Syg eller sund

Det afhænger af vinklen, databehandlingen og fortolkningen

1. april 2020 COVID19

Solen skinner.

Laboratorietal

Antallet af smittede er i dag 3092.
Antallet af nye smittede er 277.
Antallet af testede er 3013.
Vi tester flere og vi finder flere. Vi stiger i kapacitet til 3000 daglig.

Testkapaciteten ligger fortsat noget under de 5000, der blev stilet imod. Fra alle regioner meldes der om at det er muligt at få patienterne til test. Alligevel melder SST ud i pressen, at det skyldes mangel på folk at teste, at de ikke tester 5000. Igen den knap så sande sandhed der kommer fra det hjørne af landet.

Dødsraten er 3,4%. Ikke en munter sygdom, for de, der bliver indlagt. Ej heller rart for de, der går rundt uden værnemidler.

Coronaudsigten

Antallet af indlagte, intensivpatienter og respiratorpatienter er nærmest uændret. Vi kan sagtens følge med.

Region Hovedstaden…. Jeg ved ikke hvad jeg skal sige. Nu slapper I af med jeres socialisering.

WTF?

På en liniær kurve brækker den også. Det er ikke normalt.

Politiske tiltag

Ingen varm luft siden i går.

Flaskehalse i sundhedsvæsnet

Igen:
Problemerne er fortsat at vi ikke adskiller syge fra raske. Vi beskytter ikke sundhedspersonalet. Og vi tester ikke sundhedspersonale nok.
Samtidig er der problemer på bosteder med videre, hvor personalet mangler værnemidler. Desværre mangler de også med deres baggrund forståelsen af, at de mangler dem. Så der skal nok blive en livlig smitte.

Og det viser sig der er en særdeles livlig smitte. 114 sundhedspersonaler er bekræftet smittet i region Hovedstaden alene…. Ud af 3000 bekræftede smittede ialt i Danmark.

Lige nu er manglen på værnemidler et enormt problem. Selvom der er rigtig mange sygemeldinger og mange syge sundhedsarbejdere, så er det eneste SST er interesseret i såkaldt:
rationel brug af værnemidler.
Det betyder vi ikke får de værnemidler, vi har brug for.

De yngste læger bliver sendt ud med intet andet end et mundbind, nytårsbriller og en podepind. Og så poder de mens patienten hoster og harker.

De steder, hvor sundhedspersonalet ikke bliver smittet, der beskytter personalet sig med åndedrætsmasker, visir og fuld overtræksdragt. Det kan lade sig gøre.

Og pandemiplanen der var gældende indtil SST ændrede det hele, angav også at sundhedspersonale skulle beskytte sig med åndedrætsværn.

Nu har SST kigget efter, hvad de har på hylderne og det er ikke meget. Derfor har de ændret anbefalingerne, således vi ikke længere bliver beskyttet mod virus, når vi arbejder. Arbejdstilsynet SKAL henholde sig til SST beslutninger om sundhed, Så det er en dejlig magtfuldkommen institution. Pisseligeglade med lægelig og sygeplejerskeliv.

Bare de kan dække over deres egen brøler, der ikke bare inkluderer manglende omhu i forhold til at beskytte Danmark mod virussen, men også en fuldstændig ligegyldighed overfor arbejdssikkerheden for de mennesker, der hver dag går på arbejde.

Hong Kong, Korea, Taiwan og andre steder (endda enkelte sygehuse i Italien), har faktisk knækket de dårlige arbejdsmiljø ved at sørge for ordentlige værnemidler til sundhedspersonale, herunder ånderdrætsværn til alle, der arbejder med COVID19 patienter. Det kan lade sig gøre.

Desvære er sundhedspersonale ikke ret optaget af arbejdssikkerhed. De tager hvad der er og accepterer langt hen ad vejen ret store ricisi.

Det er som regel først når læger begynder at dø, der sker noget. Jeg håber snart læger begynder at vågne op og kræve beskyttelse. Om et år vil det allerhøjest afkræve et skuldertræk fra sundhedsstyrelsen, når det viser sig de tog fejl.

Det er nu vi skal beskytte os og sige fra overfor et farligt arbejde. Men ingen siger noget. Havde det været håndværkere, der var sendt op i stilladserne uden sikkerhed havde de sat sig ned og drukket øl.
Læger knokler bare endnu hårdere og enkelte, synes det er lidt i orden at undvære masken. Vores kultur omkring sikkerhed er syg.

Nyheder

0 smittede sundhedspersoner på dette italienske hospital:

https://news.sky.com/story/coronavirus-the-italian-covid-19-hospital-where-no-medics-have-been-infected-11966344?fbclid=IwAR06A-u1eU2BYi9psRLLUbZOBQ563lRT44_8rTUFXePYjqtaw-fT0Is2QA8

Lige under 10% af de smittede i Region hovedstaden er sundhedspersonale…

Er det bedre end Italien? Nej meget værre. SST insisterer dog fortsat på at mundklud og en god gang håndvask er rigelig beskyttelse til de flest ansatte.

Som jeg tidligere har skrevet bliver hospitalerne de nye coronakuler og det må man sige er sket. Ingen værnemidler. Ingen adskillelse af syge og raske. Ingen test. Det er en giftig cocktail der nu er sat over.

Panik?

Næ. Jeg har 9,7 ruller toiletpapir.

Tomrum

Jeg begynder at tænke på om tomrummet snart bliver fyldt med syge sundhedspersoner? Arbejdsmiljøet i Danmark er lige så forkasteligt som i Italien. Det ender galt.

Sidste nyheder 1. april

Og som det sidste denne fantastiske dag er følgende just indgået :

Sst har erkendt at beskyttelsen af sundhedspersonale er for dårlig og at de selvfølgelig vil sikre et trygt og sikkert arbejdsmiljø for læger i denne svære tid. Efter det har vist sig at dansk sundhedspersonale udgør en større procentdel af smittede end Italien og ligger lige under Spanien, har sst valgt at lære af erfaringen fra andre lande. Derfor vælger de at sørge for ffp2/ffp3 masker til alle der arbejder med COVID19 patienter på danske sygehuse. 
“Ingen danske sundhedsmedarbejdere skal risikere at blive syge på arbejde” skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
“Vi har været for langsomme til at anerkende, at andre lande kan lære os noget. Vi har valgt at tage den fulde konsekvens og fremover arbejde for ikke at begå samme dyrebare fejl som andre lande. Vi vælger at se på de lande, der gør det anderledes og har bedre resultater. Vi beklager vi har sat sundhedspersonalet i den ubærlige situation at skulle risikere livet for at gå på arbejde,” slutter styrelsen af.

16 thoughts on “1. april 2020 COVID19

 1. Hørte lægerne godt efter, da brostrøm på pressemødet lærte jer om, hvordan man kan lave en halspodning uden man har værnemidler… det er jo rystende…

 2. Kære Iza

  Synes du flover på din blog. Hvor bruger man læger til at udføre tests (podninger)? Ikke i min region.

  10.000 tests om dagen, dvs brug af 10.000 enheder værnemidler daglig blot til test. Der skal skiftes værnemidler mellem hver test. Så løber vi hurtig tør for værnemidler.

  Der er ikke ret mange der sammenholder de faktiske forhold i virkeligheden med de mulige forhold. Heller ikke på sygellersund.dk eller hos Kåre Mølbak og Søren Brostrøm.

  Og i min region stiger antallet af smittede blandt sundhedspersonalet, som poder med kirurgisk mundbind og nytårsbriller beregnet til beskyttelse for øjenskader i forbindelse med affyring af nytårsraketter.

  Vi er forberedt på en pandemi lød det for 3 uger siden

  Håber det bedste

  1. I Aalborg bruger de lægestuderende. Det er ret udbredt. Men jeg forstår ikke pointen? Er det fordi sygeplejersker poder? Eller den såkaldte egenpodning i svælg, der har en sensitivitet på rundt regnet 0?
   Det skal være muligt at gå på arbejde uden at blive syg. Ellers skal man blive hjemme.

   1. Kære Iza

    Pointen er netop, at dine læsere ud fra din blog og det du skriver, kan få indtrykket at det primært er læger (eller lægestuderende) der poder, hvilket ingenlunde er i overensstemmelse med sandheden.

    Billederne fra medierne viser, da også primært sygeplejersker som den faggruppe der poder, hvilket også er tilfældet på min arbejdsplads.

    Men jeg tror at Jens Bielefeldt, der har kommenteret her på siden, har ret godt fat i pointen.

    På min arbejdsplads er det lægerne der ordinere podningen, men sygeplejerskerne der foretager den. Gad vide, hvordan de ville forholde sig til podninger, hvis de selv skulle have udført den.

    Er det bevidst, at du ikke køber flere toiletruller, virker lidt i tråd med den måde sundhedsvæsenet har forholdt sig til indkøb af værnemidler.

    1. Jeg regner med at toiletrullerne falder som manna fra himlen, når der er brug for det.
     Jeg synes det er rigtig ærgerligt, hvis det bliver en fagkamp. Det er sgu ikke i orden uanset hvem der fører pinden. Jeg tror sygeplejersker har en stærkere fagforening. Grethe er giftig.

 3. Dagens parole:
  Kære brandmænd- som I ved har vi haft mange brande den sidste tid, og da vi ikke har indkøbt ret mange beskyttelsesdragter, er vi nu ved at løbe tør.
  Ledelsen har derfor besluttet, at hver 2. mand skal undlade at bruge beskyttelsesdragt!
  Da vi ved, at I er blevet brandmænd for at gøre en forskel mhp liv og død forventer vi, at I gør jeres bedste trods de nye retningslinjer.
  For at undgå sanktioner fra Arbejdstilsynet har vi samtidigt- så længe der mangler dragter- nedgraderet risikon ved indebrand fra høj til let/moderat.
  Internt har ledelsen vurderet ,at nogle brandmænd nok har været lidt hysteriske med sikkerheden- vi skønner at et koldt bad efter branden nok vil være fyldestgørende i mange tilfælde.
  Omvendt skal vi nok huske at hylde jer for jeres enestående arbejde.
  PS Vi forventer at komme til at mangle brandfolk indenfor kort tid, så hvis I kender nogle friske pensionerede brandfolk må I meget gerne bede dem om at kontakte os.
  Hvis der er brandmænd, der har læst med så bare rolig: der er selvfølgeligt ingen brandchefer eller brandfolk, der vil acceptere ovenstående.
  Manglende værnemidler gælder mest for læger ,sygeplejersker samt helikopterpiloter over Tjernobyl.
  Be careful out there.

  1. Den med sanktioner fra Arbejdstilsynet, må være en aprilsnar. De befinder sig åbenbart under Sundhedsstyrelsen i hierarkiet og er dem som får smæk.

   Fra Dagensmedicin.dk 20/3:

   Arbejdstilsynet: Vi følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger
   Før pressemødet spurgte Dagens Medicin Arbejdstilsynet om, hvorfor de skriver, at FFP2-masker ikke beskytter mod virus, når Sundhedsstyrelsen skriver, at de i den præhospitale håndtering kan bruges »ved aerosolproducerende procedurer, fx behov for akut håndtering af luftveje«.

   Efter pressemødet kom der svar fra Arbejdstilsynet:

   »Sundhedsstyrelsen har i forbindelse med udbruddet af Corona udarbejdet særlige retningslinjer for håndtering af Covid 19 i Sundhedsvæsenet, herunder anvendelse af personlige værnemidler, som vi fra Arbejdstilsynets side henholder os til.«

   Dagens Medicin kontaktede derfor Sundhedsstyrelsen med samme spørgsmål. I en mail svarer Sundhedsstyrelsen tilbage:

   »Det er Statens Serum Institut, du skal henvende dig til.«

   1. Og det er jo en rigtig fin måde at afpasse værnemiddel behovet perfekt til lagerstatus. Magtfuldkommenhed korrumperer

 4. Jeg tillod mig at spørge SST om værnemidler og mulig lægedød. Uha, for en reprimande jeg fik. Kritik er ilde hørt.

 5. Kære Iza, hvis flokimmunitet bliver vedtaget som det, samfundet skal satse på, betyder det at en pæn del ældre, rygere, diabetikere, overvægtige, kræftpatienter og generelt svækkede forventes at stå af i svinget (men hey, sådan er det bare)? Eller har jeg misforstået noget?

  1. Det er helt korrekt. Der kommer til at blive ryddet rigtig godt ud. Også på plejehjemmene vil der blive god plads.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *