Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

21. marts 2020 COVID19

Det gode vejr fortsætter. Og til dels de gode nyheder. Det går ad helvede til, men slet ikke i samme fart som tidligere.

Laboratorietal

Antallet af smittede er i dag 1326. 100 mere end i går. Procentdelen af podede med COVID19 er 8,0 mod 5,4 i går. Der er ikke sket noget nyt der. Der er 4 nye dødsfald, 13 ialt. Halvdelen af hvad influenzaen høster dagligt i en god sæson.

Testkapaciteten ligger oppe omkring de godt 1200 dagligt. Det er lige nok til de syge, men intet til personale eller smitteopsoring.

Coronaudsigten

Antallet af smittede forventes at være højt. Over 200000.

Grafen i går pegede mod, at vi ville have omkring 300 på intensiv og 1100 indlagte i alt fremskrevet til 25. marts.

Vi har masser af plads stadigvæk. Tallene flover fortsat. Bliver Danmark det første land, der tager et massivt slag og formår at klare sig? Det er stadig usandsynligt, men 3 dage i træk er eksponentialfunktionen blevet mindre og mindre malign.

En ganske lille stigning i intensivpatienter til 42 og 206 indlagte ialt. Det er fredeligt.

Vi kommer til at ligge lige under 300 på intensiv og lige under 1000 i indlæggelser d. 25. marts. Det er virkelig gode nyheder. Det ligner ikke en crash and burn den næste uges tid. Igen lysere end nogensinde. Det kan selvfølgelig ændre sig, men 3 dage i træk er antallet flovet.

Udsigten til 31. marts er dog stadig temmelig dyster “We are coming in hot and dirty” som man siger i flykredse:

Men hvis vi fortsætter med at se nedgangen i antallet af alvorligt syge, så er der en chance for vi kommer under kapaciteten.

Politiske tiltag

Der er pressemøde senere. Jeg opdaterer enten i løbet af dagen, eller tager det med i morgendagens briefing.

Nyheder

Hvad de seneste mange regeringer og utallige politiaktioner ikke har formået, klarede en frisk lille virusepidemi:

Man skulle tro sundhedsstyrelsen ville respektere virussen en smule på baggrund af det. Men nej:

Vi kan ikke engang teste frontpersonalet. Og det kunne ellers være spændende nu hvor Brostrøm piller værnemidlerne fra os.

WHO anbefaler flere test. Og selvom Brostrøm bestemt ikke mener at WHO hentyder til Danmark, når de beder om at teste mere, så er der noget der tyder på, vi ligger under grænsen for acceptabel praksis:

https://www.berlingske.dk/danmark/efter-hidsig-debat-skaerer-who-igennem-masser-af-test-er-bedste-vaben-mod

Panik?

Næ. Jeg har 15,0 ruller toiletpapir. Og en kasse N95 åndedrætsværn. Det er godt at kende gode håndværkere. De er ikke bange for COVID19. Og kunne ikke finde på at sælge det til ågerpriser på DBA.
Tiden vil komme, hvor de fuskere, der har taget overpriser for masker og sprit, vil blive dømt.

Tomrum

Vi venter fortsat. Solen skinner, kurven flover. Sundhedspersonalet bliver kastet under bussen. Ingen test. For få værnemidler. Selvom der dør en læge om dagen i Italien af COVID19.

https://www.vice.com/en_us/article/v74jwm/italian-doctors-are-coming-out-of-retirement-to-treat-coronavirus-and-dying

Jeg bliver lidt mistroisk, når sundhedsstyrelsen, selv med de tal, vil risikere vores liv og førlighed pga manglende værnemidler.
Så må vi hente ind fra håndværkere og industrien. Sundhedsstyrelsen kan simpelthed ikke være bekendt at sende os ud uden de rette beskyttelsesmidler.

31 thoughts on “21. marts 2020 COVID19

 1. Tak for dit indlæg.

  Ang.
  > Tiden vil komme, hvor de fuskere, der har taget overpriser for masker og sprit, vil blive dømt.

  Mener de vil blive juridisk dømt? Og i så fald for hvad? Så vidt jeg kan forstå er der vel ikke noget ulovligt i det de gør? Moralsk forkasteligt, ja. Men det er der jo så mange ting der er. Fx at hæve priserne på medicin som epipen, mv.

  1. Jeg håber ikke der er nogen der vil handle med dem. Juridisk ved jeg faktisk ikke hvordan det står.

 2. Hej Iza
  Jeg følger levende og begejstret og småklukkende med i din beholdning af toiletpapir. Fascinerende læsning som klart indikerer, at din tarmfunktion ikke er gået bananas – kurven er ganske jævnt faldende i takt med rullens længde. Synes dog der mangler tal for beholdningen af gær – det andet traditionelle målepunkt for kriser voldsomhed.
  Blev henvist til din blog for en god uge siden – stor fan! Tak for din indsats.

  1. Jeg bruger ikke gær. Køber toastbrød. Corona er ikke gået i hverken den ene eller anden ende her i huset. Velkommen til. Vi har jo en max grænse på 5000 besøgende dagligt. Så gå stille med det.

 3. Hvorfor opfordrer man ikke befolkningen til at lave improviserede masker som her
  Og hvorfor bruger sundhedspersonale ikke sådan noget indtil de kan få masker? Har selv familie der er sundhedspersonale på sygehus disse dage. Jeg har forsøgt at foreslå at de i det mindste tager et tørklæde for mund og næse. Men det gør de ikke. Jeg forstår det ikke. Er det vigtigere ikke at skille sig ud?
  Jeg gætter på st så snart nogle læger og sygeplejersker begynder at gå med tørklæde så følger mange med.

  Det kan godt være at det ikke er nær så effektivt som n95 maske. Men det må alt andet lige være bedre end ingenting.

  Tørklædet skal naturligvis skiftes og vaskes jævnligt.

  1. Tørklæder virker ikke. Det gør intet tørklæde heller ikke. Men hvis man har et tørklæde på tror man at det virker og tager ikke nok forholdsregler når man står og prøver at ramme bagsiden af patientens hals med en podepind.

   1. Det kan godt være, at en falsk tryghed vil have nogen form for negativ effekt. Jeg tvivler dog på, at den i gennemsnit vil være værre end den positive effekt. Og den positive effekt ER der. Det er IKKE uden effekt at bruge et tørklæde. Selv hvis man antager, at virusset hopper uhindret igennem et tørklæde (det er ikke tilfældet, det vender jeg tilbage til), så vil tørklædet som minimum have den effekt, at vedkommende vil være mindre tilbøjelig til at røre ved næse og mund, fordi tørklædet er i vejen.

    Nå, men tilbage til effekten af et tørklæde. Et fuldstændigt fritsvævende virus vil naturligvis kunne suges igennem et tørklæde, fordi det er så småt. MEN, et virus kommer ikke kun svævende i isoleret form. Det vil ofte være indkapslet i microdråber af vand. Et tørklæde vil kunne opfange i hvert fald nogen af disse.
    Desuden vil et tørklæde forhindre en smittet person i at sende sine mikrodråber med spyt og virus særligt langt væk fra munden, fordi de fleste bliver fanget af tørklædet. Dermed reduceres antallet af smittede per smittebærer. Det er da helt vildt vigtigt, at en smittet læge eller sygeplejerske ikke smitter sine kolleger eller patienter.

    Se evt diskussion her

    https://news.ycombinator.com/item?id=22645914

    Tager jeg vil i ovenstående så forklar gerne hvor og hvorfor jeg tager fejl.

 4. Ja, kurven ser ganske rigtigt ud til ikke at være helt så eksponentiel (svært at vide med så få datapunkter). Men de tester nu kun “de syge” men hvilke syge? Er det alle med feber? Alle med hoste? Alle der har haft en kontakt med en kendt smittet? Tester man alle afdøde? Det er komplet uklart for mig hvad strategien egentlig er. Det virker som om man skal være blå i hovedet af iltmangel før det overhovedet kommer på tale med en indlæggelse. Og selv hvis man er indlagt bliver man kun testet hvis alt andet er udelukket. Det tager tid at udelukke alt andet,. Det tager også tid at få et testsvar. Derfor er de tal vi ser nu måske flere dage forsinkede. Hvis de er flere dage forsinkede kan det ikke være regeringens indgreb der har slået igennem.

  1. Alle med indlæggelseskrævende luftvejsinfektion. Ingen andre. Der var nogle stykker i Region H og måske Region Nord, der blev testet, fordi de var kritisk personale.
   Nej det burde ikke være tiltagene fra regeringen. Måske vi er heldige. Det tog lidt tid før det tog fart med smittede, så alle muligheder er åbne.

   1. Jamen, det er da flot, når kun omkring 14% af alle smittede når dertil. Resten kan så bare gå rundt og smitte løs. Særligt sundhedspersonalet, der jo ikke skal blive væk _før_ de bliver syge, og det tager jo lige de der 5,5 dage hvor man er meget smitsom.

 5. “Bliver Danmark det første land, der tager et massivt slag og formår at klare sig?”
  Har Sydkorea ikke allerede gjort det?

  1. Nej. De har testet og pga det har de, der er blevet testet primært været de unge, der er sendt i karantæne. De har altså ikke nået at turnere rundt og smitte de gamle, som det er sket i Danmark. Så et massivt slag har de ikke fået. Ikke engang en ridse i lakken. De er ret gode.

   1. Hvorfor gjorde man ikke det samme i Danmark?

    Vi lukkede skolerne som noget af det første. Hvad gjorde man meget sent i forløbet? Lukker for besøg på plejehjem og hospitaler. Fra en lægmand, virker det meget besynderligt.

  1. Nej. Og det er fordi det ikke virker med den tætte kontakt vi har. Ikke mere om hjemmerullede masker. Det er noget andet der er brug for når man står i COVID19 hoste dagen lang.

   1. Mener du ikke den hj. lavede maske kan forhindre læger i at smitte deres patienter og kolleger?
    Jeg er helt med på at det ikke er på niveau med en rigtig maske. Men vil gerne have en kilde på at det skulle være værre end ingen maske eller at det skulle være helt uden effekt for at sprede smitten. Mit tidligere HN link nævner en kilde som indikerer at det har en effekt.

   2. Kilde: https://www.researchgate.net/publication/258525804_Testing_the_Efficacy_of_Homemade_Masks_Would_They_Protect_in_an_Influenza_Pandemic

    Konklusionen er at hjemmelavede masker er ca halvt så effektive som rigtige masker til at forhindre at man smitter andre gennem munden.
    Det er helt klart en nødløsning som kun bør anvendes hvis man ikke kan skaffe en rigtig maske.
    Og det er jo netop den situation det meste af befolkningen pt er i. Inkl., desværre, sundhedspersonale.

    Forklar gerne hvorfor studiet ikke eller konklusionen ikke er gyldig.

    PS. Vi er helt enige om at det er helt ude i skoven at læger ikke har adgang til rigtige masker. Det skal de have.

 6. Jeg følger naturligvis også dagens tal med interesse, og ja de ser umiddelbart ud til at flade lidt ud. Jeg kan dog være lige bekymret for, at det måske kan være en “falsk positiv”. Nyhederne melder i hvert fald om sundhedspersonale der ikke længere bliver testet, og det må vel – alt andet lige – give et lavere tal…?

  1. Måske. Undersøgelser fra Italien viser at sundhedspersonale til hver en tid har omkring 5% positive, når de tester. Folk der arbejder og ikke har symptomer.

   1. 19 marts 1776 test 107 smittede
    20 marts 851 test 69 smittede

    Færre test – flere smittede % vis i forhold til antal test….

    Langt flere test, langt flere syge – som du siger Iza – vi har en storm på vej og i krig er 90% ventetid

 7. Er det masker der er mangel på eller briller? Eller det i virkeligheden test til folk i beredskabet der er det største problem?
  Tak fordi du bliver ved at give din analyse af tallene, jeg følger troligt med.

 8. Du manglede en vigtig milepæl i går! Vi rundede 300.000 smittede på verdensplan i går.

  Det tog over 40 dage af få de første 100.000 smittede. 100.000 i alt.
  Det tog kun 12 dage for de næste 100.000 smittede. 200.000 i alt.
  Og i går efter kun 4 dage var der 100.000 flere smittede. 300.000 i alt.

  Det er ikke utænkeligt, at vi ser de de næste 100.000 inden for 2 dage.

  1. Det kan jo godt være, at antallet af testede og dertil testede positiv for COVID-19 ikke er steget meget, men det har mere med antallet af test at gøre end antallet af syge i samfundet.

   Hvad de ikke kan løbe fra er antallet af folk, der skal indlægges. Det er steget med gennemsnitligt 25% om dagen den sidste uge. Hvis vi fremskriver de 232 indlagte i går, så runder vi 5.000 om under to uger – og så går det stærkt derfra. Hvis vi er mere moderate og regner med 15%, så runder vi 5.000 indlagte om mindre end 3 uger, og så går det stærkt derfra.

 9. Kære Iza

  Har læst interesseret med de sidste par uger og er meget meget glad for de nuancer og forklaringer, du giver. For det er svært som selvstændigt tænkende individ at lade sig skubbe rundt som en flok får, der bare skal gøre, som de får besked på af Hyrdinden – har brug for at forstå, og derfor også brug for at høre noget om, hvad man mon pt. forestiller sig politisk og sundhedsfagligt om en uge – ingen siger noget, men alle gør vi os vores tanker om, at lukningen nok fortsætter. Og hvis nogen kunne forklare, hvorfor 14 dage kan gøre en forskel, og vi kan gå ud i samfundet igen derefter, selvom tal for indlagte og døde til den tid, er meget højere, så ville det være meget nemmere ikke at gå ud i en skov, der er fuld af andre eller tale med naboen på 1 meter afstand. Når vi tror, lukningen fortsætter i ugevis, er vi mange, der tænker, at det skal være til at holde ud, og at det vil få andre store sundhedsmæssige konsekvenser, hvis ikke vi får frisk luft og motion. Hvis det vitterlig kun er i to uger, så ville det jo intet betyde for vores fysiske eller psykiske sundhed. Jeg tror, det er en af grundene til, at mange selvstændigt tænkende individer ikke begrænser sig til egen matrikel. Det ville være rart, hvis du kan give en forklaring på de 14 dage – og du har jo opfordret os til at spørge. Og måske hvordan dit gæt ind i den fjerne fremtid ser ud. Er det mon a la den artikel som en anden læser tidligere har spurgt dig om:

  https://www.technologyreview.com/s/615370/coronavirus-pandemic-social-distancing-18-months/

  Jeg har gået og ventet og håbet, du ville svare vedkommende. Nu får du chancen igen. For jeg synes virkelig, dine forklaringer er brugbare. Tak for en oplysende og meget underholdende blog. Og dejligt du ikke lader dig gå på af de negative kommentarer, men blot beder dem smutte.

  1. Undskyld. Jeg vil forsøge at få det med i dag. Men som du ved står SST højt i tændingen pt og jeg vil nødigt på forsiden af EB eller BT igen. Jeg vil prøve uden sætte min røv i klaskehøjde igen. Kunne de være en løsning? Det håber jeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *