Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

19. marts 2020 COVID19

Det er en skøn solskinsdag. Og det er helt umuligt at forestille sig, at der er ildevarslende epidemi i samfundet. Det er lang tid uden så meget menneskelig kontakt. Normalt ser jeg 20 patienter om dagen og hører lidt om stort og småt. Nu er der intet. Jeg har tilføjet en ny rubrik. Nyheder hedder den og vil beskrive lidt fra den verden. For der bliver godt nok skrevet meget.

Laboratorietal

Antallet af smittede er i dag 1132. Og procentdelen af podede med COVID19 er 8,4 mod 8,5 i går. Der er ikke sket noget nyt der. Der er 2 nye døde. Det er stadig ganske lidt.

VI må have fået en større testkapacitet eller ændret strategi, for tendensen er at der laves flere test for COVID19 nu. Ganske i tråd med WHO anbefalingerne.

Vi er nede på 19. plads i verden af dem der har flest bekræftet smittede. Det afspejler nok mere, at vi stadig er restriktive i vores tilgang til test. Selvom vi tester flere, så er der også mange gange mere COVID19 i samfundet, og det skal antallet af test også afspejle, hvis man skal få et reelt billede.

Coronaudsigten

Antallet af smittede forventes at være højt. Over 100000.

Grafen i går pegede mod, at vi ville have omkring 1200 indlagte og 450 på intensiv d. 25. marts. altså om en uges tid.

I dag er der en mindre stigning i antallet af indlagt og på intensiv. Endnu er tallene så få, så det er umuligt at sige noget sikkert om. Det giver også plads på intensiv, når patienter afgår ved døden, så det er ikke til at sige, om det er en blivende affladning eller om den rejser sig igen.

Udsigten til 25. marts som vi har lavet de seneste par dage, lander mere fredeligt end udsigten i går.

Antallet af intensivkrævende patienter flover lidt med dagens tal og vi lander omkring 400 på intensiv om 6 dage og ikke 450. Det er dog en forskel.

Politiske tiltag

Det eneste der interesserer mig er tiltagene ift sundhedsvæsnet og nu er det meldt ud at de vil gå meget langt for at skaffe os værnemidler i sundhedsvæsnet. Det glæder mig, for det er ikke rart at skulle sætte sit helbred på spil hver gang man går på arbejde.

Nyheder

Der foregår en eller anden form for magtkamp mellem sundhedsstyrelsen og lægemiddelstyrelsen.
Sundhedsstyrelsen meldte ud, at de anbefalede pamol til virusinfektioner og anbefalede folk der tog ibuprofen fast til at skifte til Pamol, hvis de fik virusinfektion……

Intet specifikt om det studie (som er ret lille) der påviser øgede komplikation, hvis man tager Ibuprofen, mens man har COVID19.
Imidlertid klapper Lægemiddelstyrelsen nådesløst tilbage mod SST dagen efter:

Og det er vel ret velfortjent. Når man tænker på hvilken medfart SST giver læger, der ikke retter ind og klapper i hænderne over håndteringen.

Flere læger er døde af COVID19 i Italien. De arbejdede uden værnemidler, fordi der ikke var nogen. Men de blev ved. Så vidt jeg ved er 3 læger døde nu. Den ene, ham her, arbejdede uden handsker. Der var ikke flere. Jeg har samme bekymring her i Danmark, men jeg tør dårligt ytre mig om det. Enhver kan se katastrofen, hvis os, der skal behandle, falder som fluer, fordi vi løber tør for værnemidler tidligt i epidemien.
WHO overvejer om de skal anbefale airborne measures (altså fuld beskyttelse) fordi virussen synes at sprede sig hurtigt og smitte længe. Herhjemme mener regionerne, at vi læger kan arbejde helt trygt og sikkert, bare vi holder os 1 meter fra patienten.

Hvor kan vi klage hende, hvis coronavirussen overtræder de regionale retningslinjer og bevæger sig ud over 1 meters grænsen?

Panik?

Næ. Jeg har 17,0 ruller toiletpapir. Folk har efterhånden fundet ud af at Corona ikke angriber røvhullet så der er pallevis af toiletpapir i butikkerne. Solen skinner og vi har masser af kapacitet tilovers i systemet.

Tomrum

Vi venter fortsat. Måske på Godot. (Google det. Det er almen dannelse)

9 thoughts on “19. marts 2020 COVID19

 1. Læste i dag på E.B.s live: har forstået at hvis man først får brug for respirator er løbet kørt. Dertil svarer E.B. nej det er ikke korrekt størstedelen af folk der ender i respirator kommer sig…. De fører os bevidst bag lyset, for så nogle interviews fra Italien: ” Inside intensive care unit: Italy fights coronavirus outbreak.” Den ligger på youtube og fortæller det stik modsatte. Kan vi virkelig være så skrøbelige vi ikke kan håndtere sandheden? Prøvede at gøre oomærksom på deres fejl, men opslagene blev censureret væk. Hvem kan man stole på/regne med m.h.t. nyheder om situationen?

  1. Hej Michael,
   Generelt er evidensen omkring COVID-19 meget ny og ikke særlig godt efterprøvet. Jeg har set samme dokumentar. Det ser ud til at der ER en overdødelighed blandt dem der har brug for respirator. Det overrasker ingen. I de patientserier jeg har læst om fra kina beskrives det at patienter der dør på respirator dør relativt tidligt i forløbet (inden for en uge af respiratorstart gns.) mens dem der overlever kan være på respirator i helt op til 4 uger. Det er derfor ikke overraskende at de rapporter vi ser fra Italien kun beretter om dødsfald og ingen der kommer af. Det er ikke tid endnu.
   Fra Kina så vi det samme tideligt.
   Kig på patienter op til 31. Januar der var enten døde eller udskrevne:
   https://www.thelancet.com/action/showPdf?pii=S0140-6736%2820%2930566-3
   97% dødsrate for alle patienter på respirator
   Men vi har hørt fra senere patientserier som jeg ikke kan finde lige nu at mange af dem som stadig var på respirator overlevede. Ikke imponerende tal, værre end et møntkast, men forbedrede. Og vi har stadig ikke alle tallene fra kina.

   1. Men et studie hvor de tager udgangspunkt i 32 personer, 31 dør, kan man jo ikke bruge til al verden givet det lave antal personer. Bed mest mærke i, at folk smitter i ca 20 dage efter sygdom, og nogle helt op til 37 dage. De 14 dage folk skal holde sig hjemme skal nok hjælpe. Tak for linket i øvrigt.

 2. Den her blog er mit nye foretrukne website hvad angår informationer vedr. covid19. Det ganske enkelt det eneste sted hvor man får en realistisk fremskrivning af epidemiens videre færd. Det bliver spændende at se hvad der sker de næste par dage. Det virkelig et afgørende øjeblik. De 30 indlagte pt. må betegnes som værende stilhed før stormen. Og lige om lidt går det rigtig stærkt.
  Fortsæt venligt med disse opdateringer, de meget værdsat.
  Hvad dine 17 ruller toiletpapir angår så er de vel ikke allesammen til dig selv? Du har vel pårørende du skal dele med. Jeg har 7.2 kun til eget forbrug, og dermed væsentligt flere end dig hvis du deler med 2 andre eller flere.

  Mvh. Christian

  1. Bloggen har taget fejl i alle fremskydninger ind til videre, og du mener alligevel at det er den foretrukne.

   Næste uge bliver spændende. Det er jo her at bloggen for alvor spår død og ødelæggelse. Hvis I får ret, så sender jeg 100 ruller toiletpapir I jeres retning.

   1. Du er begyndt at irritere mig lidt. Skriv noget sjovt eller begavet. Eller find tilbage til nationen.

   2. Jeg mener ikke at have set bloggen have spået død og ødelæggelse. Den har derimod forsøgt at råbe folk op, at det kan blive konsekvensen, hvis ikke vi begynder at tage Corona alvorligt, men stadig render til større selskaber osv. Bloggen har beskrevet – i meget malende billeder – hvordan det KAN risikere at gå. Jeg synes selv at indlægget talte i et sprog de fleste kunne forholde sig til, og fik – igen i malende billeder – beskrevet hvem det i så fald vil ramme og hvordan. Men alt sammen afhænger af hvorvidt kurven bliver knækket i tide. Og det var der vist ikke nogen der kunne love, så længe der kunne observeres en hel del mennesker der lod hånt om retningslinjerne. Vi har heldigvis fået sat ind med nogle indgreb relativt tidligt i forhold til mange andre. Men ikke nær så hårdt som eksempelvis Kina. Så det reelle udbytte af indgrebene står stadig uklart, og jeg støtter Ida 100% i at råbe op. Det var for en del mennesker tiltrængt. Jeg linkede selv til artiklen, og var dermed medskyldig i at presse Iza op i en dyrere hostingløsning. (undskyld mange gange!)
    Hvis det viser sig at vi holder os indenfor det sygehusvæsnet kan tilbyde, skal du ikke regne med at jeg sender 100 ruller toiletpapir i din retning, for det er ikke din skyld at det lykkedes. Jo, hvis vi ender med at få brug for mindre end det halve, vil jeg give en indrømmelse at det måske var en overreaktion. Ellers ikke.

    1. Italien startede faktisk med indgreb tidligere. Det eksploderede bare. Vi aner ikke om vores er ekslploderet, for vi tester ikke. Det bliver en af de overraskelser jeg har et ambivalent forhold til.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *