Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

28. marts COVID19

Solen skinner. Plejehjemspatienter med COVID19 sendes direkte hjem. Aviserne har gårsdagens nyheder på forsiden.

Laboratorietal

Antallet af smittede er i dag 2201. Antallet af nye smittede er 155. Antallet af testede er 1317. Vi testede mindre end i går og fandt færre. Ikke overraskende

Procentdelen af podede med COVID19 er 11,8 mod 12,9 i går. Det ligger generelt i det lag nu.


Testkapaciteten ligger fortsat på over 1000. Det er bedre end tidligere, men der er langt op til de 5000, de sysler med at kommer op på

Hvis man beregner dødsraten som antal døde/antal postitive test, så ligger den omkring 3%. Igen kan man kigge under temaet Talgymnastik, hvis man bliver bekymret for den høje dødelighed.

Coronaudsigten

Antallet af indlagte er steget diskret til 459. Det er utroligt!! Danmark har enten været meget tidligt ude eller heldige. Det er flotte tal. Der ligger 104 på intensiv i respirator. Vi er langt under kapacitet og forhåbentlig langt inde i epidemien. Men pga manglende test, så ved vi det ikke. Vi kører ned af bakke i mørke med håndbremsen trukket, uden at ane, hvor langt der er til bunden.

Region Hovedstaden står for halvdelen af aktiviteten. De er hårdt ramt.

Kurven i går var fredelig og vi klarer den til ultimo marts:

Nu tør jeg godt sige vi har fladet kurven til uigenkendelighed. Indgrebene har smadret matematikken. Se hvor den viger.

Politiske tiltag

Ingen nye interessante.

Flaskehalse i sundhedsvæsnet

Læger og sygeplejersker er begyndt at blive syge. Ikke nok til det påvirker driften, men nok til det bliver problematisk, hvis sygehusene ender som coronakuler, når patienterne begynder at rykke ind. Syge læger og sygeplejersker, kan man ikke bruge til noget. Virkelig syge læger og sygeplejersker optager plads på intensiv. Døde læger og sygeplejersker ødelægger moralen. WHO siger: pas på sundhedspersonalet. Det skal vi.

Nyheder

De nyheder I fik i går, er på forsiden i dag…. Herning hestefestival:

Jeg bliver så træt, hvis det skal være overskriften hver dag. Bemærk i øvrigt formuleringen “med corona” ikke “af corona”. For en 70 årig med kronisk sygdomme er dødeligheden ret høj. Jeg tror de fleste dør af corona men med deres diabetes og forhøjede blodtryk. Kuk kuk. Selv i formiddagsbladene.

Selvom læger og sygeplejersker bliver smittet, så vil man ikke helt vedkende sig, at det er sket på arbejde. I denne tid ser jeg kun mennesker på arbejde. Det er lidt frækt at fraskrive sig ethvert ansvar.

I kan godt huske, hvorfor vi alle er sendt hjem og samfundet mister milliarder? Det er for at beskytte de svageste. Ældre bliver sendt tilbage på plejehjemmene med deres COVID19. Og sådan en dement type kan da sagtens tage mundbind på, holde sig for sig selv og vaske hænder?
Jo da. Det er kugleskørt. I stedet for at beskytte, så omdanner vi plejehjemmene til coronakuler.

Nedenfor kan du læse om, hvordan man fik løst problemerne med overfyldte plejehjem i USA. Man sendte 1 COVID19 beboer tilbage til plejehjemmet, Og vupti. 35 nye pladser. Den høster godt derude og havde på plejehjemmet en mortalitet på over 30%.

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2005412?query=featured_home&fbclid=IwAR0AuGjASgHH6vW-rYbtaMGOLwOfjE1TkvKNxWgxVFCjVQGbkMCMCd6zsRs

Panik?

Næ. Jeg har 12,0 ruller toiletpapir.

Tomrum

Vi venter stadig. På værnemidler og patienter. Bare de to faktorer følges ad, så er alt godt.

15 thoughts on “28. marts COVID19

 1. Endnu engang tak for god uimponeret opdatering.
  1) Det ser ud til at vi ville få bedre prediktioner med linær regression som smitten er lige nu, men det
  trælse er at så snart vi hæver den sociale distancering, får bliver den exponentiel igen. 2) Vi mangler et ministerium der kan igangsætte alle de ressourcefulde arbejdspladser der findes i samfundet, som kunne producere værnemidler og tests – De sidder fortsat hjemme og bliver ikke aktiveret med relevante opgaver…de ringer sku ind og kommer med fantastiske ideer, men ingen samler op. måske en ide til næste pandemi – det ser ikke ud til at komme til at ske i denne omgang. Soc. Dem har egentligt hjertet med i deres tiltag hvilket jo er godt, men de er ikke gode til at involvere bottom up. De har en lang tradition for hardcore topstyring, så trods Mette F’s vindende væsen bliver man sku så træt af dem. Lyt nu til de folk der ringer ind med gode ideer, tilbud om tests osv. Hvorfor bliver de ikke taget alvorligt før de kommer i ekstrabladet og klager ?

  1. Vi har så gode forskere på universiteterne, så jeg er ikke bekymret. Denne gang har politikerne reddet SSTs røv. Hvis vi punker politikernes så er de der måske ikke næste gang til at redde os.

 2. Hej Iza. Jeg tilslutter mig takken for opdateringen. Tal og kurver er oplysende, hvad tv og radio kun er i begrænset omfang. Og dine kommentarer synes jeg bestemt er relevante. Når nuværende dagsorden er overstået og du fortsætter din forskning i dødsattester bliver jeg hængende 🙂

 3. Jeg ved ikke, om du ligger inde med den viden, men jeg har umiddelbart ikke kunne finde svaret andre steder; hvis man HAR været smittet (men uden at vide det), vil man så kunne se i en test NU, at man har haft smitten (og dermed – formentlig – er immun)?
  Jeg tænker, at det også kan blive et problem at åbne samfundet (kvalificeret) op igen, hvis vi ikke ved, om vi har haft 3.000 tilfælde eller 3.000.000…

  1. SST, som jo er eksperterne (uden sarkasme), er i gang med at udvikle en test for det. Det er et enormt problem, vi er bagud i testningen.Vi ved ikke noget, før vi ved, hvor hårdt vi er ramt.

   1. Og det blev så sarkastisk. Min autocorrect hader mig. Det er SSI der arbejde. SST ved jeg sådan set ikke hvad laver.

 4. Det der er mest spændende (på en skidt måde) nu, er de forlydender om, de “gensmittede” i wuhan. Bliver sygdomsforløbet mildere eller det samme?
  OG der har jo tidligere været rygter, om en eller to der er blevet smittede igen og efter de er begyndt at åbne op i Wuhan, er flere blevet testede positive og asymptomatiske, så er det også (igen på en skidt måde!) spændende om de smitter andre, lige så let “som før”

  1. Enten har de ikke clearet infektionen første gang ellers er de bærere. De er jo ikke ordentligt syge. Generelt må man ud fra det vi ved i dag sige, at de bliver immune. Desværre nok i kortere tid 2-5 år.

 5. Tak for dine meget informative daglige opdateringer.

  Først en kommentar: Du skriver “vi har fladet kurven til uigenkendelighed. Indgrebene har smadret matematikken”. Jeg vil altså mene, det er for tidligt at sige noget om det. Vore svenske naboer har velvilligt stillet 10,3 mio. mennesker til rådighed som kontrolgruppe ved ikke at gøre noget, og hvis man sammenligner det vel mest solide tal, nemlig dødstallet, så er der pr. capita ikke nogen målelig forskel mellem Danmark og Sverige, hverken i samlet antal eller stigningstakt. Endnu.
  Dødstallet er selvfølgelig også det mest forsinkede i forhold til udviklingen, så det er først i løbet af de næste tre-fire uger, vi burde kunne observere en forskel og dermed kan vide, hvad de mange tiltag i Danmark faktisk har udrettet.
  Jeg forstår godt, at alle jer, der ikke er introverte halvautister yder store ofre for tiden, og har brug for at høre, det virker, men af hensyn til fremtidens forståelse kan vi så ikke nok lade være med at springe til konklusioner for tidligt?

  Dernæst en stille undren: Hvad f… bruger du alt det toiletpapir til? Det er over en halv rulle dagligt. Alene fra den 18. til den 21. brugte du 2½ rulle! Er du syg, eller er du ved at bygge en papmaché-statue af Søren Brostrøm?

  1. Enig i tallene. Det er svært at sige så meget. Men den burde snart tage fart, hvis vi skal se noget action. Det er en pinlig epidemikurve. Sverige er et meget friskt land og det bliver spændende at se om man med begrænsede indgreb kan klare sig igennem. Jeg er introvert og nyder disse dage usigeligt.
   Ad toiletpapiret så har jeg to børn. Og de har bare en mere liberal holdning til forbrug. 1 meter til en tissetår er ikke usædvanlig.

  2. Man skal nok passe på med at sammenligne direkte med Sverige, da befolkningstætheden er langt lavere end i Danmark, men derimod kunne man godt sammenligne Stockholms området (2,2 mill indbyggere) med Københavns området (2,7 mill indbyggere) her er tallene pr. 28/3 for indlagte på intensiv: København 58 – Stockholm 100. hvis man selv vil følge udviklingen kan tallene for Sverige findes her: https://fohm.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/68d4537bf2714e63b646c37f152f1392
   Fortsat god Søndag

 6. Jeg synes det er åndssvagt, vi ikke har benyttet denne mulighed, hvor Danmark har været lukket ned, til at teste og danne overblik over, hvor mange der reelt er smittet. Nu kan vi åbne landet op og starte forfra i fuldstændig uvidenhed om, hvor slem næste bølge bliver. Politikerne siger better safe than sorry. Sundhedsmyndighederne siger better sorry than safe. Jeg har på fornemmelsen, at du kommer til at skulle købe nyt toiletpapir flere gange i dette forløb. Men hold os da endelig up-to-date. Jeg håber, din maske kun oplever corona på ydresiden.

 7. Selvom jeg havde en principbeslutning om at holde søndagsfri kunne jeg ikken nære mig for at se om der var kommet flere ting på siden. Kommentarerne er jo også interessante. Har i mellemtiden set på graferne på SSI og SST. Kompliment til dig, Iza, for dine grafer (og dine kommentarer).
  Bor i et område, hvor jeg har hørt at der er kedelig stilhed og masser af sengepladser på coronafsnittene. Håber at de når at få og øve brug af værnemidler, når det store rykind kommer til os i det nordlige.

  1. Det er altid rart vi kan træne lidt inden Udkantsdanmark bliver ramt. Du har set månedsopsamlingen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *