Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

15. marts 2020 COVID 19

Vi er i smult vande

Som det fremgår af eb og bt har jeg i dag fået en såkaldt offentlig næse af Bolette i sundhedsstyrelsen og det kan mine smalle skuldre slet ikke bære.
Jeg vil simpelthen rette ind. Det gør jo et enormt indtryk sådan at blive berygtet og klapset af i de offentlige aviser.
Hun insinuerer, at I simpelthen er for dumme til at håndtere de oplysninger, der er ude fra den store verden, og jeg er tilbøjelig til at give hende ret.
Hun minder om at Italien i øvrigt adskiller sig så meget fra Danmark at vi slet ikke kan sammenligne de to lande. Og det er da helt oplagt. Dumme mig. I Italien bor italienere og i Danmark bor der danskere. Det ændrer alt!

Men det med at I er for dumme, vil jeg gerne dvæle lidt ved. Hvis I bliver oplyst om hvor galt det kan gå, ville I straks køre til det nærmeste supermarked og rippe hylderne for lokumsruller og dåseananas, og så er der ikke noget til mig, når jeg får fri fra arbejde.
I og med at læserskaren ikke er den lille udsøgte gruppe af historieinteresserede læsere med en morbid humor og medicinsk uddannelse, så vil jeg censurere mit opslag, således ingen bliver bekymrede. For det er det vigtigste. At alle har det trygt og godt, og at der er lokumsruller nok til mig.
Jeres gode mavefornemmelse er mit ansvar! Relax. Enjoy.

Vi kommer ikke uden om dagens punkter.

Dagens dilemmaer

Antallet af smittede er i dag lavt. Vi tester ikke mere, så det er rigtig dejligt vi ikke behøver at forholde os til den slags ubehageligheder. Det betyder også at vi styrtdykker på listen. Vi er nu helt nede på en 7. plads, så hvis vi bare fortsætter med at undlade at teste, så går der ikke længe før, Danmark igen er coronafrit område

Vi kan se at Italien, der er 2-3 uger foran os i epidemien, i dag har 3590 nye smittede og desværre også 368 dødsfald.
Det er folk, der blev smittet for 3 ugers tid siden, der begynder at takke af nu. Nye pladser på intensiv, en ny dag i morgen.
Og for de af jer, der lige får et sug i maven og tænker: “Kunne det her ske i Danmark,” så er svaret naturligvis nej. Italiens sundhedssystem er helt anderledes end vores.
Som det fremgår af denne ranking i the lancet , så scorer det italienske sundhedssystem højere end vores på alle målepunkter og gennem mange år. Faktisk helt tilbage til denne sag fra WHO, der nok er fra omkring 2000, har Italien en flot ranking som nr. 2. Danmark ligger lige et godt stykke nede.
Og hvor vil jeg hen med det? Blot berolige jer med at Danmark og Italien sket ikke kan sammenlignes. Der er klasseforskel.

Laboratorietallene

Den restriktive tilgang til testning har fuldstændig fjernet enhver glæde ved at lave dette indslag. Der er ingen grund til at beregne procenter på data der ikke er repræsentative.

Coronaudsigten

I og med vi ikke længere kan bruge tallene mere så må vi fremskrive på den gamle model. Det giver kun et estimat på lidt over 30000 om en uge. Jeg ved det ikke. Kurven er forsvundet ud af billedet. Det, det konkret betyder, er at vi kan tage det helt roligt. Når stregen forsvinder fra gitteret, så forsvinder coronaen også. Det er helt simpel epidemiologisk fremskrivning.

Døde

1 enkelt i dag. Samlet er der 3.

Politiske tiltag

Der er lavet 3 partsaftaler for at sikre arbejdstagere og givere, hvis denne virus, helt mod forventning skulle vise sig at give problemer udover almindelige ubehageligheder, der kan klares med kleenex og næsespray.

Panik?

Nej. Nej. Nej. Ingen panik. Don’t mention the war..
Som jeg synes jeg har gjort ret tydeligt ovenfor, så minder vi slet ikke om Italien, så det ville være helt urealistisk at vi skulle stå med 25000 smittede og 368 døde om dagen om 2-3 uger.

Her, der gør vi det samme som Italien og forventer et andet resultat. Og det er det jeg kan lide ved den taktik. Mere af det.

Tomrum

Der sker intet. Intet spændende at se eller sige. Move on.

43 thoughts on “15. marts 2020 COVID 19

 1. Har vi nogen idé om hvorfor Sundhedsvæsenet vælger at gå imod WHOs bøn og stærke anbefaling om, at man fortsætter med at teste bredt? Tedros har jo gentagende gange de sidste 3-4 dage sagt, at WHO ønsker at lande tester bredt for bedre at kunne finde etableret smitte clusters og forsøge at forhindre smitte så meget som muligt.

   1. Erfaringen fra Kina og Sydkorea er at det er vigtigt at teste også med udbredt smitte. Under toppen af epidimien i Kina blev der testet 350.000 i Guangdong provinsen alene. De oprettede “Feber kliniker” hvor folk med feber eller hoste kunne komme ind fra gaden og blive testet.
    For I øvrigt er det fantastisk at møde en inden for faget der har forudset hvad der ville ske samtidig med at jeg gjorde det. Det har føltes lidt ensomt de sidste 2.5 måned…… Og du skriver fantastisk sjovt.

    1. Ingen undergravende virksomhed. Som jeg skriver så er der kun positivt. I morgen overvejer jeg at gennem SST rapporten. Det er god læsning. Har du læst den?

     1. Nej har ikke læst den, har længe ignoreret oplysninger fra SSI og sundhedsstyrelsen, det virker som om de ikke engang ved hvad eksponentiel vækst er?? Fatter ikke at hele bundtet ikke bliver fyret, de er vel ansat for deres evne til at forudsige fremtiden og det er ligesom ikke gåët så godt for them……

     2. Nej. Lige den del halter gevaldigt. Men jeg kan glæde dig med at rapporten er meget positiv. Så vi har intet at frygte.

  1. Iza…jeg har her til morgen opdager noget i mediebilledet, der bekræfter scenarie 3
   …. men når nu vi ikke må skræmme befolkningen, så poster jeg det ikke her,. Er du interesseret i min observstion, så smid mig en mail på den adresse, som kommentaren er skrevet med.

   Hilsen Dorte (molekylærbiolog fra Hjørring, der giver dig helt ret)

   1. Ja pls del, vi er flere som ikke behøver sugar coating, lade ikke sundhedsstyrelsen diktere hvad vi deler/skriver, det ville være en trist dag, hvis vi holder op med at tænke selv.

  2. Jeg oplevede dagens pressemøde var helt surrealistisk på dette punkt: Da der kom spørgsmål om netop dette, sagde sundhedsministeren, at det var en misforståelse, hvis man havde opfattet direktøren for Sundhedsstyrelsens udtalelse om ændring af strategi sådan, at det han havde ment var, at der ville ske en ændring af strategien, og da journalisten så uddybede ved specifikt at spørge, hvorfor Danmark ikke fuldte WHO’s anbefalinger og testede bredt, var der en anden, der svarede, at det gjorde man da også: Man testede sekshundrede-og-noget om dagen, og dét var bredt nok. Jeg opfangede ikke, hvem den sidstnævnte var, kun at han svarede, fordi Sundhedstyrelsens direktør tilfældigvis var forhindret i at være til stede, og der åbenbart ikke er andre fra Sundhedsstyrelsen, der kan udtale sig live på TV. Derudover fortalte de også, at man nu kunne teste flere, og hurtigere, fordi der kom tre nye testmaskiner. Men de formulerede det som om, mangel på mulighed for at teste tilstrækkeligt mange på intet tidspunkt havde været et problem, hvilket de jo heller ikke så godt kan sige, hvis det har været, når de påstår, at de hele tiden har testet tilstrækkeligt bredt. Jeg ville have accepteret, hvis de havde sagt, at det er nødvendigt at teste flere, end det var forventet på dette tidspunkt, fordi flere end forventet har alvorlige symptomer, og at det derfor var godt, at man havde kunnet anskaffe tre nye testautomater, der endvidere kunne teste hurtigere, end man hidtil havde kunnet. Dét ville jeg have troet på. Men dét, de sagde fremstod for mig som et rent forsøg på at bullshitte både journalisterne og befolkningen.

 2. Hej Iza,

  Jeg vil starte med, at sige at jeg ingen forudsætning har for, at vurdere om dine, sundhedstyrelsens eller nogen som helst andres forudsigelser har gang på jord.
  Men hvilken nytte giver det, at male med den kulsorte pensel? jeg har læst dine indlæg, og intet sted har jeg set konstruktive forslag til, hvad man kan gøre i stedet for det man gør nu. Dermed ikke sagt det på nogen måde er det rigtige man gør, men kom med noget konstruktivt i stedet for dommedagsprædikner.
  Det eneste du opnår er, at skabe utryghed i befolkningen og skabe grobund for konspirationsteorier.
  Så stop din enøjede kritik og fortæl os hvad der er den rigtige tilgang til denne krise!!

  1. Lyt til hvad myndighederne siger. Jeg er meget ked af du ikke føler dig opløftet af min nye tilgang til krisen. Jeg tror ikke du behøver komme igen.

  2. Man kan vel kun gisne om hvad den rigtige tilgang er? Vi står overfor en ny virus, så der vil komme nogle ting i bagklogskabens lys, men at skrive det er enøjet kritik og dommedagsprædiken, lyder lidt som et desperat råb på hjælp eller frelse. At kritisere sundhedsstyrelsen for ikke at bruge data og fakta fra Kina og Italien, kan vel kun kaldes kvalificeret kritik? Hvis du kun er interesseret i rosenrødt journalistik er alle de danske medier fyldt til bristepunktet. Hvis sandheden er dyster, kan det vel for helgoland ikke skrives som et Disney eventyr. Ja mange mennesker er døde af covid 19 i udlandet, så sandsynligheden for det sker her er vel ret enorm?
   Hvis man ikke må skrive opslag om realistiske scenarier, så kan vi vel lige så godt begynde at lære kinesisk. Ja den virkelige verden kan være skræmmende, men jeg er 99,9% sikker på, at situationen har været og er langt mere alvorlig i Kina, end regimet har givet udtryk for.
   Jeg bliver sku en smule harm over dine kommentarer, og specielt de sidste to linjer. Hvis du mangler nogen til at ae dig på kinden og sige det hele nok skal ende lykkeligt, tror jeg du bliver fælt skuffet.

  1. Nu skræmmer du ikke folk med sarte nerver vel?
   Jeg vil ikke have den trygge stemning forsvinder.

   1. Nej – man skal bare lytte til, hvad manden siger.

    Er ytringsfriheden suspenderet? Jeg mener ikke der står noget i epidemiloven om den.

    Jeg talte med min datter i dag, hun bor i København. Hun fortalte, at unge mennesker samles rundt om i byen på cafeer og andre steder, som om intet er på færde. De har åbenbart intet fattet. Så den trygge stemning er absolut til stede – i det segment.

    Fortsæt det gode arbejde 🙂

 3. Anyone entering Australia will be faced with a hefty fine or jail time if they refuse to self-isolate for a 14 day period as part of strict new travel rules put in place on Monday.

  Penalties will differ across the states with Queensland threatening a $13,000 fine and Victoria threatening jail time.

  Prime Minister Scott Morrison said the community was responsible for policing the requirement.

  “If your mate has been to Bali and they turn up to work and sit next to you, they’ll be committing an offense,” he said.

  Random police checks will be conducted across the country to ensure those required to self-isolate are complying.

  https://www.youtube.com/watch?v=5eFlAwwnMwY

  1. Hvis der er noget, der bekymrer mig, så er det, når vi bliver beskyldt for ikke at kunne håndtere sandheden. Sikke en arrogance!
   Hvordan skal vi kunne træffe de rette beslutninger, når der bliver tilbageholdt oplysninger?! På hvilket grundlag, skal vi så træffe gode beslutninger, der gavner os alle?!
   Jeg tilhører den gruppe i samfundet, som er ejer af en lille virksomhed med få ansatte. Vi servicerer alle brancher. Vores kundekartotek rummer mange små virksomheder i servicebranchen. At de fleste nu oplever en nedgang i antallet af kunder, kommer sandsynligvis til at knække både deres egen og vores virksomhed. Jeg er 90% overbevist om, at det desværre bliver tilfældet.
   Jeg kunne selvfølgelig vende det blinde øje til, men jeg vil hellere kende den fulde sandhed, have nogle tal at forholde mig til, som viser worst case, for på den måde, kan jeg måske være heldig at få lagt lige præcis den rette plan, så både mine medarbejdere og jeg stadig har en arbejdsplads efter dette. Mine kunder vil vælge min ydelse fra, når der skal spares. Det så jeg under finanskrisen. Derudover er det også ret sandsynligt, at kunden slet ikke findes om et par måneder, for ingen af os små virksomheder har økonomi til at have lønudgifter i 14 dage (ja, jeg kan nøjes med at betale 9.000kr pr medarbejder – resten betaler staten), men det er altså også mange penge, der skal betales, uden at der er en indtægt at modregne i. Sådan ser virkeligheden ud i små virksomheder som min. De 9.000kr pr medarbejder, vi skal betale, uden at få noget igen, kunne have været gemt på kistebunden til de trænge tider, der venter os om nogle måneder. Det er jo ikke gjort med 14 dage. Vores fald kommer sikkert først henover sommer/efterår. Jeg kan godt forudse – det er ikke rocket science, at vi er rigtig mange små virksomheder, der må lukke og slukke inden for nogle måneder, fordi de små virksomheder slet ikke er tilgodeset i regeringens nye tiltag. Hvad skal jeg bruge det til, at jeg kan vente med at betale A-skatten på mine medarbejdere, når pengene heller ikke er der til efteråret? Det er jo som at tisse i bukserne. Vi er MANGE små virksomheder med få ansatte, så at overse os, er også en dum strategi. Jeg ved godt, jeg umiddelbart kan virke som en ligegyldig spiller i det store billede, med de få ansatte, jeg har, men nu er virkeligheden så, at der er rigtig mange af os, så vi efterlader til sammen mange arbejdsløse borgere. Det er en dum strategi at negligere os.
   Det har generelt bare været katastrofalt for min virksomhed, at mange blev anbefalet bare at tage på skiferie, Så jeg håber, du bliver ved med at fortælle din del af sandheden, så jeg har et oplyst grundlag at træffe gode beslutninger ud fra, både deres og dine oplysninger.
   Jeg håber, du vil fortsætte dine blogindlæg.
   Jeg lover, jeg nok skal bruge dine oplysninger fornuftigt:)

 4. Jeg forstår faktisk godt, at der skal tegnes et lyserødt billede for almenbefolkningen, for det er jo sådan set bare at lægge to og to sammen i SST’s rapport, så giver det forhåbentligt kun Wuhan…

 5. Hej Iza,
  Tak for din information her på siden og tak til BT som skrev om dig 🙂 for jeg kendte dig ikke før.
  Ved du noget om hvordan denne “kinesiske-syge” påvirker rygere i forhold til Ikke-rygere?

 6. Hej.
  Hvad skal der til for at hjemmebygge et ventilationsapparat, der kan bruges til at holde folk over 60 i Italien i live?
  Er det noget, en cykelsmed eller en anden med fingersnilde, kan strikke sammen?

  1. Det ville ikke være tilrådeligt. Hvis Coronapatienter skal overtrykventileres , skal det ske med et rør i halsen (tube) eller med en ‘rumhjælm’ på. Ellers vil der pga overtrykket dannes en virusaerosol i patientens nærmeste omgivelser.
   De sygeste coronapatienter er de mest smitsomme.

  2. Ja ..har gået med samme tanker, hvis man kunne “bygge” nogle flere, har en ResMed maskine pgf søvnapnø …. kunne den evt bruges med lidt ændringer?

 7. Jeg så nu helst at du fortsatte ufortrødent.
  Familien Danmark kan givetvis ikke rumme at der findes en informationskanal, der udspyr informationer, der ligger tættere på, hvad enhver idiot kan sandsynlighedsberegne på ganske kort tid, givet at vedkommende er i stand til at rette blikket udad og netop ikke, som du skriver, dvæler ved “danernes usårlighed”.
  For hvad det nu måtte være værd: Tak. Det er endog meget påskønnet, at du har offentliggjort dine indsigter.
  Modsat mange andre, har jeg fået en masse ro ud af at læse med herinde. Det har givet mig tid til at forberede mig en lille smule på hvad der er i vente, og det tror jeg i den grad bliver nødvendigt.
  Hellere den iskolde sandhed end den evige fordummelse og et gigantisk chok.
  Tak.

  1. Jeg er 100% enig, kunne ikke har sagt det bedre selv, jeg beder til du forsætter , i din “højt værdsat” tone, og ikke
   lader dem stoppe det arbejde du har begyndt, som uden tvivl allerede er godt i gang med at rede liv og vil rede endnu flere liv på denne rigtig side af kløften.
   Tåler man ikke lugten i bageri….ja så kender i vist resten, ingen grund til at spilde tid og ressourcer på nytteløs argumentation.
   Forsæt endelig det kæmpe arbejde du er igang med…
   og tusind tusind tak

 8. Hej Iza.
  Kritisk tænkning er en nødvendighed i et demokrati. Dialektiske modsætninger gør os klogere.
  Bliv venligst ved at kæmpe for ytringsfriheden.
  Entydigt polariserede holdninger der straffer modsætninger uden åbenhed for diskussion hører diktaturstater til.
  Vi har heldigvis ytringsfrihed under ansvar. Du siger intet der ikke er belæg for. Bliv venligst ved.
  …skulle du (hvilket jeg ikke tror) ramme en nuance for sort i din prædiktion, så har du nok fået nogen til at isolere sig som ikke ville have gjort det ellers, og på den måde været med til at redde liv.
  Du laver samfundsgavnlig virksomhed. Det må du sku ikke stoppe med. Alle der kan forstå ordene “logaritmisk kurve” og “symptomfri smittebærer” kan se at du har en valid pointe. PS mega fed blog du laver !

 9. Bare bliv ved. Hvis de ikke vil lægge nogle data frem og redegøre for deres egne påstande, så er du mindst ligeså kvalificeret som dem til at udtale dig. Hvis de har data vi ikke har, så må de jo vise os dem. Videskab fungerer ikke på den måde at det er den med den fineste tittel og største officielle autoritet der har ret.

  Vi tog beslutningen om at lukke alt ned langt tidligere end Italien gjorde, og det vil påvirke hvor galt det går. Det er altid bedre at gøre noget end at gøre ingenting. Men jeg tror ikke at vi har gjort nok. Og måske kan vi ikke gøre nok når vi nu engang bor i et demokrati.

 10. Tilsyneladende mærkede de utilfredsheden med at lukke ned for at teste og som følge deraf fremskaffet 3 ekstra sektioner af tidssvarende testudstyr!! Fint arbejde trods tilsyneladende hadske modstandere!!!

 11. Iza, hvad mener du om Morten Grøftehauges udmelding om at universiteternes laboratorier ville kunne lave tusinder af tests per dag til en pris ned til 10 kr per test.
  Er der hold i det han siger?

 12. Jeg vil også gerne istemme mig koret af taknemmelige stemmer. Dit “Opråb” på facebook har uden tvivl været med til at speede en strømning op på de sociale medier, som har fået mange til at indse, hvor kritisk social distancering er og hvor meget længere smittespredningen er nået end vi tror. Uden den strømning, tror jeg oprigtigt ikke Sundhedsstyrelsens anbefalinger ville blive taget alvorligt i den grad, jeg begynder at se folk gøre.

  Til min store lettelse er der her i går et en anden læge, der lavede et facebookopslag op om, at folk skal lade være med at gå ud og besøge hinanden, og at corona-patienterne er ved at dukke op på akutstuerne. Det har nået over de 60.000 delinger. Folk virker til at tage det til sig, og forstå, at vi er tættere på Italien end vi tror. Det glæder mig, selvom jeg egentlig ikke synes det burde være en akutlæges job, men Sundhedsstyrelsen. Læger, journalister, politikere og et par samfundsdebatører på Twitter/facebook (som jeg ellers til daglig ikke altid er enige med), gør lige nu et bedre stykke arbejde med at styrke denne bevidsthed.

  Generelt må jeg ligesom andre stille mig undrende over for en række af Sundhedsstyrelsens valg:
  – Manglende information om, at asymptomatiske spreder smitten. Generelt bare fuldstændig mangel på hensynstagen til dette EKSTREMT vigtige faktum. Hvad i alverden er dog ræsonnementet bag dette?
  – Manglende test af rejsende uden symptomer – se oven for.
  – Mangelende prioritering af tests af sundhedspersonale – INKLUSIV i ældreplejen, hvor det ikke engang virker til, at de får beskyttelsesudstyr..
  – Manglende kommunikation om mørketal – fra start! Jeg har set flere mennesker på facebook antage, at vi har knækket kurven, fordi der nu rapporteres færre antal nye smittede per dag. Det giver en falsk tryghed.

  Jeg forstår godt, at der mangler test-ressourcer. Men hvis det ovenstående i det mindste var blevet kommunikeret klart og hurtig ud, særligt om asymptomatisk smitte, er det mit gæt, at befolkningen havde været parat til at acceptere tiltag langt tidligere.

 13. Hej Iza 🙂 Dejligt med både din humor, din ironi og din begavelse! Du gør et godt stykke arbejde i det her, men åbenhed og selvstændig tænkning, der er lidt udenfor normerne, er vanskelige i denne verden. Bedre om BT ikke havde skrevet om dig. Alle bliver ofret i denne tid, til fordel for helheden – derfor er din sandhed ilde hørt! Kram og tak!

 14. Kære Iza
  Jeg har astma – men alle steder står der at personer med `ubehandlet astma` er i risikogruppen – jeg kan kan ikke finde ud af hvad det betyder, selv tager jeg min akut medicin ved behov, men jeg tager ikke forebyggende medicin. Er jeg så velbehandlet eller ubehandlet?
  Folk taler astma ned, men jeg er da bekymret, jeg er hjemme med ungerne men min mand skal arbejde hver 2. Dag, på den måde bliver han jo disponeret hver anden dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *