Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

18. marts 2020 COVID 19

Vi fik en chance….

I går blev der lukket yderligere ned for butikkerne og statsministeren gav os en formentlig sidste chance for at opføre os voksent og ansvarligt dvs nyde gåture alene mv. Næste skridt er formentlig udgangsforbud. Men vi fik én chance til at bevise, danskerne er ansvarlige og kan færdes fornuftigt.

Det troede jeg egentlig vi var ved at være, men hvis dette er standarden, så står udgangsforbudet lige for:

En god hårblegning og en tur i solcentret er så vigtigt, at villigheden til at skide på alle andre i høj grad er til stede.
Mette Frederiksen stolede på danskerne. Ingen voldsomme indgreb i den personlige frihed som andre lande har skredet til. Og der ender vi også, hvis bare ganske få af os opfører os så hensynsløst som Salon Capillum. Vi kan gøre det bedre.
Den lille gruppe, der er tilbage herinde må simpelthen bære budskabet videre (heldigvis er vi tilbage på normalt besøgstal og jeg kan snart afmelde min dyre pakke på hjemmesiden).

Laboratorietal

Antallet af smittede er i dag 1044. Det afspejler primært at alle, der indlægges med tegn på luftvejsinfektion podes for corona, og der må være noget sundhedspersonale også, der bliver podet. Når man har tal, man ikke helt ved, hvad dækker over, så bliver det til et gæt, hvis man forsøger at sige noget ud fra dem.

Jeg vil tillade mig at slutte, at absolut størstedelen af dem, der testes er indlagte patienter og det betyder at omkring 9,4% af de indlagte med tegn på luftvejsinfektion har COVID 19. Det er næsten en fordobling fra 4,9% i går.

Det er en markant stigning, men med så få målepunkter, så giver det ikke mening at konkludere noget. Det går ikke den rigtige vej lige nu. Og det forventer vi heller ikke.

OPDATERET KL 1739: Der er nu nye tal. Positivprocenten falder lidt til 8,5. Igen er det ikke muligt at læse noget ud fra det. Men det får kørt nogle PCR teste. Gad vide om de nye maskiner rør på sig?

Vores system er ikke presset endnu. Overhovedet.

Vi ligger på en kedelig 18. plads i hele verden, hvis man vurderer ud fra smittede pr. million indbygger. Det resultat afspejler at vi er holdt op med at teste og at ganske små lande nu byder ind med nogle smittede. Det betyder jo at deres tal tordner op. De burde næsten diskvalificeres. 1 smittet i Vatikanet?
Og en andenplads. Medmindre det er paven, der er smittet, så synes jeg ikke de små lande skal have lov til at være med.

Coronaudsigten

Vi har ingen meningsfulde testopgørelser, der kan sige noget om, hvor mange smittede der er i Danmark. Antallet må forventes at være højt. I 100000 stk klassen.

Grafen i går pegede mod, at vi ville have omkring 1050 indlagte og 300 på intensiv d. 25. marts. altså om en uges tid.

Men det snerper til. Dagens stigning i indlagte og intensivpatienter presser antallet af indlagte op på 1200 og antallet af intensivpatienter op på 450 om en uge. Vores kapacitet skulle gerne ligge på omkring 900 efterhånden. I hvert fald respiratorer. Vi skal bare have uddannet dem, der skal passe maskiner og patienter.

Despacito, derude i samfundet. Vil I ikke nok?
(og her er der ingen der må blive bange, fordi så kommer jeg på forsiden af ekstrabladet)

Der går 3-4 uger fra indgreb, til dette slår igennem på antal indlagte, så jeg håber, kurven flader gevaldigt inden. Ellers begynder vi at få kapacitetsproblemer alt, alt for tidligt.

Hvis man fremskriver denne kurve 14 dage, så ser det sådan ud:
(Her skal sarte sjæle holde sig for øjnene og skynde sig videre til en side, der handler om noget med haven)

Hov hov hov. Stregen skyder ud af systemet. Så ved vi fra tidligere at… Så er problemet løst. Ingen må gå i panik. Don’t mention the war.
Nedenfor er 14 dages fremskrivningen. 6250 på intensiv og godt 9000 indlagte. Lad os håbe kurven flader lidt de næste par dage. Ellers så er vi i problemer. Og det er derfor vi skal gøre som Mette Frederiksen siger.

Politiske tiltag

I går holdt Mette tale. Jeg var sikker på hun ville give os udgangsforbud (kurven er stejl og hun ved formentlig mere end os), men hun valgte at give os en chance for at være fornuftige, hvilket frisøren i Odense sked højt og flot på. Jeg håber Mette Frederiksen også ser os andre derude. Jeg har kun set 5 mennesker udenfor mit arbejde og mine børns institution i lang tid. Det er ikke alle, der insisterer på at teste sundhedsvæsnets kapacitet af.

Panik?

Næ. Jeg har 17,5 ruller toiletpapir.

Tomrum

Vi er stadig i ventefasen. Nu blot med lidt flere nyheder.
Jeg er ved at kigge på pandemiplaner og få en meningsfuld oversættelse ud af det. Jeg synes det er tilpas kedeligt til, jeg laver en del overspringshandlinger. Men nu har mange ønsket det, så det skal vel gøres.
I morgen håber jeg.

32 thoughts on “18. marts 2020 COVID 19

 1. Du har flere gange sammenlignet os med Italien. Her er hvorfor du ikke kan gøre det:

  Smittede over 70 år
  Italien: 39.2 %
  Danmark: 9,8 %

  Smittede over 80 år:
  Italien: 18,6 %
  Danmark: 4,5%

  1. Yes og fordi de taler italiensk. Første bølge danskere var unge skiturister. Anden bølge bliver lidt mere bredt funderet. Vi må se.

   1. Der kan være den demografiske forskel på Italien og Danmark, at man mange steder bor flere generationer i den samme husstand, det kan måske have betydning for hvor nemt den ældre generation, som vi her i landet afsondrer i plejeboliger eller alene i deres hjem, bliver smittet.

 2. Kære Iza Alfredsen – 1000 TAK for din enorme indsats!

  Har du set (klip/referat fra) interviewet med “Norges Iza” (Gunhild Alvik Nyborg) i NRK’s program “Debatten”?

  1. Jeg har ikke holdninger, der end ligger nær hendes.
   Mit budskab var, at hvis vi ikke flader kurven, så kan vi ende uden sundhedsvæsen. Det tog SST ilde op og afklapsede mig i BT og EB.

 3. Iza, hører det ikke med til beskrivelsen af antal intensiv-pladser, at en væsentlig del af disse løbende er under alm. brug af hjertetilfælde, trafikulykker (der er færre for tiden) osv? Hvis jeg hørte rigtigt er der normalt ca 400 intensivpladser, og disse er normalt i brug med forbehold for en buffer til udsving inden for en valgt statistisk variation

  1. Jeg tror de har skaffet 900 ekstra, hvilket er ret godt gået. Basalkapaciteten er ikke medregnet i de 900.

 4. Tak Iza 🙂

  Din udlægning af dagens tal imødeses med daglig forventning i disse dystre tider 🙂

 5. Hej Iza , Hvis du kan bruge en “extra-læge” til at oversætte fra engelsk/ tysk/ islandsk/norsk/ svensk til dansk så hjælper jeg gerne.

  1. Det er jo mest danske tal jeg oversætter til … hmmm dansk. Så jeg tror interessen er begrænset i udlandet?

 6. Hørte i går, at de tre nye testmaskiner, der er indkøbt, vil være langsommelige at få klargjort til testarbejde. Der kunne have været indkøbt andetsteds, hvor det ville gå en del hurtigere, men det var ikke det valg, man tog.

  1. Jeg ville ønske, at jeg kunne dele dine indlæg direkte på facebook, for mange derinde er så dovne, at de ikke læser noget, hvis det kræver, at de trykker på et link. Og jeg vil virkelighed gerne give budskabet videre, for der er f*ndme mange, der ikke tager det her alvorligt, og meget misinformation fra Sundhedsstyrelsens side i medierne, der forplumrer det. Måske kan man dele direkte ved at kopiere og indsætte; hvis man går på computer, jeg har kun prøvet fra min telefon; fordi jeg mest bruger den. Jeg er ikke så god til de der online-ting, på trods af et 7 – tal i online journalistk på fagjournaliststudiet: 😀 Jeg synes, det er skræmmende, hvis Sundhedsstyrelsens forsøg på at delegitimere dine blogindlæg, som ikke indeholdt et eneste argument, der burde kunne have denne effekt, hvis man reelt har læst og forstået dine indlæg, har ført til; at så mange er holdt op med at læse dem. For så kan intet, jég selv skriver på facebook, få folk til at forstå budskabet. Du skriver blændende, langt bedre end mig, let forståeligt, og din sarkasme gør det underholdende samtidig. What to do? For det er på facebook, at slaget om, hvorvidt situationen skal tages alvorligt, står. Desværre.

 7. Hej Iza,
  jeg studser over, at tallet af raskmeldte i DK fortsat ligger på 1. Det står i stærk kontrast til vores nabolande rundt omkring. Er det blot noget man ikke dokumenterer længere hos SST eller hvorfor står tallet mon stille?

  1. Jeg tror de er ved at finde en måde at lave det på. Man tester jo ikke længere folk raske, fordi testene bliver brugt klogere. Maske man bliver raskmeldt efter 1 måned hvis man ikke er død? Dunno. Brostrøm har meldt ud han kigger på det.

 8. Jeg håber virkelig at du ikke aner hvad du snakker om
  Jeg bevæger mig meget frygtsomt ud af døren og har spurgt flere ældre naboer, om jeg ikke skal handle for dem. Men får svar som: jeg er jo ikke i risikogruppen eller det behøver du ikke for min søn kommer og besøger mig i morgen! Alt for mange fatter ikke alvoren…desværre.

 9. Hvorfor grupperer du ikke antal smittede efter prøvetagningsdato? Det gør SSI.

  Det vil skubbe en del af de nye tilfælde tilbage til 10-12 marts, og dermed skabe en mere flad kurve fra 13 til 17.

 10. Hej Iza! Sorry, sorry, sorry! Vil du være sød at slette mit tidligere opslag fra i går? Har lige snakket med en, der har forstand på de testmaskiner (det har jeg ikke, derfor min uforstand), og de 3 store testmaskiner skulle være oppe at køre. Det var et andet sted, der havde været problemer, men det er løst nu, så der er nu også installeret testmaskine, så det skulle køre lige nu – Stort undskyld!

  1. Jeg skal se om jeg kan finde det. Nu er det jo i hvert fald blevet rettet med dit indlæg.

 11. Kurven for antal indlagte er allerede knækket lidt, udfra dagens tal. Det bliver spændende om tendensen fortsætter i morgen. Udfra i gårs tal skulle der have været 199 indlagte idag, men der er kun 153

  1. Det er en ret markant nedgang. Umiddelbart som primært matematiker, vil jeg tro den stiger de næste par dage, men fremtiden er svær at spå om. Jeg forestiller mig ikke at regeringens tiltag allerede nu slår igennem. Men vi må se. Det er en spændende og skræmmende tid.

  1. Det er alene ud fra erfaringer fra Wuhan og Italien til dels. Jeg ved ikke om det er fordi, der går lidt tid fra reguleringerne træder i kraft til alvoren slår igennem. Eller om det er fordi, der stadig sker familiesmitte. Statistik er svært, så tidligt i enhvert forløb. Lige nu er det er ren erfaring. Og der er en god chance for det ændrer sig. Sandheden er ikke entydig dvs at man kan se hvad effekten er og hvornår den slår igennem, men hvorfor er svært at give et entydigt svar på.

   1. Det giver god mening at kigge på hvad der sker andre steder. Jeg er med i en gruppe af fysikere der regner på livet løs og ser at selvom udviklingen i Italien stadig fitter eksponentient, så ændrer vækstraten sig d. 12/3 til en der er lavere. d. 12/3 er ca. 3 uger efter at de første politiske tiltag blev implementeret i Norditalien. Så det passer nok meget godt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *