Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

31. marts 2020 COVID19

Solens skinner.

Laboratorietal

Antallet af smittede er i dag 2815.
Antallet af nye smittede er 238.
Antallet af testede er 2123.
Vi tester flere og vi finder flere. Vi stiger ganske lidt i kapacitet til 2000 daglig.

Testkapaciteten ligger fortsat noget under de 5000, der blev stilet imod.

Dødsraten er 2,7%. Ikke en munter sygdom, for de, der bliver indlagt.

Coronaudsigten

Antallet af indlagte er faldet en lille smule. Til gengæld stiger respiratorbehovet støt med 10 om dagen. Vi kan sagtens følge med.

Region Hovedstaden…. Hvad sker der for dem? Fortsætter de med gruppesex og øl på Nyhavn, mens resten af Danmark hamstrer sexlegetøj og køber posevin?

Den hænger nedad….. Det er vist ikke set i andre lande end Tyskland og Korea (og så Island og de andre mikrolande med dukseattitude)

På en linær kurve, ser det ligeså sørgeligt ud. Det er virkelig gode nyheder!

Politiske tiltag

Ingen varm luft siden i går.

Flaskehalse i sundhedsvæsnet

Igen:
Problemerne er fortsat at vi ikke adskiller syge fra raske. Vi beskytter ikke sundhedspersonalet. Og vi tester ikke sundhedspersonale nok.
Samtidig er der problemer på bosteder med videre, hvor personalet mangler værnemidler. Desværre mangler de også med deres baggrund forståelsen af, at de mangler dem. Så der skal nok blive en livlig smitte.

Meget overraskende har jeg fundet ud af, at læger poder patienter i halsen uden ffp3 maske.
I og med Corona smitter gennem aerosol og patienter laver deres egen aerosol, når de hoster, så holder lægerne nok maks 14 dage før de ligger sig.
Vi kommer til at mangle personale. SST har ikke sørget for værnemidler og nu ændrer de anbefalingerne, så vi er ringere beskyttet. Der kommer til at blive et opgør, når det her er slut.
Det er altid de modige bag skrivebordene. Altså modige på andres vegne. Vi skal have dem ud, så de kan blive hostet lidt i hovedet og tisset lidt på skoene. De er blevet så ubehageligt magtfuldkomne og klar til at ofre alt, også sundhedspersonale for at dække over, at de har fejlet.
Fejlet med at beskytte Danmark mod sygdommen. Fejlet med rettidig omhu ift værnemidler. Fejlet med at skaffe test.
Det er politikerne der har reddet os. Ikke SST.

Nyheder

Jeg er blevet træt af ekstrabladet og bt. Død. Død. Død. Mere død.

Imperial college har lavet en fin beregning over smittetrykket i Danmark og andre europæiske lande:

Det er vurderet at omkring 1,1% af Danmarks befolkning er smittet.

Omkring 61000 i Danmark er smittet. Eller mellem 20000 og 200000 Interessant læsning.

SST har også begået en folder. De er som altid ubegrundet positive og uden faglig selvkritik.

SSI derimod har begået en ligeså tør rapport, der dog viser at hvis vi ophæver alle tiltag 13. april, så drukner sundhedsvæsnet:

Statens seruminstitut formår at være afpolitiseret. Hvis man skal søge råd, er det nok der og ikke ved sundhedsstyrelsen. Kåre Mølbak insisterer på fagligheden og selvom han ikke på samme måde får segmentet af kvinder over 50 til at dåne, så er han irriterende saglig. Og det bekymrer mig, når en mand af hans kaliber insisterer på at flokimmunitet er den eneste vej frem. Jeg håber det ikke. Sygdommen er giftig.

Selvom vi langsomt åbner igen, så er der en 50% chance for vi alligevel overskrider kapaciteten i sundhedsvæsnet. Altså forudsat vi fortsætter med at ride epidemitigeren som en professionel. Vi har kun 1% syge nu. Vi skal op på 60% før vi begynder at mærke trykket lette.

Kåre Mølbak kommer med trælse nyheder, men det er jeg mere tryg ved end SSTs politiserede pseudofaglighed. Det bliver en lang lort, vi kommer til at tage en bid af hver dag til engang i 2021.

Min kolleger poder fortsat patienter kun iført en kirurgisk maske. Det er naturligvis helt uansvarligt. Vi kommer til at blive syge og vi kommer til at dø. Præcis som vores italienske kolleger. Svineri!
Og hvis I har glemt, hvem der kaster sundhedsmedarbejderne under bussen, så er det SST.

Panik?

Næ. Jeg har 10,0 ruller toiletpapir.

Tomrum

Der sker ikke en skid. Videre. Næste.

25 thoughts on “31. marts 2020 COVID19

 1. Man poder også iført kirurgisk maske på min arbejdsplads (hospital). FFP3 anvendes kun ved trakealsugning.

  Og pålideligheden ved podning er også i spil, da patienter der bliver dårlige selvom de er podet negativ viser sig at være positiv, når man tjekker med en test på en trakealsugning.

  Man kan så vælge om podningerne ikke udført tilfredsstillende eller om der er tale om falsk negative podninger.

  Der kan være nogen der går rundt og smitter i den tro at de er testet negativ.

   1. Skræmmende at høre…

    Derudover synes jeg det er skræmmende at sst mener at man er smittefri 48 efter symptomophør.
    https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2020/Corona/Retningslinjer-marts/Retningslinje_sundhedsvaesen_COVID-19_12_03_20.ashx?la=da&hash=5D9780785B76216F12BE11BDAA79126F502D5B7F

    Man hører ofte om at selve sygdomsforløbene kan vare i flere uger med svingende grad af sygdom med flere døgns pauser i mellem. Såsom ham her:
    https://youtu.be/G9oqvJ3iXGI

 2. Hvad sker der i Sverige lige nu, har du noget indsigt i det? De har ikke lukket landet ned, nær så hårdt som resten af verden (den vestlige).

  1. de bruger heller ikke værnemidler. 3 læger i respirator og 2 sygeplejersker. De tager let på det som Danmark.

 3. Jeg bliver så forbandet, når jeg læser om at personalet ikke får ordentlige værnemidler.

  1. Ja. Det er træls, når sundhedsstyrelsen kigger hvad de har på hylderne og laver vejledningerne derefter. De vejledninger kommer til at gøre sundhedspersonalet syge. Og vi kan blive syge i brugsen. Men det er mængden af virus, der gør sundhedspersonale bliver rigtig syge, når de bliver smittet på arbejde.

   1. Er det sådan at en lille mængde virus kan forbindes med en mild omgang – og måske endda symptomfri – Covid-19?

    Og en stor mængde (daglig udsættelse) for virus, mere sandsynligt vil ende ud i Covid-19 med brug for indlæggelse?

    1. Sådan forholder det sig med de fleste vira. SST og SSI har dog virkelig bøjet deres faglighed for ikke at erkende, at det nok også er tilfældet med denne.

 4. Jeg kigger lige ind igen og stalker også din fb-side nu (har endda liket den på opfordring). Jeg er for så vidt enig i HardKåre MølPosen’s udsagn om at flokimmunitet er den mest stringente vej frem. Det mest korrekte vil være at lave en trinvis overgang mod “stratified lockdown” hvor det er folk i højrisikogruppen der bliver hjemme, mens resten gradvist får lov til at komme ud igen. Men den strategi kræver viden om mørketal + afklaring af, hvad der nu lige findes af mutationer rundt omkring. Så 1) få blindtestet 5-10k af befolkningen helt randoimiseret asap (gør det via uni og private, så sundhedssektoren ikke skal bebyrdes med det) og udbyg studiet så har en ide om antallet af immune + den geografiske udbredelse. 2) følg op på hvad der er rapporteret ind af forskellige virusstrenge so far. Læste andetsteds, at der fx oppe i nordatlanten på et ombygget lakselaboratorie er identificeret en meget voldsomt smittende og aggressiv mutation, og så en langt mere harmløs.. man kunne jo starte med at tilbyde frivillig smitte med den harmløse (i det tempo man nu vurderer at sundhedssystemet kan følge med).

  Regardless: keep up the good work Iza, det er en fornøjelse at læse med 🙂

  1. Ved du hvad den langtids effekt er på virussen? Kåre M har aldrig snakket om den langtids effekt. HIV infektion i 1980’erne, man kendte ikke til virussen. Der var godt alle Afrikaner ikke lavede en flokimmunitet, ikke?

 5. Læser også dagligt med og finder din faktabaseret og direkte stil befriende. TAK. Hjemme hos os (vi er ikke læger) har vi meget svært ved at forstå flokimmunitet – er det den rette tilgang? For os virker den både farlig (kynisk), usikker (virker den) og ikke mindst meget uambitiøs. Tænker vi burde kunne komme bedre igennem som det rige samfund vi er. Men næsten helt fra start er det den vej som sundhedsmyndighederne har talt om. Hvad tænker du herom? Er der noget vi har misforstået? Orker du at forsøge at forklare lidt.

  1. Det er en enorm risiko at gå efter flokimunnitet, fordi så mange skal dø. Men hvis vaccinen er et år væk, så ender vi med at få den. Medmindre: Vi får testet alle med mindste symptom, får dem isoleret. Får fundet “the untouchables” -dem med immunitet og får brugt dem fornuftigt.
   Det er kynisk, men naturen er kynisk. Når Kåre siger det, er jeg tilbøjelig til at lytte.

 6. Tusind tak for dine opdateringer. I sandhed et højdepunkt i mine dage.
  Kan du forklare for en lægmand, hvordan man kan blive smittet “meget” – altså hvordan kan personer (sundhedspersonale) der bliver udsat for meget smitte blive mere syg end en person der kun bliver udsat for “lidt” smitte?
  Jeg forstår smitte som ja eller nej – enten har man virussen eller man har den ikke. Og når den så er i kroppen er der faktorer som helbred i øvrigt, der får indflydelse på hvor hårdt man bliver ramt. I et ja/nej scenarie er der ikke noget der hedder dobbelt-ja, eller tre-dobbelt ja. Hvis du forstår mit spørgsmål?

  1. Jo større inokulum, jo større risiko for alvorligt forløb. Kroppens immunsystem har bedst af at møde virus i små mængder og så have tid til at lave antistoffer. Hvis man får en ordentlig ladning virus lige i snotten, så har man sværere ved at nå og danne antistoffer.

 7. Hej Iza, du har nævnt det et sted men jeg kan ikke finde det. Hvorfor er det medierne på en eller anden måde er blevet enige om at kalde det “død MED Coronavirus”?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *