Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

24. marts COVID19

Det gode vejr fortsætter. SST forsætter med det, de nu gør. Politikerne fortsætter med at skælde dem ud. Med god grund. Vi er ikke engang begyndt og vi mangler ca. alt. Det er en dårlig start på den første ordentlige pandemi i nyere tid. Pandemien i 2009 var en fis i en hornlygte i forhold til dette.

Laboratorietal

Antallet af smittede er i dag 1577. 127 mere end i går. Procentdelen af podede med COVID19 er 13,9 mod 11,2 i går.
Testkapaciteten flyver op og ned. I dag er der kørt omkring 900. Trods sundhedsministerens udmelding, så tester vi ikke. Selvom det blev lovet at sundhedspersonale med videre kunne blive testet, så er det ikke tilfældet endnu. Vi spilder mange timer på at undskylde overfor patienter. Og endnu flere på at sidde i telefonkø.

Den lave testkapacitet betyder at det kun er de allersygeste der bliver testet. Og positivprocenten bliver ved med at stige.

Coronaudsigten

Nu har flere af jer brokket jer lidt. Jeg indrømmer. Vi har ingen anelse om hvor mange smittede der er. Mange. Mere end 5. Men vi aner det ikke, fordi SST ikke har sørget for testkapacitet.

WHO siger test, test, test. I danmark siger politikerne test, mens sundhedsmyndighederne siger nej… Sundhedsmyndighederne får tilbudt test. Men de siger nej. De får tilbudt værnemidler, men siger nej.
Jeg ved ikke om det er fordi, de sidder på deres toiletpapirtrone og ikke selv mangler masker og sprit, at de går ud fra alle andre må havde det sådan. Eller om de er så pressede at de stadig forsøger at snige udenom, at de har fejlet. Massivt. Enormt. I en grad så det aldrig er set tidligere. Og det fortsætter bare. Gad vide, hvad de har glemt at tage højde for næste uge?

Politikerne kræver at der er værnemidler til sundhedspersonalet, så vi ikke bliver dødsyge af at gå på arbejde. Sundhedsmyndighederne opfinder en 1 meters regel, hvor alle kan færdes helt trygt i nærheden af en COVID19 patient.
Fagligheden har de, haft mistet, som Tobias Dybvad ville sige.
Det er skræmmende, at de eneste, der følger de faglige anbefalinger og beskytter sundhedspersonalet er politikerne.

Kurven i går var tålelig og d. 31 marts lander vi lige under respiratorkapaciteten. Imidlertid topper epidemien formentlig ført hen sidst i april, så den skal virkelig fortsætte med at flade ud.
Nedenfor er kurven fra i går.

Og nu den fra i dag. Den går den forkerte vej for første gang i mange dage. Både for respiratorer og indlagte ses der en lille øgning i behovet fremskrevet. Men igen, så er den på en flov kurs, så vi håber den fortsætter.

Politiske tiltag

Ingen nye.

Flaskehalse i sundhedsvæsnet

Lige nu bliver ingen testet i sundhedsvæsnet.

Vi adskiller ikke de syge fra de raske, fordi vi ikke aner hvem der er raske og hvem der er syge,

Vi spreder smitten rundt i ældreplejen, på sygehuse, ja alle de steder hvor de svageste mennesker bor. Og det er ikke af ond vilje, men simpelthen fordi en stor del af de smittede er asymptomatiske. Mellem 30% og 50% , hvis man kigger på de studier, hvor der er testet rigtig mange. Ikke fordi man som her i Danmark tester de syge.
Men fordi man tester alle der har været udsat for smitte, for at undgå flere syge.

Sygehusene har oprettet centre, hvor de kan teste for COVID19. Desværre tester de kun, dem der bliver indlagt. Det betyder så, at de der ikke bliver testet, bliver sendt videre til egen læge. Halllooooooo. Vi har ingen værnemidler, man kan sagtens have COVID19 uden at have brug for indlæggelse og man kan sagtens smitte sin praktiserende læge.

Det er som om manglen på ressourcer i form af værnemidler og test, har sendt hele systemet i en form for -send lorten videre- mode, hvor de der bliver ramt er de svageste.

Når vi ikke tester læger, så smitter lægerne patienterne. Når vi ikke tester sygeplejersker, så smitter de patienterne. Og når vi ikke tester patienter, så smitter de lægerne.

Vi ved fra andre lande, at sundhedspersonalet bliver ramt. Og de bliver hårdt ramt. Godt 8% af de smittede i Italien er sundhedspersonale og 12% af de smittede i Spanien er sundhedspersonale. Det forventes at vi heroisk kaster os over opgaven, men pandemi beredskabet har fejlet i en grad, så vi skal genbruge dykkerbriller og malermasker. Myndighederne skændes og SST har travlt med at kaste lidt røg ud ved at pege på lægemiddelstyrelsen, som synderne, verdensmarkedet som synderne og regionerne….

SST har ansvaret for pandemiberedskabet. Uanset hvor hurtigt de forsøger at undslippe.

Vi graver os dybere og dybere ned i det hul Brostrøm allerede har målt ud.

Vi skændes indbyrdes fordi ingen kan kapere en krisekommunikation, der foregår på 5 tætskrevne sider daglig, som ingen har set, hørt om eller implementeret, hvilket betyder at dagen går med at diskutere, de nye retninglinjer. Dagen efter starter vi forfra med nye retningslinjer, så vi når ikke ret meget. Og jeg stoler ikke på at myndighederne vil tilpasse kapaciteten til virussen. Men at de vil fortsætte med at forsøge at skære hjørner til fare for patientsikkerheden og sundhedspersonalet.

Vi har mistet vores faglighed. Vi poder ikke engang de døde for COVID19, hvilket er det absolut ordentlige at gøre under en pandemi. Det er som om, vi bare ikke vil vide, hvor udbredt den er.
Det er ikke videnskabelig nysgerrighed og rettidig omhu, der præger myndighederne, men nærmere en total ligegyldighed overfor viden om sygdomme, en generel ligegyldighed overfor sundhedspersonerne og en meget stor optagethed af ikke at miste ansigt.

Nyheder

Stikkerlinjen hos Styrelsen for Patientsikkerhed er lukket.

Det vil sige man ikke længere skal indberette sin nabo, hvis han piller bussemænd og spiser dem eller endnu værre glemmer at spritte hænder efter han har taget i et dørhåndtag.

Det er lidt ærgerligt for jeg har observeret, at enkelte journalister piller sig i ansigtet, når de snakker og vi ved alle at journalister fra tv2 er de værste. Patient nummer 1. Men nu kan man ikke engang hyggestikke andre borgere til sundhedsmyndighederne… Nedtur.

Kan I huske det jeg skrev i det unævnelige indlæg, der gav mig en afklapsning?
Det er sket i Spanien nu. De gamle efterlades for at dø. Jeg har en ualmindelig beskidt forestillingevne.
Det er altid de ældre, der efterlades først.

Trods politiske tiltag meldes det fortsat at testning af kritisk personale ikke er muligt ude i landet. Det kunne ikke lade sig gøre i dag. Ikke i går. Ikke i forgårs. Der var rygter om en kort åbning for test engang i sidste uge. Men den er længe lukket.

Vi er ligeglade! Bare stop med jeres konstante kontrameldinger.

Magnus Heunicke og Mette F langer ud efter SST. Det er ikke rimeligt og Bolette Søborg fastslår her, at SST faktisk kun har ansvaret for at sundhedsvæsnet kører. Intet andet. Men det gør det heller ikke såeee. Bolette forklarer til EB:

SST har lavet plakater til så godt som alle segmenter i Danmark fra hjemløse over i illegale indvandrere og derfra til udsatte. Det er garanteret fine plakater. Jeg ville dog ønske de brugte tiden på at skaffe værnemidler og test, i stedet for at producere mere papir.

Hvorfor virker 1 meters reglen kun for læger?
(COVID19 smitter ikke læger, hvis de blot holder sig 1 meter fra patienten. I hvert fald er det reglen til vi får værnemidler)
Kunne tiden være brugt bedre.
Spørgsmålene hober sig op.

Hvis jeg var chefen, så ville alle myndigheder få en begrænsing i deres papirproduktion på en A4 side dagligt. Absolut max. Jeg kan ikke håndtere flere ordrer. Så nu forsøger jeg at lade være med at kigge mere end hver anden dag. Så er de fleste af ordrerne allerede trukket tilbage. Og så slipper jeg for, for meget ekstraarbejde.

Krisekommunikation foregår i klare, ærlige og utvetydige meldinger. Ikke i afhandlinger om for og imod, der ændres dagen efter.

Panik?

Næ. Jeg har 13,9 ruller toiletpapir.

Tomrum

Hvis det ikke var så trist, så ville det være morsomt at følge lægemiddelstyrelsen, statens seruminstitut, regionerne og ministeren, der hver især både giver og får slag fra SST.

15 thoughts on “24. marts COVID19

 1. Tak for opdateringen. Som medicinstuderende følger jeg nøje, hvordan det sundhedsvæsen jeg skal være en del af fungerer – især i krisesituationer som denne. Selvom jeg med glæde ville stå side om side med fronttropperne i næste epidemi, er jeg stadig chokeret over at se, hvor komplet skødesløse myndighederne er. Jeg håber vi lærer af dette.

  Ps. jeg har lavet lineær regression på dit toiletpapirsforbrug, og kan se, at du løber tør d. 14. april.

  1. Så hurtigt??? Jeg køber straks 164 ruller næste gang jeg kommer ud. Ps. jeg har FFP3 nu. Det fik jeg af en maler.

   1. Skynd dig i Bilka. Der kan du få 72 ruller af det billige for 99 kroner – du sparer 50 kroner!!! 3 for 2’s pris!

 2. Undskyld, men hvad? Bliver afdøde ikke testet?

  Hvad med at man som absolut minimum tager nogle blodprøver og vævsprøver og gemmer dem til den dag man har en antistof test. Gør man det? Eller er det ikke muligt?

  1. Nej. Ikke dem fra plejehjem og eget hjem. Jeg ved ikke hvad de gør på sygehus. Desværre. Vi umuliggør enhver for for undersøgelse af sygdommen. Vi er også lige på kanten til at løbe tør for podeudstyr.

 3. Hvad skal vi som almindelige borgere gøre? Eller hvad kan vi gøre for at forbedre tingene? Mht Sundhedsstyrelsen, Lægemiddelstyrelsen etc.

 4. Hvis jeg havde været chefen, ville ledelsen i SST have fået sparket for længe siden. De er arrogante, selvfede og fuldstændig inkompetente. I et lille land som Danmark burde det være en small sag for en kæmpe stat med rigelige skattemidler at sørge for en veludformet pandemiplan. Noget så lavpraktisk som at sørge for værnemidler og testkapacitet er åbenbart for meget at forlange. Og så finder de på undskyldninger og ligefrem løgne (WHO har sagt, at Danmark ikke skal teste … wtf). De virker ikke en gang til at skamme sig. Alt imens de blærer sig med et uovertruffent dansk sygehusvæsen, som er langt mere robust end det italienske. Ja, tænk engang det mener den kære Brostrøm i al alvorlighed. Hvor er evidensen bag dette for i alle undersøgelser, som jeg har set klarer Danmark sig elendigt i forhold til Italien. Det er som om, at evidenskortet kun trækkes frem, når det passer ind i SSTs verdensbillede.
  Nu hvor de ikke kan sørge for test og værnemidler, så bliver jeg dybt bekymret for, om der overhovedet er indkøbt nok medicin til de syge?
  Almindelige læger kan ikke længere udskrive malariamedicinen hydroxychloroquine (studie fra Frankrig der tyder på en effekt: https://mediterranee-infection.com/wp-content/uploads/2020/03/Hydroxychloroquine_final_DOI_IJAA.pdf), har I ikke nok? I andre lande har der været snak, om at sundhedspersonalet skulle tage malariamedicin som forebyggelse. Og hvad med blodplasma fra raske COVID-19 patienter, er det ikke noget sygehusene selv kan organisere? Som gammelkendt metode kunne det vel startes op uden godkendelse. Få givet sundhedspersonalet et skud, så I ikke bliver syge og smitter. Tid til lidt anarki fra jer. SST har tydeligvis ikke tænkt sig at beskytte jer. 1 meter fra patienten – det kan simpelthen ikke være seriøst – men godt, at vi fik plakater.
  Andet medicin som man i udlandet sætter ind i kampen mod COVID-19 er Remdevisir (som nu er umulig at få fingrene i, og DK har helt sikkert ikke købt ind), Avigan (milde til moderate tilfælde), og Actemra ved hyperinflammation (nu godkendt i Kina til behandling af COVID-19).
  Jeg håber, at danske læger følger med i de studier, der kommer ind fra udlandet. Her en detaljeret håndbog (https://www.dropbox.com/s/ii4kulmuakvnmb4/COVID-19%20HANDBOOK%20from%20CHINESE%20EXPERIENCE%20%E8%8B%B1%E6%96%87%E7%89%88.pdf?dl=0) i behandling af COVID-19 patienter fra Kina, hvor medicin også diskuteres. Den burde alle læse, der skal arbejde med COVID-19 patienter.
  Good luck.

  1. Det vil desværre ikke undre mig hvis det vil koste menneskeliv, fordi vigtig medicin og værnemidler ikke blev indkøbt og distribueret i tide pga bureaukrati, fnidder, arrogance og “kommandovejen”. Når det er sagt, så kunne det have gået værre, hvis ikke politikerne turde, hvor sundhedsmyndighederne tav.

 5. Hej
  Jeg har noter fra James Robb. En af de forskere der opdagede Coronavirus’er.Han fraråder at nyse i ærmet, men at man bruger en engangsklud. ”Din trøje vil indholde infektiøse virus i en ugestid.!” Hvis du nyser i trøjen.

 6. Hvor mange kommer til at dø, som følge af Corona-virus-pandemien er dét, der bekymrer mange, osse mig.
  Der er virus, der spredes rundt blandt mennesker (ikke sygdommen COVID19)

  Man kan kun teste for virus i kroppen (antistoffer) ikke for COVID19.
  COVID19 er en sygdom i lungerne, der MÅSKE kan udvikle sig, HVIS man har virus i kroppen.
  Fordi man HAR virus i kroppen, betyder det ikke, at man VIL blive syg med COVID19.
  Fordi man er syg med COVID19, betyder det ikke at man vil dø, men man skal have hospitalsbehandling.

  Prognoser om hvor mange der vil dø skal kun forudsiges ud fra det aktuelle antal personer, der er død SOM FØLGE AF at have udviklet sygdommen COVID19.
  Hvis et trafikoffer efter sin død testes, og testen viser at personen havde virus i kroppen, skal denne så tælles med i antallet af personer, der er død PGA COVID19 ? – Jeg mener NEJ !

  At ville teste enhver, der er afgået ved døden i den betragtede periode for virus, fortæller intet om, hvorvidt personen er død NETOP af COVID19.
  Brug testmulighederne på dem, der – forhåbentlig – kan reddes fra at dø, hvis de får behandling.

  At sundhedspersonal bliver testet og test viser at de ikke er smittet med virus, HVORNÅR skal sundhedspersonalet så testes IGEN ? – jeg har ikke svaret, lytter gerne.

  Er unge mennesker mindre tilbøjelige til at optage virus i kroppen end ældre ?
  Eller har unge mennesker, der har fået virus i kroppen, mindre tendens til at udvikle COVID19, end ældre ?

  Håber på en kvalificeret kommentar hér.

  1. Hvis en 80 årig med hjertesygdom og sukkersyge findes død og tester positiv for COVID19 post mortem, så er sandsynligheden meget høj for at han er død af COVID19. Den er brutal blandt ældre. Det er den måde man normalt finder ud af, hvordan en epidemi opfører sig. Det er blandt andet ved at teste afdøde i risikogrupper efter døden. Selv italien gør det.

   Sundhedspersonale skal testet fordi de arbejder med syge mennesker, der ikke nødvendigvis tåler en COVID19 infektion. De skal testes ved symptomer.

   Jeg har ikke svarene -for vi tester ikke. Så finder vi ikke ud af det… Desværre.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *