Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

5. april 2020 COVID19

Solen skinner igen. Og blæsten er kommet tilbage.

Laboratorietal

Antallet af smittede er i dag 4369.
Antallet af nye smittede er 292.
Antallet af testede er 3806.
Det er weekend og vi ligger på 3800 test. Det er meget godt gået.

Positivprocenten er stabiliseret nede omkring de 7%. Fra det ganske land berettes om, at det nu er muligt, om end besværligt, at få testet patienter med milde symptomer.

Dødsraten er 4,1%. Det er en del. Trods alt.

Coronaudsigten

Vi stagnerer. Det er godt. Der sker faktisk mange positive ting. Selv for en sortseer som jeg.

Region Hovedstaden…
Det er simpelthen ikke sundt at bo i kasser ovenpå hinanden

Og kurven er smadret. I stedet for at vise den, vil jeg vise en kurve fra SSTs pjece. Kumuleret antal dødsfald:

Det ser jo voldsomt ud. 180 døde. Men det er det ikke. Det er mindre end hvad der dør, når influenzaen hærger. 180 er intet.

Politiske tiltag

Ingen varm luft siden i går. Mette vil holde tale til nationen en af dagene.

Flaskehalse i sundhedsvæsnet

Sygehuse, plejehjem og bosteder er fortsat coronakuler. Plejepersonalet lider under at der ikke er værnemidler. De bliver smittet og så begynder beboerne at lide under det.

Et andet problem er falsk negative svar. Hvis man poder fra svælget har tidligere undersøgelser vist, at sensitiviteten kun er 50%. Det betyder at man kun fanger halvdelen af de smittede. Det er der blevet spurgt til -vist endda ministeren, der svarede at testen var sikker. Problemer er at svaret baserede sig på trakealsug. Og langt de fleste vi tester i Danmark er ved svælgpodninger. Trakealsug er en særdeles ubehagelig procedure, der ikke laves medmindre patienten er dårlig eller undersøgelsen er vigtig.
Så ministeren fik en halv forklaring. Og journalisterne har ikke lugtet blod endnu.
Men det er et problem at den prøvetagningsmetode vi bruger mest er så usikker. Jeg har ikke rundet det tidligere, fordi der blev testet så få, så det nærmest var ligegyldigt. Nu skruer vi op, så nu er det en problemstilling der kommer til at opstå hyppigt.
Og det svar der er givet gælder for de allerfærreste af prøverne. Det er en fortsættelse af strategien om halve sandheder for ikke at opskræmme befolkningen. Sundhedspersonalet kan gennemskue det. De er rædselsslagne, fordi det er dem, der står med problemerne.

Nyheder

Blodbankerne tester for om donorerne har haft infektionen. Det har 2,7% i Region Hovedstaden og ingen i Region Midtjylland.

Hvis man regner med at bloddonorer er repræsentative (det er de ikke -I know) og der er omkring 1,85 millioner indbyggere i region hovedstaden, så svarer det til at omkring 50000 i hovedstaden allerede har haft sygdommen. Det er det mørketal, der giver SSI mange bekymringer disse dage. Hvis mange er smittede og mange er klar til at give smitten videre, så eksploderer det i hovedet på os, hvis vi åbner for hurtigt.
Hvis vi antager Region Hovedstaden står for halvdelen af dødsfaldene (højt sat) så får vi en noget anden dødsrate på 90/50000= 0,2%.

Jeg ved godt ikke det kan stilles så skarpt op, på så halve tal, men noget tyder på dødsraten på 4% er kunstigt høj pga de få testede. Det her skal nok gå godt, så længe vi ikke smadrer vores sundhedsvæsen ved at oversvømme det.

I Castiglione D’Adda som er den italienske by, der var epicentret boede der 4600 mennesker. Af dem er 68 døde. Der kan komme flere, da der stadig er folk på sygehusene. Men 70% af bloddonorerne i byen er blevet immune. 1,37% af indbyggerne er døde. Og det er sandsynligt der kommer flere.
Hvis man omregner det til danske forhold, skal 76000 mennesker dø, før vi kan opnå flokimmunitet. Det er rimeligt mange menneskeliv. Hvis vi så siger halvdelen skyldes kollateral skade, fordi hele sundhedsvæsnet brød sammen, så står vi stadig med et foruroligende højt tal.
38000 danskere.

Det koster liv, når smitten løber løbsk.

Sandheden ligger nok et sted mellem SSTs altid positive tal -omkring 4000 og så 38000. Det kommer i hvert fald til at gøre ondt.

Tør vi gå efter flokimmunitet?

Panik?

Ja!!! Der er kun 6 ruller tilbage. Jeg ved ikke hvad jeg har lavet i min febervildelse, men de er væk, de ruller.

Tomrum

Pga coronasituationen giver en frisk gang feber mange fordele. Jeg er blevet betjent med boller, lasagne, burgere, saftevand og alle mulige lækkerier. Jeg har ikke i mit voksne liv oplevet så meget omsorg. Det er næsten pinligt, jeg blev frisk på 24 timer.

4 thoughts on “5. april 2020 COVID19

  1. Dødsfald 13,4 % baseret på antal overstået infektion. Jeg er overbevist om at tendensen ligger tættere på virkeligheden i dette tal, frem for at tage udgangspunkt i antal smittede, desværre…

    1. Jeg ved godt man siger, at influenzadødelighed overvurderes i starten og coronavirus undervurderes. Vi husker alle svineinfluenzaen der startede på 6% og fes ud i sandet.Og SARS der startede på 2-3% og landede omkring 10%.

      Megen. Den her VED vi spreder sig under radaren. Vi har endda beviser nu form af IgG målinger. Så CFR kan godt lande højt, men IFR der er det interessante er lav. Infektion fatality rate er den vi er interesseret i. Ikke case fatality rate. For casedefinitionen er dem der har testet positiv. Og vi tester ikke. Så vi finder ikke mange positive.

  2. Hej Iza. Tillykke med at du hurtigt blev feberfri. Og blev forkælet lidt. Håber det betyder at du er helt rask igen. Tak (igen) for en fin og oplysende artikel. Jeg ser hver dag frem til at læse din blok. Og som før sagt ser jeg frem til at følge dig når du igen kaster dig over dødsattester og hvad deraf følger !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *