Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

22. marts 2020 COVID 19

Det gode vejr fortsætter. De gode nyheder fortsætter.

Laboratorietal

Antallet af smittede er i dag 1326. 69 mere end i går. Procentdelen af podede med COVID19 er 9,9 mod 8,0 i går.
Der har været en markant nedgang i antallet af test. Der er kun kørt 694 mod 1200 i går. Der er leveringsvanskeligheder eller også er det ikke. Luften er ret tyk af alt det, der ikke bliver sagt.
Ingen døde, så en god dag på den markør også.

Den lave testkapacitet betyder at det kun er de allersygeste der bliver testet. Vi har ingen ide om hvor mange smittede der er i Danmark, eller hvordan de politiske tiltag i form af skolelukninger mv hjælper -hvis de hjælper….

Coronaudsigten

Antallet af smittede forventes at være højt. Over 200000.

Grafen i går pegede mod, at vi ville have under 300 på intensiv og 1000 indlagte i alt fremskrevet til 25. marts.

Vi har masser af plads stadigvæk. Tallene flover markant nu. Vi ligger næsten lineært. Det er en meget flov eksponentialfunktion. Man kan næsten se den skammer sig. Og det er godt for menneskeheden.

En ganske lille stigning i intensivpatienter til 46 og 232 indlagte ialt. Det er fredeligt. Og se nu det her:

Vi kommer til at ligge lige over 150 på intensiv og lige under 800 i indlæggelser d. 25. marts. Det er en ret markant affladning. Tiltagene har kun været i værk i 10 dage -7 dage med lov. Gad vide om det er det der slår igennem eller om de første smittede var de unge fra skiferierne, der formentlig kan klare deres COVID 19 i hjemmet?

Udsigten til 31. marts bedres dag for dag.

Hvis holder denne sarte diskrete fremgang, så kan vi holde til det.

Politiske tiltag

Ingen interessante.
Udover det sædvanlige. Skift af teststrategi for 4. gang. Heunicke forsøger igen at skære igennem og få flere testet, men mod kapacitetsproblemer er det ikke let.

Nyheder

Gangbang og brætspil, der kræver mere end 2 spillere er aflyst indtil videre i Tyskland:

Og så skifter vi igen teststrategi. Sidst det blev meldt ud, blev der brugt enormt mange mandetimer på at ringe rundt til ingen verdens nytte. Regionerne havde ikke testkapacitet. Man må håbe Heunicke har taget regionerne i ed denne gang. Uanset skal det nok blive en munter mandag morgen.

Når vi ikke tester, aner vi ikke hvor mange, der er blevet immuniserede. Og når vi ikke ved det, så er det svært at forudsige, hvor voldsom anden bølge bliver.

WHO anbefaler flere test. Heunicke også. Spørgsmålet er om vi får kapaciteten? Der jo masser af universitetsfolk, der formentlig hurtig kunne omstilles til COVID19 test, men det virker noget mudret det hele. Brostrøm er nok bange for at komme op ad muren den sidste dag. Det er jo under hans ansvarsområde at yde rettidig omhu. Den bus er kørt, så nu er der kamp til stregen om hvorvidt det er nødvendigt med den her testning. Hvis ikke, så har Brostrøm ret. Hvis vi skal følge WHO, så får SST endnu en begmand af politikerne.

Slingrekursen fortsætter dermed.
Sidst politikerne befalede flere test, for at undgå at sygehusene blev COVID19 hotspots og for at følge WHO var d. 18 marts:

Herefter meldte regionerne en efter en ud, at de ikke havde kapaciteten. Så meldte Brostrøm ud at vi måtte bruge ressourcerne der, hvor de giver mest mening. Det varede en dag. Så fik vi dagens melding fra sundhedsministeren.
Hvem bestemmer? Snakker de overhovedet sammen?
Jeg tror Brostrøm undervurderer politikernes vilje til at følge WHO. Og det betyder jo nok, at SST er bagud på point. De har ikke formået at sikre forsyningsstabilitet eller lager. Hverken for værnemidler eller test.

Det med værnemidlerne får SST dog lagt over på lægemiddelstyrelsen. Jeg er i tvivl om det er lægemiddelstyrelsen, der har pligt til at opbevare pandemiberedskabsmidlerne? Uanset er det nok i retrospekt ret dumt at vi har sendt vores vaccineproduktion til Saudiarabien, vores værnemiddelproduktion til Kina og ingen aner mere hvor vores testproduktion skal komme fra. Se det er liberalisme, når den slår med halen.

Og så blev der meldt officielt ud om manglende værnemidler. Som kanonføde kan vi så pleje de syge iført havehandsker og knallerthjelm. Lægemiddelstyrelsen står nok også til begmand.
Jeg undrer mig lidt. Havde vi en plan for en pandemi i Danmark?
Det virker til vi spænder ben for os selv gang på gang. Teste og værnemidler burde vel være med i pandemiplanlægningspakken?
Jeg håber, der er kaffe nok. Ellers kunne det meget vel blive dråben, der får sygehusene til at bryde helt sammen.

Panik?

Næ. Jeg har 14,5 ruller toiletpapir.
Og dælme om der ikke er kommet en FFP3 til samlingen. Håndværkere har det skidt! Hvis du ligger inde med masker kunne du gemme dem til lidt senere i forløbet, så kan det være der er brug for dem på sygehusene.

Tomrum

Intet at se. Intet at høre. Jeg er kommet til at love noget om prognoser. Det er svært, for nu kan I se hvordan virkeligheden skamtæver almindelige eksponentialfunktioner, så de nærmest ligner en lineær funktion.
Men jeg vil forsøge at få gennemgået udsigterne -ikke på kort sigt, men på længere sigt. Og det tror jeg kræver et indblik i epidemiens væsen. Og det er der faktisk rigtigt meget litteratur om. Og rapporter.

15 thoughts on “22. marts 2020 COVID 19

 1. Hej igen Iza

  Tak for den Update jeg var selv kommet lidt til samme konklusion men mit tal materiale er mere på hukommelses basis.

  Ser du helt bort fra første tiltag den 4. Marts tror jeg…med ingen forsamlinger over 1000 mennesker og undgå knus kram og håndtryk. Hvor jeg befandt mig havde det ret stor betydning på omgangen med andre mennesker og mit indtryk var faktisk, at selv inkarnerede håndværkere i træsko uden hælkappe droppede både kindkys og håndtryk efter den udmelding.

  Vh Mikkel

 2. Hej Iza
  Hvis tallene bliver ved med at flove dag for dag, risikerer vi så ikke, at 2. bølge bliver meget voldsom – så vi kan starte forfra med nedlukning osv til den tid…?
  Mange hilsner,
  Pia – bare interesseret lægmand, der savner mere konkret info i ‘de officielle’ medier…

 3. The Great Influenza
  The Epic Story of the Deadliest Plague in History
  By John M. Barry · 2005

  Magisterial in its breadth of perspective and depth of research, The Great Influenza provides us with a precise and sobering model as we confront the epidemics looming on our own horizon. As Barry concludes, “The final lesson of 1918, a simple one yet one most difficult to execute, is that…those in authority must retain the public’s trust. The way to do that is to distort nothing, to put the best face on nothing, to try to manipulate no one. Lincoln said that first, and best. A leader must make whatever horror exists concrete. Only then will people be able to break it…

 4. Jeg høre om syghuse der beder folk om 10.000 masker, hjemmestrikket havde jeg nær sagt, men de er dog syet i stof med støvsugposer filter indlagt, og næse bånd… som syerske kunne jeg nemlig yde min part kunne helt sikkert også finde 10-100 damer i deres bedste alder, som ville være med…. Men kan de bruges? Vil I have dem??

 5. But Prof Ricciardi added that Italy’s death rate may also appear high because of how doctors record fatalities.

  “The way in which we code deaths in our country is very generous in the sense that all the people who die in hospitals with the coronavirus are deemed to be dying of the coronavirus.

  “On re-evaluation by the National Institute of Health, only 12 per cent of death certificates have shown a direct causality from coronavirus, while 88 per cent of patients who have died have at least one pre-morbidity – many had two or three,” he says.

  https://www.telegraph.co.uk/global-health/science-and-disease/have-many-coronavirus-patients-died-italy/

  1. Det er den WHO autoriserede måde at opgøre det på. Samme her:

   “Opgørelsen omfatter dødsfald, der er registreret indenfor 60 dage efter påvist COVID-19 infektion. COVID-19 er ikke nødvendigvis den tilgrundliggende årsag til dødsfaldet. Det forventes, at der er en vis forsinkelse af registreringen af dødsfald i CPR registeret.”

  2. Til gengæld er der noget der tyder på at personer der dør i eget hjem slet ikke bliver testet. Det mest pålidelige tal lige nu er dødsannoncer og i Bergamo er der 10 gange flere sider per dag end der var sidste år ved samme tid. Noget tyder på at dødeligheden alleredesteg meget i slut januar og begyndelsen af februar og her var der slet ikke registreret corona i området.

   1. Influenza A har også været fremme og markerer sig i år i Danmark. Det kan også være den der bider fra sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *