Uge 26 COVID 19 2020

Der er gode takter i håndteringen af Danmarks første microudbrud efter vi har fået kapaciteten på test og lageret af værnemidler op på niveau.

Tallene

Sidste mandag d. 15. juni så tallene således ud:

Og i dag, d. 22. juni 2020 ser det således ud:

Dødsraten er 4,8 % og vi har testet godt 110000 på en uge. Det er strålende.

Sidste mandag var der 58 indlagte med en faldende tendens.

I dag er der kun 37, men næsten hele ændringen skyldes det knæk der kom, da de ændrede definitionen på hvem der var COVID-indlagt..

Der er fundet 310 nye smittede den seneste uge.

Sidste uge var der ialt 66 smittede i Hjørring kommune:

I denne uge er der 94. Altså 28 nye tilfælde. Vi står for lige under 10% af nye smittede og omkring 1% af Danmarksbefolkning.

For en uge siden så vi således ud:

Denne uge matcher vi de 2 værste smittekommuner i Danmark. Førstepladsen er løbet os af hænde……

Udbruddet

Over halvdelen af personalet er smittet og det er ikke nemt at skaffe personale, selvom Hjørring Kommune faktisk lynhurtigt er kommet i omdrejninger.

Hvis jeg havde et mikrogram energi, så ville jeg arrangere pizza til personalet og skønsang fra terraserne, men jeg er slidt ned til asfalten. Hvis der sidder nogen derude, der gerne vil arrangere noget chokolade eller gode mad til de modige kvinder, der trodser frygten og møder på arbejde, så vil jeg gerne smide et par hundrede efter det projekt.

De har fortjent en stor hyldest. De knokler med risiko for at blive smittet -og samtidig er der fjolser på nettet, der forsøger at placere skylden for smitten hos dem. Vi er mange der synes I er superseje! Jeg inklusive….

Der er lidt småudbrud på skoler og andre institutioner i resten af kommunen, men de fleste kan vist spores tilbage til Vendelbocentret.

Det kører jo, Heunicke

Jeg ville brokke mig over, det ikke var let nok at blive testet og man burde oprette mobile testenheder, der har en kapacitet på omkring 900 daglig. Nu er der sendt testbiler ud, så jeg vil lade den ligge. Inddæmningen kører rigtig godt.

Et enkelt ankepunkt, jeg har, er dog, at det er meget omstændigt at blive testet, hvis man har brugt den ene test, man har.

Som selvstændig læge, kan jeg kun blive testet, hvis jeg har været i nærheden af en smittet eller har symptomer.
Begge dele betyder jeg skal gå i karantæne til der er et negativt resultat. Lige nu er svartiden op til 4 dage.
Så ryger der en kvart månedsløn.
Det skal være nemt at gøre det rigtige. Svartiden skal ned på 8 timer og man skal kunne blive testet uden at opfylde så strenge kriterier. Lige nu er det dyrt, besværligt og ubehageligt at gøre det rigtige. Det skal laves om straks, hvis vi skal fange de smittebærere, der typisk er raske mennesker med få symptomer.

Minkavlerne

På tv2 nord er der det mest fantastiske interview med denne mand. Uanset om man synes minkfarme er en god ide eller ej, så elsker jeg ham. Han synes det er en god ide at få dyrene testet, og han er egentlig rimelig kold. Farmen er hans livsværk, men hvis den på nogen måder er til fare for offentligheden, så er han da villig til at få slået alle hans dyr ned. Iskold, ordentlig nordjyde.
“Hvis mit livsværk, min passion og grunden til jeg står op om morgenen på nogen måde kan skade andre, så slår jeg bare hele bestanden ihjel…”
Desværre vil coronavirus nok være her de næste par år, så hvis alle mink, der har Corona, skal slås ned, så bliver der mangel på minkpelse næste vinter.

Værnemidler

VI har ikke mangel. Det kræver retningslinjer ovenfra, så skal de nok blive brugt. Vi venter stadig…..

Nye tiltag

Nu kom den testbil jeg ville have foreslået, så jeg er bagud på point fra starten.

Panik

Nej. Udbruddet er under kontrol.

Det blæser for meget. Motorvejene er som blæst… Medmindre de er blæst af vejen, så har det noget med den virus, der er i omløb at gøre.

Laboratorietal

Jeg aner det ikke SST’s side er gået ned. Jeg vil gætte på der er flere smittede end i går.
Edit: Nu kom den op. Og jeg havde ret.

371 nye smittede, hvilket løber op i 3757 smittede ialt. Positivprocenten er faldet. Til gengæld er antallet af test helt oppe på 5000!
Det klarede vi.

Dødsrate på 3,7%. Det er lidt giftigt. Jeg vil gerne vente på vaccinen.

Coronaudsigten

Jeg vil tro antallet af indlagte, intensivpatienter og respiratorpatienter er uændret. Vi kan noget i Danmark. Vi mener det, når vi siger vi kan flytte bjerge. Lige nu banker vi et epidemibjerg foran os i en grad så andre lande må misunde os, vore evner.

Kurven er død. Dræbt. Borte. Jeg troede det krævede folk med maskingeværer i gaderne og barrikader af døre. Men i Danmark er det nok med et: “Det kan vi ikke være bekendt!”

Det er slapt.

Dødstallet er ikke engang på omgangshøjde med en sløj influenza. Vi er ved at få værnemidler. Måske går det…..

Edit: Så kom tallene

Vi har styr på det. Faldet i respirator patienter skyldes at man nu fjerner de respiratorpatienter fra listen, der ikke længere er i respirator. Det virker intuitivt fornuftigt. Det må være noget SST har fået inspiration til udefra.

Region hovedstaden udbygger forspringet til de andre regioner. Det er nok ikke derfra man skal forvente ekstra respirator hjælp til lidende italienere.

Selv den lineære kurve er sløj. Det kører for os.

Politiske tiltag

I dag gik lægernes og sygeplejerskernes frontpersoner i et frontalsammenstød med sundhedsstyrelsen. Grethe Christensen fra sygeplejesiden er giftig og skarp. Hende kan man regne med hver gang. Sygeplejerskerne har en bister og dygtig forkvinde i hende.
Vi vil ikke finde os i det.
Og Grethe virker mere opdateret end Brostrøm. Der er asymptomatiske smittebærere og det er nok dem der bærer en stor del af smitten. De syge bliver hjemme.
På sygehuse skal de syge stadig møde frem…

Der skal mundbind på begge parter hver gang, der er patientkontakt. Sygehusvæsnet er blevet de nye smittebærere efter SSTs forfejlede vejledninger. Jeg har aldrig oplevet så mange syge. Hold jer væk.

Flaskehalse i sundhedsvæsnet

Personalet bliver syge. Vi får ikke testet de milde tilfælde. Og hospitalerne er de rene coronakuler. Intet nyt.

Det er som om fagfolkene er gået sammen om at påpege diskrepansen mellem de løfter myndighederne giver, og hvad der er muligt.
Jeg ved ikke om jeg bare skal lukke bloggen. Der er flere der påpeger de åbenlyse mangler.

Nyheder

En negativ coronatest kan man ikke bruge til noget. Sensitiviteten er lav. Værnemidler og ekstrem hygiejne skal iagttages ved alle kontakter. Ellers vælter vi. Gad vide hvor meget 30 sygemeldte koster? Lidt mere end 100 mundbind og nogle kitler tror jeg….

Den var ikke gået i Sverige. Kønsopdelt…. Feminister, tvekønnede, transkønnede, nazister og det løse ville gå amok:

Endelig kommer de lidt tungere drenge til:

Panik

Nix.
8,5 ruller tilbage
5,7 flasker vin tilbage

Og når først sygeplejerskernes forkvinde går ind i kampen, så kommer landet til at flyde med værnemidler. Jeg undrer mig over hun kom så sent ind i kampen. Nu sker der noget. Hun er dygtig, hun er giftig. Det eneste jeg synes hun mangler at nævne er, at vi ikke længere skal snakke om rationel brug af værnemidler, når så mange sundhedsarbejdere er smittet. Vi skal snakke om brug af værnemidler. Og det skal ikke blive ved snakken.

Det er et usympatisk træk ved myndighederne, at de får det til at lyde som om, vi bare vælter os i masker, fordi vi kan.
Vi vil også gerne hjem til familien. Myndighederne ved vi er udsat for stor smitterisiko. Vi ved det.
Og Grethe Christensen er snart den eneste der har klodser til at stå fast. Gå til dem Grethe. Normalt er jeg jo på den anden side af Grethes holdninger, så jeg er lidt træt af hende. Men her er hun verdens bedste wingman at have.

Tomrum

Slap af. Nyd det. Der sker ikke en skid. Det her er den fladeste kurve nogensinde. Tag ud til stranden. Grin lidt mere. Jeg er ved at være ret vild med den her form for anderledes. Vi aner ikke om det varer 1 år eller 6 måneder. Jeg begynder at se muligheder….

Jer der ikke har Facebook og læser dette på en EDB maskine.
Jeg er kommet til at pudse næse på arbejde, så jeg er dømt ude de næste par dage.
Altså fra arbejde.
Tirsdagsdødsattesten er naturligvis klar i morgen.
COVID Update tilgår i morgen.
Det er i sandhed skøre tider.

COVID19 er i udbrud i Danmark. Udbruddet er så massivt at i modsætning til alle andre lande omkring os har vi opgivet at inddæmme. Slaget er tabt, før rædslerne er begyndt. Vi ved, vi skal bremse virussen.
Vi ved vi kommer til at se flere dødsfald end vi kan acceptere. Vi kunne måske acceptere 6000. Men hvis virussen fortsætter i det tempo, der er nu, så bliver dødstallet endnu højere. Utåleligt højt. Uforståeligt højt.

Første fase

I starten går det godt. Ingen døde.
Det er primært de unge, de smukke og de rige, der har bragt virussen hjem, er blevet testet, hygget om af myndighederne og har kunnet fortælle at Corona er bare en forkølelse.
Og det er det. For de fleste. Snot, feber, ondt i halsen.
På instagram og facebook kan man følge en 20 årigs urimelige kamp mod ensomheden i karantænen, savnet af mor og far og det urimelige i at både skulle kæmpe mod forkølelse og trangen til at drikke øl med vennerne. Kampen mod skedesvamp kan synes mere drøj end Corona, og mange unge laver modbevægelse, hvor de fester og samles som et lille oprør mod dommedagsprofeterne (det er sådan nogle gamle røvhuller som mig, der har læst bøger og ikke har haft en ærlig klamydiainfektion årevis).

Det var første fase i Danmark.

Anden fase

Nu, denne uge, går vi ind i anden fase.
Vi går ud fra alle der har feber og er snottede har Corona. Og hvis de ellers er rimelig normalt begavede og immunkompetente, så bliver de bedt om at blive hjemme og pleje deres feber og snot og ellers holde sig indendøre. Det fungerer fint i udkanten. Men tabloidaviserne oversvømmes af hovedstadseliten, der bare ikke kan rumme at have snotnæse og ikke blive testet.
Vær anderledes!
Tør næsen, se Netflix, hold dig fra andre. Vent med at gå ud blandt andre til du er rask. Faktisk til du er 3-4 dage inde i din raskhed.
Det er ikke, fordi sundhedsvæsnet ikke gerne vil sende en pakke kleenex og afklare helt præcist, hvad den snotforkølelse skyldes. Det er fordi, der er andre, der er i gang med at dø, af det du oplever som generende. Feber er træls. Hoste er træls. Snot er træls. Men hvis du ellers er ung og rask, så er risikoen for at du bliver alvorligt syg af Corona sammenlignelig med risikoen for, du bliver alvorligt syg af influenza. Hold ud.

Alle kommer til at få corona, men vi håber og beder for 2 ting:

  • At antallet af syge ikke overstiger kapaciteten i sygehusvæsnet.
  • At de virkelig syge ikke får Corona før vi har en effektiv kur

Det tredje håb er vaccinen.

Anden fase er ubehagelig. Mange oplever feber, hoste, snot og utilpashed. Man er bekymret. Overlever jeg? Hvis du er under 65 og ellers rask, så er svaret ja. Lige så sikkert som du ville overleve en influenza. Statistikken er på din side. Tallene arbejder for dig.

Tredje fase

Her går vi, sundhedspersonalet og patienterne, helvede i møde før døden rigtig får fat.
Tiden for 3. fase er snart. 2 uger efter vi runder 5000 smittede, rammer vi afgrunden.

Der er ikke flere intensivpladser tilbage. Hver dag fjerner vi respiratoren fra folk vi ellers ville kunne have reddet, fordi der kommer så mange. Så hurtigt. Prioritering og pladsologi (den vigtigste lægeegenskab -hvem skal vi smide ud) bliver nummer 1. Vi lægger folk til at dø, fordi deres chancer kun er 25%, men de nye der kom ind har 50% chance. Vi bedøver dem lidt. Det er ubehageligt at drukne i sit eget sekret.

Men der kommer flere. I skadestuen begynder patienterne at smide de masker, de ellers får på ved ankomst, for de kan ikke få vejret. De har siddet der i timevis. Nogle i dage. De har set folk kollapse på gulvet. Uden der kom nogen og hjalp.
Der er ingen læger. 20% har Corona smitte og tallet er hastigt stigende. Der er ikke flere masker til sundhedspersonalet, så vi går på arbejde hver dag, med den risiko det indebærer. Enkelte patienter kæmper sig over til den rene skadestue. Der hvor der ikke må komme smittede.
Der ligger trafikofre med åbne benbrud, børn med astma og unge mennesker med blindtarmsbetændelser. Og nogle af dem dør. Den betændte blindtarm sad på en 20 årig kvinde. Men den sprang og ingen opdagede det. Alle læger var travlt optagede af dem, der var endnu sygere. Men nu er det for sent. Hun har bakterier i blodet og der er ingen til at operere. Hun får antibiotika, men tarmene er gået i stå. Endelig bliver hun opereret, men hun kan ikke komme ud af respiratoren igen. Det burde hun ellers. Men det er for sent. For hun fik Corona i kaosset og Coronaen høster blandt de svage. Og i dag blev det hende.
Før det hele brød sammen, havde ingen drømt om at man kunne dø af en blindtarmsbetændelse som 20årig. Men nu er det hverdag. Alle sygdomme, der før kunne kureres medfører nu høj dødelighed.
Men det bliver værre endnu.
40% af lægerne er smittede. Og de syge kommer så hurtigt. På et plejehjem er 40 ud af 66 beboere døde af Corona. Men de blev ikke indlagt, for der var ikke plads og det var håbløst. De lå der i en uge, før der var kapacitet til at fjerne dem. Lugten i den varme maj morgen 2020, var ulidelig.
Så mange, så hurtigt.
2 læger har begået selvmord. Det er ret almindeligt for læger, men 2 på samme sygehus er lidt mere end vi er vant til.
Sygeplejerskerne er oppe på 50% smittede. De har tættere kontakt med patienterne. Alt er kaos.
Enkelte læger og sygeplejersker kollapser under presset. De bliver lagt ind på linneddepoterne for at sove.

Efter 2-3 måneder dør det ud. Ligeså pludseligt som det startede. 75000 døde.

Behøver det at gå så galt?

Nej.

Statsministen gav os en enestående chance for at stoppe det.

En enestående mulighed for at stå sammen, hver for sig. I sikker coronaafstand på 2 meter. Det meste af Danmark er lukket ned. Og livet skal ikke fortsætte som før. Intet er som før!

Hvad skal vi gøre?

Vi skal rette ind. Sige javel. Og parere ordre.
Det er vurderet, at den kurve vi går ind i nu er for stejl. Den stiger så kraftigt, at vi lynhurtigt vil opbruge alle ressourcer i sundhedssektoren, hvis den fortsætter. Landet bliver ikke sat i stå i 14 dage, fordi vi er bange for et par hundrede dødsfald og en snotforkølelse. Sammenbruddet af hele sundhedsvæsnet og de ordnede forhold vi har i Danmark er lige om hjørnet.
Der sidder talknusere og beregner, hvor meget smitte vi kan tåle (for vi kan ikke stoppe den) over 1 uge, hvor meget vi skal lukke ned for at opnå en opbremsning, der lige akkurat holder os kørende.
Vurderingen landede på en total nedlukning af den offentlige sektor fraset kritiske funktioner, anbefalinger om at blive hjemme, hastelovgivning om øgede beføjelser til at opretholde karantæner og ikke mindst anbefaling om at blive hjemme.

Oversat betyder det: om 3 uger er vi ude at skide i en grad, så en 20 årig kan dø af blindtarmsbetændelse eller en bullen finger, hvis vi ikke retter ind. For slet ikke at tale om alle de kræftsyge, der vil mangle behandling. De syge børn, der vil lide.

Vi skal lytte. Nu.

Og det vi får at vide er: bliv inde. Undgå forsamlinger. Hold jer i ro.

Hvis det her med corona er for svært at forstå, så lær det udenad:
Lyt til myndighederne.

Bliv hjemme

Selvom du muligvis lige har lyst til en tur ned til vennerne, så I kan få en øl og snakke om, hvor vildt overdrevet, det her er, så lad være. I kan starte en smittekæde. I er unge. I lever. I overlever.
Men I spreder smitten og bidrager til mange menneskers lidelser. Og selvom det først sker om 3 uger. Så er I ansvarlige. Bliv hjemme. Puds glorien. Spil counterstrike eller fifa. Det er sundt.
Find sjove ting man kan gøre uden at se hinanden fysisk. Begræns mødet med andre. Tag ud at handle på underlige tidspunkter eller bestil maden på nettet. Det er næsten som Robinson. Overlev. Alene. Dog med Netflix og træk og slip.

Vask hænder, sprit af og slap af

Så har du gjort hvad du kunne. Vær introvert. Lær at undvige andres forsøg på kontakt. Jeg hader eksempelvis krammere. Normalt stikker jeg hånden frem til et håndtryk, men i disse coronatider ville jeg overveje et cirkelspark, hvis nogen lagde an til den slags. Føj for helvede.

Dine forældre er vigtigere end dit arbejde.

Bliv hjemme hos din familie. Dine forældre er i risikogruppen. De skal ikke med i første bølge smittede. Skån dem. Og hvis dit arbejde fyrer dig? Så er de nogle fjolser.

Mød på arbejde

Hvis du er blandt det kritiske personale, ja så er det din forbandede pligt at møde på arbejde og yde det du kan. Der er fordele og ulemper ved alt. Mens alle andre er hjemme, så sidder jeg og læser myndighedsanvisninger og taler i telefon. Det er timer jeg aldrig får igen.
Og der en risiko ved at stille sig midt i corona helvede. Men den er ikke ret stor, hvis du er under 65.

Aflys alt

Fester, familiemiddage, fodboldtræning, gåture i byen. Nej. Bare nej. Kurven er stejl. Vi har én chance. Grib den.

Bestil varer på nettet

Nemt, bekvemt og bryder smittekæden.

Hold afstand. Vis omsorg

Stik en seddel under døren til den gamle ved siden af. Skal jeg handle for dig?
Hjælp dine venner der er forkølede med at få den rette mængde medlidenhed. På telefonen!

Brug lægevagt og læger korrekt

Brug ikke lægevagten, hvis du er neurotisk over corona og din snotnæse, så ring til en ven. Du har formentlig corona, men din læge har andet at lave. Alle er snottede.
Ring hvis du er syg eller har alvorlige sygdomme og har bekymringer.
Brug ikke lægevagten som din personlige psykolog, der kan hjælpe dig med at udholde en snotnæse, ondt i halsen og ledsmerter.
Sundhedsvæsnet opruster og fokuserer på de syge.

Slutningen

Slutningen skriver vi selv. Det vi gør lige nu, er det vi høster om 2 uger og døden høster om 3. Vælg klogt. Vær heroisk. Tiden lige nu er historisk.
Aldrig før.
Det er os mellem 15 og 50, der står for smitten. Vi har ansvaret for at stoppe den. Selvom det ikke rammer os hårdt, så rammer det de syge og de gamle.
Vær den, der gør det socialt acceptabelt at sige nej til sammenkomster.
Vær den, der retter ind. Brug de sociale medier. Spred budskabet.
Start bølgen nu.

Selvom jeg ikke kender slutningen og kun lige nu kan se omridset, så vil jeg sige: “Aldrig. Aldrig. Igen.”
Næste gang har vi erfaringen.
Det er nu vi skriver histore. Og vi gør det. Fra i dag.

Så er det 13 dage siden jeg skrev om Corona sidst og det er jo spændende at se, hvad det har udviklet sig til.

Her er linket til det tidligere indlæg:

D. 2 februar var der 11953 smittede kun 132 udenfor kina og 259 døde af epidemien.

I dag ser det mere dystert ud. Eller gør det?

Der er 4 gange så mange smittede i Kina, 4 gange så mange smittede udenfor Kina og 5 gange så mange døde. Det er endda kun tallene fra i går.
I dag er der endnu flere smittede, men ikke noget der ændrer på den kurve, der bliver tegnet. Stigningen er ikke længere markant.
Coronavirussen ser ud til at have mistet sit momentum.
Problemet med statistikken er fortsat at Kina fortsat står for de fleste tilfælde, og at man ikke kan stole på deres registreringer.
Problemerne er uændret at:

  • Der mangler testkits, så kun de virkeligt syge bliver testet
  • Der dør flere af sygdommen i Kina end der gør i resten af verden, som følge af overbelastet sundhedsvæsen

Det betyder at vi kommer til at overvurdere dødeligheden og undervurdere udbredelsen af coronavirus. Lige nu vurderes dødeligheden at være omkring 2%, men den er formentlig betydeligt lavere.
Hvis man kun ser på de tal, der gælder udenfor Kina, så er dødeligheden omkring 0,4%. Men med de tal vi har at gøre med, så er dødeligheden muligvis et sted imellem 0,4% og i underkanten af 2%.

Væksten falder

Selvom det lyder af meget, når der er en stigning på 2000 smittede nogle dage, så knækker kurven faktisk for Corona. Der er ikke længere en eksponentiel stigning og for hvert nyt tilfælde kommer der en lille anelse over 1 tilfælde. Det vil sige at stigningen er ret lille. Og for at kunne blive en epidemi, så er der brug for at smittespredningen er noget mere effektiv, end hvad der synes at være tilfældet nu. Nedenfor er den logaritmiske visning af nye tilfælde.
Det flaaaaaaaer u’, som vi siger.
Og det er nok meget godt, for i Danmark er vi sket ikke klar til den slags endnu.


De danske myndigheder sovser stadig rundt i ubeslutsomhed, og der er ikke lavet de store tiltag for at undgå Corona. Folk der har været i kontakt med smittede må gå rundt hjemme og måle en rektal temperatur to gange om dagen. Det er stadig kun folk, der har været i Kina i særlige områder ELLER folk der både har været sammen med en person med Corona OG har symptomer på akut luftvejsinfektion. For at vende tilbage til det basale, så kan man sagtens have Corona uden at smitte. Supersprederen, der smittede en del i Europa havde ingen symptomer.


Så lad os bare slå fast, at enten er myndighederne ikke rigtig bange for Corona og ellers orker de bare ikke det bøvl og ballade, der følger med at sætte folk i isolation.
I næste uge skulle Københavnske praktiserende læger modtage beskyttelsesudstyr, men i resten af landet, må lægerne vist klare sig selv. Det på trods af der er udsendt anbefalinger om brug af beskyttelsesudstyr fra Sundhedsstyrelsen, herunder kirurgisk maske, der er udsolgt over det meste af landet og altså ikke er en del af standardudrustningen hos praktiserende læger. Jeg vil tro, at de fleste stadig har de masker, der blev udleveret i forbindelse med svineinfluenzaen. De masker dukkede også op længe efter influenzaen var en realitet, så de fleste har dem nok liggende endnu.
Som tordenskjolds små soldater må vi finde os i at blive sendt i front uden udstyr. Heldigvis tyder noget på at coronaen dør ud, ganske uden vores hjælp.

Overskrifter fra aviser

Om ikke andet så har coronavirussen gjort det let at være journalist på BT og Ekstrabladet. Historier om frygt for asiater, frygt for dødsfald, frygt for mutation, frygt for epidemien florerer. Men der er også historier om håb. Danmark kan muligvis komme til OL på bekostning af syge mennesker. Det er en dejlig vinkel i disse ellers så mørke dage.
Enjoy.

Uha uha.
Corona kan blive endnu farligere….

Intet som at få hr. og fru Danmark til at fortælle om deres frygt.

I Danmark har vi humor. Men en coronajoke?

Kan du gætte resultatet? Klik-klik-klik. Men kun hvis du er nysgerrig.

Du gætter det aldrig.

Den var negativ.

Det ved jeg ikke. Men jeg tror EB og Ekstrabladet håber det kun er begyndelsen. Frygt giver klik. Og dermed reklameindtægter.
Torben er ikke kun bange for Corona. Men også asiatere. Der må være en psykolog, der kan hjælpe ham.
En 80 årig kinesisk man døde i Frankring.

50 opkald klarer jeg som regel mellem 8-9 hver morgen. Kimet ned er nok så meget sagt.

Intet som en solstrålehistorie. En virus der hærger i fattige egne giver Danmark håb for OL. Så er Coronaen da nærmest tilgivet.
Bare vi kan sidde med vores klaphatte og kalde øl

Kuliltedødsfald

I midten af 1800-tallet blev der lagt bygas ind i København. Gassen blev lavet af kul og havde et højt indhold på 10-15% af kulilte. En lugtfri gas, der dræber effektivt. Gassen blev brugt til blandt andet madlavning, varme med videre. Flere og flere byer fik indlagt bygas og snart var det almindeligt i de større byer. Desværre fulgte der mange dødsfald i kølvandet på det nye initiativ. En utæt gashane kunne udrydde hele familier, der sov ind uden at opdage, hvad der var hændt. Kulilte er en gasart, der, når den indåndes, binder sig til de røde blodlegemer og fortrænger ilten. Kroppen kan ikke bruge kulilte (eller kulos) til forbrændingen i cellerne og derfor dør man, hvis kuliltekoncentrationen bliver høj nok i blodet. Ikke af kulilten, men af mangel på ilt.
Ligpletterne på mennesker døde af kulilte forgiftning bliver meget lyse, fordi hæmoglobinet fortsat er i den (kul)iltede form.
Kuliltedødsfald i bygastiden, dengang, der hverken var tilsat lugtstoffer til gassen eller den som i dag er næsten fri for kulilte, var almindelige. I dag ser vi næsten kun kuliltedødsfald, når folk griller indendørs eller beslutter sig for at aflive sig ved at tænde en grill i soveværelset eller bruger metoden med at aflive sig med udstødningsgas i bilen.

Selvmord ved gas

De mange utilsigtede dødsfald i forbindelse med gasudslip inspirerede desværre også selvmordere. Og selvmord med bygas blev en af de absolut mest populære aflivningsmetoder. De fleste selvmord i byerne blev begået med bygas i 1930erne og selvmordene fortsatte langt op i det 20. århundrede. 3-400 mennesker døde hvert år som følge af kulilteforgiftning og selvom de fleste dødsfald var selvmord, var der også almindelige ulykkelige hændelser i blandt, hvor en gashane eksempelvis var utæt og udraderede hele familier i nattens løb.
Som selvmordsmetode var bygassen uhyggelig.

  • Den var let tilgængelig
  • Den krævede ikke tålmodighed og metodik i planlægningen
  • Den krævede ingen særlige evner
  • Den var ublodig
  • Den krævede ikke, der skulle overvindes frygt for højder
  • Den var ikke voldelig


Man tænker måske at selvmord er en overlagt, gennemtænkt handling og at en selvmorder altid vil finde en måde at aflive sig selv på.
Det er ukorrekt.
De fleste selvmord begås i affekt -altså stærk sindsbevægelse -og selvmordstankerne klinger af i takt med sindsbevægelsen. Således vil tankerne om at begå selvmord ofte nå at klinge af inden man eksempelvis får skaffet sig et solidt reb og gjort det klar til hængning, således selvmordet ikke bliver til noget.
Med bygas kunne man bare skrue op for hanen og ligge sig til at sove, hvis man havde haft et skænderi med kæresten. Og så døde man. Inden man fik chancen for at genoverveje. Og hvis det mislykkedes, ja så kunne man prøve igen næste gang man kom i den rette stemning.
Hængning og skydning er mere sikre selvmordsmetoder, men det kræver både snilde og en vilje til aktivt at hoppe fra skamlen eller trykke på aftrækkeren. Hængning går eksempelvis galt, hvis man tror en rawplug i et gipsloft kan holde til en 80 kg person, hænger sig i en krog skruet op i den. Skydning kræver adgang til skydevåben, og det er der forholdsvis få der har i Danmark. Heldigvis.

De var ikke døde i dag

En retsmediciner fra Århus, Jørgen B. Dalgaard, kæmpede i mange år for at få ændret bygassens sammensætning, så den ikke indeholdt så meget kulilte. Han anførte at dødsfaldene ville blive færre, hvis bygassen ikke havde så højt indhold af kulilte. Hans modstandere, gasleverandørerne, var af den mening, at selvmordere, blot ville finde en anden måde at aflive sig på. Imidlertid viste det sig, at da Danmark overgik til naturgas i 80erne og 90erne, skete der et markant fald i antallet af selvmord. Således tyder meget på, at de der tidligere ville have begået selvmord med gas, nu nåede at besinde sig, inden de skulle i gang med de mere besværlige aflivningsmetoder. Selvmord er som med alt andet her i livet. Jo mere besværligt, jo færre vil gøre det.

Hjerneskade og psykisk sygdom

Nedenfor er en dødsattest på en 49-årig kvinde, der har mange risikofaktorer for at forsøge selvmord. Det fremgår hun er separeret af den medicolegale attests side 1. Skilsmisser og ensomhed er risikofaktorer også i dag i forhold til selvmord.

På bagsiden af dødsattesten beskrives flere risikofaktorer. Nedenfor fremgår det hun tidligere har forsøgt selvmord, hvilket er en enorm risikofaktor i forhold til at forsøge igen. Alt kræver træning for de fleste. Også selvmord. Meget få er så dårlige til at begå selvmord, at det ikke på et eller andet tidspunkt vil lykkes for dem.

Samtidig har hun lidt af depression siden hun for 10 års tid siden havde meningitis, altså hjernehindebetændelse. Man kan her forestille sig, at hun nok har lidt en eller anden for for organisk hjerneskade i forbindelse med sygdommen. Organiske hjerneskader er ligeledes en risikofaktor for selvmord.
Denne kvinde havde formentlig ikke været død, hvis bygas ikke havde været let tilgængeligt, nemt og ublodigt.

Social deroute

De sociale forhold alene kan også føre til selvmord. Manden nedenfor, Hans Peter Hansen, er enkemand og i svære økonomiske vanskeligheder. Han har ikke psykisk sygdom, intet misbrug af alkohol eller narkotiske midler, men han har tidligere forsøgt selvmord ved gas. Husk det. Øvelse gør mester.
Det er ikke for at få opmærksomhed folk forsøger at begå selvmord. Det er i yderste desperation. Men de bliver dygtige for hvert forsøg.
Selv mennesker, som Hans Peter Hansen, uden misbrug, uden psykisk sygdom og uden svære fysiske sygdomme kan blive drevet ud over kanten.
Husk at spørge ind til selvmordstanker, hvis nogen i jeres nærhed har det svært. Mennesker der har selvmordstanker eller planer vil sjældent selv bringe det på bane, men de svarer som regel ærligt, hvis man spørger. Og det åbner for forståelse og hjælp.

Misbrug og selvmord

På ligsynsattesterne for medicolegalt ligsyn skal man angive om afdøde har været hengive til umådeholden nydelse af alkohol. Dengang skulle man. Og hvor lyder det bare 8000 gange bedre en den diagnose “alkoholoverforbrug” , som alle indlagt på sygehus med et forbrug over 1-2 genstande dagligt, får klistret på sig.
Hans Christian var i slutningen af 50’erne og kendt radiumdranker (kogesprit med karbid evt fortyndet ned i portvin). Radiumdranker var som regel i slutningen af deres karriere som alkoholikere og i slutningen af deres liv. Han havde tidligere forsøgt selvmord. Denne gang var han dygtig og uheldig nok til det lykkedes ham.

Bygas i dag

Bygas er tilsat stærk lugt og indholdet af kulilte er minimalt.
Selv de mest ihærdige selvmordere vil nok betakke sig inden de omkommer af bygas. Den lugter ubeskriveligt ækelt af rådne æg og hengemte prutter.
Den barriere er faktisk nok til at stoppe en selvmorder.

Og så tiden. For der er så lidt kulilte i bygas at naboerne nok både vil have nået at klage til ejendomsstyrelse og denne vil have færdigbehandlet klagen, inden det bliver ordentligt farligt.
Når lugten rådne æg kan stoppe en, fra at tænde hanen og vente på døden, så tænk hvad et venligt ord eller et varmt kram kan gøre.
Men det kræver man ved, at personen har selvmordstanker. Og det ved man først hvis man spørger.


Spørg ind til det. De fleste har haft selvmordstanker på et eller andet tidspunkt.
De færreste har gjort klar til selvmord med løkken i træet og et afskedsbrev i skuffen.