Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

6. april 2020 COVID 19

Solen skinner.

Laboratorietal

Antallet af smittede er i dag 4647.
Antallet af nye smittede er 278.
Antallet af testede er 3182.
3100 test det forløbne døgn. Det er ret roligt. Måske for roligt.

Positivprocenten stiger til 8,7%. Jo færre vi tester, jo højere positivprocent og jo færre finder vi af smittede. Vi bliver nødt til at screene bredt, hvis vi skal have en ide om, hvor coronakulerne er.

Dødsraten for de, der tester positiv er 4,0%.

Coronaudsigten

Vi stagnerer fortsat.

Kun Region Hovedstaden insisterer på at banke derudaf.

Og kurven er smadret. I stedet for at vise den, kigger vi dag på kortet fra SST daglige pjece. Det viser hvilke kommuner, der kæmper om pladsen som de fremmeste coronasmittesteder.

Holstebro har jo gjort sig ganske bemærkede ved både at smitte de indlagte patienter med Corona OG have spredt sygdommen til plejehjem. Spændende udvikling.

Flere af plejehjemsbeboerne er indlagt og desværre er dødeligheden høj for ældre mennesker. Der mangler værnemidler. Der mangler testkapacitet. Det her vil forekomme overalt, så længe vi bliver ved med at være bagud.

I Brønderslev kæmper de også med udbredt coronasmitte:

Men er det så slemt? Åh ja. Hvis man er gammel eller svagelig, så er corona hammerfarlig.

1/3 over 90 dør. 1/5 mellem 80 og 89 dør. Kommunerne mangler værnemidler. Nogle steder skal personalet hente det ved lederen, hvis de skal have det. Det er elendigt lederskab. Hvis man ønsker at personalet bruger værnemidler og dermed beskytter de svage, så nytter det ikke at gøre det så besværligt som muligt at gøre det rigtige.

Det er som om at bare en enkelt smittekule som et plejehjem, kan blæse tallene helt ud af skalaen. Det smitter helt vildt.

Politiske tiltag

Mette holder tale i aften. Mit bud er at afgangsklasserne får lov at starte op.

Flaskehalse i sundhedsvæsnet

Som altid. Vi tester ikke. Testene er ikke ret sensitive. Vi får ikke adskilt de syge fra de raske og de steder, hvor folk er allermest syge, der florerer coronavirussen. Og det gør den fordi SST kommer med vejledninger, der passer til lagerstatus af værnemidler.
Kommuner og regioner følger vejledninger, og sørger for at gøre det ekstra besværligt at benytte værnemidler. Og så kører det her i ring indtil vi alle er smittet eller politikerne får styr på SST.

Nyheder

Bolette Søborg vil nok sige at det er nok med rigeligt af sæbe. Men det er desværre nok kun håndvasken blandt papirnussere det hjælper på. I den virkelige verden er sundhedspersonalet tæt på patienterne:

Det koster bønder at spille skak og SST ofrer villigt de gamle og sundhedspersonalet.

STPS har fået politiet hjælp til at isolere 2 borgere i forbindelse med aktuelle coronavirus. Hvis du har glemt hvem STPS er, så er dem, der lavede “stikkerlinjen”, hvor man anonymt kunne ringe ind og anmelde sin nabo, hvis han ikke hostede i albuebøjningen.

Nu har de med politiets hjælp fået isoleret 2 mennesker, der ikke har været i stand til at isolere sig:

Vi er tilbage til at dø med coronavirus. Ikke af:

Jeg vil gætte på han døde med organsvigt forårsaget af coronavirus. Sådan bliver man nødt til at være lidt dum som journalist, hvis man skal tækkes sundhedspolitiet. For I må ikke blive bange…
Det er det vigtigste.
Heldigvis er I dumme, så I opdager aldrig coronavirus er lidt af en dræber i de ældre alderssegmenter.

Finland har modsat Danmark forberedt sig en anelse:

Grunden til der ikke opereres lige nu er ikke fordi, der mangler læger. De står såmænd klar. Det er fordi alle værnemidler er suget ud i coronafronten. Nogle gange er det rigtigt dyrt at spare alle de forkerte steder. Intet beredskab startede vi med i Danmark. Og nu har vi måske skrabede værnemidler til 14 dage. Det er lidt flovt.

Panik?

Nej. Jeg har fundet en hel ny lagerbeholdning af lokumsruller. Der er mere end jeg kan tælle på to hænder.

Tomrum

Jeg har ikke coronavirus, hvilket på positivsiden betyder jeg må komme ud. På negativsiden skal jeg selv til at lave mad. Podningsprocessen var problemfri. (eller -jeg vil tænke mig særdeles godt om næste gang, for det er da meget ubehageligt. Jeg er aldrig blevet podet i halsen før, og det skal jeg da heller ikke igen. Jeg tror endda, jeg vil finde et lidt mere empatisk ansigtsudtryk næste gang jeg poder mine egne patienter. )

På den anden positivside er jeg sket ikke blevet kaldt til kammeratlig samtale for denne blog. Det er højst usædvanligt i det offentlige Danmark. Jeg må konstatere, at enten er det kun SST, der bruger deres tid på at gennemtrawle nettet for små hjemmesider, der ikke er enige med dem, ellers så står det bare bedre til med ytringsfriheden i det høje nord.

Intet har jeg hørt. Nix -nada. Og tak for det.

9 thoughts on “6. april 2020 COVID 19

   1. Det sker da hver gang, man møder op i håbet om at ondt i halsen kan kureres med penicillin. Eller har jeg bare haft en særlig krakilsk læge?

    Tak, Iza, for en spændende og velskrevet blog. Jeg er en af de lægpersoner, der kom til da dit skræmmescenarie gik viralt. (Gad vide, om det udtryk for mange delinger på sociale medier stadig bruges?) Jeg tror, jeg vil blive hængende når verden igen bliver normal.

 1. Er spændt på din uforbeholdne mening om at sende de små mennesker ind i løvens gab først?

 2. Frygtelig zig-zag kurs regeringen der lægger for dagen..
  Så er der ikke meget vundet ved den indledende strategi som så har kostet kassen mere eller mindre forgæves..

 3. Du har ret høje tanker om dig selv

  Mon ikke dem der kunne være interesseret i en kammeratlig samtale omkring denne blog har en del andet de skal bruge deres tid på lige for øjeblikket.

  Synes egentlig heller ikke der er meget her der indbyder til kammeratlig samtale.

  Tallene flover, den skarpe holdning i bloggen flover, mængden af toiletruller er nu ukendt, men rigelig, så her er der heller ikke længere noget at følge med i.

  Verden er blevet et kedeligt sted. Ingen besøg, ingen familiekomsammen, ingen knus, ingen kram, ingen ferie, ingen fester, ingen festivaller, ingen ture over grænsen, ingen spontan shopping og jeg kunne blive ved.

  Og alle tror de er døden nær hvis de ser en der ikke spritter hænder ved indgangen til supermarkedet. Måske vedkommende bare er på den anden side af covid19.

  Vi har stadig respiratorkapacitet, men mangler intensivsygeplejersker, så hvad kan vi bruge den kapacitet til?

  God, kedelig og ensom påske derude ☀️

   1. Hvad er godt vejr værd, hvis ikke der er nogen at dele det med 🙁

    De gamle på plejehjemmene sidder isolerede på deres værelser og tror der er udbrud krig 🙁

    De overlevede covid19, men døde forladte og af kedsomhed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *