Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

17. marts 2020 COVID 19

I fik ingen update i går. Jeg holdt rejsedag og fik tid til at samle tankerne og fokusere. Det var meget godt, for jeg kan se at læsertallet nærmer sig det normale. Phew.
Dette er min blog. Den er lavpraktisk, ikke teoretisk, men mere deskriptiv og funderet i erfaringer fra andre lande, ikke fra en epidemiologisk lærebog.
Lev med det eller læs SST folderne og stil dig tilfreds med det.
Bloggen mener jeg SST må tåle. Ud over al det andet de tåler i disse dage. Særligt at de er blevet kørt ud på et sidespor af krisehåndteringen. Det kører ikke for dem. Så jeg vil være large. Der er nye målemetoder og nye afsnit. Lev med det. Tingene ændrer sig. Jeg har dog valgt at bringe laboratorital tilbage. Folk bliver sure, hvis man piller emner ud. Det skal de kunne rumme, men jeg har forbarmet mig.

Laboratorietal

Efter en del klager har jeg valgt at genoptage dette indslag.

Jeg vil dog lige komme med nogle forbehold.
Selvom det aldrig har været et emne, der er blevet bragt op, så synes Magnus Heunickes seneste udmelding om at vi skal øge testkapaciteten og fortsætte med at smitteopspore at indikere, at testkapaciteten har være en begrænsende faktor.
I og med vores testning afgøres af testkapacitet og vi dermed ikke tester, dem der er behov for, men dem der er kapacitet til, så bliver tallene bare ikke så frække, som hvis der var en konstant og fagligt funderet retningslinje for testning.

Vi tester i snit omkring 750 om dagen og det har ligget ret stabilt, hvis man tager med i betragtning, at nogle dage opgøres tallene om morgenen og andre gang om aftenen. Det er tankevækkende at strategien for håndteringen af denne epidemi til dels i de tidlige faser synes afgjort af testkapacitet. Det er dog politisk besluttet at øge testkapaciteten massivt. Med tanker på at lande som Kina og Sydkorea faktisk har succes med det foretagende, så virker testkapaciteten som et dårligt sted at spare.
Køb, køb, køb.

Antallet af smittede er i dag 960. Det afspejler primært at alle, der indlægges med tegn på luftvejsinfektion podes for corona, og der må være noget sundhedspersonale også, der bliver podet. Når man har tal, man ikke helt ved, hvad dækker over, så bliver det til et gæt, hvis man forsøger at sige noget ud fra dem.

Dagens tal fra SSI

Jeg vil tillade mig at slutte, at absolut størstedelen af dem, der testes er indlagte patienter og det betyder at omkring 4,9% af de indlagte med tegn på luftvejsinfektion har corona.

Det er svært at sige så meget fornuftigt om, når man mangler yderligere oplysninger. Men hvis coronapatienter allerede nu fylder så meget ud af det samlede antal af akutte med luftvejsinfektion, så er det da begyndelsen på en alvorlig situation.

Vores system er ikke presset endnu. Overhovedet.

Vi ligger på en kedelig 7. plads i hele verden, hvis man vurderer ud fra smittede pr. million indbygger. Det resultat afspejler at vi er holdt op med at teste.

Coronaudsigten

I og med vi ikke længere tester så kan der ikke pines mere matematik ud af antal smittede. Antallet af smittede må forventes at være højt. Et gæt er mellem 9000 og 90000, og inden jeg bliver lynchet af sundhedsstyrelsens lakajer i formiddagsbladene, vil jeg skynde mig at sige, at tallet er fra SSI. Og de er ret tørre, apolitiske og ikke præget af samme ukuelige optimisme som SST. Mit eget gæt ville nok være lidt højere, men jeg er også pessimist.

Men ud fra antallet af indlagte kunne man gætte sig til, hvor mange smittede, der var for 7-10 dage siden. Det vil jeg afstå fra, fordi der er så få målepunkter endnu. Det jeg vil hæfte mig ved er, at stigningen i indlagte er eksponentiel på samme måde som starten på en epidemikurve er det.
Den blå kurve er antal indlagte og det er nok den eneste, vi kan regne med. Den grønne er antallet på intensiv, og der er r-værdien så elendig, så jeg overvejede at udelukke den fra kurven, men igen bliver det spændende at se om den ligger sig som forventet på en eksponentiel stigning.

Der går 3-4 uger fra indgreb, til dette slår igennem på antal indlagte, så jeg håber, kurven flader gevaldigt inden. Eller begynder vi at få kapacitetsproblemer alt, alt for tidligt.

Politiske tiltag

Jeg kan jo ikke tage en ærlig fridag herfra uden der kommer en masse nye tiltag. I region Nordjylland vil de sende paramedicinere ud at teste folk. Og SSI vil pode en masse tilfældige for at få en ide om, hvordan det spreder sig. Begge dele er i tråd med WHOs anbefalinger.

Indtil videre har sundhedsstyrelsen fået lov at stå i spidsen for håndteringen af krisen eller i hvert fald haft en meget central plads. Nu virker det til, de er kørt ud på et sidespor og sidst, der var pressemøde, havde de så vidt jeg husker ikke en eneste repræsentant med.
Spørgsmålet er om vi reelt er ved at skifte fra afbødning til inddæmning igen?
Man fornemmer en uenighed mellem politikerne og SST.

Regeringen har nu reelt overtaget håndteringen af krisen og det synes fornuftigt. Teori er en ting. Praksis er en anden. Og coronavirussen opfører sig anderledes end man kunne forvente. Den smitter hurtigere, belaster sundhedssystemet hårdere og er mere dødelig end influenza.
Således synes det bestemt at være en politiske beslutning tage de første skridt mod at ændre strategien fra afbødning til et forsøg på inddæmning. Og dermed også en politisk beslutning at øge testkapaciteten massivt.
SST er kommet ud på et sidespor. Og så kan man jo godt forstå de står lidt højt i tændingen, som vi siger.

Panik?

Næ. Jeg har dog kun 2 toiletruller i mit sommerresidens, så jeg må gå skammens gang og hente en pakke. Jeg håber ikke nogen ser mig.

Tomrum

Vi er stadig i ventefasen. Det er uvirkeligt for mig.

29 thoughts on “17. marts 2020 COVID 19

 1. Du skriver, at det virker til at SST er kørt ud på et sidespor. Hvordan konkluderer du det?

  Og tak for bloggen. Du formår at formidle stoffet ud på en hamrende interessant måde. Og så er din kontante skrivestil ganske fornøjelig. 🙂

  1. SST har ikke den centrale placering på møderne mere og mange af beslutningerne er politiske. Jeg tror Søren kom til at skade strategien lidt ved at sige, der ikke var evidens for grænselukningen. Det gav en masse ballade.
   Derudover har SST jo konsekvent givet råd og truffet beslutninger, der i bagklogskabens klare lys var forkerte, men som også da de blev truffet mødte modsat i både befolkning og lægekredse. Det med ikke at teste skiturister medmindre de havde feber, har nok været en primus motor virussens hurtige spredning i Danmark. Men det er let at være bagklog.

 2. Hi Iza. My name is Luis Toledo and I am an associate professor at SUND/KU. I read one of your posts about the effects of the pandemia a few days ago, amazing job. I am contacting you because I thought you might be the right person to propose something a friend of mine and I have in mind. Basically I share the opinion that more people should be tested for Covid19 and get closer to Korea, and we research labs could potentially contribute so much to do that. We have all the equipment in place to carry out the tests published by the CDC. Do you think this is something we could move forward?

  1. I think you should tweet to Magnus Heunicke. He will be very interested.
   It could save lives. What is your potential test capacity?

  2. I actually have a sugestion on how to use the tests available the best possible way. The idea is the have a computer automatically send an SMS to random people in the country geographicaly distributed evenly. The person getting the SMS should go and have a test done at a specific location. This should be done for a few days to gauge the geographic distribution of the virus. Now an algorithm should send SMS’es to the areas with the highes number of infected with the purpose of having as high a positive rate as possible. Every once in a while the system should gauge the geographical distribution again and this cycle should then continue. This should be continued until the virus is under control.

 3. Tak for at du bliver ved, til trods for at Sundhedsstyrelsen forsøger at lukke munden på dig. Jeg er sygeplejerske, og vurderer dig som mere troværdig end Sundhedsstyrelsen i denne sag. Det er besynderligt, at de ikke holder lidt lavere profil, i betragtning af, at det er deres fejlvurderinger, der til dels er skyld i den nuværende situation. Men det ser jo heldigvis ud til, at de i det mindste er blevet frataget styringen af den nu.

 4. Hej Iza

  Tak for nogle gode input i debatten og et vigtigt opråb.

  Jeg har selv længe tænkt over hvorfor man i Danmark eller EU ikke kigger mod den måde som de asiatiske lande har håndteret det her på. Jeg synes man har været naiv – hvad tænker du?

  1. Jeg fatter simpelthen ikke, at de ikke sagde det, der sandsynligvis er sandheden, på pressemødet lige nu: Man er på nuværende tidspunkt kke i besiddelse af nok tests til at teste alle, der har symptomer, og ikke engang til at teste alt sundhedspersonale, hvis man skal være sikker på at have nok tests til dem, der har/får alvorlige symptomer. Det er vel nok for at undgå panik, at de ikke siger det, men informationen om, at der er mangel på tests, og reagens til disse, både i Danmark og hele resten af verden, er jo ikke længere væk end Google, og folk er jo ikke idioter.

   1. Jo mange folk er idioter. De sidder lige nu på deres toiletrulletrone og kommenterer på EB nationen, mens deres mor sørger for de kommer i bad en gang om uge. Andre idioter samles som sild i tønde for at fest. Man skal gå ud fra folk er idioter. Det er min erfaring. Derfor er det herligt det primært folk der er skruet normalt sammen der kommer her

    1. Den der med at man skal gå ud fra at folk er idioter, er sjovt nok et tankesæt, jeg har levet efter de sidste 8-10 år. Det var en tidligere kollega, der var inspirationen.
     Han kaldte sig selv misantropisk. Han afskyede andre mennesker indtil de beviste, at han skulle holde af dem. Jeg kan skrive under på at den filosofi fungerer 100%!

     1. Man kunne jo også vælge at tro, at folk der samles her, i højere grad er idioterne. Idioti kan vel ofte være svær at selvdiagnosticere for en idiot.

  1. Super duper Anders.
   Du har forstået det her med eksponentielt stigende kurve og den slags simpel talgymnastik ikke?
   Ps vi mangler personalet til 936 respiratorer. De får uddannelsen nu. En form for crash course.

   1. Super duper Alfredsen

    Du har forstået det med at alle dine forudsigelser indtil videre har været forkerte?

  2. Så kommer du til at mangle 216 respiratorer om 35 dage hvis vi antager at fordoblingstiden er 5 dage. Som det ser ud nu, ligner det et kommende kaos.

  1. Sammenhold den med SST’s rapport og mærk nakkehårene rejse sig. De regner med en attack rate på 10% og kun 0,5% kritisk syge. Og det er det vi har dimensioneret behovet ud fra. Så jeg synes egentlig at en realistisk rapport er at foretrække.

 5. Kan man regne som følger?

  Influenzapatienteer smitter i gennemsnit 1,5 andre. Coronapatienter anslås at smitte 2,5 i gennemsnit.
  Mortaliteten for influenza er ca. 0,1%. Mortaliteten for corona siges at være ca 0,6%.
  I influenzasæsonen 2017/18 døde 1.644 af influenza.

  Kan man sige, at forventede dødsfald af corona i Danmark bliver:

  2,5/1,5x6x1644=16.440

  Her er der så ikke taget højde for, at der i befolkningen er udbredt immunitet mod influenza, men 0 for corona.

  Det var et bud?

   1. Ja. Og det er corona åbenbart også.
    En anden forudsætning er, om andelen af ældre er den samme i DK som i Norditalien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *