Uge 32 COVID 19 2020

Microudbrud er spredt over det danske land. SST har lavet en ny kovending i maskepolemikken. Dødeligheden er 1% sådan cirka og det er en høj dødelighed.

Tallene

Sidste mandag d. 27. juli så tallene således ud:

Og i dag, d. 3. august 2020 ser det således ud:

Dødsraten er igen faldet, nu til 4,4 % og vi har kørt lige godt 130000 test på en uge.

Sidste mandag var der 23 indlagte med en stigende tendens.

I dag er der 24. Dog er tallene rimeligvis uændrede på intensivafdelingerne, hvilket er et lidt hårdere målepunkt end antal indlagte. Intet nyt på de hårde målepunkter.

Der er fundet 449 nye smittede den seneste uge, hvilket er en stigning fra 285 nye smittede ugen før.

Nu må vi nok erkende at der er øget smittespredning i samfundet og Ringsted er blevet en ganske mørk plet på kortet.

Dødeligheden genbesøgt

Desværre har Kåre ikke hørt min bøn om en opdateret dødelighedsberegning, så nu laver jeg den selv. Det bliver noget sjussers, men det kan være det er det, der skal til, før de professionelle føler trang til at beregne.

I perioden, hvor der er testet massivt fra 25. maj til 22. juni vil jeg finde antal smittede:
11387 bekræftede smittede d. 25. maj 2020.
12527 bekræftede smittede d. 22. Juni 2020

I alt altså 1140 smittede i en periode på 4 uger.

Hvis man antager det i snit tager 14 dage at dø efter man har testet positiv, så skal dødstallene fra 14 dage efter 25. maj og 4 uger frem benyttes. Idet mange i perioden blev fundet ved screening og opspring, så er der en chance for de 14 dage stemmer. Tidligere tog det omkring 10 dage at dø efter en positiv test, men antallet af smittede lå ret konstant i perioden, derfor er jeg ikke så nøjeregnende.

8. juni var der ialt 593 døde. 4 uger senere d. 6. juli var der ialt 607 døde. Det vil sige at der er 14 døde i alt i perioden.
14/1140×100% giver en dødelighed helt nede omkring 1,2%. Det er en giftig virus stadigvæk, men det viser også, at jo mere vi tester, jo flere smittede finder vi og jo højere bliver nævneren i dødelighedsbrøken. Og 1% er faktisk det som der blev estimeret tidligt i epidemien, men som blev undsagt af danske kloge åger, fordi en så høj dødelighed ikke kunne passe. Well……

1% er 50-100 gange så dødelig som influenza, så det er et ubehageligt bekendtskab.

Danish Crown i Ringsted

Slagterier er af uransagelige årsager særdeles gode til at få smitten spredt effektivt til alle medarbejdere. Udbrud er set i Tyskland og andre lande, hvor der har været en imponerende positivprocent. Om det er fordi det er østarbejdere med ringe boligforhold, dårlig hygiejne, kolde omgivelser eller en kultur, hvor man går på arbejde selvom man er syg, melder historien intet om.

Til gengæld kan Ekstrabladet præcist pege problembørnene ud:

Polakkerne…. Ikke danskere. Når man står overfor en fjende, man ikke kan bekæmpe, så er det altid rart at have nogen man kan slå lidt på i stedet. Polakker virker som oplagte prygelknabe for nationen.

Ud af de 600 testede inden weekenden er der 62 positive. Omkring 10% af de testede er smittet indtil videre:

Nu er tallet oppe på 79 smittede:

Det er spændende om man når op tallene fra det tyske slagteri:

Masker eller ej

Maskepolitikken herhjemme er alene en politisk beslutning og tak for det. Indtil SST lavede en kovending på maskeområdet (formentlig efter massivt politisk pres -det bliver spændende at se aktindsigterne) havde meget få danske såkaldte coronaeksperter noget positivt at sige om masker i det offentlige rum:

Søren Brostrøm, Berlingske d. 4 april 2020

Brian Kristensen fra SSI mener simpelhen folk er for dumme til at kunne benytte et såkaldt mundbind….

Brian Kristensen, Kristeligt Dagblad 30. marts 2020

Samme Brian tilføjer d. 4. April i tv2 øst, at et engangslommetørklæde er ligeså godt som en maske….:

Allan Randrup er d. 4. april i tv2 øst et ekko af Søren Brostrøm:

Thomas Benfield holder sig indenfor den faglige skive:

22. april 2020, Jyllandsposten

Han aner ikke om det virker, men han begiver sig ikke ud i gætterier om, hvorvidt folk er for dumme til at benytte masker, om det giver en falsk tryghed eller om det giver mening. Det er faktisk ret fagligt korrekt.

Der er ikke sket noget nyt indenfor evidensen indenfor mundbind. Man kan kigge på lande, der bruger mundbind og konstaterer at de har bedre kontrol med epidemien, men ny evidens er der ikke kommet siden ovenstående eksperter udtalte sig.

Magnus har banket i bordet og Brostrøm har følt jorden brænde under sig. Så nu føler SST, at masker alligevel er en temmelig god ide. Man kan godt forstå Brostrøm. Han sidder i saksen.
Men det er svært at forstå, at de andre såkaldte eksperter laver en 180 graders vending uden at blinke.

Brian Kristensen er nu 100% for mundbind, og de kan da såmænd godt være lavet af silke og genbruges….. Hvad med et papirlommetørklæde?

Allan Randrup er vendt 180 grader og mener nu, at mundbindet er det eneste, der kan medvirke til at undgå nedlukning:

Det er samme virolog, der mente mundbind gav en falsk tryghed og i øvrigt ikke mente folk var begavede nok til at påmontere et mundbind.

Søren Brostrøm er jo af gode grunde 100% for mundbind efter sin samtale med Magnus, så ham skåner jeg her.

Benfield holder sig på måtten og indenfor skiven:

Journalister burde måske i højere grad stille sig kritiske overfor dem, de interviewer. Der er ingen ny evidens på området. Intet nyt. Alligevel, så ændrer alle journalisternes yndlingseksperter på coronafronten holdning, alt efter hvad SST dikterer. Der er ingen fagfolk, der tør stille sig kritiske overfor SST, fordi man i så fald risikerer en offentlig næse.

Been there, got the t-shirt.

Men jeg skammer mig lidt over min stand til tider. Støvletrampene kan næsten høres i det fjerne. Det er ikke fagfolks opgave at bakke op om bestemte politiske strømninger. Det er at kigge på evidens, bruge sund fornuft og i øvrigt holde sig fra at tænke politik eller befolkningens reaktioner ind i deres udtalelser.
SST er et politisk organ. Dem om politik. Fagligheden bruger de ikke i SST. Derfor er det vigtigt, at de læger som udtaler sig har noget faglig evidens for at udtale sig som de gør.

Der var faktisk en del fagfolk der udtalte sig positivt om masker før SST lavede kovendingen. Måske skulle journalister finde dem frem fra arkiverne, hvis de ikke har fået en kammeratlig samtale i SST, og nu ikke tør udtale sig.

Jeg er dog enig i at folk er for dumme til at benytte benytte masker, sådan helt generelt. Når man tænker på, der findes ikke mindre end 3-4 pjecer om hvordan man bliver gravid (hvilket lykkes for de fleste uden SST’s indblanden) så synes jeg en lille maskepjece og en film kunne være nyttig. Det er måske her SST kunne vise sig at have en lille værdi i forhold til folkeoplysning.

Værnemidler

De mangler stadig på plejehjemmene, men nu skal vi bruge mundbind, hvis vi ikke kan holde afstand. Slingrekursen vil imponere selv den mest beduggede på vej hjem fra smugkro.

Nye tiltag

Ja. Masker er det nye sort. Alle skal have en. De koster kun omkring 10kr stykket og kan ikke genbruges… Så medmindre man begynder at sy selv, hvilket jeg ikke umiddelbart vil anbefale, så kan en familie på 4, der skal med offentlig transport i hverdagene se frem til en ekstraregning på 1600kr om måneden.

Panik

Bestemt ikke. Jeg bestilt nogle europæisk fremstillede type II masker for noget tid siden. Alle godkendelser i orden. De kostede lige under 5 kr stykket.

Uge 31 COVID 19 2020

Smitter coronavirus når man dyrker sex? Løj Mette Frederiksen, da hun sagde hun havde myndighedernes opbakning til nedlukningen?
Smittetallene stiger lidt igen, men vi tester meget og måske kan stigningen forklares ud fra en bedre smitteopsporing.

Tallene

Sidste mandag d. 20. juli så tallene således ud:

Og i dag, d. 27. juli 2020 ser det således ud:

Dødsraten er igen faldet, nu til 4,5 % og vi har kørt lige omkring 120000 test på en uge.

Sidste mandag var der 18 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der 23. Dog er tallene rimeligvis uændrede på intensivafdelingerne, hvilket er et lidt hårdere målepunkt end antal indlagte.

Der er fundet 285 nye smittede den seneste uge, hvilket er en stigning fra 225 nye smittede ugen før.

Tendensen er en stigning i antallet af smittede, der ikke kan forklares ud fra øget testning. Dog kan det være at smitteopsporingen fungerer bedre og der dermed testes mere målrettet. Dette ville kunne forklare stigningen i antal positive.

Det kunne være interessant at få en beregning på dødsraten (case fatality rate) beregnet af dødsfald efter vi begyndte at teste intensivt. Eksempelvis antal positiv testede i 6 uger fra 1. maj og frem og antal dødsfald fra 15. maj og 6 uger frem (det tager 2-3 uger at dø).

Danmarkskortet ser ret blegt ud uden voldsomme hotspots.

Provinsen har fået styr på coronaudbruddene og igen er det Region Sjælland og Hovedstaden, der sætter sig tungt på førstepladsen:

Procentmæssigt ift indbyggertal slår Region Nordjylland dog stadig Region Sjælland. Men mens antallet af indlagte falder støt i de nordlige egne, så smitter den stigende tendens i Hovedstaden af på Region Sjælland. Det er formentlig patienter fra udbruddet i Kalundborg sidste uge.

Mængden af virus har betydning for forløbet

En undersøgelse af soldater, primært mænd, er offentliggjort i slutningen af juni 2020. Studiet viser, at mens 30% af de smittede soldater blev syge af coronavirus før man indførte social afstand, så blev ingen syge (selvom de havde virussen i næsesvælget) efter implementeringen af social afstand:

https://academic.oup.com/cid/article/doi/10.1093/cid/ciaa889/5864495?fbclid=IwAR3KSCry-8UBZ6Y87J-quAY8kaRnTaGaf9E1VtjmbuO2PHBTEJANfsGKgpk

Jeg ved ikke, hvor mange, der kan huske, at nogle læger var bekymrede for at tage virussen hjem til deres familie. Mere end de var bekymrede for selv at få infektionen på arbejde. Grunden er lige så simpel, som den er velkendt. Jo større virusload, jo sværere forløb.
Ved de fleste virusinfektioner, bliver den første i familien, der får infektionen, let ramt, mens resten af familien får sværere forløb. Det skyldes at den først smittede får en forholdsvis lille virusmængde, ved for eksempel at tale kort med en person på arbejde. Resten af familien får en massiv eksponering i hjemmet, hvor man jo omgås hinanden tæt, og ofte bliver familien mere syg end den først smittede.
Endnu en god grund til at bruge værnemidler på coronaafdelingerne og i sundhedsvæsnet i det hele taget.

Kåre taler videnskab

Aktindsigt i mailkorrespondancer har afsløret, at SST med Søren Brostrøm i spidsen frarådede nedlukningen af skoler.

Og det er jo guf, særligt for oppositionen. Jeg tror, det er svært at være uenig med Mettes beslutning om at lukke landet ned, når man ser på de lande, der har ladet virussen rase, men nu kan oppositionen anfægte måden, det blev gjort på. Løj Mette om, at myndighederne tilrådede nedlukning?

Måske. Måske ikke.

Det klæder bare ikke en fuldvoksen venstremand at stå med nedslået blik og spag stemme fremføre: “Det var ikke det, at hun gjorde det. Det var mere måden….”

Held og lykke til spindoktorer på den fløj.

Mette valgte i hvert fald at overhøre SSTs velmente råd og lyttede i stedet til Kåre Mølbak, der alt andet lige er virusmand og har forstand på det han taler om. Han taler videnskab og måske derfor har jeg lidt lettere ved at relatere til ham.


Mølbak, der fik så mange hug for at sige, at flokimmunitet er den eneste vej frem. Og det er det. Men det skal opnås med vaccine. Men det fik Mølbak aldrig lov til at kommentere.
Mølbak, der holdt fast i at tæt kontakt mellem børn under legeaftaler kan medføre smitte, hvilket fagligt er helt korrekt, men måtte finde sig i at SST gav ham en kurv:

Og Brostrøm tværede grundigt rundt i irettesættelsen af Mølbak. Journalisterne kunne sådan set ringe til Mølbak og så ville de få hans afsjælede stemme i røret. Fagligheden fik SST dog ikke banket ud af Mølbak og heller ikke hans ytringsfrihed.
Mon ikke SST nok skal få skovlen under ham?
SSTs totalitære styreform er ligeså usmagelig som den er skadelig for faglige diskussioner, men som I ved, taler vi ikke om Brostrøm mere, fordi han i så fald vil ende med endnu en omgang i medierne, hvor han skal fortælle om alt fra sin fars død, til hans ulykkelige kærlighed og over i hans personlige forhold til sex. Alt for at give SST et behageligt menneskeligt ansigt udadtil. Brostrøm er styret af embedsværket og de gør ikke meget for at hjælpe ham.

Så selvom Søren Brostrøm ikke tilrådede en nedlukning af skolerne i Danmark, så gjorde Kåre Mølbak det.
Brostrøm er gynækolog.
Mølbak er virusmand.
Hvis Corona angreb tissekonen, ville jeg overveje at lytte til Brostrøm. Ellers ville Mølbak være min foretrukne rådgiver. Og sådan havde Mette det tydeligvis også…

Hvis man skal beskylde Mette for noget, må det være hendes evne til at vælge de mest solide råd fra de mange rådgivere med til tider tvivlsom faglig viden.

Søren og gloryholes

I New York er der givet råd om at dyrke sex gennem glory holes og et generelt råd om at undgå at slikke hinanden i numsehullet. Ikke for at undgå colibakterier og en dårlig smag i munden, men for at undgå Corona:

SST overvejede at lave råd om rimming, men det er de bange for, at danskerne slet ikke ville kunne forstå.
Det er danskere simpelthen for dumme til. I stedet blev rådet:

Må du besøge din farmor uden værnemidler på plejehjemmet? Nej.

Må du analknalde en ny hver dag? Åh ja.

Må farmor swipe ja til en ung elsker på Tinder? Muligvis. Det melder historien intet om. Det er kun de unge mennesker, der opfordres til at knalde i vildskab. Og det kan man glæde sig over, hvis man er over 30 og sidder med en god ostemad og en Amarone.

Som jeg husker sex, er det noget med kropskontakt, sved, åndenød og i det hele taget noget griseri. Mit bud er, at uanset om man undgår at slikke hinanden i numsen og tungekysse, så får man en massiv virusload, hvis man knalder en coronasmittet. Enjoy.

Jeg er dog tilbøjelig til at være enig i, at sex som sådan sjældent er en supersprederbegivenhed. Som regel er det 1:1 og de fleste har sjældent held med at fange en ny hver dag. Så sex er ikke den største trussel i forhold til inddæmning. Medmindre der kommer en “Debbie does Vestegnen”, så er smitten via sex ikke et samfundmæssigt problem, men det kan blive et problem for den enkelte, der får en stor virusload efter en svedig omgang.

Værnemidler

De mangler stadig på plejehjemmene.

Nye tiltag

De folkevalgte er taget på deres 2-3 måneders sommerferie. Det giver en dejlig fred og ro.

Panik

Bestemt ikke.

Uge 30 COVID 19 2020

Senfølger efter COVID19 er fremme i tiden og i medierne. Men er det ikke helt almindeligt med en periode efter en infektionssygdom, hvor man kommer til kræfter? Jo. Det er mere reglen end undtagelsen.

Tallene

Sidste mandag d. 13. juli så tallene således ud:

Og i dag, d. 20. juli 2020 ser det således ud:

Dødsraten er igen faldet, nu til 4,6 % og vi har kørt lige omkring 80000 test på en uge.

Sidste mandag var der 17 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der 18. Dog er tallene rimeligvis uændrede på intensivafdelingerne, hvilket er et lidt hårdere målepunkt end antal indlagte.

Der er fundet 225 nye smittede den seneste uge, hvilket er en stigning fra 159 nye smittede ugen før.

Udbruddet i Aabenraa endte i ingenting. Til gengæld er Kalundborg et lovende nyt område:

Senfølger efter COVID19 infektion

Denne artikel er udgivet for godt en uge siden og beskriver senfølgerne omkring 2 måneder efter infektion med COVID19:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2768351

Data viste at over halvdelen stadig var udmattede 2 måneders efter infektionen. Lige under halvdelen havde stadig dyspnø og en fjerdedel havde stadig muskelsmerter.

Det virker bare ikke rimeligt. Men desværre er det meget normalt efter en alvorlig infektionssygdom.

I de gode gamle dage, under den spanske syge, som vi rundede sidst, var der også lang rekonvalescents. Desværre var tidshorisonterne knap så skarpt trukket op i skrivelserne fra lægerne sundhedsstyrelsen:

Kort og godt: Let sygdom, kort rekonvalescents. Svær sygdom, lang rekonvalescents.

Eller er det sådan det hænger sammen?

Den ene læge ser en sammenhæng mellem sygdommens sværhedsgrad og rekonvalescentsperioden. Den anden ser intet mønster. Kun uensartethed.

En god grund til de manglende tidsangivelser og forskellige svar i spørgeskemaerne er nok, at lægerne simpelthen var lagt ned. De havde ikke tid til at forske eller dokumentere, som denne besvarelse vidner om:

Heldigvis har nogle læger kunnet følge med papirarbejdet:

Her angives tiden det tog at komme til kræfter som flere måneder.

Nedenfor beskrives tiden dog kun som uger:

Nedenfor beskrives igen en lang periode på 5-6 uger hvor man er uarbejdsdygtig efter influenzaen. Og det er vel at mærke på en tid, hvor man fik et hjerteanfald og arbejdede videre. Hvor bækkenløsning ikke var opfundet og kronisk træthedssyndrom formentlig ville være tolket som dovenskab eller sindssygdom:

I 5% af tilfældene går der uger før patienterne er arbejdsdygtige:

Man skal vare sig for at stå for tidligt op fra sygdomslejet:

Værnemidler

De mangler stadig på plejehjemmene.

Nye tiltag

De folkevalgte er taget på deres 2-3 måneders sommerferie. Det giver en dejlig fred og ro.

Panik

Bestemt ikke.

Uge 29 COVID 19 2020

Virusmanden, Anders, har lavet en ny DNA-vaccine. Der er fremgang for Corona i København og i Åbenrå.
Alt i alt bruger vi fortsat ikke mundbind og udsætter dermed svage borgere for smitte. Man kan ikke klandre fodfolket i plejen, men alene SST, der fortsat ærgrer sig ved tanken om værnemidler. Det er en gentagelse af Sindaludbruddet.

Tallene

Sidste mandag d. 6. juli så tallene således ud:

Og i dag, d. 13. juli 2020 ser det således ud:

Dødsraten er 4,7 % og vi har kørt lige under 100000 test på en uge.

Sidste mandag var der 23 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der kun 17. Dog er tallene rimeligvis uændrede på intensivafdelingerne , hvilket er et lidt hårdere målepunkt end antal indlagte.

Der er fundet 159 nye smittede den seneste uge, hvilket er en stigning fra 127 nye smittede ugen før. I København er der en god fremgang med 22 nye smittede i fredags og 41 henover weekenden. Jansen har været på opgaven og trukket tallene. Spørgsmålet er om det er et cluster der er fundet eller om det er fundet som en del af screeningen. Hvis det er et cluster, så er det muligt at lukke ned ret hurtigt, men hvis det er screening, så lever virussen ret godt og lige under overfladen i København.

Udbrud i Sønderjylland

Der er endnu ikke set på alle prøverne, men nu (og først nu) er medarbejderne begyndt at bruge værnemidler.

Er det ikke en god ide at bruge værnemidler selvom der ikke er smittede? Åbentlyst ikke…..

Således startede Sindaludbruddet også. Det endte med 3 døde. Nu må vi se, hvor grundigt Åbenrå er fedtet ind i Corona

Geniet med krøller og slangeskindsstøvler

Anders Formsgård, hedder manden som Ekstrabladet har udråbt til geni. Han er læge og virusmand (ikke bakterier, ikke svamp -men virusmand) og har skrevet en hamrende god bog, der hedder virus. Læs den, hvis du ikke har gjort det endnu.

Anders har i mange år gået og rodet med noget, der hedder DNA vaccine og rent lavpraktisk, har jeg forstået det således, at man tager noget DNA fra coronavirus og implanterer på overfladen af en ufarlig virus. Så sprøjter man det ind i huden og enten så laver man et lille brandsår, giver et stød eller tæsker området med bambuspinde, til der kommer en immunreaktion. Reaktionen skulle efter sigende være ret virksom og yde en særdeles god beskyttelse. Det er en spændende forskning. Jeg vil gerne have et prik og en tur med strømpistol.

Værnemidler

Vi venter stadig på patientsikre retningslinjer…..

Nye tiltag

Nu er mundbind pludselig kommet på listen over brugbare værnemidler hos sundhedsstyrelsen. De har kigget på lagerstatus og konstateret at vi har råd til at gøre det rigtige….

For 3 måneder siden skulle man som læge bare gøre som man plejede og pode folk i halsen uden mundbind. Det var kun hvis man var 100% sikker på patienten havde Corona man skulle bruge mundbind.

Sundhedsstyrelsen er et forfejlet politisk misfoster, der med stor ihærdighed sælger ud af fagligheden for at dække over det manglende beredskab.

Panik

Bestemt ikke.

Uge 28 COVID 19 2020

Magnus styrer sikkert Danmark gennem epidemien. Vi kunne kalde ham en form for coronakonge, for han har i hvert fald underlagt den hans magt indtil videre. Det bringer mig videre til det jeg synes er spændende: Historiske epidemier. Denne gang skal vi til Vendsyssel og genbesøge den spanske syges hærgen i det Nordjyske. Den var lidt mindre dødelig end coronavirus. Til gengæld høstede den blandt de unge mellem 15 og 50…
Det kan ødelægge moralen, når de gravide føder døde børn for tidligt og følger barnet i graven. Og måske derfor har den spanske syge, trods en relativt beskeden mortalitet, brændt sig ind i den danske folkesjæl.

Tallene

Sidste mandag d. 29. juni så tallene således ud:

Og i dag, d. 6. juli 2020 ser det således ud:

Dødsraten er 4,7 % og vi har kørt godt 105000 test på en uge. omkring 100000 flere om ugen end da vi lukkede landet. Lige nu har vi endda overskud til at teste mink, kæledyr og tilfældige forbipasserende ved podeteltene.

Sidste mandag var der 35 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der kun 23. Dog er tallene rimeligvis uændrede på intensivafdelingerne , hvilket er et lidt hårdere målepunkt end antal indlagte.

Der er fundet 127 nye smittede den seneste uge, hvilket er et fald fra 224 nye smittede ugen før. Det er ikke fordi vi ikke tester tallet falder. Det er en reel markør for udviklingen af udbruddet, som man må kalde et døende fænomen. For nu.

Hjørringudbruddet er overstået

Alle beboere er raskmeldte og 2/3 af personalet er ligeledes meldt raske.

Danmarks første rigtige microudbrud er håndteret og igen er København centrum for en ganske lille smitteudbredning. Nu er det hele som det plejer.

Magnus leverer igen

Sidste uge var min kritik, at læger ikke kunne blive testet som en screening, men kun ved at erkende symptomer eller tæt kontakt med smittede personer, hvilket ville medføre nedlukning i 1 uge og store udgifter for lægehuset.

Magnus leverede efter 3 dage….

Det er ikke altid rart ikke at have noget at brokke sig over…. Men i det her tilfælde vil jeg nyde, at sundhedsministeren har styr på sagerne. Jeg begynder at tro han læser med her. Smitteopsporingen halter stadig og det samme gør svartiderne. Det skal løses inden vi går efteråret i møde, hvis der skulle opstå en ny opblussen. Ellers står vi igen med en nedlukning.

En lidt søgt kritik af Magnus kører lige nu på at plejehjemmene kom bagerst i køen i forhold til værnemidler:

Kritikken er søgt fordi der var værnemiddelmangel og nogen skal først i køen. Det blev sygehusene, hvor de allersygeste og svageste befinder sig. Herunder også de coronasmittede….
Burde plejehjemmene have fået værnemidler? Jada.
Men i en situation, hvor der skal prioriteres virker prioriteringen fornuftig. Venstre har imidlertid ikke haft meget taletid under krisen, hvilket virkelig har klædt Elleman. Han står som en våbenbror til Mette under krisen. Og om et halvt års tid så kan han profilere sig igen. Lige nu virker det bare som lidt venstrestøj.

Brostrøm er jeg holdt op med at kritisere efter han blev sendt i medierne af en spindoktor og måtte på forsiden af Euroman, hvor han begræd sin ulykkelige ungdomskærlighed.

Som en uvillig cirkushest blev den ellers ret private Brostrøm rykket rundt i manegen. Og ja kære læser. Det er derfor vi ikke omtaler Brostrøm mere. Han har været nok igennem. Mølbak må få huggene fremadrettet. Han virker også tilpas ligeglad, og så tror jeg ikke engang at Mette F. vil kunne få ham til at øse ud af sit privatliv på opfordring. Ikke engang for fædelandets skyld. Mølbak holder sig til det faglige.

Det er derfor Mølbak og Magnus får skylden for alt fremover. SST er dømt ude både fagligt og rent menneskeligt. Det er synd.

Den spanske syge i Vendsyssel

I 1918-1919 kom den spanske syge til Vendsyssel og kredslægen i Frederikshavn gav følgende karakteristik af forløbet:

Det var en fugleinfluenza af typen H1N1 og den dag i dag skændes forskere stadig om, hvorvidt den startede i Kina eller et andet sted. Til gengæld er der stor enighed om og bevis for, at influenzaen høstede i de ellers livskraftige aldre. De fleste dødsfald skete i alderen 15-45 år og gravide kvinder blev særligt hårdt ramt og mistede ofte barnet inden de selv døde eller blev raske.

Influenzaen kom i to bølger, først som en behagelig sommersnue, der kun høstede to unge mennesker:

Men da anden bølge kom, så skete det uhyrlige. De unge begyndte at dø fra deres børn.

Omkring 9000 borgere i Skagen, Frederikshavn og Landkredsen blev ramt af influenzaen og af dem døde 92.

På kortet nedenfor kan man se hvordan dødsfaldene fordelte sig i sognene. Jeg synes det er lidt underligt, at Sindal sket ikke fandtes dengang.

Og her er dødsfaldene fordelt på alder og sted. Læg mærke til hvordan også denne sygdom går efter mænd. På det område minder den om Corona.

Frederikshavn mistede 6 våbenføre mænd ud af 8700 indbyggere i november 1918.

I Skagen var den særlig malign. Ud af kun 3300 indbyggere høstede den 25 unge mennesker. Det er lige under 1% af den samlede befolkning, der blev jordfæstet i løbet af et lille år.

I landkredsen boede 17500 indbyggere og der døde 45. Således slap de noget billigere end skagen.

Det skræmmende ved sygdommen var ikke kun, at den gik efter de arbejdsduelige, men også at de gik en ret grum skæbne i møde. Lungerne blev fyldt med væske og kunne ikke ilte blodet og derfor blev mange helt blåsorte inden de døde.

I “The Great Influenza: The Epic Story of the Deadliest Plague in History” kan man læse følgende:

De unge mænd gik fra at være almindeligt influenzasyge til at drukne langsomt i løbet af timer. Også kredslægen i Frederikshavn havde set dette hos en af sine patienter:

Det var lidt trivia fra arkivalierne. Jeg er allerede begyndt at glæde mig til at kunne udskifte coronaopdateringer med tirsdagsdødsattesten, der trods alt har mange indlæg på bagen. Kig i arkiverne hvis I savner den.

Værnemidler

Vi venter stadig på patientsikre retningslinjer…..

Nye tiltag

Yes. Nu kan læger blive screenet.

Panik

Bestemt ikke.

Uge 27 COVID 19 2020

Vi har testkapaciteten og blander os i den absolutte top. Nu, hvor det endelig er på plads, så bør vi begynde at teste de rigtige. Og centralt skal vi have en enorm kapacitet, der kan imødekomme de microudbrud vi vil opleve de næste par år. Og måske desværre også hvis anden bølge kommer i efteråret.

Tallene

Sidste mandag d. 22. juni så tallene således ud:

Og i dag, d. 29. juni 2020 ser det således ud:

Dødsraten er 4,7 % og vi har testet godt 110000 på en uge.

Sidste mandag var der 37 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der kun 35. Tallet faldt markant sidste uge, da der kom en ny måde at opgøre indlagte på:

COVID-19-relaterede indlæggelser defineres nu som indlæggelser, der starter inden for 14 dage efter prøvetagningsdato for den første positive prøve. Derudover er definitionen opdateret således, at en indlæggelse er afgrænset ved 90 dage efter prøvetagningsdato for første positive prøve.

Der er fundet 224 nye smittede den seneste uge, hvilket er et fald fra 310 nye smittede ugen før.

Hjørringudbruddet genbesøgt

Der er nu 3 døde som følge af udbruddet i Hjørring. Det passer fint med den patientgruppe, der blev ramt, men nu bør der ikke komme flere. Udbruddet er slået ned.

I uge 25 var der ialt 66 smittede i Hjørring kommune:

I uge 26 var der 94. Altså 28 nye tilfælde.

Denne uge er der ialt 101 tilfælde. Ialt giver det sølle 7 nye smittede.

Microudbruddet er under kontrol.

Kortet så således ud for en uge siden:

Denne uge er Hjørring allerede glemt, men et nyt og spændende område i Nordjylland er kommet til :

Hvad mon der sker i Vesthimmerland? Jeg kunne ikke finde noget i pressen om det.

Testkapaciteten er eksploderet

I midten af marts kunne vi teste mellem 500 og 1000 patienter om dagen, hvis bølgerne gik højt. Positivraten lå på 17% af de testede og vi kæmpede for at holde coronaepidemien ude af hospitalerne. Desværre lykkedes vi på ingen måde med det. Primært pga manglen på værnemidler og SSTs vilje til at kaste sundhedspersonalet ud i smittehelvedet uden andet end en kortærmet kittel og et fromt ønske om, at coronavirussen ikke ville slå for meget sundhedspersonale ihjel. Men det gjorde den.
Heldigvis bliver forholdene bedre. Både værnemiddellagrene og testkapaciteten er i god stand mens epidemien er banket helt i bund.

Men vi skal kigge lidt på testkapaciteten og se, hvad de lande vi sammenligner os med har gjort. Hvem der har taget den rigtige vej, vil tiden vise.
Allerede nu må vi imidlertid konstatere, at på den korte bane har Sverige taget en mere dødelig rute, med en godt 5 gange så høj dødelighed pr. capita i forhold til Tyskland, Danmark og Norge.

D. 15. marts da Danmark lukkede ned, lå Danmark i bunden. Vi testede alt for lidt og havde derfor ingen kontrol eller føling med epidemien. Norge var langt foran os og det har formentlig været med til at gøre, at Norge gik let igennem epidemien. De var forberedte. Danmark og Sverige blev taget uden værnemidler, uden test og dermed uden mulighed for at adskille de syge fra de raske. Vi anede simpelthen ikke hvem der var syge af coronavirus.

Allerede 15. april havde Danmark banket kapaciteten op til 5 gange niveauet måneden før, mens Sverige kun havde fordoblet sin kapacitet. Norge faldt lidt i kapacitet og det kunne de tillade sig, fordi de ikke blev overrasket. De havde styr på hvem der var syge og hvem der var raske.

D. 15. maj har Magnus reelt overtaget magten og tegner selv strategien for testkapacitet og inddæmning af sygdommen og faktisk er det først her, vi begynder og rykke. Mens Brostrøm gør sig lækker i Euroman og fortæller om hans ulykkelige kærlighedsforhold til en anden mand, så rykker Magnus Danmark op i verdensklasse. Vi har 17 doblet kapaciteten og trækker fra alle andre lande vi ellers sammenligner os med. Sverige har valgt en anden kurs og smitten er ude af kontrol i Sverige.

Den seneste oversigt viser et Danmark med en enorm kapacitet. Testmuskler der muligvis ligger som nummer 1 i verden:

Her ses udviklingen over tid. Fra Heunicke overtager styringen så tager det 1 måned og så ligger vi i verdensklasse. Det synes jeg ikke han bliver anerkendt for. Men sådan er det vel at være politiker. Jeg er nu ret imponeret.

Men man skal ikke bar teste for at teste. Lige nu skamtester vi alt fra mink til mennesker med sygdomsneuroser. Men den gang vi startede testningen var det anderledes. For at have epidemien under kontrol, skal vi helst have en positivprocent under 5. Det er et mål for om vi tester nok og kommer nok ud i hjørnerne af samfundet til at kunne sige, at vi i det store hele har kontrol over epidemien.

D. 15. marts lå vi cirka på samme niveau som Belgien i positivprocent. Vi var et uland. Men mens Belgiens epidemi bragede igennem, så formåede vi at begrænse skaden i Danmark.

VI lå på 16,1% i positivrate. Epidemien var ude af kontrol og landet blev lukket.

Allerede d. 28. marts faldt vores positivprocent til 8,5 mens Sveriges steg fra 8,5 til 11,8. Forskellen på landene var at Danmark lukkede ned, mens Sverige væltede sig i virus og åbent natteliv.

En måned senere var epidemien i Sverige ude af kontrol med 15,9% positive, mens Danmark, takket være Heunicke, lå på behagelige 1,1%.

Og nej, jeg har ikke et hemmeligt forhold til Heunicke, og han har ikke engang sendt mig en flaske Amarone for mit ulønnede PR arbejde.
Til gengæld har han reddet livet for mange svage danskere, der ville være gået til af coronavirus, hvis han ikke havde skåret igennem og fået styr på kapaciteten. Det må vel være nok for nu.

I dag har Sverige ladet epidemien rase og den er fortsat ikke under kontrol. Danmark, Norge og Tyskland ligger på behagelige promiller i positivrate.

Set over tid, så er det omkring den tid, hvor nogle lande lukker ned, mens andre ikke gør, at forskellen kan måles efter 1-2 uger.

Vi tester i blinde

I stedet for hovedløst at teste, så er det ved at være på tide at omstille testningen til de forhold, der er nu.
Da vi begyndte at teste massivt i Hjørring steg svartiden fra 24 timer til 4-6 dage over en lille uge. Det er helt uacceptable ventetide og det medfører at mange mennesker må isolere sig i urimelig lang tid. Når der opstår mikroudbrud, især kritiske steder som plejehjem og sygehuse, så skal der være nogle centrale testmuskler, der kan stå for hurtigt svar. Svar bør foreligge efter 8 timer, så samfundet kan være så åbent som muligt og en test medfører så lidt nedlukning af arbejdspladser som muligt. Rent samfundsøkonomisk koster den lange ventetid på testsvar meget mere end en omorganisering af testmaskineriet ville gøre. Den centrale testkapacitet bør kunne tage 4000 test dagligt, mens de decentrale testenheder i regionerne bør kunne tage resten.

Hvis det tager 5 dage at få svar på en coronatest, så skal man ikke begynde at teste 400 mink eller kæledyr og trækfugle. Det kræver lidt prioritering, hvis samfundet skal have mest muligt “bang for the buck”

Reorganiser, når forholdene ændrer sig. Og det er nu der skal laves en reaktiv styrke til endemiske udbrud.

Lige nu har Heunicke sørget for kapaciteten. Spørgsmålet er om den nye styrelse formår at omsætte den valuta til noget fornuftigt. Det ser sort ud lige nu. Heldigvis flyder landet med honning og coronatest, der desværre spildes på forsømmelig vis.

Smitteopsporing

Lige nu er smitteopsporingen begrænset til en amatørlinje hos SST eller SSI, der har uuddannede folk til at snakke med dem, der ringer ind. Uanset hvad de spørger om eller hvad de har af problemer, så ender samtalen altid med en opfordring til at ringe til egen læge. Når amatørlinjen virkelig gør i nælderne (og det gør de konstant) så anbefaler de at folk bliver testet og blot skal kontakte egen læge. Desværre opfylder de fleste af de, der ringer ind ikke kriterierne for test, og derfor medfører det, at borgerne bliver pissesure på den praktiserende læge, der så enten kan bøje reglerne eller stå fast. Det er helt urimelig brug af højtuddannede lægers tid. Enten skal den amatørlinje opgraderes eller fjernes.

I øvrigt er der lange telefonkøer og det er helt uigennemskueligt hvilke retningslinjer amatørlinjen følger. Det er i hvert fald ikke nogen retningslinjer, der er publiceret.

Den bedste smitteopsporing (og billigste) ville formentlig være, hvis man stillede en pose penge foran de praktiserende læger og lod dem stå for opsporingen. Amatørlinjen giver lige nu forkert vejledning, mere arbejde for de praktiserende læger og utilfredse borgere, der er forvirrede over at myndighederne ikke arbejder sammen.
I Norge har de effektiv smitteopsporing og derfor kan de klare sig med færre test. I Danmark drukner det effektive i at der både er kommuner, regioner, en amatørlinje og enkelte professionelle folk inde over. Alle velmenende, men meget få med noget fagligt at byde ind med. I Hjørring havde kommunen allerede foretaget samtlige tiltag 3 dage før smitteopsporingsenheden kom på den ide at kontakte kommunen. For lidt, for langsomt og for dårligt.

Værnemidler

Vi venter stadig på patientsikre retningslinjer…..

Nye tiltag

Næ…

Panik

Næ. Blot lidt ærgrelse over gode spildte test.

Uge 25 COVID 19 2020

Jeg var væk i 5 dage og så var vi på forsiden af ekstrabladet, som den kommune med mest smitte.

Tallene

Sidste mandag d. 8. juni så tallene således ud:

Og i dag, d. 8. juni 2020 ser det således ud:

Dødsraten er 4,9 % og vi har testet 95000 på en uge. Det er strålende.

Sidste mandag var der 79 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der kun 58.

Men hvor kommer de nye tilfælde fra?

Jeg kan næsten ikke få mig selv til det…

Det er mit område.

Det startede med jeg tog på kursus i onsdags. Jeg efterlod området i perfekt stand. 32 smittede ialt siden coronakrisen startede. Det svarer til 50 pr 100000. Lavere end Aalborg, der havde 75 pr 100000.

Sådan så verden ud for en uge siden.

Mandag d. 15. juni var tallet mere end fordoblet for Hjørring:

I dag så det således ud.

Vi har smadret alt det vi har bygget op. For en uge siden så Danmarkskortet således ud:

Ved du hvor Hjørring kommune ligger? Nå. Ikke. Så kig her:

Hjørring har det største udbrud i Danmark i flere måneder…

Udbruddet

Det har ramt klamt og tungt på et plejecenter i Sindal:

Samtidig er der udløbere til flere skoler i området, hvor klasserne er blevet sendt hjem, hvis der har været smittede i dem.

Coronaen har ramt igen og lige nu er vi epicentret.

Heunickes ilddåb

Det er første massive udbrud siden Heunicke overtog førersædet og fortalte SST, hvor skabet skulle stå. Smitteopsporing. Test, test test. Isoler. Eliminer.
Adskil de syge fra de raske.
Og han lykkes faktisk med det. Der er blevet testet omkring 900 i Hjørring kommune den seneste uge og 34 var positive. Desværre dækker det over nogle dobbelttest, fordi man tester de samme mange gange. Måske er omkring 5% positive lige nu. Det er mange, men vi er ikke i nærheden af at det er ude af kontrol. Og det må det ikke komme. Man får en fornemmelse af, at det er politisk styret og at det skal være en succes.

Det glæder mig…. Usigeligt. Der testes, opspores og isoleres. Tvivlen kommer sundheden til gode. Blandt andet er skoleklasserne hjemsendt 14 dage, hvis der har været smittede. I starten var det kun de smittede, der skulle hjem. Andre måtte komme på skolen efter en negativ test. Men det er altså billigere og mindre indgribende at smække i, før det løber os af hænde.
Og med en positivprocent på mellem 3,5 og op til 10% alt efter hvor mange der bliver testet flere gange, så skal vi passe på vi ikke ender med at skulle lukke Hjørring helt ned.

Heunicke er ikke læge og ved formentligt begrænset om epidemier. Det han ved, har han lært på kort tid. I stedet for at kigge i bøgerne for at forudsige hvordan det skal gå, så har Heunicke kigget på andre samfund og især skævet til WHO. Erfaring slår til hver en tid teori.

SST har kigget på kortet og set terrænet ikke passede. Og så frøs de i den stilling, mens de prøvede at forstå, hvad det var for en underlig virus.
Heunicke kiggede på terrænet, skævede til Italien, der lå sønderlemmede foran os, og så beordrede han alle til at dukke sig for fjendtlig ild.

Denne gang dyrker han samme fine tiltag.
Det går hurtigt nu. Mange smittede så hurtigt.
Først plejehjem, så skoler og hvor rammer det næste gang? Heunicke vil ikke vide det. Han lukker ned, tester og kommer videre.

Det virker meget trygt… Jeg håber vi har en vindersag her. Ironisk nok er det måden at holde samfundet åbent på. Så snart der er udbrud så skal man ramme første gang og man skal ramme hårdt og bredt. Er der smitte? Kan det lukkes? Kan det beskyttes?
Nu er han godt hjulpet på vej af Vendelboernes snusfornuft. De er begyndt at trække sig. Aflyse aftaler, holde afstand og tænke sig om. Og så har vi god plads og masser af sol. De næste 2-3 uger bliver afgørende og jeg har al mulig tillid til at Vendelboerne holder afstand, undgår at mødes og drager omsorg for de svageste.

Plejepersonalet

På facebook retter nogle deres vrede mod plejepersonalet. De mener plejepersonalet burde have beskyttet sig bedre, burde have holdt sig hjemme for at mindske risikoen for smitte og burde have passet bedre på de ældre.

De fleste sundhedspersoner har som jeg børn og familie, som vi ses med. Jeg har haft meget lidt kontakt i fritiden med andre, fordi jeg ikke ville kunne bære at smitte mine patienter. Men jeg kommer ud og glæder mig over at holde afstand. Uinviterede krammere har jeg altid afskyet.

Og jeg arbejder lidt mindre med patienter i konsultationen og betydeligt mere i telefonen.

Det valg har plejehjemspersonalet ikke.

En ble bliver ikke skiftet af at man ringer og tager god snak om hvordan det skal gøres.
“Jamen Kirsten, du skal jo bare tage din ble af, og så fremover lave bummelum på toilettet….”
Sengen bliver ikke redt og tænderne ikke børstet, hvis ikke vi har varme hænder.

Jeg kan sidde kold som en fisk og diskutere teoretiske fordele ved den ene form for allergimedicin fremfor den anden og ende med en tilfreds patient.

Det kan de varme hænder ikke.

Så når omsorgsmedarbejdere går på arbejde, så kan de ikke holde afstand. De kan ikke passe på andet end med værnemidler og hver omsorg bliver en opvejning af om det gavner eller potentielt kan skade. Jeg husker engang for urimeligt mange år siden da jeg arbejdede som ufaglært plejer, at jeg altid blev overrasket af en ældre herre, der forsøgte at kramme, når han så mig. Jeg havde ham mistænkt for at ligge på lur til tider. Allermest lykkelig var han hvis jeg sad på skødet. Det var inden alt blev forbudt, og tit sad vi sådan og skrællede kartofler. Han troede jeg var hans datter.
Det er meget svært at snakke sig ud af at give omsorg.

Plejepersonalet er formentlig bekymrede. 16% er smittet…. Hvem bliver de næste. Hvis I kender en omsorgsmedarbejder, der i disse dage går på arbejde trods risiko for smitte, så giv dem et kald og sig tak. Og luk alle facebookkrigerne ned.

Omsorgsmedarbejderne gør det så godt. I Hjørring har de påtaget sig rigtig mange ekstraopgaver for at undgå, at en som jeg, kom indenfor dørene med den risiko det måtte medføre for beboerne. Jeg blev sprittet og iført fuldt ornat da jeg var på Vendelbocentret sidst. Og 1 sygeplejerske fulgte mig helt ud.
Formentlig for at være sikker på jeg ikke slikkede på karme og potteplanter på vejen ud.
Det havde været nemmere for dem at lade mig luske ind og ud igen.
Det havde været lettere for dem at bøje af for de pårørende der vil ind på besøg.
Det havde været meget nemmere at lade mig vaccinere alle beboerne, som jeg skulle. Men fordi de ikke ville have jeg gik fra sted til sted med risiko for smitte, så gjorde de det selv…

De har påtaget sig masser af ekstraarbejde og jeg er imponeret. Især over deres værnemiddeltilgang. Så giv dem den beundring de fortjener. Lige nu har alle lyst til at blive hjemme fra arbejde. Men de her mennesker, de er der. 24/7.

Respekt herfra.

Værnemidler

VI har ikke mangel. Det kræver retningslinjer ovenfra, så skal de nok blive brugt.

Nye tiltag

Hvis Heunicke får banket Hjørringudbruddet ned, så tror jeg vi snart kan få nogle mere vidtgående retningslinjer, således der smækkes i med det samme, der findes smittede.

Panik

Ikke endnu, men jeg er tilbage til åndedrætsværn og hele balladen.

Uge 24 COVID 19 2020

Tallene

Sidste mandag d. 1. juni så tallene således ud:

Og i dag, d. 8. juni 2020 ser det således ud:

Dødsraten er 5.0 % og vi har testet 80000-90000 på en uge. Det er acceptabelt.

Sidste mandag var der 103 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der kun 79 men med stigende tendens. I virkeligheden kunne man kalde det stagnerende uden at være helt forkert på den:

Det er naturligvis fordi jeg skriver disse indlæg om mandagen og der indlægger vi traditionelt flere. Så mandag er en tabersag at tjekke indlæggelser på. Uanset hvor meget antal indlæggelser falder, så står jeg med en let stigende tendens hver mandag. Jeg gider ikke kommentere på det mere…..

Men hvor kommer de nye tilfælde fra?

Gæt….. Nu er vi nede omkring Solrød Strand, hvor medarbejderne på et værtshus har vist sig at uddele andet en kolde øl. Coronavirus er også blevet stanget over disken og det går ikke.

Genopfriskning

Hvad er corona? Hvornår vidste vi hvad? Og hvad er den gennemsnitlige tid fra ny viden rammer tidsskrifterne og til SST skæver til det?

Skal man have feber for at smitte?

Nej. Kun cirka halvdelen oplever feber. Hoste, hovedpine, træthed og ondt i halsen er faktisk mere forekommende end feber.
Det vidste man tilbage i januar 2020, hvor der blev publiceret mange artikler om symptomer på coronasmitte:

https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30154-9/fulltext

I februar kom der større studier, der ligeledes viste at feber ikke nødvendigvis var til stede:

https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30086-4/fulltext

Og jeg linker kun lige til de gratis artikler. Der er mange flere, som man kan købe sig adgang til. Alle viser det samme. Man kan sagtens have coronavirus uden at have feber.

Og SST har råd til at købe sig adgang. Det falske interview Tine Gøtzsche lavede med Brostrøm, betalte SST over 130000kr for. Det er en billig pris for at kommunikere succes ud og undgå kritiske spørgsmål:

Og for 130000 kr solgte både Søren og Tine al deres faglighed.

De 130000 kunne være brugt på 1300 års medlemskab af diverse tidsskrifter. Desværre har SST adgang til dem, de bruger bare ikke adgangen til noget fornuftigt.

Senest har SSI lavet en undersøgelse, der viser fuldstændig det samme som Kina og andre lande vidste for 4-5 måneder siden. Feber er ikke nødvendig for smitte.

https://files.ssi.dk/COVID19-epi-trendogfokus-25052020-us12

Nedenfor er en af tabellerne fra rapporten:

Og hvor vil jeg så hen med det?
Jo. I februar og marts fastholdt SST, at det kun var skiturister med feber og 38,5, hoste OG ondt i halsen, der skulle tjekkes. Der blev gjort en undtagelse for en tv2 chef, men ellers var det umuligt at få sine patienter testet. Busfuld efter busfuld af skiturister kørte hostende over grænsen, og det lagde kimen til nedlukningen. Men i starten af februar var det kun kinesiske turister med feber og alvorlig luftvejsinfektion vi testede.

Sidst i februar kunne man blive testet, hvis man havde været i Italien.

Og 14 dage efter lukkede landet ned, fordi vi ikke havde nogen anelse om hvem der var smittede og hvor mange det kunne dreje sig om. Der var stor debat i lægekredse om, hvorvidt der blev testet nok og om SST var dygtige nok til deres arbejde. Den diskussion blev overflødig, da landet lukkede og SST måtte revurdere deres dispositioner.

Hvis SST er blevet foreholdt kritik, har deres respons været den samme: “Kritik fra fagpersoner underminerer befolkningens tillid til myndighederne og det er uhensigtsmæssigt i denne krise.”
Jeg fik samme tur i EB af Bolette Søborg.

Selvom jeg godt kan sætte mig ind i, det er irriterende at lave fejl og så få dem påpeget, så er der noget meget antidemokratisk i den måde SST bruger deres magt til at lukke munden på kritikerne. Krisen er ovre og nu er det tid til at få svesken på disken. Det har været så uskønt et forløb, så der bør læres af det.

Smitter asymptomatiske?

Svarene lå allerede frit fremme i januar 2020 på The Lancet og andre tidsskrifters hjemmesider. Jeg ved flere læger sendte artiklerne til SST, så de kan dårligt hævde, de var uvidende om det. Desuagtet er det deres arbejde at følge nyeste viden, hvis der er en truende epidemi, så de kan dårligt snige sig udenom denne eklatante mangel på dømmekraft ved at hævde, de ikke vidste bedre.
I slutningen af marts blev sundhedspersonale sendt på arbejde, hvis de havde teste positiv, men ikke havde symptomer. Det har berlingske allerede afdækket, at det kom til at koste menneskeliv.

Skal man teste?

SST mente ikke det var nødvendigt at teste ret meget og gik dermed imod WHOs anbefalinger igen.
Efter vi overgik til afbødningsfasen testede vi kun de allersygeste. Og det var alt for lidt. Magnus Heunicke gik flere holmgange med SST, der stædigt holdt på deres. De ville ikke teste mere.
Politisk blev det en varm kartoffel, der endte med, at politikerne igen tog teten og pressede en ny teststrategi igennem. SST har gennem hele forløbet forsøgt at sabotere de politiske beslutninger der blev truffet, og har således undsagt politikerne ved flere lejligheder med: “Det er der ikke sundhedsfaglig evidens for.”
Men hvis vi have ventet på evidensen, så var vi endt som Sverige. De venter stadig. Måske på Godot…. (google det, hvis du er uden dannelse)

Mindsker masker smitte?

Ja. Selvfølgelig mindsker de smitte. Det er intuitivt korrekt og nu er der lavet en stor metaanalyse, der viser det.

https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2820%2931142-9

Desværre har SST malet sig op i et lille hjørne og nu afventer vi svaret på en dansk undersøgelse. Heldigvis er infektionen så sjælden nu, at masker til alle ikke ville give mening. Men masker til folk i København i myldretiden, ville nok have givet mening. SST er bare så sløve i optrækket at krigen er slut længe før de når op i omdrejninger

Hvem er ofrene?

Ofrene for SSTs langmodighed er alt de sundhedspersonale, der er blevet smittet pga manglende værnemidler samt de patienter der er blevet smittet på sygehus. Mange af patienterne er desværre døde.

SST har handlet mod bedre vidende og det har kostet menneskeliv. Alligevel ser pressen ud til at acceptere det, når SST undskylder og lover at gøre det bedre. Jeg håber sundhedsministeren trækker dem med gennem sølet.

Værnemidler

Nej. Mundbind bruges kun de steder der har været coronaudbrud. De fleste andre sygehusafdelinger fortrænger risikoen og fortsætter som vanligt.

Nye tiltag

Vi er slet ikke spor bekymrede mere. Grænserne åbner og Mai Manniche, der ser ud til at have arvet halvdelen af sin mors begavelse, tager straks mod Cypern og insisterer på at undgå karantæne. Det er vel cirka ligeså usportsligt, som havde hun valgt at tage til pælesidning i Zanzibar, og derefter insisteret på at undgå hivtest inden en tur i den lokale swingerklub.

Hermed en lille advarsel til den lokale swingerklub i Mais distrikt. Pælesidning kan være en risikofyldt disciplin, men lad os håbe for hendes omgangskreds hun ikke forulemper de lokale cabanaboys.

Men hvor man selv beslutter om man vil i swingerklub, så beslutter man desværre ikke selv om man vil møde typer som Mai i det offentlige. København er lige nu hele Danmarks glory hole, hvor man må forvente en snue, hvis man stikker næsen frem.

Apropos Zanzibar og sorte, så er “Black Lives Matters” demonstrationerne nået til Danmark.

Sagen er god. Men at samle 15000 mennesker tæt sammen under århundredes epidemi, hvor vi netop forsøger at beskytte de svageste, svarer vel lidt til at holde årets tale for lungeforeningen fra en drosche trukket af afroamerikanere i lændeklæde…

Det kommer aldrig til at blive helt godt. Således skider de fromme på de svageste. Det skal nok blive en munter uge.

Panik

Nej. Det virker dog spøjst at læger og plejehjemsmedarbejder, der bor i Sverige og arbejder i Danmark ikke skal i karantæne. Mange plejehjem er afhængige af svensk arbejdskraft. Hvordan hænger det sammen? Er der en fra berlingeren på linjen?

Uge 23 COVID 19 2020

Coronaepidemien er første epidemi med en rimelig dødelighed og højt smittepotentiale i over 100 år. Tilgangen til epidemien fra sundhedsmyndighedernes side baserer sig på de influenzaepidemier vi har haft, hvor flokimmunitet opnået med både vacciner og naturligt smittede er kommet efter ganske få bølger, og hvor de døde det har kostet har at opnå flokimmunitet, har ligget på et par tusinde.

Corona koster i Danmark 500 døde pr 60000 infektioner. Det vil sige, slag på tasken, at vi skal op omkring 40000 døde før vi når en rimelig immunitet ad den naturlige vej. Meget færre hvis vi kan vaccinere os ud af epidemien.

For 100 år siden døde folk af så meget mærkeligt. Der var ingen penicillin og en lille skramme kunne ende i blodforgiftning og pludselig død. Den spanske syge dræbte mange danskere, men samfundet var accepterende. Shit happens. Selvom “La Grippen” som nogle af de allerældste kalder den spanske syge, trak et spor igennem samfundet og blev husket i generationer, så lå den placeret lige omkring 1. verdenskrig, der blev efterfulgt af en massiv økonomisk nedgang 10 år efter og igen efterfulgt af 2. verdenskrig, der også kastede død og ødelæggelse af sig.

Den doktrin SST vejleder efter er ældgammel. Der er ikke sket noget nyt på den front. Enten så vurderer man at en sygdom er så farlig at den skal inddæmmes for enhver pris. Det kunne eksempelvis være en sygdom som ebola, der indtil videre er holdt ude af Europa.
I starten syntes SST ikke vi skulle have coronavirus. Med en dødsrate på omkring 5% virkede den alligevel for farlig. Men så kom epidemien, godt hjulpet på vej af SSTs manglende beredskab og sløsede smitteopsporing samt manglende testning. Der gik lige over 14 dage fra vi havde konstateret den første smittede i landet til landet lukkede ned.
SST havde ikke testkapacitet, ikke ressourcer til effektiv smitteopsporing og ingen plan for hverken værnemidler eller intensivkapacitet.
Derfor blev rådet fra SST at lade epidemien rase med de omkostninger det måtte have. Lidt som i Sverige. Ingen test. Ingen nedlukning. Mange døde.

I dag gennemgår jeg regeringens strategi vs SSTs strategi.

Men først….:

Tallene

Sidste mandag d. 25 maj så tallene således ud:

Og i dag, d. 1. juni 2020 ser det således ud:

Dødsraten er faldet til 4,9% og vi har testet 80000-90000 på en uge. Det er acceptabelt.

Sidste mandag var der 116 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der kun 103 men med stigende tendens. I virkeligheden kunne man kalde det stagnerende uden at være helt forkert på den.

Men hvor kommer de nye tilfælde fra?

Hvis hele Danmark var befolket af københavnere, ville det se svensk ud. Heldigvis holder svenskerne sig øst for Øresund, men københavnerne, er begyndt at drage mod Nordsjælland i deres sommerhuse og sørge for at alle får glæde af deres smitstoffer, hvilket de lykkes godt med i det nordsjællandske jævnfør kortet.. De er også begyndt at husere på Ærø uden det dog er begyndt at afspejle sig i smittetrykket. Enkelte med halsklud og tilstedeværelsen af pantflasker i hækkene rundt omkring er en sikker markør for københavnere på afveje. Ærøboere panter alt, der kan pantes. Sådan er det. Og halsklude er kun for de, der savler.

Nedenfor er en graf, der viser hvor mange daglige dødsfald pr million indbyggere, der skyldes COVID 19. Sverige fortsætter med at lade coronavirus høste. 5,5 daglige pr million indbyggere svarende til omkring 55 dødsfald om dagen. Danmark ligger stabilt omkring 0,3 dødsfald pr. million. Svt omkring 1,5 dødsfald dagligt. Omkring 24. maj lignede det ellers at Sverige havde knækket kurven, men så flyttede virus sig ud af Stockholm og så startede balladen igen.

Den faglige strategi

SSTs første strategi var inddæmning.
Identificer. Isoler. Eliminer.
Det mestrede de ikke og fra den første danske skiturist blev testet positiv til vi lukkede landet ned, fordi vi var blevet oversvømmet af smittede, gik der 17 dage.
SST testede ikke, fik dermed ikke adskilt de syge fra de raske og smitten var ude af kontrol inden de fik kløet sig i nakken og formentlig nedsat en eller anden form for krisekommunikationsstab. For når man ikke kan sit arbejde, så bliver man i det mindste nødt til at djøffe derudaf og kommunikere succes.

SSTs anden strategi var afbødning med beskyttelse af de svage. Det lykkedes de heller ikke helt med pga manglen på værnemidler. SST anbefalede derfor kun værnemidler, hvis man nærmes var 100% sikker på patienten havde coronavirus OG man ikke var praktiserende læge, fordi dem ville SST ikke ofre så meget som en flaske håndsprit på (jeg er stadig ganske pikeret over at SST sendte sundhedspersonale ud, uden nødvendig beskyttelse, føj for helvede).
SST sendte de asymptomatiske, positivt testede læger, sygeplejersker, pædagoger og hjemmehjælpere på arbejde uden værnemidler og på den måde blev institutionerne, som de svage, vi skulle beskytte, boede på til rene coronakuler.
Som en dygtig krisekommunikator ville sige det: “Det lykkedes vi ikke helt så godt med, som vi gerne ville…”

Men vi trak rimeligt igennem krisen alene fordi politikerne lukkede landet. Ellers havde vi haft svenske tilstande.

Den politiske strategi

Politikerne har formentlig støttet sig til SST i starten af epidemien. Men efterhånden har politikerne mistet tilliden til SST. Og med god grund. For det politikerne ønskede var ikke et nyt Italien, men nærmere en indsats som i Sydkorea med udbredt testning og et semiåbent samfund.

Jeg tror ikke politikerne var villige til at risikere over 50000 døde danskere og jeg tvivler på danskerne var klar til det.

Den fagpolitiske linedans

SST var imidlertid ikke den store hjælp under krisen. Regeringen ville følge WHOs anbefalinger, SST ville lave deres egne strategi ala den svenske.

De var tunge i optrækket til at få testet. Tunge til at få smitteopsporet. I det hele taget på tværs igen og igen. SST mente ikke grænserne skulle lukkes -og det meldte de ud.

Magnus har måttet tale med store bogstaver igen og igen.

I det hele taget virker det som om, der har været en kamp om magten. Det løste regeringen ved at fratage SST store dele af deres beføjelser. Og det burde de gøre. SST var ikke fagligt ansvarlige, gav ikke politikerne faglig opbakning og fejlede med hver eneste opgave, de havde.

Sundhedsmyndighederne skulle angiveligt ikke have anbefalet en nedlukning af Danmark.
Hvad de så har anbefalet står hen i det uklare, men uanset har rådgivningen nok ikke spejlet det politiske ønske om at undgå en katastrofe.

Hvis Mette Frederiksen har spurgt: “Hvis jeg ser hvert eneste liv, der er forsaget af coronavirus som en tragedie og et 4 cifret dødstal som uacceptabelt, skal vi så lukke Danmark nu?”
Så ville der kun være et rigtigt svar fra SST på det spørgsmål. Jeg håber de gav det rigtige svar.

Tilbage står at SST har fået frataget ansvaret for epidemistyringen, deres magt og deres gode ry og rygte. Også blandt sundhedspersonale. Det bliver sent glemt, at det faldt SST så let at sende landets sundhedspersonale på arbejde uden værnemidler. Det kostede liv blandt os.

Jeg ved ikke hvornår epidemistyring bliver politisk. Men jeg vil tro, at hvis en sygdom forventes at høste over 10000 danskere, så vil politikerne uværgelig gerne ind over.

For hvad er en acceptabel pris på et menneskeliv? Og hvor mange vil vi ofre? SST vil ofre de liv flokimmunitet koster, mens politikerne ikke er så villige til at sælge ud.

Talleg

Dette laver jeg primært fordi jeg synes det er sjovt. Og ret uvidenskabeligt, så der er ingen grund til at Bolette ringer og melder mig til BT og Ekstrabladet igen. Stop dig selv unge dame.

Men hvor stor er risikoen for at en tilfældig du møder på gaden kan smitte dig med coronavirus på et givent tidspunkt?

Tidligere fandt vi ud af at mørketallet er cirka 5 gange højere end antallet af positivt testede. Vi ved, at der lige nu er 300 om ugen der tester positiv, altså cirka 45 om dagen. Derudover er der så 225 smittede dagligt som mørketal.

Vi antager at alle smitter i 7 dage.
Det er højt sat, men tager hensyn til de mellem 10-50% asymptomatiske og en antagelse om at folk der udviser symptomer holder sig hjemme. Normalt går der 5 dage fra smitte til symptomer.
Vi går ligeledes ud fra, at alle der tester positiv holder sig hjemme.

På et givent tidspunkt går der 1575 mennesker rundt i Danmark, der ikke aner de er smittede. Så går der, derudover 300 rundt, der ved de er smittede. VI går ud fra de holder sig hjemme.
Så ud af 6 millioner er 1575 mennesker i stand til at smitte andre. Chancen for at møde en af dem er derfor 0,026 % eller 2,6 ud af 10000.
Umiddelbart synes jeg det lyder fredeligt.

SSI må kunne lave en bedre beregning. Den vil jeg glæde mig usigeligt til. Det er nyttig og håndgribelig matematik, der ovenikøbet giver en ikke falsk tryghed for danskerne.

Værnemidler

Tja.Njaa. Der mangler stadig at blive brugt mundbind, men vindtunellerne, der sikre smittespredning er meget populære….

Nye tiltag

Vi må rejse til Norge, Island og Tyskland. Men ikke Sverige. Det kan vi godt trives med. Svenskerne er forargede. Jeg vil strække mig så lange som til at hvis der blev lagt ring om Københavne, så kunne svenskerne få lov at muntre sig med københavnerne. De er smækinficerede hele gruppen og det er ikke sådan at den ene har noget at lade den anden høre.

Panik

Nej. Men vi burde lukke København og Nordsjælland af. De inficerer hinanden og nu kan de snart ikke holde hinanden ud mere og så ender de, hvor de plejer. I udkanten.

En ny uge truer. Vi laver en gennemgang af testmuskler og sammenligner med dem vi burde være på højde med. Sikke en forskel på 2 måneder. Der er lidt guf til berlingske og en løftet pegefinger til Fie Laursen.

Tallene

Epidemien er aflyst. Vi er ude i endemisk sygdom nu.

Sidste mandag d. 18 maj så tallene således ud:

Og i dag, d. 25. maj 2020 ser det således ud:

Der er igen et markant fald i antallet af indlagte og rigeligt med plads på intensiv.

Dødsprocenten er på 5% af de, der har testet positivt.

Testkapaciteten er oppe over 10000 de fleste dage dage. Svartiderne retter sig. Positivprocenten af de testede er langt under 1% og det betyder vi kan sammenligne os med de lande, der har succes med at inddæmme smitten.

Hvis hele Danmark var befolket af københavnere, ville det se sort ud. Heldigvis holder de sig øst for bæltet.

Mine områder er sydfyn og Vendsyssel og selvom jeg vil tage en alvorlig snak med nordboerne i morgen, så klarer begge områder sig formidabelt.

Hvor vil du holde ferie?

Hellere Italien end Sverige. Og så undrer svenskerne sig over de ikke er velkomne i resten af Europa! Selv italienerne virker noget forbeholdne overfor det ellers ret udviklede land, der nu gør en dyd ud af at vælte sig i smitte og døde.

Den danske strategi

Officielt er den danske strategi ikke ændret. Vi afbøder fortsat epidemiens hærgen for at beskytte infrastrukturen i sundhedsvæsnet. Imidlertid hærger epidemien ikke mere.

Vi har masser af plads på sygehusene, vores testmuskler er enorme. De største. Vi er i løbet af 2 måneder gået fra at være et sørgeligt uland, der nægtede at følge WHOs anbefalinger, nægtede at vi kunne blive klogere og lukkede os om os selv, mens vi ventede på stormen, til at være i verdensklasse.

Nu følger vi WHOs anbefalinger. Vi tester. Vi beskytter de svage (til dels). Og vi isolerer, smitteopsporer og forsøger at adskille de syge fra de raske. Desværre vil vi nu lægge de COVID19 syge ud på almindelige afdelinger på sygehusene og medmindre, der er styr på hygiejnen og værnemidlerne, så bliver det en munter omgang udskrivelser til lighuset. Syge mennesker der ligger på sygehuset tåler ikke en omgang COVID19 fra sidemanden.

Selvom vi kalder strategien afbødning, så er det, vi laver, inddæmning. Identificer, isoler og eliminer.

  • Identificer:
    Med vores store testmuskler og brede teststrategi for vi identificeret de syge.
  • Isoler
    Med de nye muligheder for at blive isoleret væk fra familien og de nye retningslinjer, hvor også symptomatiske isoleres (finally!) sørger vi for at inddæmme smitten.
  • Eliminer
    Når vi isolerer folk i hele den smitsomme periode så får vi elimineret smitten fra den kant.

Uviljen mod at melde ud, at vi har ændret strategi, skyldes formentlig at der har været så mange modstridende udmeldinger, at nu meldes der ikke mere ud til befolkningen. Men at kalde den nuværende strategi for afbødning, svarer til at kalde en 7-2-1 opstilling for en offensiv satsning. Det klinger falskt.

Jeg synes vi skal fortsætte med at inddæmme til vi har en kur eller en vaccine.
Ligesom lidt for mange primært bøsser, døde af AIDS inden vi kunne behandle det, lader Sverige nu lidt for mange svage dø inden der er en behandling.

De svage

Desværre er mundbind og værnemidler, der skal beskytte de gamle mod smitte ikke udbredte. Mange kommuner, praktiserende læger og andre sundhedstilbud undskylder det med, at mundbind skaber utryghed og afstand og leder tankerne hen på COVID19. Tryghed for de ældre frem for alt….
Men trygheden uden mundbind er falsk. Vi skal beskytte dem og de fleste gamle er da heller ikke dummere end at de finder det særdeles utrygt at 5-6 forskellige personer tilser dem uden mundbind dagligt.

Masker skaber en reel tryghed. At undlade masker skaber en falsk tryghed.

På samme måde som et kondom skulle lede tankerne hen på sygdom i sexakten?
Så hellere undvære kondom, føle sig tryg og få en dryppert.
Jeg håber snart fagfolk også begynder at opføre sig som sådan og benytte værnemidler ved de svageste borgere. Og i det hele taget.

Flokimmunitet

I Danmark er der godt 500 døde og så skulle man vel tro vi var et stykke af vejen mod flokimmunitet?

https://www.dr.dk/nyheder/indland/antistof-stikproeve-11-procent-har-haft-corona

Nej. kun 1,1 procent af befolkningen er immune. Og vi skal op omkring de 60%. Så med lidt hovedregning skal vi ofre 30000 danskeres liv for at komme op og være immune.

I Sverige er de gået noget mere målrettet efter flokimmunitet og der har omkring 7% af stockolmerne antistoffer. Det er også i Stockholm de fleste er døde af corona cirka 2000 mennesker. Så hvis den 1 million store by skal opnå flokimmunitet, så skal 16000 flere dø. Sverige har dog momentum og de skal nok lykkes med det projekt. Spørgsmålet er om det er en klog strategi.

Hvis der er en behandling om et par måneder, så er mange døde forgæves. Hvis vaccinen er klar om et halvt år, så er de ligeledes døde uden formål.

I Danmark spiller vi henholdende spil. Vi venter på en kur eller en vaccine og indtil da, så trykke vi os i vores huler hver gang det spidser til. Og jeg tror det er særdeles fornuftigt.
Til gengæld vil vi skulle igennem det samme som Sverige, bare mere langstrakt, hvis der mod forventning ikke kommer en kur eller en vaccine.

Testkapacitet

Danmark har siden 15. april været med blandt de lande med de absolut største testmuskler. Jeg kan ikke gennemskue om det er Novo eller universiteterne der har banket os 7 gange højere op i kapacitet på kun 1 måned. Det er næsten uhørt!
Hvad skete der 20. april? (Hvis I fra berlingeren kigger med, så er det virkelig et emne, I burde tage op! Hvem leverer det massive løft? Ingen andre lande vi sammenligner os med har kunnet banke den op i omdrejninger så hurtigt)

Island ligger naturligvis stadig nummer 1. Men vi er stukket af fra Sverige, Norge og Sydkorea. Hvor får vi de muskler fra?

Den 17. marts var hver 8. af vores coronateste positive. Vi testede ikke bredt. Vi testede kun de sygeste, fordi vores kapacitet var elendig og mange var smittede. UK, Sydkorea og Island havde testkapaciteten og burde have kunnet inddæmme smitten. Sverige og Norge havde kapaciteten og lå rimeligt ens.


Men en måned senere, d. 17. april, var det allerede gået galt for UK og Sverige. De testede direkte ned i en store coronasuppe. Epidemien var en realitet og begge lande har haft store problemer med at holde til presset. De har mange døde og mange smittede.

Anderledes ser det ud for Danmark og Norge. Begge lande har fået momentum og tester nu flere og finder færre. Epidemien er under kontrol.

Men hvad er det så der adskiller UK og Sverige fra Danmark og Norge?

Nedlukningen af samfundet måneden før. Og mens UK har lukket ned nu, så fortsætter Sverige. Man skal rejse sig ved det træ man er faldet, synes mottoet at være.


Og i dag ligger Danmark i verdensklasse. Vi tester bredt og får stoppet smittekæderne. Allerede nu er vi i gang med at åbne samfundet, men i modsætning til Sverige er vores dødstal begrænset og skaden på sundhedsvæsnet lille.

Og fik jeg nævnt at Sveriges økonomi er ramt i samme grad som Danmarks. Sjovt nok mister folk lysten til at forbruge, når de er rædselsslagne.

Strategiernes indvirkning på antal døde

Den 30. marts havde Danmark flere døde pr million af COVID19 end Sverige. Belgien og UK var allerede dengang stukket af fra resten af coronafeltet, men Sverige klarede sig hæderligt. Danmark havde lukket hele landet ned 2 uger tidligere uden det dog havde indvirkning på dødstallene. UK og Sverige havde ingen særlige restriktioner. Keep calm and carry on.

Først 4 uger efter nedlukningen kan man se en sikker forskel:

Sverige er stukket af fra sine nordiske venner og UK fortsætter sin stejle dødsspiral.

Sverige nærmer sig langsomt Frankrig og hvis det fortsætter, så kommer Sverige i fint selskab med Italien, UK og Belgien.

Statsministeren gjorde det rigtige, da hun lukkede ned. Og meget tyder på hun gør det rigtige med at åbne op. Hvis det viser sig SST ikke har bakket beslutningen op, så siger det mere om SST end om statsministeren. Hun har reddet rigtig mange fra at dø. Og økonomien? Ja. Intet tyder på vi kuldsejler den mere ved at lukke ned og beskytte befolkningen, end ved at åbne op og lade epidemien hærge.

Remdesivir

Breaking på bt:

Remdesivir er det nye håb, idet forsøg viser, det har en god effekt på mennesker, der har brug for ilt, men endnu ikke er så syge, de skal i respirator. Det har en positiv virkning, men der skal flere undersøgelser til for at vise, hvor stor virkningen er og hvem der har gavn af den.

Måske kan vi hjælpe de syge? Godt vi ikke lod epidemien rase igennem

Værnemidler

Jeg har brugt værnemidler hele tiden. Mange plejehjem har nu fælles klædeudkasser, hvor man kan få et visir. Kun let brugt. Jeg vil anbefale alle at tjekke om der er en edderkop der har gemt sig i skumgummipolstringen på visiret. Det er naturligvis egen erfaring med en korsedderkop, der får mig til at komme med dette lille fif.

Nye tiltag

Mange nye tiltag. Særligt dem med udvidet testning virker meget betryggende.

Panik

Ja. Fie Laursen er begyndt sælge sine fæces, urin og smegma befængte underbenklæder til ældre mænd.

Det vil jeg godt advare imod! Virus findes også i fæces, så hvis der kommer et udbrud af corona blandt perverse gamlinge, så kender vi kilden! Fie Laursen må lære at vaske sine beskidte underbenklæder selv.

Selvom pigebarnet har beskidte underbukser, tager hun alligevel 5000kr for at spise sammen med en mand:

Det er sådan en smittekæde starter. Fies forældre burde tage hende i nakkehårene og lære hende at lave mad og vaske underbenklæder.