2 down. 1 to go.

Jeg vil gerne se ham her næste gang:

Fantastisk sympatisk embedsmand i udenrigsministeriet…

Jeppe kan jeg ikke.

Det forvirrer mig, når der står en mand og fortæller om rejsevejledninger, mens man bare ved, at han er to finanslovsforhandlinger fra at ordne ens døtre.
Det kan jeg ikke.
Jeg hører ikke hvad han siger.

Pas på derude….

Værnemidler

Intet nyt

Nye tiltag

Nej. Men Mette vil snart komme med en opdatering.

Panik

Nej.

Pressemødet i dag, var en fornøjelse. Det var nærmest som om deltagerne gik ud fra, danskerne kunne læse og forstå. Ingen talte ned.

Det ser ud til grænserne lukker snart. Det er godt nok. Sverige har nemlig overhalet os for første gang i over en måned…

Tallene

I går d. 20. oktober 2020 så tallene således ud:

Og i dag, d. 21. oktober 2020 ser det således ud:

Antal indlagte er faldet med 6 til 122 og der er en stigning i intensivindlagte på 1 til 16 ialt.

Tallene om tirsdagen plejer også at være ganske fredelige. Men det eksploderer jo mellem hænderne på os. 630!!! Medmindre vi falder markant de næste par dage, så er vi inde i den udvikling mange andre europæiske lande ramte for et par uger siden.

Pressemøde

I dag var pressemødet nærmest en fornøjelse. Det er som om, SST har skiftet strategi og i stedet for at tale til danskerne som fuldstændige idioter, så nøjes de med at synes, vi er almindeligt dumme.

Jeg støtter mig til Alexander Brøndums livereferat. Ham har EB været heldige med:

Søren Brostrøm fortalte at man nu kan blive testet uden henvisning fra lægen, hvis man blot har milde symptomer. Det var fornuftigt nok. Desværre rodede han lidt rundt i, hvorfor man må gå i Tivoli og ikke til superligakampe. Jo.
Hvorfor skal man have maske på i en bus, hvor man sidder ned og ikke i supermarkedet, hvor man står op?
Hvorfor skal man ikke have maske på, når man sidder ned i en restaurant?
Hvorfor bliver min numse så rød, når jeg stiller dumme spørgsmål?

Hvis jeg var Søren, havde jeg taget min pestkongekappe på og bare forbudt Tivoli og dumme spørgsmål. Faktum er, at der er smitterisiko ved at tage til fodboldkampe og i Tivoli. Den er bare lille. Men hvis man åbner op for alle små muligheder for at blive smittet, så løber epidemien fra os. Giv dem en huskekage og et kompendie om epidemiologiske fremskrivninger.

Søren klarede det bedre end vanligt og han er stoppet med at tale helt vildt ned til befolkningen. Det er nice. Som man siger.

Kåre Mølbak var som vanligt i topform. Han er ved at være pissetræt af dumme spørgsmål, men alligevel svarer han troligt på dem….
Dette billede gør ham ikke retfærdighed:

Et geni (der ikke er Alexander Brøndum som EB kan være glade for) stillede følgende spørgsmål:

46 kampe blev afviklet, da smittetrykket var lavt. Der burde være 0 smittetilfælde…. Og hvorfor man bruger en 10 måneder gammel begivenhed til at underbygge lukningen af superligakampe?
Fordi verden har været lukket ned siden og smittetrykket ikke har været oppe i niveau før nu igen. Det er jo ikke sådan at det kræver en helt frisk smitteeksplosion for at konstatere at fodboldkampe lige nu er en elendig ide.
Kåre klarede sig igennem uden at være sarkastisk så han får igen 5 stjerner for at holde sig til videnskaben, tale videnskab og i øvrigt være ligeglad med alle de andre myndigheder.

Men Kåre er på en 3. plads i denne omgang.

Ham her, Erik Brøgger fra udenrigsministeriet, kan simpelthen fortælle de mest forfærdelige ting og stadig holde masken.
“Hele verden lukker snart ned, alt bliver orange, men der er stadig fly i luften, så vi er bedre stillet end i marts….”
Han siger det i samme toneleje, som man ville bruge, hvis man var løbet tør for rødvin, men da stadig havde lidt Amarone…
Erik kan naturligvis ikke sige noget om hvorvidt grænserne lukker til Tyskland i morgen, men det gør de, lod han forstå. Afsted efter Nutella og dåsebajere. Mon ikke der opstår køer ved grænsen i løbet af aftenen?
Vores tætte nabolande melder om, at de rammer kapacitetsgrænsen om få uger, at Tjekkiet kalder alt sundhedspersonale hjem og at mange lande har lock down. Erik får det til at lyde meget fredeligt.
Det er sådan en mand, man skal have til at fortælle, at man da vist desværre er blevet gravid igen, eller at bilen ikke gik igennem syn. 100% sympatisk type.

Hende her er til gengæld spændende:

Hanne Larsen fra fødevaremiddelstyrelsen. Hun besvarede monotomt spørgsmål om, hvorfor man ikke kunne lade være med at slå så mange mink ihjel så hurtigt. Hvorfor man ikke kunne vente til de var pelsmodne. Osv. osv.
Der, hvor hun virkede en minimal anelse engageret, var da hun fortalte om, at lige nu slår man 100000 mink ned om dagen, men at man ville endnu højere op i kapacitet. Se pressemødet!
Hun har stenansigt, mens hun fortæller om hvor mange mink hendes styrelse kan aflive om dagen. Og hun vil aflive endnu flere. Mange. Millioner.
Man tænker hun har set Magnus Heunicke love 50000 test om dagen og tænkt: “Duksedreng. Jeg kan slå 100000 mink ihjel dagligt og jeg er ikke tilfreds endnu.”

Jeg elsker hende! Fantastisk karakter.

Minkene skal i øvrigt slås ned, fordi de smitter samfundet, men også fordi man er bekymret for om nogle af de mutationer, der kommer, når virus krydser artsbarrieren, kan mindske effekten af vaccinen.

Resten af Europa

Det føles lidt som i foråret. Nu begynder de at vælte omkring os. En efter en. Vi bor i et smørhul, hvor folk er dumme nok til at nægte at gå med masker og protesterer over den manglende adgang til superligakampe og diskoteker. De skulle piskes.

Tjekkiet og Belgien er pressede og deres sundhedsvæsen er på kanten af kollaps. Vi får se de næste par uger, hvordan et land fungerer, når sundhedsvæsnet bryder sammen.
For vi kommer til at se lande i knæ.

Jeg håber vi får lidt flere restriktioner og får udskudt nedlukningen et par måneder endnu.

I går skete det, nogle af jer, går højt op i:

Heya Sverige. Nu overhalede de os igen.

Maske eller ej

Jeg hader masker.

Normalt ser jeg glad ud, men maske i flere timer på arbejde er træls:

Jeg har haft maske på fra epidemiens start. Mange synes det er “for meget”, har beskyldt mig for at være en bangebuks og anklage mig for unødigt at skræmme patienter.

Men det her er grunden til jeg har maske på:

Det er almindelig pli og sund fornuft. En praktiserende læge får smittet 100 af sine patienter med Corona.

Værnemidler

Intet nyt

Nye tiltag

Nej.

Panik

Nej. Men vi læner os op ad skrappere restriktioner.

Mette er bekymret. Magnus er bekymret. Jeg plejer at være den mest bekymrede, men det er jeg ikke lige nu. Smitten stiger formentlig over vinteren. Vi bliver nok nødt til at lukke ned igen på et tidspunkt. Men den laveste positivprocent i Europa kan altså ikke få mig til at ryste i bukserne.

Epidemien går sin gang. Og jeg ville ønske politikerne ville melde det ud i stedet.

“Vi ved at om vinteren trives virus bedre, derfor kan vi blive nødt til at lave flere restriktioner for at undgå nedlukninger. Det vil nok være nødvendigt med en enkelt decideret nedlukning henad december/januar som circuitbreaker, men ellers klare Danmark sig rigtig godt med de restriktioner vi har.
Efter circuitbreakeren håber vi på, at kunne holde skansen til foråret, hvor smittetallene naturligt vil falde igen.”

Tallene

I går d. 19. oktober 2020 så tallene således ud:

Og i dag, d. 20. oktober 2020 ser det således ud:

Antal indlagte er faldet med 1 og der er et fald i intensivindlagte på 3 til 15 ialt.

Det der bekymrer noget er, at tallet i dag er for weekendens prøver. Det plejer traditionelt at være lavt. Sidste mandag var der kun 290 smittede og så skal jeg ellers love for det tog fart i løbet af ugen.

Kontakttal og bekymringer

Kontakttallet er stabilt på 1:

Det betyder epidemien er i ro. Men hvis udviklingen fortsætter henover ugen med så høje smittetal, så vil kontakttallet være 1,5 på næste mandag. Og så begynder balladen.

Det er en spændende uge vi går i møde. Og afgørende. Der er uro på mange fronter.

Mette er bekymret:

Hun ser de samme tal som jeg. Jeg er ikke bekymret over tallene, men over at virus trives bedst om vinteren. Så vi har vel cirka samme bekymring, men af forskellige grunde.

Kontakttallet er 1. Positivprocenten er let stigende. Antallet af smittede er rimeligvis uændret den seneste måned. Tallene er fine. Sæsonen stinker.

Værnemidler

Intet nyt

Nye tiltag

Nej.

Panik

Nej. Men noget tyder på denne uge kan blive afgørende. Vi står og vipper på indgangen til vinteren.

I dag er det den ugentlige samleopgørelse. Som det har været hver mandag hele sommeren. Antallet af smittede stagnerer. Antallet af indlagte er let stigende. Det er som det plejer.

Uge 43 COVID 19 2020

Tallene

Sidste mandag d. 12. oktober 2020 så tallene således ud:

Og i dag, d. 19. oktober 2020 ser det således ud:

Dødsraten (CFR) er igen faldet fra 2,0% og nu til 1,9 % og vi har kørt lige omkring 240000 test på en uge. Vi tester betydeligt mindre end tidligere. Det betyder en stigende positivprocent, fordi nævneren i brøken bliver mindre.

Sidste mandag var der 107 indlagte med en stigende tendens heraf 19 på intensiv, 13 af dem i respirator.

I dag er der 129 indlagte og 18 på intensiv. Som forudsagt i går, stiger vi i indlagte nu.

Der er fundet 3033 nye smittede den seneste uge, hvilket betyder vi stagnerer. Ugen før var der 2754 nye smittede og ugen før det godt 2900.

Vi holder kursen.

Sidste uge var Vendsyssel fortsat hårdt ramt sammen med Struer, Skive og Silkeborg. Århusudbruddet pressede nedad mod Horsens, hvor et slagteri var ramt. Ærø sluttede sig til Læsø og et udbrud var i sin begyndelse. På Sjælland var der kommet styr på udbruddene på Vestsjælland og Sydhavsøerne, mens hovedstadsområdet fortsat var plastret til i Corona.

Denne uge ser det således ud:

Det ulmer overalt og der skal ikke megen skødesløshed til før det flammer op. Kun Langeland og Samsø har haft 0 tilfælde. Resten af Danmark er sovset ind i Corona.

Kære Kåre… Vi har brug for nye farver til kommuner med over 100 smittede pr. 100000, over 150 pr 100000 og over 200 pr 100000.

Og her er det naturligvis Jammerbugt kommune, der har gjort helt nye farver nødvendige:

Det er jo helt vildt som det stikker af deroppe. Er der en minkfarm som alle besøger?

Ærøudbruddet er fortsat i udvikling. Der er nu ialt 8 smittede indenfor 14 dage, så det udvikler sig selvom incidensen pga 7 dages forældelse uændret ligger på 83.

Værnemidler

Intet nyt

Nye tiltag

Nej.

Panik

Nej. Ikke i forhold til ugeoversigten. Det går jo godt.

Magnus er bekymret over den stigende positivprocent. Det er jeg ikke og jeg ville ønske, jeg kunne give Magnus en krammer. Han gør det så godt…
Svartiderne er der også kommet mere styr på, og det er at foretrække fremfor flere test med lange svartider.

Tallene

I går var der 500 nye smittede og 2 dødsfald. Der var 110 indlagte, 16 på intensiv og heraf 10 i respirator.

Og i dag, d. 18. oktober 2020 ser det således ud:

Der er 451 nye smittede.
Antallet af indlagte er steget til 119, 17 på intensiv heraf 11 i respirator.
Der er 1 nyt dødsfald.

Det er søndag og vi ligger på 119 indlagte. I morgen kommer det store rykind som hver mandag. Det ser ud til at antallet af indlagte langsomt men sikkert stiger…

Positivprocenten bekymrer Magnus

Men før du læser hans indlæg, så læs lige bagom positivprocenten i Danmark:

Vi har så enorm testkapacitet, så bekymringen er aldrig positivprocenten. Det er antallet af smittede. Vi kører vores sundhedssystem i sænk længe inden vi når en positivprocent på 5…..

Jeg synes ikke rigtig en positivprocent på 1,3% er noget at snakke om og vi har tidligere haft ret høje smittetal uden det kastede ret meget mere end 120 indlagte af sig ugen efter.

Vi har europas laveste positivrate, så jeg tror Magnus er blevet lidt for forvænt:

Norge ligger betydeligt højere:

Finland ligeså….

Vi har ikke et problem i Danmark….

Medmindre alle positive kommer ved tilfældigt testede. SÅ er vi på skideren. Men så må Magnus vise sin hånd. Jeg er ikke bekymret, men det bliver jeg da lidt, når Magnus er det. Ved han noget om sentinelprøverne? Er det en sump af positive?
Jeg satser på han bare er almindelig agtpågivende og nyder vi har verdens største testkapacitet.

Til gengæld kunne dette være starten på en tretrinsraket, hvor først Magnus går ud med en formanende finger, så kommer politiet efter med deres pressemøder og til sidst kommer der restriktioner. Det er samme opskrift hver gang. Det bliver spændende at se om vi er på vej mod nye restriktioner.

Hvis COVID-19 følger influenza i udbredelse kan vi forvente at kontakttallet naturligt stiger over vinteren for at toppe i januar/februar, så det er naturligt at forvente yderligere restriktioner over vinteren for at presse kontakttallet ned efterhånden som naturen presser det op.

Det er altså en naturlig udvikling og forventet udvikling. Det har intet med slemme teenagere i partybusser at gøre… Ikke kun i hvert fald.

Svartider på test

Det jeg synes er positivt med testningen for tiden er, at ventetiden er nedbragt betydeligt. I samfundssporet får de fleste svar efter 24 timer nu:

https://tcdk.ssi.dk/vente-og-svartider

Førhen gik der mellem 24 timer og 5 døgn, hvilket gjorde at testningen var ligegyldig. Folk gad ikke blive testet og skulle gå hjemme og vente på testsvar.

I sundhedssporet skulle der også være kommet styr på ventetiderne:

https://www.regioner.dk/sundhed/coronaviruscovid-19/svartider-paa-covid-19-tests

Og teststederne skulle have 0 dages ventetid:

https://tcdk.ssi.dk/-/media/arkiv/subsites/testcenter-danmark/vente-og-svartider/samfundsspor-ventetider-16102020.pdf?la=da

Om det passer? Det ved jeg ikke. Meld gerne tilbage.

Værnemidler

Intet nyt

Nye tiltag

Nej.

Panik

Nej.

Samtidig har der været øget efterspørgsel på influenzavacciner, formentlig fordi SST har meldt ud, at det er særdeles vigtigt alle i risikogruppen bliver vaccineret. Men SST har bare “glemt” at reservere vacciner til de særlige risikogrupper.

Tallene

I går var der 418 nye smittede og ingen dødsfald. Der var 110 indlagt, 16 på intensiv og heraf 11 i respirator.

Og i dag, d. 17. oktober 2020 ser det således ud:

Der er 500 nye smittede.
Antallet af indlagte er uændret 110, 16 på intensiv heraf 10 i respirator.
Der er 2 nye dødsfald.

Selvom 500 virker voldsomt, så kommer ugens snit til at ligge rimeligvis som sidste uge, medmindre det stikker af i morgen.

Mangel på influenzavacciner

SST har kørt kampagne for at alle i risikogrupper vaccineres:


https://www.sst.dk/da/nyheder/2020/influenzasaesonen-staar-for-doeren-det-er-ekstra-vigtigt-at-huske-vaccinationen-i-aar

Der er som vanligt stil på alt det overfladiske, når SST går i gang. Men resten sejler. SST har ikke skaffet nok vacciner, hvilket i sig selv er problematisk, men forudsigeligt, når vi har solgt vores vaccineproduktion til en sheik.
Der hvor SST kunne have gjort en forskel, var ved at reservere vaccinerne til risikogrupperne, men der kom de en postgang eller 8 for sent:

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-10-14-de-praktiserende-laeger-mangler-influenzavacciner

De praktiserende læger kan ikke få vacciner og det er reelt de eneste på markedet, der kan håndtere opgaven. Matas, apoteket og alle de andre aktører tjekker nemlig ikke om patienterne er i særlige risikogrupper. For et år siden skrev jeg om, hvordan patienter får vacciner gratis, hvis egen læge ikke er frisk:

SST er heller ikke denne opgave voksen.
Held og lykke med at få vaccinen. De fleste læger melder om, at de intet kan skaffe.

Men vi kan da glæde os over at SST har lavet en super kampagnevideo. Lidt som denne:

Hjælper det at gå med maske for munden?
Helt klart nej…

Anbefaler SST influenzavaccination?
Helt klart ja. Hvis dine små risikogruppeben, kan bære dig ned til egen læge inden Matas, apotekerne og andre private aktører har solgt ud af arvesølvet til den bekymrede, raske middelklasse.
SST ønsker alle en fornøjelig løbetur.

Værnemidler

Intet nyt

Nye tiltag

Nej.

Panik

Nej.